Facebook Pixel Αλλάζουν χέρια τα μεγαλύτερα εμπορικά κέντρα της χώρας (;)
| 2015-10-19 14:15:00

Αλλάζουν χέρια τα μεγαλύτερα εμπορικά κέντρα της χώρας (;)

Αλλάζουν χέρια τα μεγαλύτερα εμπορικά κέντρα της χώρας (;)

Το ποια είναι τα μεγαλύτερα εμπορικά κέντρα της χώρας είναι γνωστό: The Mall Athens, και Golden Hall στην Αθήνα αλλά και το Mediterranean Cosmos στη Θεσσαλονίκη. 

Η ιδιοκτήτρια των τριών κέντρων, η Lamda Development βρίσκεται σε συζητήσεις για τη μεταβίβασή τους. Σε ποιον; στη Grivalia Properties ΑΕΕΑΠ (Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας).

Μεταξύ των σεναρίων που έχουν συζητηθεί περιλαμβάνεται η πώληση στην Grivalia και των τριών προαναφερθέντων εμπορικών κέντρων, η αξία των οποίων συνολικά, βάσει της τελευταίας αποτίμησης της Lamda (Ιούνιος 2015), είναι στα 509,4 εκατ. ευρώ. Αλλο σενάριο είναι να πουληθούν στη νέα θυγατρική της Grivalia, Grivalia New Europe, η οποία έχει σκοπό την απόκτηση και εκμετάλλευση εμπορικών ακινήτων, ένα ή δύο από τα εμπορικά της Lamda και ένα τρίτο η δημιουργία από κοινού ΑΕΕΑΠ στην οποία θα εισφερθούν τα εν λόγω εμπορικά κέντρα.
Σημειώνεται ότι οι δύο εταιρείες δεν είναι «άγνωστες» μεταξύ τους, αφού η Lamda υπήρξε μέτοχος της Grivalia. Πούλησε το μερίδιό της το 2012 στον βασικό πλέον μέτοχο της ΑΕΕΑΠ, την καναδική Fairfax. Η εκτίμηση είναι ότι οι συζητήσεις από την πλευρά της Lamda γίνονται με κίνητρο τη μείωση του δανεισμού της (μακροπρόθεσμες συν βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις 295,2 εκατ. ευρώ το εξάμηνο, με τα διαθέσιμα στα 102,5 εκατ. ευρώ) αλλά κυρίως με την προοπτική νέων επενδύσεων.

Αν η Lamda πουλήσει, θα το πράξει για να προχωρήσει σε νέες επενδύσεις. Από την άλλη πλευρά η δουλειά της Grivalia είναι ακριβώς να εντάσσει στο χαρτοφυλάκιό της καλά επαγγελματικά ακίνητα και τα τρία εμπορικά της Lamda ανταποκρίνονται στον χαρακτηρισμό αυτό, αφού παρά την οικονομική κρίση έχουν καταφέρει να παρουσιάζουν θετικά νούμερα. Με βάση τα στοιχεία εξαμήνου η κερδοφορία EBITDA (κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων) των τριών εμπορικών κέντρων The Mall Athens, Golden Hall και Mediterranean Cosmos αυξήθηκε κατά 7% στα 19,9 εκατ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Ο συνολικός κύκλος εργασιών των καταστημάτων των εμπορικών κέντρων παρουσίασε αύξηση 5,2%, ενώ η συνολική επισκεψιμότητα κατά την ίδια χρονική περίοδο αυξήθηκε 1,1%. Η μέση πληρότητα των εμπορικών κέντρων ξεπερνά το 98% και σύμφωνα με τη Lamda εξακολουθεί να παρατηρείται ενδιαφέρον για μισθώσεις. Βάσει της πιο πρόσφατης παρουσίασης της Lamda στους επενδυτές, η εύλογη αξία του The Mall Athnes είναι στα 194,6 εκατ. ευρώ (το 50% του ακινήτου ανήκει στην HSBC), του Golden Hall 169,8 εκατ. ευρώ και του Mediterranean Cosmos 145 εκατ. ευρώ.

Η συνολική αξία των τριών εμπορικών κέντρων έχει υποχωρήσει από την ανώτατη αξία της, που είχε καταγραφεί (προ κρίσης) κατά 23,3% (είχε αγγίξει τα 664,5 εκατ. ευρώ). Με βάση στοιχεία στο τέλος του 2014 η μέση απόδοση των εμπορικών κέντρων ήταν 8,5%. H αξία του χαρτοφυλακίου της Grivalia είναι στα 744,8 εκατ. ευρώ, ενώ η εταιρεία διατηρεί διαθέσιμα ύψους 156,6 εκατ. ευρώ και η διοίκησή της έχει δηλώσει πως το επόμενο διάστημα σχεδιάζει επενδύσεις της τάξης των 400 εκατ. ευρώ.

Πηγή: fpress.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags