Facebook Pixel Η Interpol "άδειασε" τη FIFA!!
| 2015-06-12 20:19:00

Η Interpol "άδειασε" τη FIFA!!

Η Interpol "άδειασε" τη FIFA!!

H INTERPOL ανακοινώνει την αναστολή της συμφωνίας της με τη FIFA μετά από έρευνες διαφθοράς εναντίον του διοικητικού όργανο του ποδοσφαίρου.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Διεθνούς Αστυνομίας, "με τη συμφωνία των δύο πλευρών τον Μαΐο του 2011, η INTERPOL έλαβε μια «δωρεά» από τη FIFA αξίας 20 εκατομμυρίων ευρώ για τη δημιουργία ενός προγράμματος με την επωνυμία «Ακεραιότητα στον Αθλητισμό» το οποίο θα είχε δεκαετή ισχύ".

Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα της INTERPOL, Γιούργκεν Στοκ, το παγκόσμιο αστυνομικό σώμα "παγώνει" την χρήση των χρηματοδοτικών εισφορών από την FIFA.

Η εκτελεστική επιτροπής της Ιντερπόλ ενέκρινε την εν λόγω απόφαση στην τριήμερη συνάντηση (10 -12 Ιουνίου) στα γραφεία της Γενικής Γραμματείας στη Λυών της Γαλλίας.

Η συμφωνία με τη FIFA περιλαμβάνει ρήτρα που ορίζει ότι "από πλευράς χρηματοδότη δηλώνεται πως οι δραστηριότητές του είναι συμβατές με τις αρχές, τους στόχους και τις δραστηριότητες της INTERPOL".

"Υπό το φως του τρέχοντος πλαισίου γύρω από τη FIFA, ενώ η INTERPOL εξακολουθεί να δεσμεύεται για την ανάπτυξη του προγράμματος Ακεραιότητα στον Αθλητισμό έχω αποφασίσει να ανασταλεί η συμφωνία", δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας, Γιούργκεν Στοκ.

"Όλοι οι εξωτερικοί συνεργάτες, είτε δημόσια είτε ιδιωτικά, πρέπει να συμμερίζονται τις θεμελιώδεις αξίες και τις αρχές του Οργανισμού, καθώς και εκείνες της ευρύτερης κοινότητας επιβολής του νόμου", πρόσθεσε ο Στοκ.

Το πρόγραμμα της INTERPOL έχει βοηθήσει τις διεθνείς προσπάθειες σε 190 χώρες – μέλη προκειμένου να παρεμποδίσουν τη χειραγώγηση αθλητικών εκδηλώσεων και του παράνομου στοιχηματισμού από εγκληματικές ομάδες. Οι συνεχιζόμενες εγκληματικές τους δραστηριότητες απαιτούν μια απάντηση σε παγκόσμια κλίμακα.

"Η INTERPOL συνεχίζει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις που αφορούν την FIFA", καταλήγει η ανακοίνωση.

Ανακοίνωση FIFA

Η FIFA απάντησε με ανακοίνωση στην απόφαση της INTERPOL στην οποία αναφέρει τα εξής:

"Είμαστε απογοητευμένοι με την απόφαση της INTERPOL για την αναστολή της συνεργασίας για την καταπολέμηση της στημένων αγώνων στο ποδόσφαιρο.

Η επιτυχία και η σημασία αυτού του προγράμματος δεν μπορεί να υποτιμηθεί. Η συνεργασία μας κατά τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχει αποτελέσει βασικό στοιχείο για την αντιμετώπιση των στημένων αγώνων σε διακρατικό επίπεδο.

Όπως αναφέρθηκε από την INTERPOL, «το πρόγραμμα με την επωνυμία Ακεραιότητα στον Αθλητισμό έχει βοηθήσει της διεθνείς προσπάθειες σε 190 χώρες – μέλη προκειμένου να παρεμποδίσουν τη χειραγώγηση αθλητικών εκδηλώσεων και του παράνομου στοιχηματισμού από εγκληματικές ομάδες. Οι συνεχιζόμενες εγκληματικές τους δραστηριότητες απαιτούν μια απάντηση σε παγκόσμια κλίμακα».

Αυτό το επιτυχημένο πρόγραμμα δεν έχει σχέση με τα τρέχοντα ζητήματα γύρω από τη FIFA και πιστεύουμε ότι αυτή η μονομερής απόφαση θα επηρεάσει αρνητικά την καταπολέμηση της εγκληματικής δραστηριότητας, κάτι που δεν μπορεί να αποτελεί στόχο κανενός υποστηρικτή του αθλήματος».

Η FIFA παραμένει προσηλωμένη σε αυτή τη σημαντική και επιτυχημένη συνεργασία και θα εργαστεί για την επανέναρξη της με την πρώτη ευκαιρία. Αυτή τη στιγμή κάνουμε άνοιγμα προς την INTERPOL ώστε να συζητηθεί ενδελεχώς το ζήτημα αυτό".

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags