sportdog dog

O Σαββιδης μίλησε για πρώτη φορά ελληνικά. Ακουστέ τον! (ΒΙΝΤΕΟ)

O Σαββιδης μίλησε για πρώτη φορά ελληνικά. Ακουστέ τον! (ΒΙΝΤΕΟ)
21.04.2016 - 00:42

Με ομιλία του Ιβάν, όπου χρησιμοποίησε και ελληνικές λέξεις, ολοκληρώθηκε η λαμπρή εκδήλωση για τα 90 χρόνια του ΠΑΟΚ στο Μέγαρο Μουσικής, όπου βρέθηκε όλη η «ασπρόμαυρη» οικογένεια. Δείτε ποια υπόσχεση έδωσε στον κόσμο, αλλά και τις όλες τις δηλώσεις και τις βραβεύσεις της βραδιάς.

Ο ΠΑΟΚ έκλεισε 90 χρόνια ζωής και τα γιόρτασε σε μία ξεχωριστή και λαμπρή εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, την οποία παρουσίασαν ο Γιώργος Μαυρίδης και η Ελένη Τσολάκη και στην οποία βρέθηκε όλη η «ασπρόμαυρη οικογένεια». Εκεί ήταν νέοι και παλιοί παίκτες από όλα τα τμήματα του συλλόγου, παράγοντες, φίλαθλοι και φυσικά ο Ιβάν Σαββίδης, που είχε όμως και… παράπονο για τα άδεια καθίσματα.

Ο Δικέφαλος του Βορρά τίμησε τους πάντες, ενώ κανείς δεν ξέχασε και τα... αετόπουλα που έφυγαν νωρίς, με τη στιγμή της εκκωφαντικής σιγής στην αίθουσα να είναι η στιγμή της βραδιάς.

Αναλυτικά η ομιλία του Ιβάν Σαββίδη:

«Αυτός είναι ο ΠΑΟΚ. Λυπάμαι πάρα πολύ που βλέπω τη μισοάδεια αίθουσα, αλλά κι αυτό αποτέλεσε ένα τμήμα του σεναρίου. Θέλαμε να κάνουμε όσο μπορούμε πιο ταπεινά την εκδήλωση. Θα βγάλω τα δικά μου συμπεράσματα. Όλη αυτή η σύντομη απόσταση της σύντομης ζωής μου στον ΠΑΟΚ, είναι να μελετάω για να βγάλω τα συμπεράσματα. Η σημερινή μέρα είναι ιδιαίτερη για όλους μας, για όσους έχουμε στην καρδιά μας το έμβλημα του ΠΑΟΚ. Για τον καθένα που υποτάχθηκε για ολόκληρη τη ζωή του στην εμβληματική φιγούρα του δικέφαλου αετού. Για μένα είναι μεγάλη τιμή, να βρίσκομαι σήμερα μπροστά σας, μπροστά σε ανθρώπους που έδωσαν την ψυχή τους, επένδυσαν τον κόπο, το χρόνο, τα χρήματα, τη ζωή τους. Αισθάνομαι μεγάλη περηφάνια όταν λογίζομαι τους προγόνους μας, που στάθηκαν ιδρυτές της ομάδας μας. Ταυτόχρονα νιώθω και ανείπωτο πόνο, αναλογιζόμενος τα νεαρά παιδιά που έδωσαν τις φωνές τους για να φωνάξουν τελευταία φορά ΠΑΟΚ.

Βλέπουμε την ένδοξη ιστορία της ομάδας, βλέπουμε ένα σύλλογο που γιγαντώνεται περισσότερο από αυτά που του στερήθηκαν παρά από αυτά που του προσφέρθηκαν. Έτσι διαμορφώθηκε και σκληραγωγήθηκε ο χαρακτήρας μας. Έτσι και σήμερα όπως και πάντα, εμείς δεν υποχωρούμε στον αγώνα μας για τα δικαιώματά μας, για τη δικαιοσύνη και την αξιοπρέπεια. Αισθάνομαι μεγάλη ευθύνη, ότι εσείς, η μεγάλη οικογένεια του ΠΑΟΚ μου έχει εμπιστευθεί τα ηνία της ένδοξης ποδοσφαιρικής ομάδας. Η προσπάθεια μου να γίνω ηγέτης αυτής της οικογένειας ήταν όνειρο. Μεγάλωσα διαβάζοντας με δέος για την Κωνσταντινούπολη. Νιώθω ρίγος, όταν έστω και νοερά μεταφέρομαι στις γειτονιές της Πόλης. Αναπολώ του Έλληνες που παρά τις αντιξοότητες δε «σπάσανε» και διατήρησαν τη μοναδικότητά τους και έθεσαν τις βάσεις της ιδεολογίας του ΠΑΟΚ, η οποία σήμερα δένει όλους μας τις κοινές ρίζες.

Σήμερα η ομάδα του ποδοσφαίρου που ιδρύθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα από τους πρόσφυγες, κατέκτησε όχι μόνο την Ελλάδ, αλλά έγινε γεγονός παγκόσμιο για μερικούς. Το παράδειγμα των προγόνων μας μου δίνει επιμονή για την επίτευξη των στόχων μας. Τιμώ όσους προσέφεραν τη ζωή τους στην ομάδα, του παίκτες, τους προπονητές, τους υπαλλήλους ης ομάδας και βεβαίως το πιο δυναμικό χώρο της ομάδας, τους φιλάθλους. Η αφοσίωση σας στα ασπρόμαυρα δεν έχει όρια. Εμείς σήμερα τιμούμε την ιστορία μας και ταυτόχρονα ανοίγουμε τη νέα εποχή του ΠΑΟΚ. Θέτουμε φιλόδοξους στόχους τους οποίους θα πραγματοποιήσουμε.

Τι ονειρεύομαι εγώ; Εγώ βλέπω τον ΠΑΟΚ να συμμετέχει με ίσους όρους στο δίκαιο και έντιμο ελληνικό ποδόσφαιρο και βεβαίως θα το καταφέρουμε! Εγώ βλέπω τον ΠΑΟΚ ως σύγχρονη ομάδα με ανεπτυγμένη υποδομή και θα το κάνουμε! Εγώ βλέπω τον ΠΑΟΚ στην ελίτ του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου και εμείς θα το πετύχουμε! Και το πιο σημαντικό, εγώ βλέπω τον ΠΑΟΚ ενωμένο, όταν όλα τα μέλη της μεγάλης οικογένειας μας θα σέβονται και θα τιμούν την ιστορία της ομάδας. Όταν οι ποδοσφαιριστές θα γίνουν ένας ενιαίος οργανισμός που θα αποκρούει όλες τις επιθέσεις και παρόλες τις δυσκολίες να φτάσει στις κορυφές. Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι είναι στις δυνάμεις μας. Τότε ο ΠΑΟΚ θα είναι πραγματικά μεγάλος και δυνατός.

Μέχρι εκείνη τη μέρα, όσο με κρατούν οι δυνάμεις μου, υπόσχομαι ότι θα πράξω ότι είναι στο χέρι μου για να κάνω τα όνειρα μας πραγματικότητα. Ξέρετε, μόλις είχα συνδέσει τη ζωή μου με τον ΠΑΟΚ, άρχισαν να με ρωτούν τη διεύθυνση της ομάδας για να στείλουν συγχαρητήρια και χαιρετισμούς. Εγώ τους απαντούσα, Θεσσαλονίκη, Τούμπα. Τότε με ρωτούσαν πιο συγκεκριμένα. Κι εγώ τους απαντούσα, η διεύθυνση είναι η καρδιά μου και οι καρδιές των εκατομμυρίων ΠΑΟΚτσήδων.

Πάντα θα είμαι πιστός στα κοινά μας ιδανικά. Βρήκα τον εαυτό μου στον ΠΑΟΚ. Περηφάνια. Αντίσταση. Όνειρο. Κατάκτηση. Αυτά είναι τα ιδανικά του πραγματικού ΠΑΟΚ. Μόνο μαζί θα μπορέσουμε να ανοίξουμε μαζί, τη νέα, χρυσή εποχή της ομάδας μας. Σας καλώ όλους μαζί, να χειροκροτήσουμε το μεγαλείο που οραματίστηκαν το 1926 οι ιδρυτές μας. Σας καλώ να τιμήσουμε τη μνήμη όσων έφυγαν στη διαδρομή, αλλά συνεχίζουν.

Δίνω το λόγο μου, θα σας χαρίσω τη χαρά. Σας δίνω το λόγο του Πόντιου που δεν πετάει ποτέ ταλόγια του στον αέρα. Θα δώσω τη χαρά στην Τούμπα, πιστέψτε το αυτό!»
 

Οι δηλώσεις των πρωταγωνιστών:
Κώστας Βασιλειάδης: «Τα επόμενα 10 χρόνια εύχομαι να κατακτήσουμε περισσότερα από όσα κατακτήσαμε τα προηγούμενα χρόνια .ΠΑΟΚ δεν γίνεσαι, αλλά γεννιέσαι. Μια φορά πήγα στο γήπεδο και αυτό ήταν.  Στο δωμάτιο μου είχα αφίσα τον Μπάνε Πρέλεβιτς και προσπαθούσα να του μοιάσω. Όταν πήρα την φανέλα με το νούμερο 7 ένιωσα ανατριχίλα».

Άγγελος Αναστασιάδης: «Η ζωή μου είναι μόνο ΠΑΟΚ από μικρό παιδί. Να δουν οι επόμενες γενιές καλύτερες ημέρες από αυτές που έχουμε δει εμείς. Να δώσει χαρά η ομάδα στον κόσμο. Η μεγαλύτερη χαρά που πήρα ήταν όταν κατακτήσαμε το κύπελλο ως προπονητής, με άγγιξε πολύ περισσότερο».

Γιώργος Κούδας: «Το 26 γεννήθηκε ο ΠΑΟΚ, το 46 εγώ. Ο ΠΑΟΚ κλείνει 90 χρόνια και εγώ 70, εκ των οποίων τα 58 τα πέρασα στον σύλλογο. Ο ΠΑΟΚ είναι μία ολόκληρη ζωή για μένα. Είχα την ευτυχία να μεγαλώσω σε μεγάλους παίκτες, που μου μετάγγισαν το DNA του ΠΑΟΚ».

 Αλέξης Αλβανός:«Είναι χαρά και τιμή ν' ανήκουμε σ' ένα τόσο μεγάλο σύλλογο. Ο ΠΑΟΚ έχει αποδείξει ότι πρωταγωνιστεί σε όλα τα αθλήματα και είναι σημαντικό να βρίσκεσαι με παράγοντες και αθλητές από άλλα αθλήματα που είναι κάτω από την ίδια στέγη».

Γιάννης Παντακίδης: «Η συνέχεια να έχει μόνο επιτυχίες για όλα τα αθλήματα. Ο ΠΑΟΚ είναι το δεύτερο σπίτι και εύχομαι να είμαι για πολλά χρόνια. Υπάρχει θέληση για πρωταθλητισμό και ν' ανεβάσουμε την ομάδα ψηλά. Εύχομαι να κατακτήσουμε το δεύτερο συνεχόμενο πρωτάθλημα».

Νίκος Μπουντούρης: «Είχα την τιμή να είμαι στην μεγάλη ομάδα του ΠΑΟΚ. Ήταν συνειδητή η επιλογή μου να έρθω στην ανερχόμενη δύναμη που αμφισβητούσε την κυριαρχία του Άρη. Όταν έζησα στην Θεσσαλονίκη και έζησα το πάθος, την ένταση του κόσμου του ΠΑΟΚ ευχαριστούσα τον Θεό που έκανα αυτή την επιλογή»

Ζλάταν Μουσλίμοβιτς: «Ξέρετε τι σημαίνει για μένα ο ΠΑΟΚ όλα αυτά τα χρόνια. Έχω συνδέσει το όνομα μου με την ομάδα σε πολύ δυνατές στιγμές. Νιώθω μισός Έλληνας, μισός Βόσνιος. Κάθε μέρα σκέφτομαι το παιχνίδι με την Φενέρμπαχτσε. Εύχομαι τα επόμενα χρόνια η ομάδα να μεγαλώσει και να πάει πολύ καλύτερα».

Γιώργος Γεωργιάδης: «Ο ΠΑΟΚ έχει βρει μετά από χρόνια ένα μεγάλο ηγέτη, τον Ιβάν Σαββίδη και με δουλειά, προγραμματισμό και υπομονή είμαι σίγουρος ότι θα επιστρέψει στις επιτυχίες. Ο ΠΑΟΚ είναι το μεγαλύτερο κομμάτι της ποδοσφαιρικής μου καριέρας. Εδώ πήρα λιγότερους τίτλους, αλλά δένεσαι περισσότερο».

 Λίνο: «Σημαίνει πάρα πολλά για μένα ο ΠΑΟΚ. Είμαι πολύ χαρούμενος που είμαι εδώ και όπως μπορώ, προσπαθώ να δίνω το «παρών» στις γιορτές. Είναι πάρα πολύ περίεργο που βλέπω τον ΠΑΟΚ και δεν αγωνίζομαι. Νιώθω ευγνώμων που ακόμα κι έτσι, είμαι κι εγώ ένα κομμάτι του ΠΑΟΚ. Είμαι πολύ χαρούμενος που συναντάω ξανά τους πρώην συμπαίκτες μου σε μια τόσο ωραία γιορτή. Θα τους χαιρετήσω, θα τους μιλήσω, θα τους αγκαλιάσω».

Γιάννης Καλμαζίδης:«Είναι μέρα γιορτής για τον ΠΑΟΚ. Όλη ιστορία του συλλόγου είναι εδώ. Είναι ιδιαίτερη χαρά να είμαι κομμάτι αυτής της ιστορίας. Η μεγαλύτερη χαρά για εμάς είναι να βλέπουμε το γήπεδο γεμάτο. Είναι η μεγαλύτερη ανταμοιβή. Κάνουμε τεράστια προσπάθεια στο τμήμα βόλεϊ και φέτος και είμαστε σε καλό δρόμο».

Φράνκ Άρνεσεν: «Eίχα κάποιες δουλειές ακόμα να κάνω στη Θεσσαλονίκη. Έμαθα για την εκδήλωση, ο ΠΑΟΚ με κάλεσε και είπα αμέσως ναι γιατί πέρασα ωραία εδώ. Νοιώθω πάρα πολύ καλά που είμαι εδώ πέρα και δεν θα μπορούσα να λείπω από αυτή τη γιορτή, γιατί μπορεί να έμεινα λίγο καιρό αλλά δέθηκα με την ομάδα. Είναι πολύ ωραίο αυτό που κάνει ο κ. Σαββίδης, καθώς ενώνει όλο τον κόσμο του ΠΑΟΚ και δείχνει να αγαπάει τον σύλλογο».

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης:«Ο ΠΑΟΚ είναι η μεγαλύτερη αθλητική δύναμη στην πόλη σήμερα. Στο μπάσκετ μπορεί να υπολείπεται σε σχέση με τον Αρη, αλλά ο ΠΑΟΚ έχει πολύ μεγάλη ιστορία. Με την παρουσία του Ιβάν Σαββίδη, όλα μπορούν να πάνε καλύτερα.  Ένα καινούργιο γήπεδο δε λέει πολλά, ένα καινούργιο αθλητικό κέντρο για τον ΠΑΟΚ όμως, γιατί αυτό το γήπεδο που υπάρχει σήμερα είναι πολλά. Αν στα 100 χρόνια του ο ΠΑΟΚ εγκαινιάσει τον καινούργιο του χώρο θα είναι πολύ καλό. Σαν αθλητική ιδεολογία ανήκει σε όλο τον κόσμο. Όπως οι μεγάλες ομάδες στην Ευρώπη, έχει ιδιοκτήτη. Νιώθω τυχερός γιατί ο Ιβάν Σαββίδης κάνει πολλά πράγματα, όχι μόνο για τον ΠΑΟΚ».

Κώστας Φλεβαράκης: «Ανδρώθηκα και μεγάλωσα στην ομάδα του ΠΑΟΚ και σαν παίκτης στα μικρά τμήματα και σαν προπονητής στις ακαδημίες και στην πρώτη ομάδα. Ιδιαίτερη μέρα επομένως. Βλέπουμε πρόσωπα που είναι η ζωντανή ιστορία του ΠΑΟΚ. Να γράψει στο μέλλον η ομάδα ακόμη πιο λαμπρές στιγμές στην ιστορία του. Μεγαλύτερη στιγμή για μένα το Κύπελλο Ελλάδας, αλλά και μεγάλες ευρωπαϊκές νίκες, όπως στην Μπαρτσελόνα».
 

Οι βραβεύσεις!

Ξεκίνησαν οι βραβεύσεις με την ομάδα του 1972 που κατέκτησε το πρώτο Κύπελλο Ελλάδας. Το βραβείο παρέλαβε ο Γιώργος Κούδας. Βράβευση για την ομάδα που κατέκτησε το Κύπελλο του 1974. Το βραβείο παρέλαβε ο Χρήστος Τερζανίδης.

Ο Γιώργος Κούδας βράβευσε τον Σταύρο Σαράφη τον πρώτο σκόρερ στην ιστορία του Δικεφάλου.

Ο Νίκος Αλαβάντα βραβεύτηκε από τον παπα-Χρήστο ως αρχηγός της ομάδας του 1985 που κατέκτησε το πρωτάθλημα.

Ο πρώην ποδοσφαιριστής και πρόεδρος του ΠΑΟΚ Θοδωρής Ζαγοράκης βράβευσε τον Παντελή Καφέ ως αρχηγός της ομάδας που κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδας.

Ο Ζήσης Βρύζας βράβευσε τον Κώστα Ιωσηφίδη που ήταν παρών και στους τέσσερις τίτλους της ομάδας.

Ο Γιάννης Πολίτης βραβεύθηκε ως αρχηγός της ομάδας που κατέκτησε το κύπελλο το 1984 στο μπάσκετ.

Ο Νίκος Βεζυρτζής βράβευσε τον  Νίκο Σταυρόπουλο για τη νίκη στη Σαραγόσα και την κατάκτηση του ευρωπαϊκού κυπέλλου

Ο τέως πρόεδρος του ΠΑΟΚ Βασίλης Οικονομίδης βράβευσε τον Γιώργο Μακαρά.

Ο Λάκης Οικονομίδης βράβευσε τον Μπάνε Πρέλεβιτς

Δείτε στο βίντεο ΟΛΑ όσα έγιναν πριν και κατά την διάρκεια της εκδήλωσης.. Η γιορτή ξεκινάει στο 01.20.00 Η ομιλία Σαββίδη ξεκινάει μετά το 3.40.00:
 

 

 

 

Τελευταία Σχόλια

Σχόλια σε greeklish δεν θα δημοσιεύονται!

Τελευταία Νέα