Facebook Pixel Β. Σκουντής για Ολυμπιακό: Ο ελληνικός Σπούτνικ και η Ρωσίδα... Λάικα!
Μπάσκετ
| 2015-02-06 13:24:00

Β. Σκουντής για Ολυμπιακό: Ο ελληνικός Σπούτνικ και η Ρωσίδα... Λάικα!

Β. Σκουντής για Ολυμπιακό: Ο ελληνικός Σπούτνικ και η Ρωσίδα... Λάικα!

Ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο του Βασίλη Σκουντή.

Μολονότι το... ΠΑΣΟΚ δεν είναι καθόλου της μόδας, υποκύπτω στον πειρασμό να συνδέσω το πολιτικό με το αθλητικό στίγμα της (χθεσινής) βραδιάς: στις 5 Φεβρουαρίου του 1919 γεννήθηκε στη Χίο ο Ανδρέας Παπανδρέου και ανήμερα αυτής της επετείου ο Ολυμπιακός, ανεξαρτήτως κομματικών προτιμήσεων, φρόντισε να βαδίσει στα χνάρια ενός προεκλογικού συνθήματός του...

Για ακόμα καλύτερες μέρες!

Αυτές τις ακόμα καλύτερες μέρες οι «ερυθρόλευκοι» δεν τις εξασφάλισαν με τη νίκη τους επί της ΤΣΣΚΑ, αλλά δείχνουν ότι μπορούν -και δικαιούνται εντέλει- να τις προσδοκούν και να τις απολαύσουν στο μέλλον: προς το παρόν, ο Ολυμπιακός δεν έχει το δικαίωμα να σκέπτεται τίποτε περισσότερο (και τίποτε λιγότερο) από το μεθαυριανό ματς με τη Νέα Κηφισιά και το ταξίδι στο Νόβγκοροντ.

Δεν ξέρω εάν η Νίζνι τον απειλεί με έναν βαρύ ρώσικο χειμώνα, σίγουρα πάντως χθες (κόντρα στους Μοσχοβίτες) συνέχισε να διαβιώνει σε συνθήκες ρώσικης άνοιξης και επιφυλάσσεται διά τα περαιτέρω...

Με εξαίρεση την πρώτη περίοδο, όπου η ΤΣΣΚΑ τον έβαλε στο αμυντικό τριπάκι του και τον καθήλωσε στους 11 πόντους, τα επόμενα τριάντα λεπτά εξελίχθηκαν σε ένα ρεσιτάλ του Ολυμπιακού, ο οποίος όχι μόνο νίκησε τους Ρώσους, αλλά τους είπε κι ένα τραγούδι, κι αυτό πρέπει να ήταν το δημοφιλέστατο «καλίνκα»!

Οπως ήταν λογικό και αναμενόμενο, ο Ιτούδης επιδίωξε να αντιμετωπίσει τον Σπανούλη με συνεχείς αλλαγές στα σκριν και με παγίδες, αλλά... πίσω είχε η κόκκινη αχλάδα την ουρά: μέχρι να πάρει μπρος ο αρχηγός του -και μάλιστα ερήμην του σε κάποια διαστήματα-, ο Ολυμπιακός ενεργοποίησε τις υπόλοιπες λύσεις του, που τον έβγαλαν ασπροπρόσωπο. Το κρεσέντο της δεύτερης περιόδου τού προσπόρισε 32 πόντους και το +6, με το οποίο πήγε στα αποδυτήρια, του τόνωσε την αυτοπεποίθηση και τον απογείωσε λες και ήταν ο δορυφόρος Σπούτνικ, που κουβαλούσε κιόλας τη σκυλίτσα Λάικα!

Κατάφερε πολλά επιτεύγματα χθες ο Ολυμπιακός: έριξε στο καναβάτσο μια ομάδα που είχε να ηττηθεί στην Ευρωλίγκα από τις 18 Μαΐου του 2013 (93-78 από την Μπαρτσελόνα στον μικρό τελικό του Φάιναλ Φορ) και μετρούσε 15 σερί νίκες, την «κατέβασε» 13 πόντους κάτω από τον μέσο όρο της και την ανάγκασε να φύγει με την ουρά στα σκέλια και να τον τρώει στη μάπα μαζί της (στη βαθμολογία) και μάλιστα από πάνω της!

Ακόμη και στην εποχή του... ψυχρού πολέμου οι Σοβιετικοί αποδέχονταν το ρηθέν υπό των Αμερικανών, ότι «defence is the name of the game». Αυτό ακριβώς έπραξε χθες ο Ολυμπιακός, ο οποίος χάρη στην επιθετική άμυνά του, με όχημα τα αλλεπάλληλα hedge-out στην άμυνα pick n' roll, έβαλε σε δεύτερες και τρίτες σκέψεις τον Τεόντοσιτς (απόντος μάλιστα του Τζάκσον) και χάλασε το επιθετικό παιχνίδι των αντιπάλων του.

Παράλληλα, κυριάρχησε στα ριμπάουντ, παρουσίασε ισορροπία, είχε υψηλότερο δείκτη δημιουργίας, αξιοποίησε πολύ περισσότερο την έξτρα πάσα, υπέπεσε σε λιγότερα λάθη, έβαλε μεγάλα -και μάλιστα απανωτά- σουτ και επειδή, ούτως ή άλλως, δεν θα τον βόλευε το σετ παιχνίδι, άνοιξε τον ρυθμό και σκόραρε στον αιφνιδιασμό.

Οι «ερυθρόλευκοι» δεν χάρισαν τίποτε, πολέμησαν για όλα, είχαν μεγάλη ωριμότητα και αυτοσυγκέντρωση, δεν κιότεψαν σε κανένα σημείο του αγώνα, έμειναν πιστοί στο άριστο πλάνο του Σφαιρόπουλου και έδειξαν πόσο ισχυρό χαρακτήρα διαθέτουν, καθώς αναδιπλώθηκαν σε χρόνο dt μετά την ήττα στην Κωνσταντινούπολη και πράγματι επέστρεψαν δριμύτεροι.\

Πηγή: Goal

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags