Facebook Pixel Η μισή αλήθεια για το ντέρμπι του Μάντσεστερ
| 2014-11-04 16:48:00

Η μισή αλήθεια για το ντέρμπι του Μάντσεστερ

Η μισή αλήθεια για το ντέρμπι του Μάντσεστερ

Ο Λευτέρης Ντανοβασίλης γράφει για το ντέρμπι του Μάντσεστερ και το επόμενο διάστημα, που θα κρίνει πολλά για την Γιουνάιτεντ.

Οι αριθμοί και τα στατιστικά είναι πάντα ενδεικτικά, όμως πολλές φορές δε λένε όλη την αλήθεια. Η Σίτι επιβλήθηκε 1-0 της Γιουνάιτεντ και τρέχει σερί 4 νικών στα ντέρμπι, το καλύτερο από το 1970 και κάτι που έχει καταφέρει μόνο η Λίβερπουλ στην Premier League, ενώ το ξεκίνημα των κόκκινων διαβόλων είναι το χειρότερο από το 1986.

Οι πολίτες μπορεί να πήραν δίκαια τους βαθμούς, όμως στο ψυχολογικό κομμάτι το πιθανότερο είναι οι φιλοξενούμενοι να βγήκαν κερδισμένοι. «Παρά το γεγονός ότι μείναμε με 10 παίκτες, παίξαμε καλύτερα στο δεύτερο 45λεπτο. Είμαστε κοντά στο επίπεδο που θέλουμε, όμως θα πρέπει να βελτιωθούμε και άλλο», σχολίασε μετά το ντέρμπι το Φαν Χάαλ.

Ο Ολλανδός έχει μεγάλο μερίδιο ευθύνης για την ήττα, όμως το μεγαλύτερο φέρει ο Σμόλινγκ, με την ανόητη αποβολή του, όπως την χαρακτήρισε και ο προπονητής του. Η επιλογή του Φαν Χάαλ να ξεκινήσει τον Ντι Μαρία στα άκρα, όπως και στο ματς με την Τσέλσι, για ακόμη μία φορά αποδείχθηκε ατυχής. Ο Αργεντίνος έχει κάνει τα καλύτερά του ματς με την Γιουνάιτεντ στον άξονα και μετά την κόκκινη του Σμόλινγκ πέρασε πιο κεντρικά. Μαζί με τον Γιανουζάι, που αγωνίστηκε στο άλλο άκρο, μάλιστα, είχαν μόλις μία προσπάθεια να περάσουν αντίπαλο (take-on). Και αυτή - του τελευταίου - αποτυχημένη... «Νομίζω ότι ήταν ήσυχος», σχολίασε ο Σαμπαλέτα για τον συμπατριώτη του.

*Στο γράφημα ο χώρος που κινήθηκε ο Ντι Μαρία πριν την αποβολή του Σμόλινγκ (πηγή Squawka)

*Στο γράφημα ο χώρος που κινήθηκε ο Ντι Μαρία μετά την αποβολή του Σμόλινγκ (πηγή: Squawka)

*Στο γράφημα οι ατομικές ενέργειες των Ντι Μαρία και Γιανουζάι απέναντι σε αντίπαλο. Η μοναδική και αποτυχημένη σε όλο το ματς του τελευταίου (πηγή Squawka)

Πριν την αποβολή του Σμόλινγκ τα σουτ ήταν 5-2 για τη Σίτι και οι ευκαιρίες 4-2. Μετά την κόκκινη ήταν 12-7 και 9-6 αντίστοιχα. Η Γιουνάιτεντ ήταν σαφώς πιο επικίνδυνη. Οι παίκτες του Πελεγκρίνι έδειξαν τα προβλήματα που είναι εμφανή τον τελευταίο καιρό. Η αντίδρασή τους με το τελευταίο σφύριγμα δεν έδειχνε σε καμία περίπτωση τη γεμάτη αυτοπεποίθηση περσινή πρωταθλήτρια. Ο Τουρέ δεν είναι σε καλή κατάσταση, ενώ επιθετικά τα προβλήματα είναι ακόμη μεγαλύτερα. Όχι στην εκτέλεση, αλλά στη δημιουργία. Τα πέναλτι που αρνήθηκε ο Όλιβερ ίσως κάνουν καλό στη Σίτι, καθώς σε αντίθετη περίπτωση θα έκρυβαν το προφανές και τουλάχιστον δεν έκριναν το αποτέλεσμα...

Ο πιο δημιουργικός Γιόβετιτς προτιμήθηκε αντί του Τζέκο, όμως για ακόμη μία φορά ο Μαυροβούνιος όχι μόνο δεν κατάφερε να κάνει τη διαφορά, αλλά απογοήτευσε, έχοντας 4 σουτ και ούτε μία πάσα-κλειδί. Ο Πελεγκρίνι στο τέλος στάθηκε στην απουσία του Σίλβα, όμως με τέτοιο ρόστερ στη διάθεσή του δε θα έπρεπε σε καμία περίπτωση να αποτελεί δικαιολογία. Τι να πει δηλαδή και ο Φαν Χάαλ με τόσους τραυματίες από το ξεκίνημα της σεζόν;

Το μόνιμο κέρδος για την Γιουνάιτεντ τον τελευταίο καιρό μοιάζει να είναι ο Ντε Χέα, που κάνει τη μία εξαιρετική εμφάνιση μετά την άλλη. «Κάνω τις καλύτερες εμφανίσεις στην καριέρα μου και θέλω να συνεχίσω έτσι, όμως το πιο σημαντικό είναι να παίζουμε καλά και ως ομάδα. Τα αποτελέσματα είναι πιο σημαντικά», σχολίασε ο Ισπανός. Από την άλλη πλευρά και ο Χαρτ δέχθηκε τα εύσημα του Φαν Χάαλ στη δική του προσπάθεια να πείσει ότι είναι καλύτερος από ό,τι όλοι πιστεύουν. Τελικά, ήταν και οι δύο από τους πρωταγωνιστές του ντέρμπι.

Η αλήθεια είναι ότι από τη Σίτι δε λείπει τίποτα. Στη θεωρία. Γιατί στην πράξη οι παίκτες του Πελεγκρίνι μοιάζουν να μην έχουν τόση εμπιστοσύνη στους εαυτούς τους σε σχέση με πέρυσι. Εκείνο που τρομάζει περισσότερο είναι το «αν» που συνδέεται με τον Σέρχιο Αγουέρο. Η εξάρτηση των πολιτών από τον Αργεντίνο είναι τέτοια, που αν τυχόν τραυματιστεί το κόστος θα είναι τεράστιο και ίσως μη διαχειρίσιμο.

Εκείνο που λείπει από την Γιουνάιτεντ είναι το μομέντουμ. Το σερί που θα διώξει την ανασφάλεια όχι μόνο από τους παίκτες του Φαν Χάαλ, αλλά και γύρω από την ομάδα. Ένα σερί, που θα επιτρέψει στους κόκκινους διάβολους όχι μόνο να ανέβουν στη βαθμολογία, αλλά και να μπορέσουν να πιστέψουν ακόμη περισσότερο στο πρότζεκτ. Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι θα δώσει έξτρα πολύτιμο χρόνο στον Ολλανδό, προκειμένου να συνεχίσει να «μεταμορφώνει» την ομάδα του, ώστε στο μέλλον να είναι σε θέση να διεκδικήσει ξανά το πρωτάθλημα. Ένα... άλμα πίστης.

Τα επόμενα 6 ματς θα κρίνουν κατά μεγάλο ποσοστό το μέχρι που μπορεί να φτάσει φέτος η Γιουνάιτεντ. Αυτή η σειρά αγώνων θα ξεκινήσει με την Κρίσταλ Πάλας και περιλαμβάνει τις αναμετρήσεις με Άρσεναλ και Σαουθάμπτον εκτός έδρας και με την Λίβερπουλ εντός. Όταν θα τελειώσει, θα έχει μαζί σχεδόν ολοκληρωθεί και ο πρώτος γύρος, που περιλαμβάνει και το ταξίδι στο Λονδίνο για το ματς με την Τότεναμ. Στις περισσότερες των περιπτώσεων, όταν μία ομάδα μένει νωρίς με 10 παίκτες, τότε η ανάλυση γίνεται αδύνατη. Για τους κόκκινους διάβολους, όμως, το ντέρμπι είναι κάτι πάνω στο οποίο θα πρέπει να χτίσουν. Στα τελευταία δύο μεγάλα παιχνίδια (με Τσέλσι και Σίτι) ήταν η πρώτη φορά φέτος που πραγματικά έδειξαν χαρακτήρα και τα κυνήγησαν μέχρι το τέλος.

Το ντέρμπι του Μάντσεστερ μπορεί να είπε τη... μισή αλήθεια, όμως οι επόμενες εβδομάδες θα δώσουν τη συνολική εικόνα, καθώς είναι απέναντι σε ομάδες – αν δεχθούμε ότι Τσέλσι και Σίτι θα παλέψουν για τον τίτλο – με τον ίδιο στόχο, την 4άδα.

ΠΗΓΗ: gazzetta.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags