Facebook Pixel Άρθρο για το Φάιναλ Φορ: Εκεί που "πεθαίνουν" τα φαβορί
Μπάσκετ
| 2016-05-11 11:50:00

Άρθρο για το Φάιναλ Φορ: Εκεί που "πεθαίνουν" τα φαβορί

Άρθρο για το Φάιναλ Φορ: Εκεί που "πεθαίνουν" τα φαβορί

Ο Δημήτρης Καρύδας γράφει στο blog του για τη... γοητεία που ασκεί η Γερμανία στα λογής λογής αουτσάιντερ του ευρωπαϊκού μπάσκετ

Μετράμε πια αντίστροφα για την αυλαία έναρξης του φάιναλ φορ στο Βερολίνο. Και όποιος είναι πιστός στο νόμο των παραδόσεων ξέρει πολύ καλά ότι τούτο εδώ θα είναι ένα ανατρεπτικό φάιναλ φορ.

Δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά στη χώρα που έχουν συμβεί μερικές από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις του Ευρωπαϊκού και του παγκόσμιου μπάσκετ. Η Γερμανία έχει φιλοξενήσει μερικούς τελικούς που αποδείχθηκαν το τέλος των φαβορί.

‘Ισως γιατί έτσι ξεκίνησαν όλα το μακρινό 1972 όταν έγινε η ‘’μητέρα όλων των εκπλήξεων’’. Στους αιματοβαμμένους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου ο τελικός του τουρνουά μπάσκετ έμοιαζε να είναι μια τυπική υποχρέωση για την αμερικάνικη ομάδα. Οι ΗΠΑ μέχρι εκείνη τη μέρα στο Βελιγράδι όχι μόνο δεν είχαν χάσει ποτέ την πρώτη θέση σε Ολυμπιακούς Αγώνες (από το 1936 στο Βερολίνο που το άθλημα μπήκε στο Ολυμπιακό πρόγραμμα) αλλά δεν είχαν γνωρίσει και την ήττα. Αυτό που θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις στην ιστορία του μπάσκετ μπορεί να ήταν προϊόν μιας κάλπικης διαδικασίας αλλά δεν παύει να καταγράφηκε στην ιστορία αφού η Σοβιετική Ένωση κατάφερε το... ακατόρθωτο. Νίκησε τις ΗΠΑ με 51-50 με ένα φινάλε που ακόμη και σήμερα συζητιέται. Τα τελευταία τρία δευτερόλεπτα του αγώνα παίχτηκαν τρεις(!!!) φορές τη μια από αυτές με παρέμβαση του τότε γενικού γραμματέα της ΦΙΜΠΑ Βρετανού Γουίλιαμ Τζόουνς.

Και τελικά, οι Σοβιετικοί κατάφεραν να σκοράρουν με μια μακρινή πάσα του Σεργκέι Μπέλοφ στον συνεπώνυμο (χωρίς όμως οικογενειακή σχέση) Αλεξάντερ που πέτυχε το νικητήριο λέι απ! Οι αμερικάνοι όχι μόνο δεν αποδέχτηκαν ποτέ την ήττα τους κάτω από τις συνθήκες που έγιναν τα πράγματα αλλά αρνήθηκαν να ανέβουν στο βάθρου του δεύτερου νικητή. Δεν παρέλαβαν ποτέ τα μετάλλια τους και υπάρχει κοινή συμφωνία των μελών της ομάδας να περιλάβουν όλοι όρους στη διαθήκη τους ώστε ούτε οι κληρονόμοι τους να τα παραλάβουν κάποια στιγμή στο μέλλον!

Στο ίδιο γήπεδο, το Καρλ Ντίεμ Ολίμπικ Χολ έξι χρόνια αργότερα θα μπει ουσιαστικά η λέξη τέλος σε μια από τις μεγαλύτερες Ευρωπαϊκές δυναστείες! Στον τελικό του Κυπέλλου πρωταθλητριών, που έγινε στις 6 Απριλίου του 1978 σε ένα γήπεδο που είχε μείνει... ίδιο από τους Ολυμπιακούς αγώνες η Ρεάλ παίρνει τον 6ο της τίτλο κερδίζοντας τον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών.

Δυνητικά, αυτό δεν σημαίνει έκπληξη αλλά τα κατάφερε απέναντι στην ομάδα που ήδη είχε παίξει εννιά συνεχόμενους τελικούς αλλά ουσιαστικά ήταν στη δύση της κυριαρχίας! Η Ρεάλ νίκησε με μια φοβερή αμυντική εμφάνιση στο δεύτερο μέρος την Ινις Βαρέζε με 75-67 και κατάφερε στο ίδιο διάστημα να κρατήσει άποντο (0/7 σουτ) τον σούπερ σκόρερ των πρωταθλητών Ιταλίας τον Αμερικάνο Μπομπ Μορς. Στο ημίχρονο η Βαρέζε προηγήθηκε 40-41 αφού είχε βάλει δύσκολα στον πλέι μέικερ των ‘’μαντρινίστα’’ τον Κορμπαλάν αλλά όταν πέρασε στο παιχνίδι ο Καμπρέρα και η Ρεάλ άρχισε να πιέζει άλλαξαν τα πάντα.
Το 1982 σε μια άλλη Γερμανική πόλη ο τελικός του Κυπέλλου Πρωταθλητριών βγάζει πάλι... έκπληξη!

Η Καντού, με έδρα μια μικρή πόλη 35.000 κατοίκων, λίγο έξω από το Μιλάνο παίζει με αντίπαλο τη Μακάμπι Τελ Αβίβ. Οι Ισραηλινοί είναι σκληρό φαβορί έχοντας παίξει και στους δύο προηγούμενους τελικούς της διοργάνωσης. Όμως, ο προπονητής της Καντού ο ‘’ευαγγελιστής’’ Βαλέριο Μπιανκίνι με μια πολύ έξυπνη τακτική κατεβάζει τον ρυθμό του αγώνα και σταματάει το κινητήριο δίδυμο γκαρντ της ομάδας του λαού, τον Μότι Αροέστι και τον Μίκι Μπέρκοβιτς. Στο τελευταίο δεκάλεπτο η Ιταλική ομάδα με ηγέτες τους Μαρτζοράτι, Ρίβα και τον Αμερικάνο Φλάουερς καταφέρνει να πάρει μια διαφορά 9-10 πόντων, και κερδίζει τελικά με 86-80 στέλνοντας στον... έβδομο ουρανό τους 1200 πιστούς της που την είχαν ακολουθήσει από το Καντού στη Γερμανία. Η νίκη της Καντού χαρακτηρίστηκε ως ‘’θαύμα της μικρής πόλης’’ και έτσι έμεινε στην ιστορία.

Δεν τελειώσαμε φυσικά... Το δεύτερο σύγχρονο φάιναλ φορ της ιστορίας φιλοξενήθηκε στο Μόναχο και οι περισσότεροι ειδικοί του μπάσκετ δεν έδιναν μεγάλες πιθανότητες σε μια ομάδα από τις τέσσερις: Τη Γιουγκοπλάστικα! Κι΄ όμως τα δύο μεγάλα φαβορί η Μακάμπι και η Μπαρτσελόνα υποκλίθηκαν διαδοχικά στα φοβερά μωρά από το Σπλιτ και στο Ολίμπια χάλε όλοι έγιναν μάρτυρες όχι μόνο μιας μεγάλης έκπληξης αλλά και της δημιουργίας μιας μίνι δυναστείας που θα κερδίσει τρεις σερί τίτλους πρωταθλητή Ευρώπης. Επίτευγμα ανεπανάληπτο από τότε μέχρι και σήμερα...

Η Γιουγκοπλάστικα κερδίζει με 75-69 τη Μακάμπι και η Γερμανία φιλοξενεί μια ακόμη σούπερ έκπληξη. Δεν θα είναι η τελευταία…

Τέσσερα χρόνια αργότερα είναι η σειρά των ίδιων των Γερμανών να πρωταγωνιστήσουν σε μια από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις. Αυτή τη φορά είναι η εθνική Γερμανίας που θα πετύχει κάτι αδιανόητο για ένα άθλημα ελάχιστα δημοφιλές και με ελάχιστη διάδοση εκείνα τα χρόνια στη χώρα. Στο Ολίμπια Χάλε του Μονάχου ολοκληρώνει μια καταπληκτική πορεία στο Ευρωμπάσκετ του 1983 κερδίζοντας τον τελικό κόντρα στη Ρωσία με 71-70 χάρη σε ένα γκολ-φάουλ του πρόωρα χαμένου Κρίστιαν Βελπ. Η τελική επικράτηση των Γερμανών, ο πρώτος και μοναδικός τίτλος πρωταθλητή Ευρώπης στην ιστορία τους συγκρίνεται μόνο με το αντίστοιχο κατόρθωμα της δικής μας εθνικής το 1987!

Έξι χρόνια αργότερα επί Γερμανικού εδάφους μας συστήνεται η καλύτερη ομάδα μιας χρήσης που είδαμε ποτέ στη διοργάνωση. Η Ζαλγκίρις Κάουνας κάνει επίδειξη μοντέρνου μπάσκετ στο φάιναλ φορ του Μονάχου και παίρνει το τρόπαιο με μια ομάδα μοντέλο. Μόνο ο Ντούσαν Ιβκοβιτς παραμονές του ημιτελικού του Ολυμπιακού με τους Λιθουανούς έχει κάνει τη σωστή πρόβλεψη: ‘’Δεν είμαστε εμείς το φαβορί’’. Αλλά κανείς δεν τον πίστεψε... Την επόμενη η Ζαλγκίρις νίκησε εύκολα τον Ολυμπιακό και 48 ώρες αργότερα πήρε τον τίτλο κερδίζοντας την Κίντερ Μπολόνια με 82-74!

Θα χρειαστεί να περάσουν επτά χρόνια για να φιλοξενήσει η Γερμανία ένα ακόμη φάιναλ φορ. Και ήταν από τα πιο δραματικά της τελευταίας δεκαετίας. Νικητής ο Παναθηναϊκός που κερδίζει τον εμφύλιο ημιτελικό με ένα... σουτ διαφορά κόντρα στον Ολυμπιακό και στον τελικό βρίσκει απέναντι του την υπερομάδα της ΤΣΣΚΑ. Ο Παναθηναϊκός κάνει ένα ασύλληπτο πρώτο μέρος, προηγείται ακόμη και με 21 πόντους διαφορά αλλά θα πανηγυρίσει μόνο όταν το τελευταίο σουτ του Σισκάουσκας δεν βρίσκει στόχο και ο Ισπανός Αρτεάγκα δεν ολοκληρώνει τη σφαγή του δευτέρου ημιχρόνου.

Την ώρα του σουτ του Λιθουανού έχει σηκώσει τα χέρια του για... φάουλ του Γιασεκιβίτσους. Είναι πάντως δύσκολο να συμπεριλάβει κανείς με απόλυτο τρόπο τη νίκη εκείνου του Παναθηναϊκού στις μεγάλες εκπλήξεις. Κυρίως γιατί μια ομάδα που είχε στη γραμμή των γκαρντ της τους Διαμαντίδη-Σπανούλη- Γιασικεβίτσιους δίκαια χαρακτηρίστηκε στην πορεία ως η καλύτερη ελληνική ομάδα όλων των εποχών. Αλλά απέναντι της δεν υπήρχε μια…αμελητέα ποσότητα αφού και η ΤΣΣΚΑ ήταν μια ομάδα φορτωμένη με σούπερ σταρ!

Πάντως, ακόμη και αν το 2009 και το φάιναλ φορ του Βερολίνου συνιστά μιας μικρότερης έκτασης έκπληξη σε σχέση με τις προηγούμενες ποτέ δεν είναι... αργά για την επόμενη! Το φάιναλ φορ επιστρέφει στο Βερολίνο και στην Ο2 Αρίνα και στην τετράδα των υποψήφιων πρωταθλητών Ευρώπης υπάρχουν στα σίγουρα δύο ‘’σκληρά’’ αουτσάιντερ: Η Λαμποράλ και η Λοκομοτίβ Κούμπαν. Μην εκπλαγείτε αν την επόμενη Κυριακή δείτε μια από τις δύο στην κορυφαία θέση του βάθρου! Η Γερμανία είναι η χώρα που δοξάζει τα μπασκετικά αουτσάιντερ από το 1972 και η χώρα που ‘’πεθαίνουν’’ τα φαβορί!

Πηγή: novasports.gr
 

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags