Facebook Pixel Τα γαριδάκια, ο Superman και το κατάντημα!
| 2014-09-19 15:45:00

Τα γαριδάκια, ο Superman και το κατάντημα!

Τα γαριδάκια, ο Superman και το κατάντημα!

Ο Δημ. Καρμοίρης γράφει για τους αφανείς αστέρες του Ολυμπιακού. Ο "Ντάνι Άλβες", τα "κουρέλια" Μήτρογλου-Αφελάι και η "πράσινη αρρώστια": Αρετόπουλοι και Τριτσώνηδες!

Όσο κυλούν οι μέρες, χαμηλώνουν τα φώτα της ράμπας και τα διθυραμβικά σχόλια παραχωρούν θέση στα ιστορικά ποδοσφαιρικά συγγράματα της Ευρώπης - βεβαίως περί τούτου πρόκειται όταν μια ελληνική ομάδα ...πετάει τρία "μπαλάκια", ρίχνει ανάσκελα στο ταπί την πρωταθλήτρια Ισπανίας και ...παραλίγο κάτοχο του Champions League και ανακηρύσσεται από την UEFA "ομάδα της εβδομάδας" - η κατάσταση μοιάζει με ένα χορταστικό δείπνο, που όταν καληνυχτήσεις τους αβρούς οικοδεσπότες, σου έρχονται οι δεύτερες και τρίτες σκέψεις στο προσκήνιο.

Η εμφάνιση του Ολυμπιακού ήταν εντυπωσιακή για την εποχή και ιδίως για το "γεννετικό ρετουσάρισμα" στο οποίο υποβλήθηκε ο πρωταθλητής μέσα στο καλοκαίρι.

Ο Μίτσελ έλαβε αριστείο μετά επαίνων για το διάβασμα του αγώνα, την τακτική και το στήσιμο που εφάρμοσε, τα ρίσκα που πήρε και τις "ενέσεις" που έκανε από τον πάγκο στα σημεία που η ομάδα έδειχνε να απειλείται με απώλεια της φρεσκάδας και της υγείας που έβγαζε στον αγωνιστικό χώρο, τότε που τα τρεξίματα και η αθλητική ικανότητα ήταν υπεράνω τεχνικών ποδοσφαιρικών στοιχείων, αξιών και κλάσης.

Θέλω εδώ να αναφέρω το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα, ως δέκτης αρχικής αμφισβήτησης στην επιλογή της τεχνικής ηγεσίας από την εξέδρα, αντιλαμβανόμενος μέσα από στο γήπεδο την απορία και τη μουρμούρα του κόσμου αλλά και αρκετών εξ' ημών των δημοσιογράφων.

Αναφέρομαι στην πρώτη αλλαγή του Μίτσελ. Στο 57΄ βγάζει Τσόρι και βάζει Φουστέρ. Ελάχιστοι έκαναν τον κόπο να μπουν στο σκεπτικό του προπονητή: Η Ατλέτικο ήταν στις μεγάλες φούριες της για να φέρει το ματς στα ίσα, πίεζε όχι ασφυκτικά αλλά έντονα, αναμενόμενο στο ξεκίνημα του β΄ ημιχρόνου και τότε ο Ντομίνγκες είχε μόλις ολοκληρώσει δύο κούρσες στη φάση πρόκλησης αντεπίθεσης, που από τις κινήσεις του είχε προδοθεί από τα πρώτα "βαριδάκια" στα πόδια.

Φυσικό και επόμενο στα 33 και κατόπιν σχεδόν μιάς ώρας (τέτοιου) παιχνιδιού και (τόσης) προσπάθειας. Ήταν η στιγμή που ο Μίτσελ χρειάζεται εσπευσμένα ...πνευμόνια, πίεση, φρέσκα ποδάρια. Και έμπειρα μαζί, γι΄ αυτό ρίχνει στη μάχη τον Φουστέρ, ώστε να μη στερήσει από την ομάδα την ηλικιακή ωριμότητα αυτών που έχουν φάει με το κουτάλι ανάλογες ευρωπαϊκές νύχτες. Οι οποίοι είναι αλήθεια δεν του περισσεύουν κιόλας στο τωρινό δυναμικό.

ΦΟΒΕΡΟ: Ο Ολυμπιακός έκλεψε τον Μαζουάκου μέσα από τα γραφεία! Η αποκάλυψη μόνο   ΕΔΩ  

Κρυμμένοι στα γαριδάκια

Στην πρώτη γραμμή της διάκρισης, στο πλευρό της τεχνικής ηγεσίας, μονάδες που έβγαζαν μάτια και που στην πρώτη πιστολιά εκκίνησης της φετινής σεζόν, μπόρεσαν και έδωσαν χρηματιστηριακή αξία στις ποδοσφαιρικές μετοχές τους!

Με τον Κασάμι και τον Μαζουακού ...παραμίλησε η Ευρώπη. Τους κάνανε ειδικά αφιερώματα βασισμένα στην απορία: "Πού τους κρύβατε αυτούς; Στα ...γαριδάκια τους ανακαλύψατε;"!

Τον Μιλιβόγεβιτς πολλοί τον γνώριζαν σαν ανερχόμενο ταλέντο πρόπερσι στον Ερυθρό Αστέρα - όπου αρχικά τον είχαν εντοπίσει και οι Ερυθρόλευκοι άλλωστε - ωστόσο κάπου τον ...έχασαν στην Άντερλεχτ στο χρόνο που πέρασε και να που δείχνει να ξεπροβάλλει από το Καραϊσκάκη η δεύτερη αναγέννηση του.

Ο Ελαμπντελαουί είναι επίσης το νέο φρούτο σε μια ...υπό σύσταση "ποδοσφαιρική γη της επαγγελίας" (θα περιμένω να δουλέψει στο αμυντικό κομμάτι για να τον λέμε Ντάνι Άλβες με ...τα όλα του!).

Ο Ρομπέρτο επανεπιβεβαιώνει - κατόπιν των περυσινών πραμάτων και θαμάτων που έκανε στο C.L. - πόσο αδικημένος, "γκαντέμης" ήταν τα προηγούμενα χρόνια ή πιθανά (συμβαίνουν αυτά με τους παίκτες που κάπου πάνε και δεν ταιριάζουν με τίποτα και κάπου αλλού είναι σαν να έχουν γεννηθεί σε ένα δεύτερο φυσικό περιβάλλον) να ...μην του ΄βγαινε η πασιέντσα τα περασμένα χρόνια).

Και επίσης ...τα - για μερικούς εξυπνάκηδες - "κουρέλια", Μήτρογλου-Αφελάι, τραγουδάνε ακόμα. Και πού είστε, το ρεπερτόριο τους περιλαμβάνει ατελείωτα σουξέ. Επί της οθόνης...

Οι "κατσαβιδάκηδες"

Όλα και όλοι αυτοί, εντάξει. Μια που αυτή η πρώτη φετινή ευρωπαϊκή γιορτή (γιατί θα ακολουθήσουν και άλλες) έλαβε τέλος, κάτω από το γυαλιστερό περιτύλιγμα υπάρχει ενδιαφέρον "προϊόν".

Η θριαμβευτική πρεμιέρα των ομίλων για τον Ολυμπιακό σημαδεύτηκε και από την προσφορά παικτών, από εκείνους που δεν βγήκαν στον αφρό της επικαιρότητας.

Ήταν οι αποκαλούμενοι "αφανείς εργάτες", τα "εργαλεία" που σφυρηλάτησαν τη μεγαλειώδη νίκη. Μιλάω για τον ακούραστο, τον ...superman Μανιάτη και το κεντρικό αμυντικό δίδυμο, Αμπιντάλ-Μποτία.

Ίσως και να κάνανε πλάκα στους Ισπανούς από τον Ολυμπιακό με τη συμμετοχή ή όχι του λαβωμένου αρχηγού, υπό την έννοια ότι μετέπειτα έγινε γνωστό πως τα δύο τελευταία 24ωρα, Κυριακή και Δευτέρα δηλαδή, ο Μανιάτης μπήκε γερά στο προπονητικό πρόγραμμα και ο Μίτσελ δεν αμφιταλαντευόταν πια, γιατί θα τον έβαζε 100% στο ματς.

Και πάλι όμως, αν δεν μιλούσαμε για την πανίσχυρη κράση του διεθνή μέσου, για τη θέληση, το πάθος, τη μαχητικότητα του, αν δεν είχαμε να κάνουμε γι΄ αυτό το"σκυλί του πολέμου", τα αποτελέσματα που είδαμε στο γήπεδο δε...γίνονται. Είναι απίστευτα, εξωπραγματικά!

Αυτός ο ποδοσφαιριστής ήταν παντού. Όπου τον γύρευες, τον έβρισκες! Μέχρι και δίπλα στη γραμμή του πλαγίου, μπροστά από τον Ομάρ έπαιξε στο β΄ μέρος - προφανώς για πρώτη του φορά - και ντουμπλάρισε επιτυχώς τον συμπαίκτη του, που είχε στο αρχικό 45άλεπτο προβληματάκια από την πλευρά του (από εκεί άλλωστε προήλθε η σέντρα που σημάδεψε το κεφάλι του Μάντζουκιτς για το 2-1).

Στο ερυθρόλευκο κέντρο άμυνας είναι προφανές ότι λείπει η ταχύτητα του πρόσφατου παρελθόντος, όμως η κλάση και η πείρα του Ερίκ Αμπιντάλ την αντιπαρέρχονται και αυτό φάνηκε στο πρώτο σοβαρό τεστ της σεζόν.

Ενώ ο Μποτία, χωρίς να ...βγάζει μάτια, αποστομώνει και πάλι εκείνους που βιάζονται για την εξαγωγή συμπερασμάτων θέλοντας να απορρίψουν πολύ σύντομα μεταγραφές και επιλογές. Ο Ισπανός στόπερ δείχνει ότι εγκλιματίζεται και τέλος πάντων όταν ένας αμυντικός φθάνει να παίζει υψηλού επιπέδου μπάλα στην Πριμέρα Ντιβιζιόν, αν μη τι άλλο δεν είναι ...του πεταμού!

Υ.Γ.: Μέσα στα όλα, στα πολλά, πάρα πολλά για αρχή χρονιάς, ο Ολυμπιακός κέρδισε και τον κόσμο του. Έδιωξε αμφισβήτηση και (εύλογες αν μη τι άλλο) περιέργειες και αμφιβολίες, για το τι "πράμα" είναι όλοι οι τούτοι οι καινούργιοι και τι ομαδικά αποτελέσματα μπορεί να αποφέρει η παρουσία τους.  Εξ ου και η προειδοποίηση Μίτσελ για το Σάββατο να κρατηθεί ζεστό το Ερυθρόλευκο κοινό, να μην απογοητευθεί...

Υ.Γ.1: Το παιχνίδι με τη Βέροια είναι η πρώτη πρακτική ευκαιρία να φανεί η παντοδυναμία και ευελιξία που προσφέρουν όλες αυτές οι λύσεις του φετινού ρόστερ του Ολυμπιακού. Που, για μένα, θα επαναλάβω ότι είναι το πληρέστερο ίσως και όλων των εποχών. Για να μην παρεξηγούμαι, αναφέρομαι στο πληρέστερο. Ως προς το αν είναι το καλύτερο, θα δείξει ο χρόνος...

Οι βασικοί της Τρίτης έτρεξαν πάμπολλα χιλιόμετρα και παρόλο που η φετινή Βέροια δεν είναι αμελητέα ποσότητα, αναμένω αρκετές αλλαγές και φρέσκα πρόσωπα. Περιμένω "ρεπό" για τους Τσόρι, Αμπιντάλ, πιθανά και στον Κασάμι, δεν είμαι βέβαιος αν θα παίξουν - όλο το ματς τουλάχιστον - οι Μήτρογλου και Αφελάι, ίσως και ο Μποτία. Αναμένω να δούμε Φουστέρ, Ντουρμάζ, Σιόβα(;) από την αρχή, να πάρουμε γεύσεις από Μπενίτες, Αυλωνίτη, Γιαννούλη, ίσως και Μπουχαλάκη.

Υ.Γ.2: Αρρώστια λέγεται αυτό το πράμα. Ο ένας να είναι στα αστέρια, να τρέχει με ...χίλια στην Ευρώπη και ο άλλος να βουτάει με όλο του το "είναι" στη μιζέρια. Ο ένας να νικάει την Ατλέτικο Μαδρίτης (Κερατσινίου τη ...λέει από πόνο και μαράζι και εδώ ο οίκτος δεν κάνει κακό) και ο άλλος να χάνει από Δυναμό Μόσχας και Καλλονή, να μην μπορεί να κερδίσει τον Λεβαδειακό και να φουντώνει το σαματά για τους Τριτσώνηδες και τους Αρετόπουλους! Κατάντημα!

Υ.Γ.3: Άρχισαν τα όργανα για τον Αναστασίου; Ε, μα Γιάννη μου, τι την ήθελες κι εσύ αυτή τη δήλωση σύμπλευσης με τη διοίκηση, "είναι πλήρες το ρόστερ μου"; Ευτυχώς που έχει κάνει την κάβα του στις Κάτω Χώρες, κάτι Βέλγια, Ολλανδίες...  

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ: Η 40άρα μασέρ έκανε στοματικό σε 20χρονο ποδοσφαιριστή! Το μέγα σκάνδαλο   ΕΔΩ 

 

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags