Facebook Pixel Απαγόρευση δανεισμού για να μην δημιουργούνται "παραρτήματα"
| 2016-07-17 16:40:00

Απαγόρευση δανεισμού για να μην δημιουργούνται "παραρτήματα"

Απαγόρευση δανεισμού για να μην δημιουργούνται "παραρτήματα"

Το νέο αθλητικό νομοσχέδιο, που αποτελεί μια συνολική αναθεώρηση και κωδικοποίηση της αθλητικής νομοθεσίας από το 1999 και εντεύθεν, έχει σταλεί στις αθλητικές ομοσπονδίες προς διαβούλευση και ήδη αποτελεί αντικείμενο συζήτησης και αιτία αντιδράσεων από την αθλητική κοινότητα, μηδέ του ποδοσφαίρου εξαιρουμένου.

Ο πρόεδρος της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, Παναγιώτης Περάκης, μιλά στην «Καθημερινή» για τις στοχεύσεις του νομοσχεδίου τις διατάξεις – τομές, αλλά και τη διαχείριση των εντάσεων που αναμένεται να προκύψουν.

– Ποιες είναι οι μεγαλύτερες αλλαγές που εισάγει το νέο αθλητικό σχέδιο νόμου;

– Oι μεγαλύτερες αλλαγές εντοπίζονται στο πεδίο του επαγγελματικού αθλητισμού, εκεί δηλαδή που υπάρχουν και τα μεγαλύτερα προβλήματα. Αποψή μου είναι ότι είτε θα έχουμε πραγματικά επαγγελματισμό, με όλες τις υποχρεώσεις που συνεπάγεται, κοινές για όλους, είτε ερασιτεχνισμό, που δεν θα παριστάνει όμως ταυτόχρονα και τον επιχειρηματία, αφού δεν μπορεί ν’ αναλάβει και τις αντίστοιχες ευθύνες. Μεσοβέζικες καταστάσεις υπονομεύουν και το ένα και το άλλο και νοθεύουν τον ανταγωνισμό, τον οποίο η πολιτεία οφείλει να διαφυλάττει. Σε αυτή τη βάση δουλέψαμε. Ετσι, έχουμε κατ’ αρχάς την κατάργηση του νομικά προβληματικού μορφώματος των Τμημάτων Αμειβομένων Αθλητών. Συνεπώς, στις διοργανώσεις όπου υπήρχαν ΤΑΑ, θα πρέπει τώρα ώριμα και υπεύθυνα να επιλεγεί είτε ο επαγγελματισμός, δηλαδή ίδρυση Αθλητικών Ανωνύμων Εταιρειών, είτε ο ερασιτεχνισμός. Το βόλεϊ, με την κατάργηση των ΤΑΠ, θεσμικά έχει ήδη λάβει θέση υπέρ του επαγγελματισμού στην Α1, κάτι που οπωσδήποτε είναι ένα μεγάλο βήμα για το συγκεκριμένο άθλημα. Μια πολύ μεγάλη αλλαγή του νέου νόμου πιστεύω πως είναι το κεφάλαιο που αφορά την αθλητική δικαιοσύνη, όπου, αντί των διάσπαρτων σήμερα διατάξεων, οργάνων και διαδικασιών, συγκροτείται πλέον ένα ενιαίο πλαίσιο, με εσωτερική συνέπεια και κοινές θεμελιώδεις αρχές, καθώς και με όργανα και διαδικασίες ορισμένα με τρόπο που αποκλείουν παρεμβάσεις, αυθαιρεσίες και αμφισβητήσεις. Υπάρχουν αρκετές, όπως ο εκσυγχρονισμός και εκδημοκρατισμός της λειτουργίας των ομοσπονδιών, με ανώτατο αριθμό θητειών στις κορυφαίες διοικητικές θέσεις, η εξυγίανση του καθεστώτος των συγχωνεύσεων και η εισαγωγή διατάξεων για τον στοιχηματισμό και το στήσιμο αγώνων, με απαγορεύσεις και κυρώσεις. Υπάρχουν και άλλες, όπως ο περιορισμός της παροχής οικονομικών ωφελημάτων στους αθλητές που επιτυγχάνουν διακρίσεις, ενισχύοντας όμως τα κίνητρα για τη συστηματική ενασχόλησή τους με τον αθλητισμό. Υπάρχουν και κάποια ειδικότερα θέματα που χρόνιζαν και τώρα επιλύονται, όπως το ζήτημα των εσόδων από εισιτήρια που δικαιούνται τα σωματεία και η φορολόγησή τους, η πρόβλεψη για ίδρυση Εγγυητικού Ταμείου Αθλητών ή, ακόμη, η εκλογίκευση του ελάχιστου ποσοστού κατοχής μετοχών για το οποίο είναι υποχρεωτική η προηγούμενη λήψη άδειας για την απόκτησή τους και η υποβολή δήλωσης πόθεν έσχες, ώστε να είναι πρακτικά δυνατός πλέον ο έλεγχος.

– Πώς αντιμετωπίζεται το θέμα των Αθλητικών Ανωνύμων Εταιρειών, που εισέρχονται σε καθεστώς εκκαθάρισης, διαγράφουν τα χρέη τους, αλλάζουν ΑΦΜ και επανέρχονται στις επαγγελματικές κατηγορίες απαλλαγμένες από τα οικονομικά βάρη;

– Aπό εδώ και στο εξής οι οφειλές που δημιουργήθηκαν από ΑΑΕ που τέθηκε σε εκκαθάριση βαρύνουν και τη νέα που θα ιδρυθεί στη συνέχεια από το ίδιο σωματείο, η οποία θα θεωρείται διάδοχος της παλιάς και δεν θα απαλλάσσεται από τα κάθε είδους χρέη της. Πιστεύω ότι πρόκειται για μια πολύ σημαντική ρύθμιση, που θα εξυγιάνει κατά πολύ τον χώρο, προστατεύοντας τα δικαιώματα τόσο του Δημοσίου όσο και των λοιπών συναλλασσομένων, παικτών, προπονητών κ.λπ.

– Με ποιο σκεπτικό προχωρήσατε στην απαγόρευση δανεισμού ποδοσφαιριστών;

– Η απαγόρευση είναι γενική και έγινε με το σκεπτικό ότι πολλές φορές μέσω αυτής δημιουργούνται «παραρτήματα» και νοθεύεται ο ανταγωνισμός μεταξύ των ομάδων.

Πρόκειται για πρόταση του υπουργού, η οποία συνδυάζεται με τη δυνατότητα συμμετοχής ερασιτεχνικών ομάδων, με παίκτες έως 19 ετών, σε επαγγελματικά πρωταθλήματα, χωρίς δυνατότητα ανόδου στην υψηλότερη κατηγορία, ώστε να υπάρχει αγωνιστική εξέλιξη των νέων Ελλήνων ποδοσφαιριστών.

Σε δεύτερο πλάνο η προεδρία της ΕΠΟ

Το όνομα του κ. Περάκη έχει αναφερθεί αρκετές φορές σε δημοσιεύματα του Τύπου ως πρόσωπο που προτάθηκε από την πλευρά του αρμόδιου υπουργείου ως κατάλληλο για να αναλάβει οικουμενικός πρόεδρος στην Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία.

– Ισχύουν οι πρόσφατες πληροφορίες περί επιλογής σας για τη θέση του οικουμενικού προέδρου στην ΕΠΟ;

– Κατ’ αρχάς νομίζω ότι είναι τιμητικό να λέγεται για κάποιον κάτι τέτοιο και ευχαριστώ όσους το σκέφτονται, παρότι η δουλειά μου δεν είναι το ποδόσφαιρο. Είμαι ενεργός δικηγόρος και παράλληλα ασχολούμαι πολύ με τα θέματα της δικηγορίας και της δικαιοσύνης στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, κάτι που δεν σκοπεύω να εγκαταλείψω. Συνεπώς, δεν ξέρω αν μπορώ να το κάνω, δεν το έχω κιόλας ακόμη σοβαρά σκεφθεί, δεν ξέρω και αν χρειαστεί να το σκεφθώ. Θεωρώ ευτύχημα πως αυτή την περίοδο στο ελληνικό ποδόσφαιρο και μάλιστα στις πιο μεγάλες και ιστορικές ομάδες, υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι έχουν μια σημαντική υπόσταση και εκτός ποδοσφαίρου. Αυτοί, πρώτα από όλα, πρέπει να καταφέρουν να συνεννοηθούν μεταξύ τους για ν’ αναβαθμίσουν το ελληνικό ποδόσφαιρο, το οποίο, παρά τα αντικρουόμενα συμφέροντα, πρέπει να αντιμετωπίζεται ως κοινό προϊόν. Το καταλαβαίνει κανείς εύκολα αν σκεφθεί τις συνέπειες για όλους της πτώσης του ελληνικού ποδοσφαίρου στη διεθνή κατάταξη, ως προς τις πρόσθετες δυσκολίες διάκρισης στις διεθνείς διοργανώσεις, την αδυναμία προσέλκυσης ικανών παικτών, τις αποτιμήσεις, όλα τα μεγέθη. Συνεπώς, υπάρχει κοινό έδαφος, πάνω στο οποίο εκείνοι κατά πρώτο λόγο πρέπει να καταφέρουν να συνεννοηθούν, σε μία βάση συγκεκριμένων κανόνων. Αυτό είναι το κρίσιμο και δευτερευόντως τα πρόσωπα.

Οι βέλτιστες λύσεις

– Τι σας ζήτησε ο κ. Κοντονής κατά την συγκρότηση του αθλητικού νομοσχεδίου;

– Το μόνο που ζήτησε ο υφυπουργός Αθλητισμού ήταν να προχωρήσουμε στις λύσεις εκείνες που αντικειμενικά εμείς θα κρίναμε ως βέλτιστες, έχοντας την απόλυτη εμπιστοσύνη του. Δεν προσπάθησε ποτέ να μας επιβάλει τις απόψεις του και δεν στάθηκε καθόλου στις διαφορετικές από τις δικές του πολιτικές πεποιθήσεις κάποιων από μας. Επίσης, θα ήθελα να ευχαριστήσω όλα τα μέλη της Επιτροπής.


Η ανανέωση των προσώπων στις oμοσπονδίες

Το νέο αθλητικό σχέδιο νόμου αλλάζει τα πάντα στις αρχαιρεσίες των ομοσπονδιών και της ΕΠΟ, αυξάνοντας τους εκλέκτορες, υιοθετώντας αναλογικό σύστημα και βάζοντας περιορισμούς στο εκλέγειν σε εκτελεστικές θέσεις.

– Γιατί το νέο αθλητικό νομοσχέδιο θέτει περιορισμό στη θητεία των μελών του προεδρείου των αθλητικών ομοσπονδιών και γιατί υπάρχει κώλυμα στο να εκλεγεί μέλος Δ.Σ. αθλητικής ομοσπονδίας ένα εκτελεστικό μέλος Δ.Σ. αθλητικής ένωσης;

– Παρότι η ανανέωση είναι αναγκαία σε κάθε δραστηριότητα, κατά κοινή παραδοχή στα διοικητικά του αθλητισμού αυτό δεν συμβαίνει. Ο περιορισμός στον αριθμό θητειών σε θέσεις προεδρείου αθλητικής ομοσπονδίας εξασφαλίζει τη διαρκή ανανέωση του στελεχικού δυναμικού του ελληνικού αθλητισμού σε ανώτατο επίπεδο. Οκτώ χρόνια στην κορυφή είναι νομίζω αρκετά για να προσφέρει κανείς, συνεχίζοντας μετά αν θέλει ως απλό μέλος του Δ.Σ. ή από κάποια άλλη θέση. Διευκρινίζω ότι δεν πρόκειται για μομφή στα γνωστά πρόσωπα που εδώ και πολλά χρόνια ηγούνται των ομοσπονδιών (για τα οποία άλλωστε προβλέπεται δυνατότητα μιας επιπλέον θητείας), αλλά για έναν διαχρονικό κανόνα. Αντί να συγκεντρώνεται η διοικητική εξουσία σε λίγους ανθρώπους επί μακρόν, θα υπάρχει μια συνεχής διαδικασία προσέλκυσης και ανάδειξης νέων προσώπων, με καινούργιες ιδέες και όρεξη για δουλειά, οι οποίοι θα ξέρουν πως και αυτοί με τη σειρά τους θα δώσουν τη θέση τους σε άλλους. Ο ίδιος στόχος, της μη συγκέντρωσης εξουσίας και της προσέλκυσης νέων ανθρώπων, απαντά και στο δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας.

– Σε ποια σημεία έχει προβλεφθεί η έκπτωση παραγόντων βάσει κωλυμάτων που δεν υπήρχαν έως σήμερα;

– Πέρα από τις αρκετές νέες ρυθμίσεις που έχουν γίνει στις σχετικές διατάξεις, κυρίως για να μην υπάρχουν ασάφειες ή κενά στην εφαρμογή τους, ορίζεται ως νέο κώλυμα ο οποιοσδήποτε περιοριστικός όρος που επιβάλλεται στο πλαίσιο ποινικής προδικασίας. Το κώλυμα αυτό ισχύει -και επιφέρει έκπτωση από το αξίωμά τους- για όλα τα μέλη Δ.Σ. ενώσεων και ομοσπονδιών, όπως και για τους διαιτητές και όλα τα όργανα της διαιτησίας. Επίσης, έκπτωση προβλέπεται για τα μέλη Δ.Σ. ομοσπονδιών, ενώσεων και σωματείων αν δεν εναρμονίζουν τα καταστατικά ή τους κανονισμούς τους με τον νόμο. Εκπτωση προβλέπεται για μέλη Δ.Σ. ομοσπονδιών που επιτρέπουν παράνομα τη συμμετοχή κάποιου στις διαδικασίες αρχαιρεσιών.

– Συνυπολογίσατε ότι ειδικά στα θέματα που αφορούν το ποδόσφαιρο θα υπάρξει αντίδραση από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (FIFA), αφού η ΕΠΟ δεν πρόκειται να δεχθεί τις αλλαγές;

– Είναι δεδομένο πως όπου μπορεί να υπάρχουν βάσιμες διαφωνίες, εκεί θα υπάρξει ειλικρινής και καλόπιστος διάλογος, ώστε να βρεθούν από κοινού οι λύσεις. Ειδικά μάλιστα για τη FIFA και την UEFA, επισημαίνω ότι είχαν προσκληθεί να συμμετάσχουν και στις εργασίες της νομοπαρασκευαστικής, επέλεξαν όμως να μην το κάνουν, όπως φυσικά είχαν δικαίωμα. Εάν χρειαστεί να γίνει τώρα ο διάλογος, αυτός θα γίνει, όπως έχει γίνει και άλλη φορά στο πρόσφατο παρελθόν και μάλιστα με επιτυχία.

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags