Facebook Pixel Μια βαθιά ριζωμένη ασθένεια
| 2015-07-23 20:10:00

Μια βαθιά ριζωμένη ασθένεια

Μια βαθιά ριζωμένη ασθένεια

Aν υπάρχει ένα σύνδρομο, μίαασθένεια της ανάπτυξης του επαγελματικού πδοσφαίρου στην Ελλάδα (ανάμεσα στις άλλες) που δεν ξεριζώνεται με τίποτε, τόσα χρόνια, είναι ο παλαιοπαραγοντισμός.
 

Στην κατάταξη των «ασθενειών», κατά τη γνώμη μου, προηγείται με διαφορά και η ζημιά που προξενεί είναι ανυπολόγιστη, καθώς επηρεάζει κάθε διοικητικό σχεδιασμό, κάθε ενέργεια, κάθε απόφαση.

ΣΥΝΑΚΟΛΟΥΘΑ και τη φυσιογνωμία της ομάδας. Ο παλαιοπαραγοντισμός, σχεδόν πάντα, αφορά τους ιδιοκτήτες που στη συντριπτική τους πλειοψηφία δεν αντιμετωπίζουν την ποδοσφαιρική ομάδα ως αυτοτελή επιχείριση, με τις ιδιομορφίες της. Η ιδιοκτησία μιας ομάδας, τις περισσότερες φορές και ειδικά κάποιας από τις λεγόμενες μεγάλες, εξυπηρετεί καταρχήν, επικοινωνιακά τις παράλληλες επιχειρηματικές επιδιώξεις των ιδιοκτητών.

Ο ΙΒΑΝ ΣΑΒΒΙΔΗΣ, με βάση την εικόνα της τρίχρονης παρουσίας του στη χώρα μας δεν αποτελεί εξαίρεση. Νομίζω πως αυτή η εκτίμηση επιβεβαιώθηκε από την προχθεσινή του τηλεοπτική συνέντευξη στην ΕΤ3. Πρώτα από όλα, η μορφή της συνέντευξης. Μαγνητοσκοπημένη, μονταρισμένη με τη φωνή ενός διερμηνέα να μεταφέρει τη μετάφραση (κάτι που πάντα σου δίνει μία επικοινωνιακή δυνατότητα να επικαλεστείς τυχόν λάθος στην απόδοση των λεχθέντων) έμοιαζε περισσότερο με διάγγελμα που ερχόταν από τα παιδικά χρόνια της τηλεόρασης, με τη διαφορά ότι είχε χρώμα.

ΚΑΝΕΙΣ δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι ο Σαββίδης έχει ξοδέψει πάρα πολλά χρήματα για τον ΠΑΟΚ, για τον οποίο εκδήλωσε ενδιαφέρον όταν επέλεξε να πραγματοποιήσει μια σειρά επενδυτικών σχεδίων, στη Β. Ελλάδα. Ο ΠΑΟΚ, ακόμη και απόλυτα ειλικρινής να είναι η αγάπη του γι' αυτόν, είναι η καλύτερη υποστήριξη για όλες τις άλλες επενδύσεις του, αφού του προσφέρει «λαϊκό έρεισμα» και καθιστά πολύ δύσκολο να αγνοηθεί ένας επενδυτής με τα χαρακτηριστικά του Σαββίδη από το πολιτικό κατεστημένο. Στη συνέντευξη, για να πω την αλήθεια, δεν περίμενα να ακούσω κάποια μεγάλη αποκάλυψη.

ΠΕΡΙΜΕΝΑ να ακούσω για τους στόχους της ομάδας (που, όπως ειπώθηκε, είναι οι ίδιοι με τους περσινούς), περίμενα να ακούσω κάτι για την αργοπορία μεταγραφικής ενίσχυσης (ειδικά από τη στιγμή που οι περσινοί στόχοι είχε φανεί, πριν τη ληξη των πλέι oφ, ότι είχαν πάει περίπατο). Μου έκανε εντύπωση επίσης, ότι ο ιδιοκτήτης του «Δικεφάλου» ανέφερε πως μπορεί να υπάρχουν παίκτες με προσωπικότητα, αλλά δεν μπορούν να παίξουν στον ΠΑΟΚ γιατί «δεν μπορούν να κατανοήσουν το πνεύμα του ΠΑΟΚ». Η προβολή και το διαρκές αναμάσημα αυτής της «ιδιαιτερότητας» που θέλει να πείσει για τη μοναδικότητα της ομάδας σε ολόκληρο το ποδοσφαιρικό σύμπαν, αποτελεί το εξυπηρετικό αποδιοπομπαίο τράγο στον οποίο φορτώνονται τα λάθη των διοικούντων.

Η άμυνα της Παναγίας
Από τα όσα είπε ο Σαββίδης το πιο «πιασάρικο» ήταν η αναφορά του στον Αγγελο Αναστασιάδη. Ειλικρινά, δεν καταλαβαίνω τον τρόπο για τον οποίο το έκανε. Για να δικαιολογηθεί για την περσινή αποτυχία και να την φορτώσει στον Αναστασιάδη; Για να τον γελοιοποιήσει; Για να μας δείξει ότι ακούει πάντα τους προπονητές και δεν ανακατεύεται στην ομάδα; Για όποιον λόγο και να το έκανε, ήταν λάθος πέρα για πέρα, ήταν μία κίνηση unfair και εκείνος που αποκλειστικά εκτίθεται είναι ο ίδιος ο Σαββίδης. Διότι, εάν είσαι πρόεδρος και ιδιοκτήτης ομάδας και εμπιστεύεσαι έναν προπονητή, που όλοι γνωρίζουμε τα χαρακτηριστικά του μετά από τη φράση «Η Παναγία θα είναι η άμυνά μας» (αν έχει όντως ειπωθεί), τότε έχεις σοβαρό πρόβλημα με την αντίληψη και την πρακτική σου περί διοίκησης. Και από εκεί ξεκινούν όλα τα προβλήματα.

ΠΗΓΗ: SportDay
 

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags