Facebook Pixel Όταν ο Πανιώνιος απέκλεισε την Ατλέτικο
| 2014-10-06 22:03:00

Όταν ο Πανιώνιος απέκλεισε την Ατλέτικο

Όταν ο Πανιώνιος απέκλεισε την Ατλέτικο

Στις 6 Οκτωβρίου 1971 ο Πανιώνιος έγραψε την πιο «χρυσή» σελίδα της ευρωπαϊκής ιστορίας του αποκλείοντας την Ατλέτικο Μαδρίτης.
 

Όταν πραγματοποιήθηκε η κλήρωση του πρώτου γύρου για την παρθενική διοργάνωση του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, το καλοκαίρι του 1971, ο Πανιώνιος, ο οποίος ήταν και ο μοναδικός εκπρόσωπος της Ελλάδας, θεωρήθηκε... ξεγραμμένος. Η κληρωτίδα, βλέπετε, τον έφερε αντιμέτωπο με την πανίσχυρη Ατλέτικο Μαδρίτης.

Μια Ατλέτικο η οποία είχε αναδειχθεί πρωταθλήτρια Ισπανίας το 1970 και είχε φτάσει μέχρι τα ημιτελικά του Κυπέλλου Πρωταθλητριών το 1971. Μάλιστα, δυσκόλεψε πολύ τον μετέπειτα θριαμβευτή Άγιαξ (νίκησε 1-0 στη Μαδρίτη και έχασε 3-0 στο Άμστερνταμ δεχόμενη δύο γκολ στα τελευταία λεπτά) και λίγο έλειψε να βρεθεί εκείνη στον τελικό του Γουέμπλεϊ, απέναντι στον Παναθηναϊκό.

Βέβαια, ο Πανιώνιος τότε δεν χαμπάριαζε ούτε από... τριφύλλια, μια και βρέθηκε στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ χάρη στη 2η θέση που κατέκτησε στο πρωτάθλημα. Τερματίζοντας πάνω και από τον φιναλίστ του Κυπέλλου Πρωταθλητριών Παναθηναϊκό, τον οποίο νίκησε με 2-1 στον καθοριστικό εξ αναβολής αγώνα, λίγες μέρες μετά τον τελικό κόντρα στον Άγιαξ. Δεν ήταν τυχαία ομάδα δηλαδή, αλλά κόντρα στην πανίσχυρη Ατλέτικο ήταν αντικειμενικά το αουτσάιντερ.

Οι «ροχιμπλάνκος», άλλωστε, διέθεταν στις τάξεις τους «αστέρια» μεγάλου βεληνεκούς, όπως τον μέσο Αδελάρδο και τους επιθετικούς Λουίς Αραγονές (ο μετέπειτα καταξιωμένος προπονητής), Χαβιέρ Ιρουρέτα (κι αυτόν τον γνωρίζετε από τη σπουδαία καριέρα του στους πάγκους) και Χοσέ Εουλόγιο Γκάρατε. Ο πρώτος αγώνας διεξαγόταν στο «Βιθέντε Καλδερόν» και πολλοί πίστευαν ότι η υπόθεση πρόκριση θα τελείωνε εκεί. Όμως, ο Πανιώνιος πάλεψε το ματς και στο 80' μείωσε σε 2-1, με γκολ του Κώστα Λαγού. Σκορ που του έδινε ελπίδες για το θαύμα.
Και το θαύμα έγινε! Υστερα από ένα ανοιχτό παιχνίδι, το οποίο κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον των 14.000 θεατών που βρέθηκαν στο στάδιο Καραϊσκάκη, ο Πανιώνιος νίκησε 1-0 την Ατλέτικο, χάρη σε εύστοχο πέναλτι του Θανάση Ιντζόγλου στο 52ο λεπτό. Η τότε διοίκηση των «κυανέρυθρων» είχε τάξει ένα μεγάλο χρηματικό ποσό ως πριμ για την πρόκριση, γι' αυτό, κατά τη διάρκεια των πανηγυρισμών για το πολύτιμο γκολ, οι υπόλοιποι παίκτες του Πανιωνίου έτρεχαν προς τον Ιντζόγλου φωνάζοντας: «Τα λεφτά, Θανάση, τα λεφτά»!

Ο Πανιώνιος είχε δείξει τη δύναμή του και εκτός συνόρων και περίμενε πλέον τον αντίπαλό του στη φάση των «32». Κι αν τα πράγματα εξελίχθηκαν απρόσμενα άσχημα εκεί, κόντρα στην εξίσου ισχυρή Φερεντσβάρος, η επιτυχία κόντρα στην Ατλέτικο Μαδρίτης δεν αμαυρώθηκε. Αντίθετα, παραμένει σημείο αναφοράς για όλο το ελληνικό ποδόσφαιρο, 43 χρόνια μετά.

Πανιώνιος - Ατλέτικο Μαδρίτης 1-0
(52' πέν. Θανάσης Ιντζόγλου)

Πανιώνιος (Τζο Μάλετ): Φίλης, Χριστοδούλου, Θεοφιλόπουλος, Παπασίκας, Κυριαζής, Μωραϊτέλης, Χάιτας, Θ. Ιντζόγλου, Λαγός, Δέδες (77' Χιώτης), Μαύρος.

Ατλέτικο Μαδρίτης (Μ. Ντομίνγκο): Ρόντρι, Μέρλο, Γκαγιέγο (32' Βιθέντε), Αδελάρδο, Οβεθέρο (46' Κέκε), Ιγκλέσιας, Αραγονές, Γκάρατε, Σαλθέδο, Ιρουρέτα, Αλμπέρτο.

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags