Facebook Pixel Μία σωτήρια ρήτρα ανάπτυξης
| 2015-07-22 17:07:00

Μία σωτήρια ρήτρα ανάπτυξης

Μία σωτήρια ρήτρα ανάπτυξης

Oι Γερμανοί πήραν το μάθημά τους, στο Euro 2000. Γράφει ο Χρίστος Χαραλαμπόπουλος.

Από τότε, έδωσαν βάση στον σχεδιασμό και την οργάνωση των υποδομών και των μικρών εθνικών ομάδων, για να μπορούν να μη χάνουν ταλέντα και την ίδια στιγμή, να μπορούν να τροφοδοτούν τη μεγάλη τους εθνική.
ΠΑΡAΛΛΗΛΑ, έχουν θεσπίσει και τις ρήτρες του αριθμού γηγενών ποδοσφαιριστών που πρέπει να εχουν τα ρόστερ των ομάδων. Αν αυτές είναι ανησυχίες των Γερμανών, μίας ποδοσφαιρικής δύναμης με 5 παγκόσμια κύπελλα, η οποία αναδεικνύει συνεχώς ταλαντούχους παίκτες τα τελευταία χρόνια, ποιες μπορεί να είναι οι ανάλογες ανησυχίες εκείνων που θεωρούνται «εφευρέτες» του ποδοσφαίρου, των Αγγλων; Που έχουν κερδίσει ένα μόνο Παγκόσμιο Κύπελλο, σχεδόν 50 χρόνια πριν. Συστήματα έχουν αλλάξει, προπονητές επίσης, μέχρι και ξένοι έκατσαν στον παγκο της εθνικής τους, αλλά η εικόνα δεν άλλαξε.
ΠΟΛΛEΣ ΦΟΡEΣ έχω αναρωτηθεί ποια ακριβώς είναι η επιπλέον προσφορά των Εγγλέζων στο άθλημα, πέρα από την ιστορική πλευρά αυτής της προσφοράς. Ισως μπορούμε να θεωρήσουμε ότι μας προσέφεραν την αντίληψη του fair play και ένα επιθετικό πνεύμα στα αγωνιστικά χαρακτηριστικά του αθλήματος, ενώ σε επίπεδο τεχνικής εξέλιξης το μόνο σύστημα που έφεραν στο άθλημα, ήταν το WM του Χέρμπερτ Τσάπμαν, εκεί στα μέσα της δεκαετίας του '20.
ΟΛΑ ΤΑ AΛΛΑ αναπτύχθηκαν από Ούγγρους, Βραζιλιάνους, Ιταλούς, Αργεντινούς ή Ολλανδούς. Οι Αγγλοι τα τελευταία 25 χρόνια έπεσαν θύματα της τηλεόρασης που γέμισε τα ταμεία των ομάδων χρήματα, τα οποία ξοδεύουν σε ξένους ποδοσφαιριστές. Μόλις το 37% των αρχικών ενδεκάδων των ομάδων της Πρέμιερ Λιγκ αποτελούσαν Αγγλοι ποδοσφαιριστές, την περασμένη περίοδο.
ΑΥΤΌ ΣΗΜΑIΝΕΙ πως οι Αγγλοι ποδοσφαιριστές δεν βρίσκουν χώρο στις ενδεκάδες, άρα λιγοστεύουν οι επιλογές του ομοσπονδιακού προπονητή. Η ποδοσφαιρική τους ομοσπονδία σκέφθηκε να λύσει το πρόβλημα -αρχικά- με την υποχρέωση των ομάδων να επενδύουν σε υποδομές. Αυτό γίνεται με τη ρήτρα των γηγενών, με βάση την οποία όλες οι ομάδες πρέπει να έχουν στο ρόστερ των 25 ποδοσφαιριστών που δηλώνουν στις αρχές της χρονιάς, 8 γηγενείς. Η ρήτρα των 8 ποδοσφαιριστών στο ρόστερ, θα αυξηθεί στους 12 μέχρι το 2020. Η δεύτερη κίνηση που, ουσιαστικά είναι μία δέσμη μέτρων, αφορά την ενίσχυση του σχολικού και ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου, των αθλητικών σχολείων και του συστήματος λειτουργίας των μικρών εθνικών. Επειδή οι υποδομές και οι ρήτρες γηγενών είναι επιλογές που κάνουν σε όλη την Ευρώπη, εμείς θα εξετάσουμε κάτι από αυτά ή δεν τα θεωρούμε ουσιαστικά;
Σαν παιχνίδι Κυπέλλου
Κοίταζα τα ονόματα της κυβέρνησης και την κατανομή των προσώπων με βάση τον τελευταίο ανασχηματισμό. Αν θα έκανα μία αυθαίρετη παρομοίωση και έλεγα ότι ο πρωθυπουργός είναι ο προπονητής και η κυβέρνηση η σύνθεση της ομάδας που διαμορφώνει, κάθε φορά, ανάλογα με τις απαιτήσεις του κάθε παιχνιδιού, θα έλεγα το εξής: παιχνίδι Κυπέλλου, διαδικαστικό χωρίς ιδιαίτερη σημασία. Αν ο πρωταρχικός στόχος σε μία ισχυρή ομάδα είναι το πρωτάθλημα και το Τσάμπιονς Λιγκ –εκεί που χρησιμοποιούνται τα μεγάλα ονόματα και οι καλοί παίκτες του ρόστερ-, για την κυβέρνηση αυτός ο στόχος είναι η εφαρμογή της συμφωνίας, δηλαδή του τρίτου μνημονίου, όταν υπογραφεί. Μέχρι τότε, ένα διάστημα διαδικαστικό για το κυβερνητικό έργο, η δουλειά μπορεί να γίνει από μία σύνθεση ανάγκης και περιορισμένων απαιτήσεων.
 

ΠΗΓΗ: SportDay

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags