Facebook Pixel Ελληνικό ποδόσφαιρο: Οκτώ χρόνια αλλαγών
| 2014-10-09 22:54:00

Ελληνικό ποδόσφαιρο: Οκτώ χρόνια αλλαγών

Ελληνικό ποδόσφαιρο: Οκτώ χρόνια αλλαγών

Πολλές φορές όταν μια κατάσταση είναι δυσάρεστη ή έχει αρχίσει να βαλτώνει, ευχόμαστε να αλλάξουν τα πράγματα. Γράφει ο Χρίστος Χαραλαμπόπουλος.

Επειδή πάντα εξαρτάται από εμάς, λιγότερο ή περισσότερο, να βελτιώσουμε εκείνο που είναι στενόχωρο, τα παράπονα για τα πράγματα «που δεν αλλάζουν» είναι μία δικαιολογία που αποτελεί ομολογία είτε αδιαφορίας είτε αδυναμίας. Τα πράγματα, πάντοτε αλλάζουν. Η παρέμβασή μας καθορίζει -σε μεγάλο βαθμό αρκετές φορές- την κατεύθυνση της αλλαγής τους. Αν θα είναι προς το καλύτερο ή προς το χειρότερο.

 

Η αγωνιστική περίοδος του 2006/07 στο ελληνικό πρωτάθλημα ήταν η πρώτη που γινόταν με την ευθύνη της Σούπερ Λίγκας, η δημιουργία της οποίας προβλήθηκε ως ένα πολύ θετικό γεγονός. Το ελληνικό ποδόσφαιρο, υποτίθεται πως θα γινόταν πιο επαγγελματικό, καλύτερα οργανωμένο, με προοπτικές αθλητικής και οικονομικής ανάπτυξης, καλύτερο ποιοτικά, θα προσέγγιζε περισσότερους θεατές και θα απαλλασόταν από τη βία και την καχυποψία που -δικαιολογημένα- το έθετε σε ανυποληψία. Εκείνη την εποχή, δύο χρόνια μετά τον θρίαμβο της Πορτογαλίας κυκλοφορούσε πολύ αισιοδοξία στο σύμπαν του ελληνικού ποδοσφαίρου. Από τότε άλλαξαν τα πράγματα, αλλά όχι προς το καλύτερο.

Η οικονομική κρίση, δεν είναι ούτε ο αποκλειστικός ούτε ο μόνος υπεύθυνος. Κοιτώντας την τελική βαθμολογία εκείνης της περιόδου βλέπει κάποιος ότι στο Τσάμπιονς Λιγκ έβγαιναν δύο ομάδες, ο πρωταθλητής Ολυμπιακός και η δεύτερη ΑΕΚ ενώ στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ –τότε- τέσσερις ομάδες (η Λάρισα ως κυπελούχος, ο ΠΑΟ, ο Αρης και ο Πανιώνιος) και ο ΟΦΗ στο Ιντερτότο. Εκείνη τη χρονιά, επτά από τις 16 ομάδες της Λίγκας είχαν έδρα την Αττική και τέσσερις τη Θεσσαλονίκη. Εκείνη η τελική βαθμολογία της Super League σε σχέση με τη σημερινή της σύνθεση που έχει 18 ομάδες, περιλαμβάνει 7 ομάδες που δεν αγωνίζονται πια στην μεγάλη κατηγορία.

 

Ακόμη βλέπει κάποιος πως η Θεσσαλονίκη έχει σήμερα μόνο μία από τις τέσσερις ομάδες που είχε, ενώ η Αττική τέσσερις από τις επτά που είχε. Μπορεί επίσης να παρατηρήσει κάποιος πως από τις 9 ομάδες που είναι κοινές στους βαθμολογικούς πίνακες του τότε και του τώρα, ότι οι 6 έχουν αλλάξει ιδιοκτησία. Αλλα πράγματα που μπορεί να παρατηρήσει κάποιος είναι πως καμία από τις κοινές ομάδες στους δύο πίνακες δεν έχει νέο γήπεδο, ο μέσος όρος εισιτηρίων έχει πέσει πάνω από 50%, το ίδιο και μεγαλύτερη είναι η πτώση στα βασικά οικονομικά μεγέθη των ομάδων.

 

 

Υπάρχει πάτος;

Οι προσφυγές των απλήρωτων ποδοσφαιριστών πολλαπλασιάστηκαν όπως και τα ποσά που ξοδεύονται για μεταγραφές, ενώ από τότε ψηφίστηκαν τρεις νέοι αθλητικοί νόμοι, ετοιμάζεται και ένας τέταρτος, η πολιτεία έχει κατ’ επανάληψη διακηρύξει ότι θα «πατάξει» τη βία, αλλά δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε επεισόδια και δεν πάρθηκε κανένα ουσιαστικό μέτρο.

 

Η ΕΠΟ άλλαξε δύο προέδρους αλλά όχι οπτική για το ποδόσφαιρο, αποκτήσαμε -φέτος- ξένο αρχιδιαιτητή που τον χρυσοπληρώνουμε για να βάλει τάξη και να βελτιώσει το πρόσωπο της ελληνικής διαιτησίας (φοβάμαι πως δεν θα χρειαστεί να περιμένουμε το τέλος της χρονιάς για να τον κρίνουμε) και ο ΟΠΑΠ -βασικός χορηγός του ελληνικού ποδοσφαίρου- από εταιρεία υπό κρατικό έλεγχο έχει ιδιωτικοποιηθεί. Η παραβατικότητα στο ελληνικό ποδόσφαιρο, σύμφωνα και με το πόρισμα της οικονομικής αστυνομίας που δημοσιοποιήθηκε πρόσφατα, παραμένει μεγάλης έκτασης, το 2010 έσκασε το μεγάλο σκάνδαλο με τα στημένα, το οποίο δεν έτυχε ακόμη δικαστικής εκκαθάρισης, ενώ ένα ακόμη σκάνδαλο βρίσκεται υπό διερεύνηση και εν αναμονή δικαστικών διώξεων.

 

Οι οφειλές των ομάδων στο Δημόσιο ξεπερνούν τα 30 εκατομμύρια ευρώ και συνεχώς προστίθενται νέες, οι κυκλοφορίες του αθλητικού Τύπου έχουν καταρρεύσει και η ποιότητα της αθλητικογραφίας -χάρη και στο copy paste των διάφορων ιστοσελίδων όπου εργάζονται άνθρωποι με απαράδεκτες συνθήκες πολλοί από τους οποίους είναι αμόρφωτοι- έχει χειροτερέψει, ο άρρωστος οπαδισμός κερδίζει έδαφος στις κερκίδες που αδειάζουν και τα σκουλήκια της Χρυσής Αυγής εκμεταλλεύονται τις συνθήκες για στρατολογία των ανοήτων. Τα δύο-τρία θετικά στοιχεία που μπορεί να παρατηρήσεις, δεν αρκούν για να σε κάνουν αισιόδοξο.

 

 

Η Τρολ πραγματικότητα

Θα μπορούσε να ήταν τρολ, αλλά είναι κάτι πολύ ισχυρότερο. Είναι, απλά, πραγματικότητα.

Αποφασιζουμε

Εγκρίνουμε τη δέσμευση πίστωσης ύψους € 12.764,64, για την πληρωμή ισόποσης δαπάνης σε βάρος της πίστωσης του προϋπολογισμού εξόδων του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Β. Αιγαίου Ν.Π.Δ.Δ Κ.Α.Ε. 1000-1500-1510,1511. οικ. έτους 2014 για τη Δαπάνη για προμήθεια τσιγάρων κατά το οικ. έτος 2014.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ

Με εντολή

Κ.Κ. ΠΡΟΝΟΙΑΣ Π.Β.ΑΙΓΑΙΟΥ

(Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ)

ΤΣΟΥΚΑΡΕΛΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Πηγή: sday.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags