Facebook Pixel Ένας σχεδιασμός μακράς διάρκειας
| 2015-02-09 23:03:00

Ένας σχεδιασμός μακράς διάρκειας

Ένας σχεδιασμός μακράς διάρκειας

Η ομάδα του 2014 ήταν ο καρπός του σχεδίου που άρχισε να εφαρμόζεται από το 2000. Γράφει ο Χρίστος Χαραλαμπόπουλος.
 

Tο «πώς» το γερμανικό ποδόσφαιρο κατόρθωσε από το ναδίρ του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος το 2000 στα γήπεδα του Βελγίου και της Ολλανδίας, να φθάσει στον εντυπωσιακό θρίαμβο της Βραζιλίας, είναι μία εξέλιξη που μαρτυρά την ύπαρξη σχεδίου που προφανώς και εφαρμόστηκε και απέδωσε. Αυτό το σχέδιο παρουσίασε σε όλες τις βασικές του πτυχές ο πρόεδρος της γερμανικής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου Ουλφ Σκοτ, σε ένα συνέδριο για το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, που έγινε τον περασμένο μήνα στην Πορτογαλία. Στόχος του σχεδίου ήταν η παραγωγή ποδοσφαιριστών παγκόσμιας κλάσης σχεδόν σε ετήσια βάση.
ΣΤΟ EURO 2000, λοιπόν, η Γερμανία εγκατέλειψε το τουρνουά στη φάση των ομίλων, με μια ομάδα που αποτελούνταν από δύο μόνο παίκτες που ήταν των 23 ετών ή νεότεροι και συγκεκριμένα οι Σεμπάστιαν Ντάισλερ 20 ετών και Μίκαελ Μπάλακ, 23 ετών.
Είχε ακόμη μόνο 3 παίκτες που ήταν 25 ή νεότεροι, ενώ 9 παίκτες συνολικά ήταν 30 ετών και πάνω με τον μεγαλύτερο να είναι 39 χρονών, ο Λόταρ Ματέους.
ΣΤΟ ΠΑΓΚOΣΜΙΟ Κύπελλο της Βραζιλίας δηλαδή 14 χρόνια μετά, η Γερμανία κατέκτησε τον τίτλο έχοντας συνολικά 7 παίκτες που ήταν 23 ετών ή νεότεροι και άλλους 14 παίκτες του ρόστερ που ήταν 25 ετών ή νεότεροι. Μόνο 3 παίκτες ήταν 30 ετών και άνω, με τον μεγαλύτερο να είναι 36 χρονών, τον Μίροσλαβ Κλόζε. Η ομάδα του 2014 ήταν ο καρπός του σχεδίου που άρχισε να εφαρμόζεται από το 2000 και ονομάστηκε «πυραμίδα ανάπτυξης του ποδοσφαίρου των μικρών ηλικιών». Η βάση αυτού του σχεδίου που έχει ετήσιο προϋπολογισμό 135 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τα όσα ισχυρίστηκε ο Σκοτ, είναι τα παιδιά που παίζουν ποδόσφαιρο κάθε μέρα σε όλη τη χώρα σε επαγγελματικές ομάδες και τους ερασιτεχνικούς συλλόγους.
ΤΟ ΔΕYΤΕΡΟ στάδιο ήταν τα προγράμματα κατάρτισης τα οποία δημιουργούσαν 366 περιφερειακές βάσεις που εξυπηρετούσαν 50-70 ομάδες η κάθεμία. Αυτό απαιτούσε 1.300 προπονητές μερικής απασχόλησης που συνήθως εξυπηρετούσαν περίπου 14.000 παίκτες μεταξύ των ηλικιών 11-15 σε τακτική βάση. Σε αυτές τις περιφερειακές βάσεις, οι παίκτες περνούσαν από συστηματικές αγωνιστικές δοκιμές κατάρτισης αλλά και εργαστηριακές.
ΑΥΤO ΠΟΥ έχει ενδιαφέρον σε αυτό το στάδιο, είναι ότι 600.000 νέοι παίκτες παρακολουθούνταν συστηματικά σε αυτές τις βάσεις, κάθε χρόνο. Η δημιουργία μίας βάσης τέτοιας έκτασης έδινε προφανώς πολλές επιλογές στους Γερμανούς αλλά ακόμη και αν αυτός ο αριθμός δεν προσεγγίζεται σε άλλες χώρες, η οργάνωση του σχεδίου -προφανώς- είναι που έχει σημασία.
Ακαδημίες και άνθρωποι
ΤΟ ΤΡΙΤΟ στάδιο είναι οι ποδοσφαιρικές ακαδημίες Νέων και τα αθλητικά σχολεία. Υπάρχουν συνολικά 54 ακαδημίες και 35 αθλητικά σχολεία σε όλη τη χώρα. Στις ακαδημίες της νεολαίας υπάρχουν προπονητές πλήρους απασχόλησης, ένα ιατρικό τμήμα και η στενή σχέση με μία σχολή πανεπιστημιακού επιπέδου για την εκπαίδευσή τους.
ΟΙ 22 από αυτές τις 54 ακαδημίες νέων έχουν πιστοποίηση τριών αστέρων από τη γερμανική ποδοσφαιρική ομοσπονδία, πιστοποίηση που είναι η υψηλότερη δυνατή. Από το 2006, η Γερμανική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία άρχισε επίσης να υποστηρίζει τη δημιουργία αθλητικών σχολείων. Σε αυτά τα σχολεία, υπάρχει πρόσθετη εκπαίδευση.
ΥΠΑΡΧΕΙ ένας συντονισμός των ακαδημαϊκών και αθλητικών δραστηριοτήτων εκεί, αφού τα σχολεία αυτά στοχεύουν να αναπτύξουν όχι μόνο ποδοσφαιριστές, αλλά και τους ανθρώπους, την προσωπικότητα και τον χαρακτήρα τους. Μετά το τρίτο στάδιο στην κορυφή της πυραμίδας βρίσκεται το σύστημα των εθνικών ομάδων εφήβων και νέων. Ο Σκοτ, σε εκείνη την ομιλία του, ανέφερε ως παράδειγμα τρεις ποδοσφαιριστές, τους Τόμας Μίλερ, Αντρέα Σούρλε και Ιλκάι Γκουντογκάν που έχουν περάσει από όλα τα μέρη αυτής της εξέλιξης στη δομή της πυραμίδας.
ΑΠΟ ΤΑ στοιχεία που παρουσίασε ο Σκοτ, προκύπτει πως το 100% των παικτών της εθνικής νέων έχει αγωνιστεί στην Bundesliga. Για την ομάδα κάτω των 20 το ποσοστό είναι 89%, για εκείνην των κάτω των 19 είναι 78% και σε εκείνην κάτω των 18, το ποσοστό βρίσκεται στο 71%. Αυτό δείχνει σαφώς ότι υπάρχει ένα τεράστιο ποσό των ταλαντούχων παικτών στις εθνικές ομάδες, που παίρνουν εμπειρίες από το γερμανικό πρωταθλημα ποδοσφαίρου.
ΚΑΙ ΑΚΑΔΗΜΙΕΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ
Στην παρουσίαση του σχεδίου που έκανε ο Σκοτ, σημείωσε πως μεγάλο ρόλο στην επιτυχία του, παίζει και η ανάπτυξη προπονητών, εξίσου. Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας ανέφερε πως υπάρχουν 856 κάτοχοι του κορυφαίου διπλώματος επαγγελματικής προπονητικής της ομοσπονδίας και στη συνέχεια, υπάρχουν 4.566 κάτοχοι άδειας Α επιπέδου και 4.378 κάτοχοι της υψηλότερης προπονητικης άδειας νέων ομάδων. Ενα άλλο καθοριστικό μέρος του σχεδίου ανάπτυξης των ακαδημιών είναι εκείνο που προϋποθέτει οι προπονητές που θα απασχολούνται με τις μικρές ομάδες να είναι κάτοχοι της προπονητικής άδειας δευτέρας τάξης, πιστοποιημένη από την ομοσπονδία. Το όλο σύστημα έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο για να επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή ανάπτυξη του παίκτη. Υπάρχουν οργανωμένα πρωταθλήματα και Κύπελλα νέων με τελικούς που παίζεται σε μεγάλα γήπεδα με πολυάριθμους θεατές. Να μη ρωτήσω αν σκεφτόμαστε -ως ΕΠΟ- να πάρουμε περισσότερες πληροφορίες για το σχέδιο των Γερμανών, ε;

ΠΗΓΗ: SportDay

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags