Facebook Pixel Καλύτερα εργαλείο, παρά πολυεργαλείο
| 2015-01-13 21:13:00

Καλύτερα εργαλείο, παρά πολυεργαλείο

Καλύτερα εργαλείο, παρά πολυεργαλείο

Ο Κώστας Νικολακόπουλος γράφει στο blog του στο gazzetta για τον Κασάμι και για το…μόνο που του λείπει!

Χωρίς αμφιβολία ο Κασάμι ήταν ο παίκτης-κλειδί του Ολυμπιακού στην σπουδαία νίκη του στην Ξάνθη, κάνοντας μία πραγματικά «γεμάτη» εμφάνιση, τόσο αμυντικά, όσο κι επιθετικά, για περίπου 75 λεπτά.

Σίγουρα στεκόμαστε όλοι στην θέση που τον έβαλε ο Περέϊρα και που είναι αυτή για την οποία βασικά είχε αποκτηθεί από τον Ολυμπιακό: 8άρη, να παίζει κοντά στο 6άρι. Η, αλλιώς ο «πιο box to box αμυντικός χαφ». Καμία αντίρρηση για το ότι πραγματικά στο συγκεκριμένο παιχνίδι, ο διεθνής με την Ελβετία μέσος έπαιξε εξαιρετικά αυτό το ρόλο.

Όμως, να μην ξεχάσουμε ότι ο Κασάμι έχει κάνει κι άλλα μεγάλα παιχνίδια με τον Ολυμπιακό. Και σε επίπεδο Τσάμπιονς Λιγκ μάλιστα. Ήταν πολύ καλός-και σκόρερ του χρυσού γκολ-στη νίκη επί της Γιουβέντους κι ήταν συγκλονιστικός και στη νίκη επί της Μάλμε. Λεπτομέρεια: και στους δύο αυτούς αγώνες έπαιξε σε ρόλο έξω αριστερά, αλά Φουστέρ, δηλαδή συγκλίνοντας προς τα μέσα.

Όπως επίσης πρέπει να έχουμε υπόψιν μας ότι ο Κασάμι έχει παίξει κι αρκετά ακόμη παιχνίδια στον Ολυμπιακό σαν κεντρικός χαφ. Όπως για παράδειγμα στο 2-1 στη Λιβαδειά (Εντινγκά-Κασάμι-Τσόρι τριάδα) και στο 2-2 με τον ΠΑΣ (Λούκα-Κασάμι-Φορτούνης η τριάδα). Όπως έχει παίξει και εσωτερικός μέσος σε ρόμβο (π.χ. στο 4-0 στην Καλλονή), αλλά και 10άρι (π.χ. στο 4-0 στην Κέρκυρα), αλλά και έξω δεξιά (π.χ. στο 1-0 με τον Παναθηναϊκό)!

Ποια ήταν η απόδοσή του; Άλλες φορές σούπερ, άλλες φτωχή. Αν τα βάλεις κάτω, αντικειμενικά, θα δεις ότι οι εμφανίσεις του δεν εξαρτώνταν τόσο από τις θέσεις που έπαιζε, όσο από αυτό που λέμε «την ημέρα του». Στα καλά του ο Κασάμι μπορεί να είναι πρώτος παίκτης του γηπέδου σε όποια θέση (τρόπος του λέγειν) κι αν τον βάλεις. Όταν δεν είναι στα καλά του, θα τον δεις στα ρηχά επίσης σε όποια θέση κι αν τον βάλεις.

Γνώμη μου; Σίγουρα δεν το βοηθάει το παιδί να αλλάζει τόσο συχνά θέση. Θα πρέπει να βρει το ρόλο του στην ομάδα κάποια στιγμή. Και δυστυχώς ακριβώς το ίδιο συνέβαινε και πέρσι στη Φούλαμ! Μία δεξιά, μία αριστερά, μία 10άρι, μία κοντά στον αμυντικό χαφ. Κι είναι μεν ωραίο να μπορεί ένας παίκτης να παίζει σε πολλές θέσεις, αλλά δεν είναι και το πιο απλό κι εύκολο στο τέλος και για τον ίδιο και κατ΄επέκταση και για την ομάδα αυτό το μοντέλο του πολυεργαλείου.

Ωστόσο, αυτή είναι η μία παράμετρος, εξαιτίας της οποίας πιθανότατα ο Κασάμι ακόμη δεν έχει κάνει την έκρηξη, που βάσει δυνατοτήτων έπρεπε να είχε κάνει. Τόσο στον Ολυμπιακό, όσο και στην Αγγλία νομίζω. Γιατί εγώ δεν λέω ότι είναι ο καλύτερος box to box της Ευρώπης, αλλά νομίζω ότι ξεκάθαρα έχει την κλάση να κάνει τη διαφορά σε πραγματικά υψηλό επίπεδο.

Εκείνο που του λείπει είναι η διάρκεια κι η σταθερότητα. Δεν ξέρω αν αυτό έχει να κάνει και με τον χαρακτήρα του, αλλά θεωρώ ότι εκεί πρέπει να επικεντρωθεί ο ίδιος, αλλά κι ο Περέϊρα και γενικότερα ο Ολυμπιακός. Πως αυτός ο χαρισματικός ποδοσφαιριστής, θα ρολάρει καλύτερα και δεν θα έχει τέτοιες θεαματικές μεταπτώσεις στην απόδοσή του. Κι ίσως είναι ένα πρώτο βήμα να βρει ένα σταθερό ρόλο στην ενδεκάδα, χωρίς όμως αυτό από μόνο του να αρκεί.

Ο Κασάμι μπορεί να μην είναι ο πιο γρήγορος μέσος, αλλά έχει τόσα άλλα προσόντα που όντως όλα μαζί πολύ δύσκολα μπορείς να τα βρεις σε ένα παίκτη: μπορεί να σκοράρει, να φτιάξει γκολ, να ξεκινήσει φάσεις για γκολ, να διακριθεί στο ψηλό παιχνίδι, να βοηθήσει ανασταλτικά, να κάνει τάκλιν, να παίξει και με το δεξί πόδι, ενώ δεν κωλώνει όταν το ματς γίνεται σκληρό, κάτι επίσης σημαντικό.

Ένα τέτοιο εργαλείο, άμα μπει σε μία σειρά και βγάλει διάρκεια, θα είναι ταμάμ για τον Ολυμπιακό. Κι ενδεχομένως καλύτερο κι από ένα...πολυεργαλείο.

Πηγή: gazzetta.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags