Facebook Pixel Τα δύσκολα «πρέπει»
| 2014-11-04 22:15:00

Τα δύσκολα «πρέπει»

Τα δύσκολα «πρέπει»

Ο Ολυμπιακός είχε αφήσει τη Γιουβέντους σε κατάσταση να αναρωτιέται πώς έχασε στο Καραϊσκάκη. Την ξαναβρίσκει δεκαπέντε βράδια αργότερα. Γράφει ο Αντώνης Καρπετόπουλος

Πλέον περισσότερο υποψιασμένη και γι’ αυτό πολύ περισσότερο επικίνδυνη. Και ως αντίπαλο απίστευτα δύσκολη.
Πέρυσι ο Ολυμπιακός έκανε στους ομίλους τρία καλά εκτός έδρας ματς – μάλιστα ίσως το χειρότερο να ήταν αυτό που κέρδισε, δηλαδή το παιχνίδι στις Βρυξέλλες με την Αντερλεχτ. Εκεί ο Ολυμπιακός για ένα ημίχρονο είχε περάσει μια θύελλα και είχε μείνει ζωντανός χάρη σε ένα μεγάλο ματς του Σιόβα και φυσικά χάρη στον Ρομπέρτο. Επειδή ήταν ομάδα ανθεκτική και πολύ ψύχραιμη και ήρεμη βρήκε στις αντεπιθέσεις χώρους, έφερε τα πάνω-κάτω και κέρδισε. Την ίδια ηρεμία και προσοχή είχε δείξει και στη Λισσαβώνα κόντρα στην Μπενφίκα και στο Παρίσι κόντρα στην Παρί. Στη Λισσαβώνα δεν κέρδισε γιατί η μπάλα κόλλησε στη βροχή και δεν έγινε το 0-2 σε δυο περιπτώσεις και στο Παρίσι έχασε γιατί οι παίκτες νόμιζαν ότι στην ισοφάριση του Μανωλά τέλειωσε το ματς. Σε όλα αυτά τα ματς ο Ολυμπιακός ήταν οργανωμένος στην άμυνα. Μόνο που απόψε πέρα από οργάνωση θα χρειαστεί και άλλα πολλά.

Οχι μόνο
Η Γιούβε έχασε στο Καραϊσκάκη, όχι μόνο γιατί έπεσε πάνω στον Ρομπέρτο, αλλά και για έναν ακόμα λόγο: γιατί άργησε να καταλάβει ότι αρκεί να πάει η μπάλα στην περιοχή του Ολυμπιακού (έστω βιαστικά) για να δημιουργηθούν ευκαιρίες. Ο Αλέγκρι παρουσίασε μια ομάδα που είχε ως βασικό σκοπό να χτίσει φάσεις παίζοντας μεθοδικά. Για πάνω από μια ώρα η Γιούβε έπαιζε πολύ για τον Πίρλο περιμένοντας από αυτόν να κάνει τη διαφορά. Τον έψαχναν όλοι στο γήπεδο, η ομάδα περίμενε τις εμπνεύσεις του και ο Ολυμπιακός που τον πρέσαρε πολύ κατάφερε να αμυνθεί σωστά. Η Γιούβε έκανε στο πρώτο ημίχρονο ευκαιρίες μόνο από στημένες φάσεις, φάσεις στις οποίες ο Πίρλο μπορούσε να εκτελεί χωρίς να παίζει. Οταν βγήκε από το ματς και η Γιούβε άρχισε να παίζει ψάχνοντας από παντού τους κυνηγούς της (κυρίως τον Μοράτα), έγινε πολύ επικίνδυνη.

Χτίζονται
Οι ομάδες του Αλέγκρι πολλές φορές παίζουν ένα ποδόσφαιρο by the book. Οι επιθέσεις αρχίζουν από πίσω και «χτίζονται». Η μπάλα περνά από τα πόδια του οργανωτή και οι υπόλοιποι κάνουν κινήσεις περιμένοντας το μοίρασμα της μπάλας: το παιγνίδι είναι ωραίο να το βλέπεις και συχνά είναι και αποτελεσματικό, αρκεί να υπάρχει νεύρο. Οταν, όμως, νεύρο δεν υπάρχει και περιοριστούν οι χώροι στη μεσαία γραμμή, η «Κυρία» μπλοκάρεται είτε παίζει με τον Ολυμπιακό, είτε με τη Σασουόλο, είτε με την Ατλέτικο Μαδρίτης: όποιος της στερεί τη δυνατότητα της κυκλοφορίας της μπάλας τη βάζει σε δυσκολίες. Το ματς για τον Ολυμπιακό θα ήταν απλό, αν στο πρώτο ματς, δεν έδειχνε τόση δυσκολία στο να αναχαιτίσει τους επιθετικούς της Γιούβε στις περιπτώσεις που η μπάλα έφτανε σε αυτούς έστω άτσαλα. Δεν είναι δυνατόν να πιστέψεις πως θα περιορίσεις μια ομάδα βγάζοντας τελείως τους επιθετικούς της από το ματς: ό,τι και να κάνεις, κάποια γεμίσματα θα γίνουν, κάποιες στημένες φάσεις θα υπάρξουν και κάποιες φορές την μπάλα θα την πάρουν.

Αδυναμία
Η Γιούβε έχασε το ματς, αλλά αυτή την αδυναμία του Ολυμπιακού την είδε. Απόψε περιμένω ότι θα απλοποιήσει πολύ το παιγνίδι της και θα παίξει πιο πολύ για τους κυνηγούς της χωρίς πολύ οριζόντιο ποδόσφαιρο, όπως στο Καραϊσκάκη. Για να έχει τύχη ο Ολυμπιακός πρέπει να της βάλει δύσκολα στην επίθεση και φυσικά να σκοράρει. Αν δεν το κάνει ή θα πρέπει ο Ρομπέρτο να ξεπεράσει τον εαυτό του ή να ελπίζει πως ο Τέβες (που δεν έπαιξε όλο το ματς με την Εμπολι για να είναι φρέσκος) και ο Μοράτα (που είναι πολύ φορμαρισμένος) θα χάσουν τα άχαστα!

Πρέπει
Ο Ολυμπιακός πρέπει να παίξει την καλύτερη άμυνα που μπορεί – αν γίνουν τα λάθη που είδαμε με τη Μάλμε δεν έχει τύχη. Πρέπει να μη δεχτεί φάσεις με την ευκολία που αυτό έγινε στα τελευταία 20 λεπτά στο Καραϊσκάκη. Πρέπει να είναι απειλητικός και να τρομάξει την «Κυρία» που θα μπει με φούρια για να τελειώνει. Ολα αυτά για να τα κάνει πρέπει να είναι ήρεμος. Αλλά τα στραβοπατήματα στο πρωτάθλημα δεν επιτρέπουν μεγάλη ηρεμία και στο Τσάμπιονς Λιγκ. Το σημειώνω γιατί είναι παράξενο: παραδοσιακά συνέβαινε το αντίθετο.

Σπάθας on fire

Το ενδιαφέρον στην ιστορία δεν είναι ότι ο Σπάθας έκανε μια ακόμα διαιτησία από τις δικές του, αλλά ότι πολλοί ξεχνάνε το πόσο τους έχει ευεργετήσει και το ξεχνάνε εύκολα. Ο Σπάθας δεν ήταν που το 2010 έπαιξε εκείνο το ματς Αρης-ΠΑΟΚ 2-0, που άνοιξε τον δρόμο στον ΠΑΟ για να κατακτήσει το πρωτάθλημα; Ο Σπάθας δεν ήταν που στο ματς Εργοτέλης -Ολυμπιακός 2-2 είχε στείλει το 2009 το μήνυμα ότι άλλαξαν τα κόζια; Ο Σπάθας δεν ήταν που πέρυσι στα Γιάννενα με ένα πέναλτι-εφεύρεση έδωσε στον ΠΑΟΚ τη νίκη, σε ένα ματς που στο δεύτερο είχαν παιχτεί εκατομμύρια σύμφωνα με τους φακέλους της ΟΥEΦA; Τον Σπάθα δεν ζήτησαν στο ματς Ξάνθη-ΠΑΟ όσοι ανησυχούσαν πέρυσι για την τύχη της Ξάνθης; Δεν ζητούσε πέρυσι τη διαγραφή του Σπάθα ο Ολυμπιακός και στη Θεσσαλονίκη φώναζαν ότι είναι ντροπή να διαγραφεί ο διαιτητής επειδή έδωσε ένα πέναλτι στον ΠΑΟΚ; Δεν ζητήθηκε πέρυσι η παραίτηση του αντιπροέδρου της ΕΠΣ Πειραιά Γιάννη Σπάθα από τον Ανατολάκη, γιατί ο Ολυμπιακός δεν ήθελε να έχει με την οικογένεια καμία δουλειά; Πώς διάβολε τα ξεχνάνε όλοι αυτά και μιλάνε για τον Σπάθα σαν να εμφανίστηκε στη ζωή μας φέτος;

Ο Σπάθας μπήκε στους πίνακες επί Κόκκαλη, έγινε διεθνής επί Πατέρα κι έμεινε στους πίνακες χάρη στον ΠΑΟΚ! Φυσικά έχει παίξει αβάντα Ολυμπιακό σε πολλές περιπτώσεις - αλλά δεν αβαντάρει μόνο τον Ολυμπιακό. Εκανε μία κακή διαιτησία στην Τρίπολη, όμως πολύ αμφιβάλλω αν θα είναι αυτή η τελευταία του. Βλέπετε, υπάρχει ένα θέμα με τον Ηλία: αν δεν υπήρχε θα έπρεπε κάποιος να τον δημιουργήσει! Τον έχουν ανάγκη όλοι όσοι κατά καιρούς έχουν χαρεί με τις υπηρεσίες του και μετά σφυρίζουν κλέφτικα ή τον καταγγέλλουν γιατί πρόσφερε τις υπηρεσίες του σε άλλους κι έχασαν την αποκλειστικότητα…

Η τελευταία μόδα
Η τελευταία μόδα είναι να φέρνει κάποιος μάνατζερ έναν προπονητή και μετά να θέλει να έχει λόγο για όλα στην ομάδα. Κατηγορήθηκε γι’ αυτό ο Γιώργος Καζιάνης που έφερε τον Κλαούντιο Ρανιέρι, αλλά κατηγορήθηκε άδικα, γιατί ο Ιταλός είχε προειδοποιήσει την ΕΠΟ ότι θα συνεργάζεται μαζί του και ήθελε να μπει και όρος στο συμβόλαιο – άλλο αν τελικά δεν μπήκε. Υπάρχει ωστόσο, ένας άλλος μάνατζερ που έφερε έναν ξένο προπονητή και θέλει στην ομάδα να τα κάνει όλα: σχεδιάζει -λένε- και τις μεταγραφές του Ιανουαρίου. Θα το φάει το κεφάλι του έτσι και αυτός και ο προπονητής του...

Πηγή: sday.gr
  

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags