Facebook Pixel Είσαι μπαλαδόφατσα; Παίζεις καλό ποδόσφαιρο...
| 2014-11-17 00:41:00

Είσαι μπαλαδόφατσα; Παίζεις καλό ποδόσφαιρο...

Είσαι μπαλαδόφατσα; Παίζεις καλό ποδόσφαιρο...

Το πρόσωπο αποκαλύπτει ποιος είναι καλός ποδοσφαιριστής!

Αμερικανοί ψυχολόγοι υποστηρίζουν ότι οι αναλογίες του προσώπου είναι καλός προγνωστικός δείκτης για την απόδοση των ποδοσφαιριστών.

Όσο απίστευτο και αν ακούγεται, ο συσχετισμός πιθανόν να έχει τη βάση του στις συγκεντρώσεις τεστοστερόνης, η οποία επηρεάζει το σχήμα του προσώπου και έχει συνδεθεί με την ανταγωνιστική και επιθετική συμπεριφορά.

Στο πλαίσιο της μελέτης τους, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κολοράντο στο Μπόλντερ εξέτασαν δεδομένα για 1.000 παίκτες που συμμετείχαν στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2010.

Συγκεκριμένα, μέτρησαν την αναλογία του πλάτους του προσώπου (η απόσταση ανάμεσα στα ζυγωματικά) προς το ύψος του προσώπου (η απόσταση του άνω χείλους από τα φρύδια). Πρόκειται για ένα δείκτη που ονομάζεται FWHR.


Ποιοι προέκυψε πώς είναι πιο ικανοί ποδοσφαιριστές

Σύμφωνα με όσα δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση «Adaptive Human Behavior and Physiology», οι επιθετικοί παίκτες με υψηλό FWHR, όσοι δηλαδή έχουν φαρδύ πρόσωπο, πετύχαιναν στατιστικά περισσότερα γκολ και ασίστ.

Επιπλέον, οι επιθετικοί και οι μέσοι παίκτες με υψηλό FWHR ήταν πιθανότερο να υποπέσουν σε φάουλ.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα ευρήματα της μελέτης ενισχύουν τη θεωρία που θέλει το υψηλό FWHR με την επιθετικότητα, ωστόσο προγενέστερες σχετικές μελέτες είχαν δώσει αντιφατικά αποτελέσματα.

Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι το φαρδύ πρόσωπο είναι αποτέλεσμα της έκθεσης σε υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης κατά την ανάπτυξη. Η τεστοστερόνη επηρεάζει τα χαρακτηριστικά του προσώπου στους άνδρες, δίνοντας για παράδειγμα φαρδύτερο πιγούνι και έντονα υπερόφρυα τόξα.

Πηγή:onmed.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags