Facebook Pixel Να κοιτάς εκεί που θες να πας στο ποδόσφαιρο
| 2014-12-17 00:13:00

Να κοιτάς εκεί που θες να πας στο ποδόσφαιρο

Να κοιτάς εκεί που θες να πας στο ποδόσφαιρο

Από την εφηβική μου ηλικία είχα τη συνήθεια, εκεί γύρω στα Χριστούγεννα να γράφω μια λίστα με τους στόχους μου. Γράφει η Ηλιάνα Χρυσικάκου, Ψυχολόγος – Αθλητική Σύμβουλος*

Ήταν μάλιστα διπλή: στη μια μεριά έγραφα τους στόχους που πραγματοποίησα τη χρονιά που πέρασε και στην άλλη αυτούς που θα έβαζα στον εαυτό μου για το νέο χρόνο. Και αυτό με βοηθούσε.

Γιατί σαν παιδί στο μυαλό μου είχα πολλά πράγματα συγκεχυμένα και διάσπαρτα και το να καταγράφω τι επιθυμίες και τους στόχους μου έβαζε τις σκέψεις μου σε μια σειρά, οι στόχοι μου ήταν πλέον συγκεκριμένοι και τίποτα δεν μπορούσε να με αποσπάσει από αυτούς.

Όταν τα παιδιά καταπιάνονται με κάτι, είτε αυτό είναι το ποδόσφαιρο, είτε τα μαθήματά τους, είτε κάποια άλλη ασχολία, έχουν ανάγκη να νιώθουν, πως αυτό που κάνουν αποβλέπει στην επίτευξη ενός συγκεκριμένου σκοπού.

Έτσι αποκτάει γι’ αυτά νόημα η συγκεκριμένη δραστηριότητα και μόνο τότε θα καταβάλλουν την απαραίτητη προσπάθεια για να τα καταφέρουν. Η στοχοθεσία, λοιπόν, δεν είναι μια διαδικασία που υπάρχει στον άνθρωπο έμφυτη, αντιθέτως μαθαίνεται και πρέπει να γίνεται βίωμα στο παιδί.

Ξεκινάει φυσικά από την οικογένεια, αλλά πρέπει να καλλιεργείται σε όλα τα πλάισια δράσης του και να προωθείται από όλους τους ενήλικες του περιβαλλοντός του (δασκάλους, προπονητές κλπ.).

Στο ποδόσφαιρο...

Συγκεκριμένα, για το ποδόσφαιρο μπορούμε να κατατάξουμε τους στόχους στις εξής κατηγορίες:

Στόχοι αποτελέσματος: σχετίζονται με τον αριθμό των πετυχημένων παιχνιδιών που έχει μια ομάδα. Όταν, για παράδειγμα, η ομάδα χρειάζεται οπωσδήποτε τη νίκη σε έναν αγώνα, ο προπονητής επιλέγει τους παίκτες που θα την διασφαλίσουν.
Στόχοι απόδοσης: αφορούν την επίδοση του αθλητή ανεξαρτήτως αποτελέσματος. Όταν π.χ. ο προπονητής δίνει οδηγία στον τερματοφύλακα να δουλέψει τις εξόδους του ανεξάρτητα από το αν θα δεχθεί γκολ.
Στόχοι διαδικασίας: αναφέρονται σε συγκεκριμένες συμπεριφορές που εκδηλώνονται στη διάρκει ενός παιχνιδιού ή προπόνησης. Όταν, γι απράδειγμα ο προπονητής θέλει να δοκιμάσει ένα διαφορετικό σύστημα παιχνιδιού με σκοπό τη βελτίβση της απόδοσης των παικτών του.

Υπάρχουν, βέβαια, και οι ατομικοί στόχοι του καθενός και αυτοί είναι ίσως οι πιο σημαντικοί. Γιατί αν ξέρεις τι θέλεις και που στοχεύεις σε προσωπικό επίπεδο, θα μπορέσεις να βοηθήσεις και την ομάδα ως σύνολο.

Τips για την επίτευξη των στόχων

Σε κάθε περίπτωση κάποια tips για την επίτευξη των στόχων που θέτουμε είναι τα εξής:

Οι στόχοι να είναι συγκεκριμένοι και μετρήσιμοι.
Να βάζουμε ξεκάθαρα χρονικά όρια στην επίτευξη των στόχων.
Να χρησιμοποιούμε ένα συνδυασμό στόχων αποτελέσματος, απόδοσης και διαδικασίας.
Να μην ξεχνάμε πως οι βραχυπρόθεσμοι στόχοι θα μας οδηγήσουν στους μακροπρόθεσμους.
Να είμαστε σίγουροι πως οι στόχοι που θέτουμε μας αντιπροσωπεύουν.
Να μην τα παρατάμε αν αποτύχουμε στην πραγματοποίηση ενός στόχου.

Σιγουριά και αυτοπεποίθηση

Τα παιδιά νιώθουν μεγαλύτερη σιγουριά και αυτοπεποίθηση, όταν ξέρουν, γιατί κάνουν αυτό που κάνουν. Ας τα μάθουμε, λοιπόν, να έχουν στόχους, άλλους μικρούς, άλλους μεγαλύτερους , πάντα όμως συγκεκριμένους που θα τους έχουν επιλέξει συνειδητά.

Γράψε ΤΩΡΑ τους στόχους σου

Όταν τους επιτύχουν, η χαρά που θα πάρουν θα είναι απερίγραπτη και θα βάλουν τον πήχη ακόμα πιο ψηλά την επόμενη φορά. Στις διακοπές των Χριστουγέννων, λοιπόν, παρακινείστε τα παιδιά σας να καταγράψουν τους στόχους τους για τη νέα χρονιά και να παρακολουθούν συχνά την προοδό τους. Θα συνεχίσουν να το κάνουν κάθε χρόνο.

Γιατί αν οι στόχοι δεν είναι γραμμένοι παραμένουν απλά όνειρα...

ΠΗΓΗ: football-academies.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags