Facebook Pixel Κατόρθωσε το αδιανόητο
| 2014-10-18 17:36:00

Κατόρθωσε το αδιανόητο

Κατόρθωσε το αδιανόητο

O Ντούσκο Ιβάνοβιτς επιχείρησε, και σχεδόν κατόρθωσε, το αδιανόητο: να κερδίσει αγώνα Ευρωλίγκας με τον Δημήτρη Διαμαντίδη καθηλωμένο στον πάγκο. Γράφει ο Νίκος Παπαδογιάννης

Τον κράτησε δίπλα του από την ανάπαυλα του ημιχρόνου μέχρι το 34ο λεπτό και παρέδωσε τα ηνία της ομάδας στους παίκτες που καλούνται να συγκροτήσουν ένα αντάξιο «supporting cast»: τον Σλότερ με τα ζεστά χέρια, τον Παππά που αισθάνεται σταρ όταν έχει τα κλειδιά στο χέρι του, τον Μποχωρίδη που τώρα εκκολάπτεται, τον Μπλουμς με το φαρμακερό σουτ, αλλά και τον πολυσύνθετο Γιάνκοβιτς, που έχει τα εργαλεία για να επισκευάζει πολλές διαφορετικές ζημιές.

Πιστεύω ότι ο Παναθηναϊκός θα κέρδιζε ακόμα κι αν έπαιζε μέχρι το τέλος χωρίς τον ηγέτη του. Ο Ιβάνοβιτς σκιάχτηκε από την αντεπίθεση των Πολωνών και ξανάριξε τον Διαμαντίδη στο παρκέ 5:47 πριν το τέλος, όταν αυτή η Τούροφ έγινε απειλητική (73-69). Η ένεση ηρεμίας και σιγουριάς ήταν αυτό ακριβώς που χρειάζονταν οι «πράσινοι» για να τελειώσουν το ματσάκι, αν και χρειάστηκαν ένα «βαρύ» σουτ από τον Νίκο Παππά στο 73-71.

Ο συντελεστής +/-, που ουδέποτε ψεύδεται, μαρτυρά ότι ο Διαμαντίδης ήταν ο κορυφαίος παίκτης του Παναθηναϊκού, μολονότι έπαιξε μόλις 16 λεπτά και πέτυχε 2 πόντους. Στο διάστημα της συμμετοχής του, ο πρωταθλητής Ελλάδας πέτυχε 12 πόντους παραπάνω από την πρωταθλήτρια Πολωνίας. Κανένας άλλος παίκτης του δεν έβγαλε διψήφιο νούμερο. Μάλιστα ο Τζέιμς Γκιστ, αναντικατάστατος κατά τ’άλλα, τελείωσε τον αγώνα με δείκτη -5.

Δεν ήταν εύκολος ο χθεσινός αγώνας. Πέρα από το αυτονόητο που χθες έγινε καρφί στο μάτι του Ομπράντοβιτς, ότι δηλαδή «στην Ευρωλίγκα δεν υπάρχουν εύκολα παιχνίδια», ο νεανικός Παναθηναϊκός του Ιβάνοβιτς δεν είναι ακόμη έτοιμος για να σηκώσει στους ώμους του τη βαριά κληρονομιά.

Χθες χρειάστηκε να υιοθετήσει συνταγές Πεδουλάκη στην άμυνα (με τις αλλεπάλληλες αλλαγές στα «σκριν»), αλλά υστέρησε σε δημιουργία (15 ασίστ, 15 λάθη) και πόνταρε στο ατομικό ταλέντο των παικτών του για να ανταποδώσει τους σχεδόν 80 πόντους που δέχθηκε. Η ικανότητα του Σλότερ και του Παππά να φτιάχνουν φάσεις για τον εαυτό τους θα αποδειχθεί πολύτιμο εφόδιο στις δύσκολες νύχτες της Ευρωλίγκας.

Τώρα που έχουμε ακόμη Οκτώβριο, η συγκομιδή των βαθμών είναι το πρώτο στοίχημα και το δέσιμο της ομάδας το αμέσως επόμενο. Το ραντεβού με την Μπάγερν, την ερχόμενη Πέμπτη στο Μόναχο, θα είναι ένα σκληρό τεστ για αυτή τη νεότευκτη και ακόμη ελλιπή ομάδα. Το σύντομο ντεμπούτο του Τζούλιαν Ράιτ άφησε κάποιες ελπίδες για την καταπολέμηση της λειψανδρίας, αλλά η επιστροφή του Μαυροκεφαλίδη και ίσως του τσακισμένου Νέλσον θα τις πολλαπλασιάσει.

Μέχρι τότε, ο Παναθηναϊκός θα ποντάρει στα νιάτα παικτών μάλλον της σημερινής (Παππάς, Γιάνκοβιτς) παρά της επόμενης (Μποχωρίδης) και της μεθεπόμενης (Διαμαντάκος, Χαραλαμπόπουλος, Κόνιαρης, Παπαγιάννης) γενιάς. Ο θρίαμβος επί του Ολυμπιακού εγγυάται το καλό κλίμα, την αισιοδοξία και την πίστωση χρόνου, για πολλές πολλές εβδομάδες. Αυτό είναι το πραγματικό κέρδος από το ντέρμπι του Κυπέλλου Ελλάδας.

Πηγή: sday.gr
 

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags