Facebook Pixel Κολλάει ο ιός Ζίκα από στοματικό σεξ;
| 2016-06-06 19:06:00

Κολλάει ο ιός Ζίκα από στοματικό σεξ;

Κολλάει ο ιός Ζίκα από στοματικό σεξ;

Την πιθανότητα να μεταδίδεται ο ιός Ζίκα με το στοματικό σεξ και ίσως ακόμα και με το φιλί αναφέρουν Γάλλοι επιστήμονες. Την ίδια ώρα ο ΠΟΥ ανακοίνωσε ότι η μετάδοση του ιού με το σεξ είναι πιο συχνή απ’ ό,τι νόμιζαν αρχικά.
 

Δεν έχουν τέλος τα στοιχεία για τους πιθανούς τρόπους μετάδοσης του ιού Ζίκα. Αξιωματούχοι του ΠΟΥ ανακοίνωσαν ότι η μετάδοσή του μέσω του σεξ δεν είναι τόσο σπάνια τελικά.

Σε αναθεωρημένες οδηγίες που εξέδωσαν, συνιστούν αποχή από το σεξ ή χρήση προφυλακτικού για τουλάχιστον 8 εβδομάδες μετά από την επιστροφή από χώρα, όπου ενδημεί ο ιός. Το μεσοδιάστημα αυτό, το οποίο είναι διπλάσιο από εκείνο που συνιστούσε ο ΠΟΥ αρχικά, είναι απαραίτητο για να απομακρυνθεί ο ιός από τον οργανισμό.

Οι έρευνες για τον επικίνδυνο ιό συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς και τώρα μπαίνει στο μικροσκόπιο και η πιθανότητα μετάδοσης μέσω στοματικού σεξ. Μια τέτοια περίπτωση αναφέρεται στην «Ιατρική Επιθεώρηση της Νέας Αγγλίας» (NEJM) και αφορά σε έναν άνδρα 46 χρόνων, ο οποίος επέστρεψε στο Παρίσι από το Ρίο ντε Τζανέιρο στις αρχές του περασμένου Φεβρουαρίου. Ενώ βρισκόταν στη Βραζιλία, ο άνδρας είχε εκδηλώσει συμπτώματα λοίμωξης από τον ιό Ζίκα (πυρετό, πονοκέφαλο και εξάνθημα). Στη συνέχεια τα συμπτώματα πέρασαν και όταν έφτασε στη Γαλλία έκανε στοματικό σεξ και κολπικό σεξ δίχως προφυλάξεις με την 24χρονη σύντροφό του. Η κοπέλα αρρώστησε λίγες μέρες μετά και το ζευγάρι υποβλήθηκε σε εξετάσεις για τον ιό Ζίκα.

Όπως διαπιστώθηκε, ο άνδρας είχε υψηλά επίπεδα του ιού στα ούρα και στο σάλιο του, αλλά όχι στο αίμα. Η γυναίκα είχε τον ιό στα ούρα και στο σάλιο της, αντισώματα του ιού στο αίμα της, αλλά το δείγμα από τον κόλπο της ήταν αρνητικό. Όπως είπε το ζευγάρι, ο άνδρας δεν εκσπερμάτωνε κατά την κολπική επαφή, για να αποφύγουν μία ενδεχόμενη εγκυμοσύνη. Κάτι που οδηγεί τους ειδικούς στο συμπέρασμα ότι πιθανόν ο ιός Ζίκα μεταδόθηκε με το στοματικό σεξ. Το ακόμη πιο ανησυχητικό, όμως, είναι ότι οι επιστήμονες από τη Γαλλία μελετούν την πιθανότητα η νόσος να μεταδόθηκε με το φιλί!

Ο Δρ Τζων Μπρουκς, επιδημιολόγος στα Αμερικανικά Ομοσπονδιακά Κέντρα Ελέγχου & Πρόληψης Ασθενειών (CDC) δήλωσε πως δεν τον εκπλήσσει το ενδεχόμενο μετάδοσης με το στοματικό σεξ, παρόλο που θεωρεί απίθανο να υπήρξε μετάδοση με το φιλί.

ΠΗΓΗ: healthmag.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags