Facebook Pixel Ο Α. Καρπετόπουλος γράφει δέκα αλήθειες για το ντέρμπι
| 2014-10-26 13:40:00

Ο Α. Καρπετόπουλος γράφει δέκα αλήθειες για το ντέρμπι

Ο Α. Καρπετόπουλος γράφει δέκα αλήθειες για το ντέρμπι

Δέκα αλήθειες πριν το ντέρμπι.

Δεν είμαι από αυτούς που πιστεύουν πως όλα τα ντέρμπι μεταξύ του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού είναι ίδια: πολλά μοιάζουν, αλλά και πολλά διαφέρουν. Ας πούμε δέκα αλήθειες με αφορμή το αποψινό.

Διαχείριση άγχους

1) Τα ντέρμπι δεν κρίνουν πρωταθλήματα, αλλά το άγχος πάντα υπάρχει κι απόψε το έχει ο Ολυμπιακός. Ντέρμπι που κρίνανε πρωταθλήματα υπήρξαν πολλοί λίγα – πιθανότατα το τελευταίο ήταν εκείνο στο ΟΑΚΑ, τρία χρόνια πριν, όταν ο Ολυμπιακός προηγήθηκε με τον Αμπντούν και το ματς διεκόπη. Ο ΠΑΟ τη χρονιά που έκανε το τελευταίο του νταμπλ, το 2009-10, έχασε δυο φορές από τον Ολυμπιακό. Ο Ολυμπιακός που τα δυο τελευταία χρόνια πήρε το πρωτάθλημα από τα Χριστούγεννα στο Καραϊσκάκη δεν κέρδισε τον ΠΑΟ. Ωστόσο ένα καλό αποτέλεσμα μπορεί να γκαζώσει μια ομάδα. Κάτι μήνες μετά το ντέρμπι της Ριζούπολης ο ΠΑΟ με προπονητή το Σουμ έφυγε από το ντέρμπι με μια ισοπαλία. Εκείνη η ισοπαλία άλλαξε όλη την ψυχολογία της ομάδας.

Παίζουμε για τους βαθμούς

2) Το περσινό ματς έγινε για το γόητρο, φέτος εκτός από αυτό μετράνε και οι βαθμοί. Το γόητρο είναι πάντα σημαντικό, αλλά οι βαθμοί είναι σημαντικότεροι. Το καλύτερο ματς του Ολυμπιακού στο Καραϊσκάκη τα τελευταία χρόνια ήταν αυτό που έπαιξε με προπονητή τον Βαλβέρδε κόντρα στον ΠΑΟ του Λέτο που προπορεύονταν στην βαθμολογία: τελείωσε 1-1 με τον Ολυμπιακό να χάνει πολλές ευκαιρίες. Οσα ακολούθησαν στο Καραϊσκάκη ήταν ματς γοήτρου, αλλά για το γόητρο παίζει κυρίως αυτός που δεν διεκδικεί τίποτα και θέλει να δείξει ότι παρόλα αυτά παραμένει δυνατός. Σε αυτό το κίνητρο ο ΠΑΟ έχτισε τον περσινό του θρίαμβο: ο Ολυμπιακός πόσο δυνατός ήταν το 'χε δείξει κόντρα στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Υπάρχει εφαρμοσμένο σχέδιο

3) Ο Ολυμπιακός μοιάζει να είναι σε λίγο καλύτερη φόρμα από τον ΠΑΟ, αλλά ο ΠΑΟ έχει ένα τρόπο παιγνιδιού που αποδεδειγμένα μπορεί να του δώσει αποτέλεσμα στο Καραϊσκάκη. Μετά την κακή εμφάνιση στο Περιστέρι και την επιπόλαια εμφάνιση με την Μάλμε ο Ολυμπιακός έδειξε τσαγανό με τον Εργοτέλη και χαρακτήρα με τη Γιούβε. Ο ΠΑΟ ωστόσο στην Ολλανδία έκανε ένα πολύ καλό ματς αναμονής (στο πρώτο ημίχρονο) και αντίδρασης (στο δεύτερο). Το ίδιο καλά έχει παίξει εκτός έδρας και με την Σταντάρ Λιέγης και με τη Μίντιλαντ κάνοντας ίδια ματς. Ο Ολυμπιακός αντίθετα έχει παίξει τα δυο καλύτερα του ματς στο Καραϊσκάκη χτυπώντας Ατλέτικο Μαδρίτης και Γιούβε στην κόντρα. Δύσκολα αυτό ως μπούσουλας θα του είναι χρήσιμο απόψε.

Μια νίκη τα συγχωρεί όλα

4) Οι παίκτες του ΠΑΟ έχουν καταλάβει ότι κερδίζοντας αυτό το ματς όλα συγχωρούνται. Τα πανηγύρια που ακολούθησαν την περσινή νίκη στο Καραϊσκάκη και η αποθέωση της ομάδας πριν ακόμα κερδίσει το κύπελλο, μόνο και μόνο γιατί κέρδισε εκεί, είμαι σχεδόν βέβαιος ότι έχουν δημιουργήσει στους ξένους παίκτες του ΠΑΟ τη σιγουριά ότι το ματς σβήνει κάθε προηγούμενο λάθος και συγχωρεί κάθε επόμενο. Δεν ισχύει το ίδιο για τον Ολυμπιακό: το 2009-10 κέρδισε τον ΠΑΟ δυο φορές, αλλά η απώλεια του πρωταθλήματος δεν συγχωρήθηκε στην ομάδα και προκάλεσε τεράστιες αλλαγές.

Ξέρουν τι σημαίνει;

5) Το ερωτηματικό που συνοδεύει τον Ολυμπιακό είναι αν οι πολλοί ξένοι μπορεί να φανατιστούν. Τα δυο τελευταία χρόνια που ο Ολυμπιακός δεν κερδίζει τον ΠΑΟ οι χειρότεροι παίκτες του είναι οι ξένοι του. Πρόπερσι χρειάστηκε να μπει αλλαγή ο Μήτρογλου για να τον σώσει από την ήττα. Πέρυσι ο Τσόρι έχασε πέναλτι, ο Κάμπελ δεν υπήρχε κι ο Ρομπέρτο κι ο Μαρκάνο έκαναν λάθη τεράστια. Οι πολλές αλλαγές των ξένων έχουν κι αυτό το αποτέλεσμα: όταν αρχίζεις από την αρχή είναι δύσκολο να εξηγήσεις στους νεοφερμένους τι σημαίνει το ματς και πόσο βελτιωμένος μπορεί να είναι σε αυτό ο ΠΑΟ που βλέπουν στο πρωτάθλημα.

Ραντεβού με τη γκρίνια

6) Αν ο Ολυμπιακός δεν κερδίσει η γκρίνια για το Μίτσελ θα είναι τεράστια. Με τον Ισπανό ο Ολυμπιακός δεν έχει πάρει ντέρμπι πέρυσι στο Καραϊσκάκη, ενώ μια μερίδα του κόσμου δεν του έχει συγχωρέσει εντελώς και τις δυο ήττες στην Τούμπα πέρυσι στο τέλος της σεζόν. Ο καλός Μίτσελ δεν έχει πάρει τίποτα από την Ελλάδα: παραμένει ένας Ισπανός που πιστεύει ότι όλα τα ματς είναι ίδια κι απλά μερικά είναι πιο σημαντικά για τους οπαδούς και τα media. Επίσης όπως σχεδόν όλοι οι Ισπανοί προπονητές θυμίζει λοχαγό, που, αν τα πράγματα δεν πάνε καλά, τα ρίχνει στους φαντάρους.

Φάτσες ντέρμπι

7) Υπάρχουν λίγοι παίκτες με φάτσες που μπορεί να κρίνουν ντέρμπι. Ο Ολυμπιακός έχει το Μήτρογλου που ντέρμπι έχει κρίνει τουλάχιστον τρία, αλλά κανένας άλλος από τους παίκτες του δεν έχει κάνει κάτι πολύ σημαντικό σε αντίστοιχο ματς: ίσως μόνο ο Φουστέρ έχει κάτι να θυμάται. Από τον ΠΑΟ λείπει ο Μπεργκ, αλλά υπάρχουν ο Πράνιτς και ο Ζέκα, που στο Φάληρο έχουν σκοράρει. Και υπάρχει κι ο ανακατωσούρας Νίκος Καρέλης που μοιάζει να έχει γεννηθεί για αυτά τα ματς.

Μα δεν τελειώσαμε

8) Οποιος σκοράρει πρώτος έχει ένα σημαντικό αβαντάζ αλλά το ματς δεν τελειώνει. Η φύση των δυο ομάδων οδηγεί στο συμπέρασμα πως ό,τι κι αν συμβεί θα υπάρξουν χτυποκάρδια. Ο ΠΑΟ δέχεται γκολ σχεδόν σε κάθε ματς. Η άμυνα του Ολυμπιακού έχει φέτος μεγάλα προβλήματα. Το 1-0 κόντρα στη Γιούβε ήρθε γιατί ο Κασάμι έχασε μια τεράστια ευκαιρία να κάνει το 2-0 και γιατί μετά ο Ρομπέρτο κατέβασε ρολά. Ο Ολυμπιακός έχει στον πάγκο παίκτες που μπορεί να μπουν και να βοηθήσουν, αλλά κι ο ΠΑΟ που έχει λιγότερες λύσεις έχει ένα χρήσιμο για αυτό το ματς χαρακτηριστικό: πολλοί (Πράνιτς, Μέντες, Καρέλης, Ζέκα) από τους βασικούς του μπορούν να αλλάξουν θέσεις, πράγμα που συχνά δίνει στον Αναστασίου τη δυνατότητα ν αλλάξει το σχήμα χωρίς να κάνει αλλαγές.

Να 'χαμε να λέγαμε

9) Για τον Ολυμπιακό κακό αποτέλεσμα είναι να μην νικήσει, για τον ΠΑΟ να χάσει χωρίς να έχει κάτι να πει για τη διαιτησία. Ο Ολυμπιακός κάνει πρωταθλητισμό, κυνηγάει τον ΠΑΟΚ, αν δεν κερδίσει μπορεί να βρεθεί πολύ πίσω κι αυτό είναι πολύ ανησυχητικό. Μολονότι κανένα πρωτάθλημα δεν κρίθηκε ποτέ μετά από οκτώ αγωνιστικές νομίζω ότι η ήττα θα τον κλονίσει και θα χρειαστεί πολύ διοικητική μαεστρία για να ξεπεραστεί ένα στραβοπάτημα. Ο ΠΑΟ μια ήττα την αντέχει, ειδικά αν έχει καμία φάση που να μπορεί να μουρμουράει. Στην Ελλάδα, όπου οι πιο πολλές ομάδες πουλάνε οπαδισμό, μερικές φορές το τι μπορείς να λες μετρά πιο πολύ από τη νίκη.

Πολιτική θέση

10) Η μόνη περίπτωση να πάρει άριστα όποιος διαιτητεύσει αυτό το ματς είναι να μην του προκύψει καμία φάση που σηκώνει συζήτηση. Η συζήτηση πριν το ματς για τον Καλογερόπουλο ή όποιον άλλο διαιτητή, επόπτη κτλ δεν έχει νόημα αφού για τη διαιτησία πλέον γίνονται πολιτικές εκτιμήσεις και κανένας δεν νοιάζεται για κανονισμούς, έλεγχο της θέσης του διαιτητή κτλ. Πέρυσι ο ΠΑΟ είχε διαμαρτυρηθεί για τη διαιτησία στο ντέρμπι της Λεωφόρου χωρίς να υπάρχει αμφισβητούμενη φάση: ο διαιτητής υπάρχει για να φταίει. Η ελπίδα όλων των διαιτητών είναι να μην τους τύχει τίποτα. Ετσι και τους τύχει η όποια απόφασή τους θα είναι για τους μεν σωστή και για τους δε λάθος…

Πηγή: sport24.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags