Facebook Pixel Το σημείο κλειδί, το...-2, ο Γιάχος κι ο Αλεξέας
| 2015-02-08 16:45:00

Το σημείο κλειδί, το...-2, ο Γιάχος κι ο Αλεξέας

Το σημείο κλειδί, το...-2, ο Γιάχος κι ο Αλεξέας

Ο Κώστας Νικολακόπουλος σχολιάζει τρία πράγματα για το αποψινό μεγάλο παιχνίδι.

Μπορεί και να πέφτω έξω, αλλά εγώ πιστεύω ότι η Τούμπα απόψε δεν θα ξεφύγει. Θα είναι καυτή, αλλά εντός ορίων.

Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι για χάρη ενός αγώνα με τον Ολυμπιακό, στον ΠΑΟΚ θα ρισκάρουν να χάσουν, μετά την περσινή, και τη φετινή χρονιά. Γνώμη μου είναι ότι στη Θεσσαλονίκη αυτό που θέλουν είναι να φοβίσουν τους παίκτες του Ολυμπιακού και τους διαιτητές, ώστε να μπουν τρομοκρατημένοι στο γήπεδο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Μέχρι εκεί. Τώρα, αν καταφέρουν με αυτό τον ψυχολογικό πόλεμο να πετύχουν τον στόχο τους, θα το δούμε μόνο μέσα στον αγωνιστικό χώρο.

Πάντως, αν μη τι άλλο εντυπωσιάζει ότι ο Τύπος της πόλης ούτε που ασχολήθηκε αυτή τη φορά με τους ορισμούς των διαιτητών. Την στιγμή που σε όλα τα προηγούμενα παιχνίδια, οι διαιτητές ήταν…ολόσωμοι στα πρωτοσέλιδα πριν από (σχεδόν) κάθε παιχνίδι. Τι να σημαίνει αυτό άραγε;

Για τον Γιάχο δεν έχω αμφιβολία ότι είναι ένας από τους καλύτερους διαιτητές. Έχοντας, πάντως, να παίξει ουσιαστικά δύο χρόνια τον Ολυμπιακό, θέλω να πιστεύω ότι δεν θα επηρεαστεί από τον θόρυβο που ακόμη συντηρούν κάποιοι για το χέρι του Μανιάτη στον τελικό του κυπέλλου το Μάη του 2013. Μέσα στο Καραϊσκάκη έχει παίξει τον Ολυμπιακό και με τον Παναθηναϊκό (1-1) και με την ΑΕΚ (3-0), αυστηρότατα 50-50. Το ίδιο περιμένω και σήμερα, που ο Ολυμπιακός δίνει ντέρμπι εκτός έδρας. Να μην τσιμπήσει στις βουτιές των παικτών του ΠΑΟΚ για φάουλ κοντά στην περιοχή και για πέναλτι κι ασφαλώς να προστατεύσει την σωματική ακεραιότητα των παικτών. Να θυμίσω ότι ο Κομίνης μόλις την Τετάρτη στο ΟΦΗ-ΠΑΟΚ χάρισε τρεις φορές (!!!) την κόκκινη κάρτα στον πολύ σκληρό Ρικάρντο Κόστα, που την τρίτη φορά σακάτεψε «κανονικά» τον Τζορτζ.

Σπανιότατα ορίζονται σε ματς του Ολυμπιακού κι οι επόπτες Ακρίβος και Αλεξέας. Αντίθετα, ορίζονται πολύ πιο συχνά σε ματς του ΠΑΟΚ, αν αυτό λέει κάτι. Τον Αλεξέα ειδικά τον θυμάμαι από το ΠΑΟΚ-ΠΑΟ, που σταμάτησε φάση-γκολ του ΠΑΟ στο 0-0 (στο 00.40 εδώ http://www.dailymotion.com/video/x29qdnt_%CF%80%CE%B1o%CE%BA-%CF%80%CE%B...).

Σε αγωνιστικό επίπεδο, εμένα πάντοτε με καθοδηγούν τα δεδομένα που υπάρχουν πριν από κάθε αγώνα. Για παράδειγμα αυτό που ξέρω είναι ότι στα εφτά τελευταία ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός, ο Ολυμπιακός ποτέ δεν έχει σκοράρει σε β΄ ημίχρονο! Η, αν θέλετε αλλιώς στα 11 τελευταία ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός, έχει σκοράρει μία φορά σε β΄ημίχρονο, και δη στο τελευταίο λεπτό, στη νίκη 2-1 το 2009-10!

Ο Ολυμπιακός τη διαφορά στην Τούμπα την κάνει στο α΄ ημίχρονο, όπου έχει βάλει τα εφτά από τα οκτώ του γκολ στις 11 τελευταίες επισκέψεις του εκεί. Όταν, δηλαδή, κατορθώνει κι αιφνιδιάζει τον ΠΑΟΚ, μόνο τότε παίρνει αποτέλεσμα. Κι όχι πάντα για την ακρίβεια, αφού δύο φορές ο ΠΑΟΚ του το γύρισε το ματς και το πήρε, αλλά σε περιπτώσεις που η βαθμολογική διαφορά ήταν 20 και 30 πόντους. Όταν ο Ολυμπιακός πήγε στην Τούμπα με σχετικά μικρές διαφορές, του τύπο +8 η, +9, όπως περίπου δηλαδή είναι τώρα, ποτέ δεν έχασε τα τελευταία χρόνια. Είτε κέρδισε, είτε έφερε ισοπαλία.

Αντίθετα, ο ΠΑΟΚ τη διαφορά την κάνει στα β΄ ημίχρονα! Τότε, κέρδισε και τις δύο φορές που κέρδισε στο πρωτάθλημα (με γκολ στο 71’ και στο 84’), τότε κέρδισε και τις δύο φορές που κέρδισε στο κύπελλο, τότε ισοφάρισε μία φορά (στο 88’). Να θυμίσω κι ότι ο ΠΑΟΚ όλες τις ήττες του στο φετινό πρωτάθλημα τις έκανε χάνοντας στο α΄ημίχρονο. Ποτέ στο β΄. Οπότε το σημείο κλειδί είναι αυτό…

Για εμένα το +8 δεν λέει τίποτα! Απολύτως σοβαρά μιλάω. Σε αυτά τα ντέρμπι, αν πας και δεν είσαι στην τσίτα κι 100% αφοσιωμένος, μπορείς να πάθεις τις πιο μεγάλες νίλες. Στο +27 (!) ήταν η διαφορά πριν από το περσινό Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 0-3. Και στο +5 (και μάλιστα 26η αγωνιστική, δηλαδή λίγο πριν το φινάλε) πριν από το ΑΕΚ-Ολυμπιακός 4-0 το 2008. Σε αυτά τα παιχνίδια, αν δεν μπεις πολύ δυνατά από το πρώτο και δεν έχεις συγκέντρωση ως το τελευταίο λεπτό, κινδυνεύεις άσχημα.

Άλλωστε, σημασία έχει να πάρεις το πρωτάθλημα, αλλά σημασία έχει και πως θα το πάρεις. Ο Ολυμπιακός πρέπει να είναι σήμερα πάρα πολύ καλός, αποφασιστικός, πειθαρχημένος, αποτελεσματικός, αλλά και σκληροτράχηλος για να πάρει αποτέλεσμα. Ο ΠΑΟΚ είναι ΠΑΟΚ, δεν είναι καμία ομαδίτσα. Κι ο Μακ, ο Περέϊρα κι ο Νομπόα, έχουν ποιότητα, δημιουργικά κι εκτελεστικά. Ο δε Αθανασιάδης έχει βάλει γκολ και στα τέσσερα τελευταία ντέρμπι των δύο ομάδων! Τα δε στημένα του Ρατς είναι πολύ επικίνδυνα.

Ο Ολυμπιακός πρέπει να μπει στο γήπεδο σα να ήταν -2 στη βαθμολογία!

Πηγή: gazzetta.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags