Facebook Pixel Το plan b του Μάρκο Σίλβα
| 2016-01-22 20:42:00

Το plan b του Μάρκο Σίλβα

Το plan b του Μάρκο Σίλβα

Ο Νίκος Γαβαλάς γράφει για την ικανότητα του Πορτογάλου τεχνικού του Θρύλου να αλλάζει το σύστημα του Ολυμπιακού κατά τη διάρκεια των παιχνιδιών.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο τρόπος με τον οποίο ο Μάρκο Σίλβα ενεργεί από τον πάγκο, όταν ο Ολυμπιακός βρίσκεται σε δύσκολη θέση στη διάρκεια ενός αγώνα. Ειδικά σε εκείνες τις λίγες (είναι η αλήθεια) περιπτώσεις στην τρέχουσα αγωνιστική περίοδο της Superleague, όπου οι «ερυθρόλευκοι» έμειναν πίσω στο σκορ.

Το σύστημα (θεμέλιος λίθος του οικοδομήματός του) 4-2-3-1 αλλάζει σε 4-1-4-1 προκειμένου να αυξηθεί η πίεση που πρέπει να ασκηθεί στον αντίπαλο, ώστε να έρθει το γκολ. Τελευταίο παράδειγμα εφαρμογής του plan b του Πορτογάλου ήταν ο τρόπος με τον οποίο ενήργησε στη διάρκεια του δεύτερου ημιχρόνου του αγώνα με τον Πλατανιά.

Αποφασίζοντας να χρησιμοποιήσει τον Φορτούνη στη θέση του Καμπιάσο, άφησε τον Μιλιβόγεβιτς μόνο μπροστά από τα στόπερ. Και ο Φορτούνης πέρασε δίπλα στον Τσόρι ως δεύτερος εσωτερικός στην τετράδα της μεσαίας γραμμής. Στόχος ήταν η αναζήτηση διαδρόμων προς τη μεγάλη περιοχή της ομάδας της Κρήτης.
Οπως στο 4-2-3-1, έτσι και στο 4-1-4-1 ο Σίλβα θέλει τα ακραία μπακ να ανεβαίνουν πολύ ψηλά, έχοντας ουσιαστικά ρόλο εξτρέμ. Κάτι που θα επιτρέπει στην ομάδα του να βγαίνει με παίκτη παραπάνω από τα άκρα, προκαλώντας ουσιαστικά «ασφυξία» στους αντιπάλους της.

Είναι ένα σύστημα με ρίσκο, αλλά συνάμα μπορεί (και έχει αποδειχθεί) άκρως αποτελεσματικό στη διάρκεια της περιόδου -πλην του αγώνα της Κρήτης, όπου κόστισε η αναποτελεσματικότητα στην τελική προσπάθεια. Πάντως, από τα δύο μπακ, ο Μαζουακού δεν ανταποκρίθηκε στον βαθμό που θα ήθελε ο Σίλβα στο δημιουργικό σκέλος του παιχνιδιού των Χανίων. Μαζί με τον Ντα Κόστα, ήταν οι παίκτες στους οποίους έκανε τις περισσότερες παρατηρήσεις.

Ενόψει του αυριανού αγώνα με την Ξάνθη στο Καραϊσκάκη, θα έχει ενδιαφέρον να δούμε τις επιλογές του Πορτογάλου, αναφορικά με την τετράδα της άμυνας, αφού τόσο ο Ελαμπντελαουί όσο και ο Μποτία είναι απολύτως έτοιμοι. Περιμένουν την ευκαιρία τους από τον προπονητή τους, προκειμένου να κερδίσουν ξανά τη θέση τους στο αρχικό σχήμα του Ολυμπιακού.

Αν προτιμηθούν, τότε ο Μποτία με τον Σιόβα θα συγκροτήσουν το κεντρικό αμυντικό δίδυμο, ενώ με την τοποθέτηση του Ελαμπντελαουί στο δεξί άκρο της άμυνας, ο Σαλίνο μπορεί να «ελευθερωθεί» και να μετακινηθεί στο αριστερό, σε περίπτωση κατά την οποία ο Σίλβα αποφασίσει να κρατήσει στον πάγκο τον Γάλλο ακραίο αμυντικό.

Η λίστα του Europa

Σε δέκα ημέρες θα πρέπει ο Μάρκο Σίλβα να παραδώσει τη λίστα των παικτών που θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής στους αγώνες της νοκ άουτ φάσης του Europa League. Σε αυτήν μπορούν να γίνει μέχρι τρεις αλλαγές σε σχέση με τη λίστα του Champions League. Στην παρούσα φάση οι Φινμπόγκασον (εφόσον αποχωρήσει), Μανιάτης και Ερνάνι συγκεντρώνουν τις περισσότερες πιθανότητες για να κοπούν. Οι Ντουρμάζ, Ζντιέλαρ, Φουστέρ και Κολοβός «φλερτάρουν» τις θέσεις τους. Χωρίς να αποκλείεται κάποια έκπληξη.

Κατά την ταπεινή μας άποψη, στον αυριανό αγώνα με την Ξάνθη στο Φάληρο ο κόσμος του Ολυμπιακού θα χρειαστεί να έχει έντονη παρουσία στις εξέδρες. Να υποστηρίξει την ομάδα του Σίλβα, προκειμένου να επιστρέψει στις επιτυχίες. Αλλά και να σταθεί ασπίδα του Ολυμπιακού, σε μία περίοδο κατά την οποία συντηρείται στην επικαιρότητα ο αγώνας με τον Πλατανιά για την υπόθεση του «αναπτήρα».
 
Ο τρόπος λειτουργίας των σχολών του Ολυμπιακού αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση. Οι άνθρωποί τους δίνουν έμφαση τόσο σε αγωνιστικά όσο και σε εξωαγωνιστικά ζητήματα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ένα ακόμη (διπλό) σεμινάριο αθλητικής ψυχολογίας και διατροφής που ολοκλήρωσαν στη σχολή των Γλυκών Νερών. Η σημασία στη λεπτομέρεια κάνει τη διαφορά σε βάθος χρόνου.

Απαιτητικό πρόγραμμα

Αρχής γενομένης από τον αυριανό αγώνα με την Ξάνθη στο Φάληρο, ο Ολυμπιακός έχει μπροστά του ένα απαιτητικό πρόγραμμα με αγώνες κάθε τρεις-τέσσερις ημέρες σε πρωτάθλημα, Κύπελλο και Ευρώπη έως το τέλος Φεβρουαρίου. Και εφόσον οι Πειραιώτες προκριθούν σε Europa League και Kύπελλο, τότε το σκηνικό θα μείνει ίδιο και απαράλλαχτο και τον Μάρτιο. Συνολικά, δέκα αγώνες έχει το πρόγραμμα έως και τις 28 Φεβρουαρίου -τα δύο ραντεβού με την Αντερλεχτ και τα ντέρμπι με ΠΑΟΚ και ΑΕΚ.

«Ολοκληρώθηκε» η μεταγραφή του χειμώνα

Σας είχαμε ενημερώσει εδώ και αρκετές εβδομάδες πως ο Ανδρέας Μπουχαλάκης μετρούσε ανάποδα προκειμένου να τεθεί εκ νέου στη διάθεση του Μάρκο Σίλβα. Η μεγάλη σε διάρκεια και δύσκολη περίοδος για τον 23χρονο αμυντικό μέσο πέρασε και πλέον θα προσπαθήσει μέσα από τις προπονήσεις να βρει χώρο και χρόνο στην ενδεκάδα του Ολυμπιακού. Δεν θα είναι εύκολο, αλλά σε καμία περίπτωση αδύνατο, καθώς ο Πορτογάλος γνωρίζει πολύ καλά τις δυνατότητές του. Και για τον λόγο αυτό στα δικά μας μάτια, με την επιστροφή του στις προπονήσεις, είναι σαν να έχει ολοκληρωθεί η πρώτη μεταγραφή του χειμώνα για τους «ερυθρόλευκους». Εστω και αν είναι «εσωτερική».

(Το κείμενο δημοσιεύθηκε στον «ΓΑΥΡΟ» στις 22/01/2016)

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags