Facebook Pixel Τι θέλει να πει ο ποιητής, τι θέλει να πει ο Κοντονής!
| 2015-04-02 13:46:00

Τι θέλει να πει ο ποιητής, τι θέλει να πει ο Κοντονής!

Τι θέλει να πει ο ποιητής, τι θέλει να πει ο Κοντονής!

Ο Μιχάλης Λεάνης γράφει για το νομοσχέδιο του Σταύρου Κοντονή.

Πριν από λίγες μέρες δόθηκε στην δημοσιότητα το αθλητικό νομοσχέδιο με τα επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της βίας και τις προσεχείς μέρες θα αποφασιστεί η διαδικασία συζήτησης και ψήφισης του.

Εχω την πληροφόρηση ότι οι… προσεχείς μέρες θα αργήσουν.

Το νέο νομοσχέδιο , ουρά σε μια σειρά από νέα νομοσχέδια που καθόλου δεν άλλαξαν την εικόνα στον αθλητισμό, έχει πολλές ασάφειες , άρθρα του κινούνται στα όρια της αντισυνταγματικότητας, κάποια άλλα έχουν ξεπεράσει τα όρια και ως εκ τούτου, έχει ξεκινήσει ένα ράβε –ξήλωνε , που θα καθυστερήσει την διαδικασία κατάθεσης του.

Η εικόνα του κειμένου μαρτυρά την διάθεση δημιουργίας ενός υπερυφυπουργού, με αρμοδιότητες και εξουσίες περισσότερες απ’ αυτές που ο ρόλος του επιβάλλει. Και αυτό θα ήταν ότι χειρότερο και για θεσμό.

Η δυνατότητα του υφυπουργού και όχι υπουργού για να μην ξεχνιόμαστε να επιβάλλει πρόστιμα και σε σοβαρές περιπτώσεις (άραγε ποιος τις κρίνει;)να ανακαλεί την αναγνώριση σωματείων αθλητών αλλά και ΠΑΕ , η δυνατότητα να απαγορεύει την διεξαγωγή αγωνιστικών , την παρουσία οπαδών, να διακόπτει οριστικά πρωταθλήματα να απαγορεύει μέχρι και την συμμετοχή των ομάδων στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και ακόμα να επιβάλλει χρηματικά πρόστιμα που θα αγγίζουν τα 25 εκατομμύρια, όπως επίσης η επιβολή προστίμων σε ΜΜΕ για παρότρυνση υποκίνηση ή ενθάρρυνση σε επεισόδια , φανερώνει νομοσχέδιο φαραωνικού τύπου που καταργεί την αυτοτέλεια και λειτουργία άλλων θεσμών και αρχών.

Είναι αδύνατον αυτό το νομοσχέδιο να μην γυρίσει μπούμερανγκ, φέρνοντας χαμόγελα ικανοποίησης σε αυτούς που θέλει να πλήξει.

Ο κ. Κοντονής πρέπει να καταλάβει ότι το θέμα της βίας δεν είναι αθλητικό αλλά κοινωνικό. Έχει βρει φιλόξενες αγκάλες στους αθλητικούς χώρους αλλά είναι εισαγόμενο προϊόν.

Χρειάζονται λοιπόν όλοι οι πολιτειακοί παράγοντες να σκύψουν σοβαρά πάνω από το πρόβλημα και από κοινού να βρούνε λύση. Σε κάθε άλλη περίπτωση θα τους κυνηγάει ο υφυπουργός και θα τους φυγαδεύει ο κάθε «αμαρτωλός» υπουργός. Και το κυριότερο ποιοι κάνουν κουμάντο, εκτός βέβαια από τους ταραξίες. Η Δικαιοσύνη, η Αστυνομία και την αφήνουμε ανενόχλητη να κάνει την δουλειά της; Οι ΠΑΕ; Συνεργασία και των δυο; Μόνο έτσι δεν θα πετάει το μπαλάκι ο ένας στον άλλο.

Νόμοι για την βία υπάρχουν πολλοί. Περισσότεροι από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα . Το ποινολόγιο βαρύ και ασήκωτο. Υπάρχει όμως και ένας νόμος άγραφος που τους καταργεί όλους. Ότι ο νόμος δεν εφαρμόζεται!

Μια σύγχρονη χώρα δεν κρίνεται σοβαρή από την πληθώρα των νόμων που έχει να επιδείξει , αλλά αν επιβάλλονται οι βασικοί νόμοι που απαγορεύουν την διασάλευση της έννομης τάξης. Χαρακτηριστικό επίσης των σύγχρονων σοβαρών κρατών η ισονομία. Το νομικό πλαίσιο δεν αφορά μόνο τους αδύνατους αλλά και τους κολπατζήδες ισχυρούς.

Βασικό επίσης να αντιληφθεί βαθειά ο κ Κοντονής ότι Γερμανικό πρωτάθλημα με ελληνικό κράτος δεν φτιάχνεις. Αγγλική Super League με ελληνικό κράτος πάλι δεν φτιάχνεις. Και ο νοών νοείτο.

Του το έδωσε να καταλάβει και ο Πλατινί. Δεν χρειάζεται να αλλάξουν τα καταστατικά των ομοσπονδιών αρκεί η Πολιτεία να κάνει σωστά την δουλειά της. Όσοι παρανόμησαν ας τους βουτήξει, κανείς δεν την δεσμεύει και ας περάσουν πρώτα από το σκαμνί και μετά από το κελί.

Τον Ούλι Χένες στην Γερμανία δεν τον έστειλε στην φυλακή η Ομοσπονδία αλλά η Γερμανική Δικαιοσύνη!

Υπάρχει βέβαια και η άλλη λύση που αποτελεί πράγματι ρηξικέλευθη πρόταση αν αγαπά τις ρηξικέλευθες προτάσεις ο υφυπουργός . Δηλώνει αναρμόδιος στέλνοντας όλες τις ΠΑΕ στο υπουργείο Εμπορίου και Ανάπτυξης εκεί που ανήκουν σύμφωνα με το νόμο όλες οι Ανώνυμες Εταιρείες και έχει το κεφάλι του ήσυχο.

Ετσι θα μπορέσει επιτέλους να ασχοληθεί απερίσπαστα με αμιγώς αθλητικά ζητήματα. Αν υπάρχουν χώροι υποδομής , κονδύλια για όλα τα αθλήματα και όχι μόνο για το ποδόσφαιρο , την ανάπτυξη γενικότερα του αθλητισμού στην χώρα μας , τις αθλητικές εγκαταστάσεις στις γειτονιές στους δήμους , στην περιφέρεια στους ερασιτεχνικούς συλλόγους.

Αυτό είναι το κοινό σου υφυπουργέ. Ο κόσμος , ο λαός που θέλει να ασχοληθεί με τον αθλητισμό και δεν μπορεί. Που πρέπει να πληρώνει παντού. Στα γυμναστήρια , στα κολυμβητήρια , στα γήπεδα, όπου αυτά υπάρχουν και δεν έχουν ρημάξει.

Και επειδή πρώτη φορά Αριστερά, όσο Αριστερά και αν είναι αυτή που εκπροσωπείται, μην ξεχνάτε υφυπουργέ μου ότι υπάρχει και άλλο μοντέλο αθλητισμού. Που δεν υπηρετεί το κέρδος , τα στοιχήματα τις υπόγειες διαδρομές και διακλαδώσεις. Αν θέλετε μπορείτε να προσανατολιστείτε και προς αυτή την κατεύθυνση.

Πηγή: SportFM.gr
 

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags