Facebook Pixel Άρθρο για ΠΑΟ και Ολυμπιακό: Ματ με τρεις κινήσεις
| 2016-03-05 18:08:00

Άρθρο για ΠΑΟ και Ολυμπιακό: Ματ με τρεις κινήσεις

Άρθρο για ΠΑΟ και Ολυμπιακό: Ματ με τρεις κινήσεις

Ο Μάνος Μανουσέλης γράφει στο προσωπικό του blog για τις νίκες των «αιωνίων» στην τελευταία αγωνιστική του Top 10 της Euroleague και αναλύει τις εμφανίσεις τους.

Χαράς ευαγγέλια για τις δύο μεγάλες ελληνικές ομάδες μπάσκετ στην Ευρωλίγκα, καθώς κατάφεραν μετά από πολύ καιρό να νικήσουν και οι δύο στο ΤΟΠ 16. Ο Παναθηναϊκός βρίσκεται, μετά το διπλό στην Μάλαγα το βράδυ της Πέμπτης, πολύ κοντά στην εξασφάλιση της πρόκρισης στους οκτώ, ενώ ελπίζει ότι μπορεί να διεκδικήσει ακόμη και το πλεονέκτημα έδρας. Μερικές ώρες αργότερα, στο ΣΕΦ, ο Ολυμπιακός με μια πολύ πειστική εμφάνιση νίκησε την Λαμποράλ και παρέμεινε στο παιχνίδι για τα πλέι οφς. Σημαντικότερο από το ροζ φύλλο αγώνος ήταν το γεγονός ότι μετά από αρκετά παιχνίδια, η ομάδα του Σφαιρόπουλου έπαιξε επιθετικά στην άμυνα και σκόραρε -παρά την απουσία του Λοτζέσκι- με πολλούς, διαφορετικούς τρόπους και παίκτες.

Τρεις συν μία κινήσεις ματ
Το ελληνικό μπάσκετ, λοιπόν, παραμένει εδώ, ανάμεσα στις κορυφαίες δυνάμεις της Ευρώπης. Οι κλυδωνισμοί που έφεραν οι ήττες, οι δυσκολίες που προέκυψαν από την πρόοδο των αντιπάλων, οι όποιοι περιορισμοί έχουν δημιουργηθεί από την οικονομική κρίση, δεν αρκούν για να πάψουν ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός να είναι ανταγωνιστικοί. Μετά από τόσα χρόνια πρωταγωνιστικής παρουσίας έχουν την τεχνογνωσία για το τι χρειάζεται, ώστε να είσαι παρών σε αυτό το επίπεδο, ανεξάρτητα από το αν παίρνεις κάθε χρόνο το κύπελλο, ή αν είσαι στο φάιναλ φορ.

Ο Παναθηναϊκός έκανε τέσσερις  διορθωτικές κινήσεις τις προηγούμενες εβδομάδες από τις οποίες οι τρεις έχουν φέρει θεαματικά αποτελέσματα:

1) Η απόκτηση του  Ουίλιαμς έδωσε στην θέση τρία ένα πολύ ποιοτικό παίκτη που πρόσθεσε στην ομάδα ταχύτητα, ταλέντο, βοήθεια στην άμυνα και στην επίθεση, καλή αντίληψη του παιχνιδιού και πολύ γρήγορη προσαρμογή στα νέα δεδομένα.
2) Η απόκτηση του Ουίλιαμς έδωσε στην ομάδα ένα γκαρντ με γρήγορα πόδια και διάθεση να πιέσει την μπάλα, τομείς όπου ο Παναθηναϊκός πονούσε στο πρώτο μισό της σεζόν. Επιπλέον ο συγκεκριμένος παίκτης έχει αξιόπιστο μακρινό σουτ, κάτι που με την κυρίαρχη παρουσία του Ραντούλιτσα στην ρακέτα είναι απαραίτητο για να ανοίγουν οι άμυνες.
3) Η τρίτη κίνηση είναι η απόκτηση του Χάντερ, τον οποίο δεν έχουμε δει ακόμη, αλλά τα στοιχεία του γρήγορου ψηλού που βγάζει ενέργεια είναι ακριβώς ότι λείπει από την φροντλάϊν των πρασίνων. Επειδή, όμως, ο νεαρός αμερικανός δεν έχει παίξει ακόμη σε επίσημο παιχνίδι δεν θα πρέπει να βιαστεί κανένας να βγάλει συμπεράσματα για το κατά πόσο θα επηρεάσει τουλάχιστον άμεσα την εικόνα του τριφυλλιού. 
4) Η τέταρτη κίνηση και πιθανότατα η πιο καθοριστική για τον Παναθηναϊκό ήταν η σιωπηρή τιμωρία του Νίκου Παπά από τον Τζόρτζεβιτς και την διοίκηση του συλλόγου. Δεν είμαστε σε θέση να κρίνουμε και δεν έχει σημασία αν είναι μια δίκαιη ή, μια άδικη απόφαση- για τον παίκτη - που έτσι και αλλιώς είναι κεφάλαιο για τον Παναθηναϊκό (αλλά και την εθνική ομάδα) και οι πράσινοι του έκαναν πέρυσι ανανέωση συμβολαίου. 

Εκείνο που είναι σπουδαίο και έπαιξε ρόλο στην βελτίωση της αγωνιστικής εικόνας του συγκροτήματος του Τζόρτζεβιτς είναι πως σε ένα σοβαρό εσωτερικό θέμα του συλλόγου υπήρξε κοινή  αντίδραση της διοίκησης και του προπονητικού τιμ, δεν βγήκαν προς τα έξω κανενός είδους λεπτομέρειες που θα έκαναν το ζήτημα μεγαλύτερο κα ταυτόχρονα έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι ο Παναθηναϊκός παραμένει ένας μεγάλος οργανισμός με αρχές και επαγγελματική λειτουργία όπου το συμφέρον της ομάδας μπαίνει πάνω από τα πρόσωπα. 

Η διαχείριση της υπόθεσης Παπά έφερε στο τμήμα την συσπείρωση που ήταν απαραίτητη για να ενταχθούν οι νέοι παίκτες και να αντιμετωπιστούν με μαχητικότητα και πάθος οι αγωνιστικές υποχρεώσεις της ομάδας. Ο Παναθηναϊκός στην Μάλαγα έκανε μια μεγάλη εμφάνιση, έπαιξε την άμυνα που όφειλε, ήταν έτοιμος να σταματήσει τα ατού των Ισπανών και στην επίθεση χτύπησε με πολλά διαφορετικά όπλα, τόσο από κοντά όσο και μακριά από το καλάθι! Οι πράσινοι έδειξαν ότι βελτιώνονται από παιχνίδι σε παιχνίδι και αυτή την στιγμή μπορούν να ελπίζουν ακόμη και στο ότι είναι σε θέση να μπουν ανάμεσα στην Φενέρ και την Κουμπάν στις δύο προνομιούχες θέσεις του ομίλου, ώστε να έχουν πλεονέκτημα έδρας στα πλέι οφς.

DNA νικητή και μαχητή
Ο Ολυμπιακός έδειξε απέναντι στην Λαμποράλ στο ΣΕΦ ότι το DNA του πολεμιστή που έχει μπει για καλά μέσα στις φλέβες του τα τελευταία χρόνια είναι πάντα εδώ. Σε ένα ματς με τεράστιο "πρέπει" οι παίκτες του Γιάννη Σφαιρόπουλου έκαναν ακριβώς αυτό που ήταν απαιτητό: Η άμυνα τους τσάκιζε σίδερα, σε κάθε διεκδίκηση της μπάλας έπρφταν στο παρκέ, σε κάθε αιφνιδιασμό έτρεχαν σαν τον ...άνεμο προς το αντίπαλο καλάθι, έπαιξαν ομαδικά και με αυτοπεποίθηση στην επίθεση. Μαχητές και νικητές, λοιπόν, σε ένα ματς δίχως αύριο όπου τέθηκε ο τόνος για ότι θα πρέπει να δούμε στη συνέχεια.

Είναι αλήθεια ότι έτσι όπως τα κατάφερε ο Ολυμπιακός τις προηγούμενες αγωνιστικές και ειδικά μετά τις ήττες από Μπάμπεργκ και Ζαλγκίρις, κάθε ματς από εδώ και εμπρός είναι τελικός. Η νίκη επί της Λαμποράλ είναι σούπερ αλλά δεν αρκεί. Τώρα οι ερυθρόλευκοι θα πρέπει να πάνε στην Γερμανία και να πάρουν το ...αίμα τους πίσω από τον Νίκο Ζήση και τους συμπαίκτες του. Οι Γερμανοί προφανώς δεν είναι ανίκητος αντίπαλος και όταν την έχεις "πατήσει" ήδη μια φορά από μια ομάδα του μεσαίου επιπέδου στην Ευρωλίγκα είναι δύσκολο να ξαναπάθεις τα ίδια. 

Πλην, όμως, ο Ολυμπιακός οφείλει να συνεχίσει να δίνει έμφαση στο παιχνίδι του και στο πως θα βελτιωθεί και όχι μόνο να σκέφτεται το αποτέλεσμα ή, το πόσες νίκες χρειάζεται ακόμη. Εκείνο που μετράει τώρα είναι μόνο η παρούσα στιγμή, το ματς με την Μπάμπεργκ. Το τι θα γίνει μετά - σε ένα όμιλο όπου κάθε αποτέλεσμα δεν είναι έκπληξη -  απλά θα το δούμε όλοι την ώρα που πρέπει. 

Προς το παρόν ο Γιάννης Σφαιρόπουλος ήταν ο πρώτος που προσαρμόστηκε στα νέα δεδομένα. Δεν είναι τυχαίο το ότι ουσιαστικά απέναντι στην Λαμποράλ έπαιξε με δέκα παίκτες κάνοντας πολύ πιο μικρό ροτέϊσον από ότι συνήθως. Ο Αγραβάνης θυσιάστηκε για το καλό της ομάδας, ενώ ο Ουόρικ -που παρεμπίπτοντος έδειξε θετικά στοιχεία - αγωνίστηκε μόλις πέντε λεπτά. Ακόμη και ο συγκλονιστικός για μια ακόμη φορά Χάκετ βρέθηκε στο παρκέ μόλις για 15 λεπτά, ενώ ο Μάντζαρης έπαιξε 23 αν και δεν έκανε κάτι τρομερό, ακριβώς γιατί θα πρέπει να δοθούν ρόλοι στους παίκτες και να χτιστεί ένα οικοδόμημα χωρίς να νιώθει ο καθένας ότι δίνει εξετάσεις από το πρώτο ως το τελευταίο λεπτό του αγώνα!           

Πηγή: novasports.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags