Facebook Pixel Μόνο τόσα; Πόσα χρήματα «σήκωσαν» οι Έλληνες μέσα στα Capital Controls;
| 2015-07-16 20:38:00

Μόνο τόσα; Πόσα χρήματα «σήκωσαν» οι Έλληνες μέσα στα Capital Controls;

Μόνο τόσα; Πόσα χρήματα «σήκωσαν» οι Έλληνες μέσα στα Capital Controls;

Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσα ευρώ ανάληψη έκαναν οι Έλληνες εν μέσω τραπεζικής αργίας!

Τις συνολικές εκροές ρευστότητας που προκλήθηκαν στο τραπεζικό σύστημα κατά τη διάρκεια της επιβολής ελέγχου κίνησης κεφαλαίων (capital controls) ανακοίνωσε το Υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με τη συνοπτική επισκόπηση του έργου της Επιτροπής Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, απ'τη Δευτέρα 29 Ιουνίου 2015 μέχρι και τη Δευτέρα 13 Ιουλίου, οι Έλληνες σήκωσαν 819, 9 εκατομμύρια Ευρώ.

Το ποσό φαίνεται ιδιαίτερα χαμηλό δεδομένου του πανικού που δημιουργήθηκε. Αν βάλουμε κάτω κάποια νούμερα και κάνουμε κάποιους πρόχειρους υπολογισμούς θα δούμε ότι το ποσό θα μπορούσε να είχε εκτιναχθεί. Κάθε Έλληνας μπορούσε να σηκώσει απ'τον λογαριασμό του 60 ευρώ τη μέρα. Σε περίπτωση που 9.000.000 καταθέτες έκαναν ανάληψη μόνο μια μέρα, θα έφευγαν απ'τα ΑΤΜs γύρω στα 540 εκατ.Ευρώ. Προσέξτε, τη μέρα! Φανταστείτε τί θα γινόταν αν σηκωνόταν μισό δις κάθε μέρα κατά τη διάρκεια των capital controls. Αυτό μας οδηγεί στο συμπέρασμα, ότι αρκετοί Έλληνες δεν σήκωναν χρήματα κάθε μέρα.

Διαβάστε τί αναφέρει η ανακοίνωση του Υπουργείου:

Με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου 65/28.6.2015 καθορίστηκε η σύσταση της Επιτροπής Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, η οποία ξεκίνησε να δέχεται αιτήματα από τα πιστωτικά ιδρύματα το μεσημέρι της Δευτέρας 29.6.2015.
Στο διάστημα της λειτουργίας της έως και την Δευτέρα 13.7.2015, η Επιτροπή πραγματοποίησε 11 συνεδριάσεις και δέχθηκε 3.243 αιτήματα (κάποια από αυτά έχουν αποσταλεί περισσότερες από 2 φορές).

Έτυχαν επεξεργασίας 2.639 αιτήματα, εκ των οποίων 909 ή 34,4% εγκρίθηκαν με απόφαση και 58 ή 2,2% απορρίφθηκαν με απόφαση. Εκδόθηκαν συνολικά 587 αποφάσεις (στην πλειοψηφία τους κάλυπταν περισσότερα του ενός αιτήματα), 166 ή 6,3% τέθηκαν στο αρχείο, 52 ή 2,0% απαντήθηκαν με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, 79 ή 3,0% διαβιβάστηκαν σε άλλο φορέα και 103 ή 3,9% έχουν κρατηθεί για περαιτέρω επεξεργασία κυρίως λόγω έλλειψης υποστηρικτικών στοιχείων ή λόγω σχεδιασμού για οριζόντια συνολική αντιμετώπιση των θεμάτων. Περαιτέρω, 168 εισερχόμενα ή 6,4% αφορούσαν παροχή διευκρινίσεων άλλων στοιχείων από τις τράπεζες προς την Επιτροπή.

Οι συνολικές εκροές ρευστότητας που προκλήθηκαν στο τραπεζικό σύστημα σαν συνέπεια των αποφάσεων της Επιτροπής, ανέρχονται σε 819,9 εκατ. Ευρώ με την προϋπόθεση βεβαίως ότι υλοποιήθηκαν όλες οι εγκριθείσες συναλλαγές. Ποσό 22,9 εκατ. ευρώ αφορά νοσήλια, φάρμακα και ιατροφαρμακευτικό εξοπλισμό. Ποσό 59,8 εκατ. ευρώ αφορά τρόφιμα, πρώτες ύλες και υλικά συσκευασίας τροφίμων, καθώς και ζωοτροφές. Ποσό 195,8 εκατ. ευρώ αφορά εισαγωγή πετρελαιοειδών και ενέργειας, καθώς και λοιπών ενεργειακών προϊόντων. Τέλος, ποσό 291,9 εκατ. Ευρώ αφορά λοιπά προϊόντα και υπηρεσίες για τη διασφάλιση του Δημόσιου συμφέροντος, ενδεικτικά: πληρωμές διδάκτρων σε εκπαιδευτικά ιδρύματα εξωτερικού, δαπάνες Εθνικής άμυνας, ναυτιλιακές δαπάνες, δαπάνες αεροπορικών εταιρειών, δαπάνες άγονων γραμμών και προϋποθέσεις χρήσης πιστωτικών και χρεωστικών καρτών Ελλήνων πολιτών στο εξωτερικό για την κάλυψη των πρώτων αναγκών τους.

Υπενθυμίζουμε ότι η Επιτροπή συνεχίζει το έργο της μετά την μεταφορά της από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στην Γενική Γραμματεία Οικονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών.

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags