Facebook Pixel "Σήμερα αθλητές - Αύριο καλύτεροι άνθρωποι"
| 2016-02-29 11:18:00

"Σήμερα αθλητές - Αύριο καλύτεροι άνθρωποι"

"Σήμερα αθλητές - Αύριο καλύτεροι άνθρωποι"

Πολύ σημαντική πρωτοβουλία από τον ΟΠΑΠ. Στηρίζει τον ελληνικό αθλητισμό με το πρωτοποριακό πρόγραμμα "Αθλητικές Ακαδημίες".

Ο όμιλος ΟΠΑΠ έχει ως στόχο να βοηθήσει το μέλλον του ελληνικού αθλητισμού και κατ΄ επέκταση του ποδοσφαίρου στη χώρα μας. Έτσι δημιούργησε το πρόγραμμα Αθλητικών Ακαδημιών, που στηρίζει την αρχή λειτουργίας του στο δόγμα "Δημιουργούμε πρώτα αθλητές και μετά πρωταθλητές".

Οι Αθλητικές Ακαδημίες ΟΠΑΠ είναι ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα στήριξης 125 ερασιτεχνικών ακαδημιών ποδοσφαίρου σε όλη την Ελλάδα, που απευθύνεται σε περισσότερα από 10.000 παιδιά, ηλικίας 7–12 ετών.

Το βασικό μήνυμα που προσπαθεί να περάσει σε όλους τους συμμετέχοντες είναι το "Σήμερα Αθλητές - Αύριο Καλύτεροι Άνθρωποι". Σκοπός είναι να "μπολιαστούν" από μικρή ηλικία οι νεαροί αθλητές με τα ιδεώδη και τις αξίες του υγιούς αθλητισμού και ανταγωνισμού και να γίνουν κοινωνοί του εκπαιδευτικού και ψυχαγωγικού ρόλου που μπορεί να έχει η άθληση.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας αυτής λοιπόν, η ΟΠΑΠ Α.Ε. διοργανώνει σε 10 πόλεις της Ελλάδας, μεγάλες γιορτές αθλητισμού. Η αρχή έγινε στο Ηράκλειο της Κρήτης την περασμένη Κυριακή 14 Φεβρουαρίου, όπου συμμετείχαν 1.880 παιδιά και 2.850 γονείς και συνοδοί.

Δεύτερη στάση στο καλεντάρι ήταν η Πάτρα. Το φεστιβάλ που έλαβε χώρα στο "Πελοποννησιακό Στάδιο" της αχαϊκής πρωτεύουσας την Κυριακή 21 Φεβρουαρίου, στέφθηκε από μεγάλη επιτυχία καθώς η συμμετοχή του κόσμου ήταν μαζική. 1.050 παιδιά και 1.800 γονείς – συνοδοί προερχόμενα από την ευρύτερη περιοχή των νομών Αχαΐας, Ηλείας, Αιτωλοακαρνανίας και Κεφαλληνίας έδωσαν το παρόν, αντιπροσωπεύοντας τις εξής τοπικές ακαδημίες: Νίκη Προαστίου, Δαβουρλής Κ.92 Πατρών, Θύελλα Πατρών, ΑΟ Δίας, ΑΕ Πάτρα 2005, Θύελλα Αιγίου, Ακαδημία Μεσολογγίου, Είκοσι-Μίας ΑΟ Κεφαλονιά, Παλληξουριακός Κεφαλονιά, Δάφνη Ανδραβίδας και Θύελλα Καταραχίου.

Το Φεστιβάλ παρείχε πολυεπίπεδη ενημέρωση και κατάρτιση σε αθλητές, γονείς και προπονητές. Συγκεκριμένα, οι νεαροί αθλητές συμμετείχαν σε παιχνίδια ομαδικότητας και ποδοσφαιρικών δεξιοτήτων αλλά παρακολούθησαν και μαθήματα για θέματα σωστής διατροφής. Η σωστή διατροφή και ο υγιεινός τρόπος ζωής συνδέονται άρρηκτα και στην ουσία αλληλοσυμπληρώνονται με τον συστηματικό αθλητισμό.

Πολύ σημαντική και πρωτοποριακή ήταν και η βιωματική εμπειρία που έλαβαν, αγωνιζόμενοι ως παραολυμπιακοί αθλητές. Εμπειρίες και μαθήματα ζωής, που θα αποτελέσουν σημαντική παρακαταθήκη για τους ίδιους σε θέματα κοινωνικής ευαισθησίας και σεβασμού στον συνάνθρωπο. Γιατί αν ζήσει κανείς μια μέρα με τα προβλήματα και τις δυσκολίες του άλλου, μόνο τότε μπορεί να κατανοήσει τις ανάγκες του και να σεβαστεί την «ιδιαιτερότητά» του.

Παράλληλα, οι γονείς και συνοδοί παρακολούθησαν σεμινάρια από ειδική εξειδικευμένη ομάδα επιστημόνων του προγράμματος. Ψυχολόγοι, διατροφολόγοι, αθλίατροι και άλλες ειδικότητες έδωσαν σημαντικά εφόδια στους γονείς για να είναι παρόντες με ρόλο επικουρικό, τόσο ψυχολογικά όσο και πρακτικά, στην καθημερινότητα ενός παιδιού που αθλείται.

 

Τέλος, οι προπονητές όλων των ακαδημιών, παρακολούθησαν σεμινάριο με τεχνικές προπόνησης και διαχείρισης των μικρών ηλικιακά κατηγοριών και άλλες απαραίτητες γνώσεις από τον υπεύθυνο της προπονητικής ομάδας του προγράμματος και βοηθό προπονητή της Εθνικής Ομάδας Ποδοσφαίρου, Κώστα Τσάνα. Ενέργειες πολύ σημαντικές, γιατί πίσω από έναν νεαρό αθλητή πρέπει να υπάρχει και η σωστή υποδομή, με γονείς που γνωρίζουν τον υποστηρικτικό ρόλο τους και προπονητές επιστημονικά καταρτισμένους ώστε να μπορούν να διδάξουν τα βασικά του αθλήματος σωστά στις δύσκολες αυτές ηλικίες.

Άξια αναφοράς είναι και η συμμετοχή αθλητών από διάφορα Ολυμπιακά και Παραολυμπιακά αθλήματα. Άνθρωποι και Αθλητές που στην καριέρα τους διακρίθηκαν και διακρίνονται ακόμα για το ήθος, τον σεβασμό προς τους συναθλητές τους και το ευ αγωνίζεσθαι. Πράγματα τόσο αυτονόητα μα τόσο δυσεύρετα στις μέρες μας. Άνθρωποι που μπορούν να λειτουργήσουν σαν ινδάλματα. Να εμπνεύσουν τους νεαρούς και να γίνουν "αγωγοί" των πολύτιμων αυτών αξιών που χρόνια τώρα πρεσβεύουν. Γιατί η άθληση για τους νέους είναι μια πρώτη μορφή κοινωνικοποίησης και ένταξης τους σε ένα σύνολο με αρχές λειτουργίας, ιεραρχία και κανονισμούς.

Ονομαστικά τίμησαν με την παρουσία τους το εγχείρημα οι: Σοφία Αλικανιώτη, Νίκος Αργυρόπουλος, Μάκης Γεωργαράς, Ιωάννα Κραβαριώτη, Γιώργος Λαζαρίδης, Κώστας Ντεντόπουλος, Μείνως Σταμάτης, Δημήτρης Τσόρδιας και Βασίλης Φερμελής.

Το πραγματικά πολύ σημαντικό αυτό εγχείρημα θα συνεχιστεί κατά σειρά σε Αθήνα, Κατερίνη, Λάρισα, Άργος, Ιωάννινα, Ξάνθη και Θεσσαλονίκη, καλύπτοντας έτσι μεγάλο μέρος της ελληνικής επικράτειας και κυρίως της επαρχίας, που η πρόσβαση σε τέτοια προγράμματα είναι πολλές φορές δύσκολη.


 

 

 

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags