Facebook Pixel Να γιατί ο Λεσκότ έχει σημαδεμένο κούτελο!
| 2016-08-26 22:28:00

Να γιατί ο Λεσκότ έχει σημαδεμένο κούτελο!

Να γιατί ο Λεσκότ έχει σημαδεμένο κούτελο!

Πως αποκόμισε αυτήν την τεράστια ουλή ο μεταγραφικός στόχος της ΑΕΚ.

Ηταν πέντε χρονών μπόμπιρας. Περπατούσε στο δρόμο υπό το άγρυπνο βλέμμα της μητέρας του. Και όμως ούτε εκείνη πρόλαβε να αντιδράσει, όταν ένα αυτοκίνητο παρέσυρε το μικρό αγόρι. Οταν αντίκρισε το θέαμα, τρελάθηκε. Το κρανίο του γιόκα της είχε ανοίξει στο σημείο του μετώπου και φαινόταν το εσωτερικό, τα μυαλά του δηλαδή. «Κανονικά δεν θα έπρεπε να έχω επιζήσει. Οι γιατροί μίλησαν για θαύμα. Οπότε κι εγώ μεγαλώνοντας, είπα να μην το αφήσω να πάει χαμένο και να κάνω στη ζωή μου αυτό που θέλω. Και το μόνο που ήθελα από τότε ήταν να παίξω ποδόσφαιρο. Οπότε έχω αυτό το σημάδι, για να μου θυμίζει τι συνέβη και τι όφειλα να ζήσω. Και νομίζω ότι τα έχω πάει μία χαρά».

Κάπως έτσι ορίζει την εξέλιξη των πραγμάτων ο ίδιος ο Τζολέον Λέσκοτ, ο οποίος αναμφίβολα έκανε σπουδαία καριέρα. ΟΚ, δεν έφτασε στο σημείο να γίνει θρύλος, αλλά τον γνωρίζουν άπαντες, καθώς ολοκλήρωσε μία 10ετία στην Premier League και κατά πώς προδιαθέτει το ρεπορτάζ, υπάρχει πιθανότητα να φτιάχνει βαλίτσες για την ΑΕΚ. Στα 34 του λοιπόν εξακολουθεί να μπορεί να κάνει τη διαφορά σε μία ελληνική ομάδα, αλλά η αλήθεια είναι ότι πλέον στα σαλόνια στο Νησί δεν μπορεί να σταθεί με την ίδια άνεση.

Εχει αφήσει όμως πλούσιο-γεμάτο ιστορικά σε αυτή τη θητεία του σε Γουλβς (μόνο Championship) και κυρίως σε Εβερτον, Μάντσεστερ Σίτι, ενώ το πέρασμα του από Γουέστ Μπρομ και Αστον Βίλα είναι μάλλον αμφιλεγόμενο. Από 18 ετών πάντως έκανε μεγάλο γκελ, όταν βρέθηκε πρώτη του φορά στη Γουλβς. Πολύ γερό κορμί, σχεδόν παλαιστικό: «το έχει το σόι μας», εξηγούσε ανέκαθεν, με τον πρωτοξάδερφο του να είναι ο πρωταθλητής Αγγλίας στα ελαφρά και τα μεσαία κιλά, Μπράιαν Ρόουζ. Με γερό άλμα, όχι τόσο γρήγορος, που το κάλυπτε με το σωστό διάβασμα των φάσεων και εκείνο που τον έκανε να ξεχωρίζει: το εξαιρετικό για αμυντικό αριστερό πόδι του.

Κάπως έτσι τη σεζόν 2000-'01 ψηφίστηκε από τους οπαδούς του «Μολινό» ως κορυφαίος νεαρός, με την επόμενη σεζόν να ψηφίζεται ως κορυφαίος γενικά της ομάδας, καθώς την οδηγούσε στην άνοδο. Μόνο που εκεί τον βρήκε το κακό της καριέρας του. Εγχείριση στο γόνατο και όλη τη χρονιά εκτός δράσης. Δεν έπαιξε ούτε ματς στην Premier League για το 2003-'04. Η Γουλβς υποβιβάστηκε και εκείνος βρέθηκε και πάλι πρωταγωνιστής μία κατηγορία πιο χαμηλά. Εμεινε εκεί για μία διετία ακόμα, αλλά στα 22 του η Premier τον καλούσε. Η Εβερτον τον ήθελε, πλήρωσε πέντε εκατ. λίρες και τον πήρε στο «Γκούντισον Παρκ».

 

Εκεί το όνομα του απογειώθηκε. Ο Ντέιβιντ Μόγιες είχε την σωστή ιδέα να τον χρησιμοποιήσει και ως αριστερό μπακ σε αρκετά ματς, βγάζοντας προς τα έξω και τις επιθετικές, μπαλαδόρικες αρετές, οι οποίες είναι αλήθεια ότι δεν συνάδουν με το πως είναι δομημένο το κορμί του. Το 2007-'08 ήταν η πιο γεμάτη χρονιά της καριέρας του. Επαιξε 54 φορές και σκόραρε 10 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις. Εκεί άρχισαν οι Σειρήνες. Η Εβερτον όμως δεν τον πουλούσε. Και η επόμενη ήταν καλή περίοδος και κάπου εκεί ήρθαν τα πολλά φράγκα της Σίτι. Αφού έστειλε προσωπική επιστολή, ζητώντας μεταγραφή, τα Ζαχαρωτά ενέδωσαν στη γλύκα των 22 εκατ. λιρών.

Δυστυχώς όμως, με το που βρέθηκε στο Μάντσεστερ, εκεί εμφανίστηκε και πάλι η ζημιά στο γόνατο, επιτρέποντας του να αγωνιστεί μόνο στα μισά παιχνίδια. Κάπου εκεί μπήκε εμφανίστηκε στη ζωή των Πολιτών ο Ρομπέρτο Μαντσίνι, αντικαθιστώντας τον Μαρκ Χιουζ. Μαζί του βρέθηκε βασικός στο πλευρό του Κόλο Τουρέ ο Βενσάν Κομπανί και έτσι ο Λέσκοτ περιορίστηκε σε μάλλον δευτερεύοντα ρόλο. Είχε βέβαια τη συνεισφορά του στα καλά που θα ακολουθούσαν. Ειδικά στην πορεία προς το πρωτάθλημα του 2012, μέτρησε 31 συμμετοχές και δύο γκολ στο πρωτάθλημα, τίτλο που πανηγύρισε και δύο χρόνια αργότερα. Με τη Σίτι πήρε επίσης το Κύπελλο (2011, βασικός στον τελικό με τη Στόουκ) και το League Cup (2014, στον πάγκο στον τελικό με τη Σάντερλαντ).

Η άφιξη του Μάνουελ Πελεγκρίνι στον πάγκο της Σίτι (2013-'14) τον τοποθέτησε οριστικά σε ρόλο ρεζέρβας και στο φινάλε της περιόδου αφέθηκε ελεύθερος να μετακομίσει στη Γουέστ Μπρομ. Εκεί έκανε μία γεμάτη χρονιά, μα με το που ήρθε το επόμενο καλοκαίρι το κάλεσμα της Αστον Βίλα, δεν το σκέφτηκε δεύτερη φορά. «Ηρθα στην ομάδα των παιδικών ονείρων μου», δήλωσε. Μόνο που η αλήθεια είναι ότι η εμπειρία αυτή μετέτρεψε το όνειρο σε εφιάλτη: για τον ίδιο, για το σύλλογο και τους οπαδούς του. Η Αστον Βίλα υποβιβάστηκε, με τον Λέσκοτ να είναι κακός και εξαιρετικά βαρύς στις κινήσεις του.

Εκτός από τις αρνητικές εμφανίσεις του, συνέβησαν και δύο περιστατικά που τον κατέστησαν αντιπαθή στους φίλους του club από το Μπέρμιγχαμ. Το πρώτο ήταν εκείνο το ποστάρισμα του τον Φεβρουάριο, με ένα σούπερ αυτοκίνητο του, το οποίο ανέβασε αμέσως μετά το τρεμερά βαρύ 6-0 από τη Λίβερπουλ. Το άλλο ήταν η επική ατάκα του, όταν η ομάδα έχασε την κατηγορία και μαθηματικά. «Ο υποβιβασμός απομάκρυνε ένα μεγάλο βάρος από πάνω μας», είπε on camera και τους τρέλανε όλους. Και στις δύο περιπτώσεις επιχείρησε να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα, μα δεν υπήρχε πλέον κανένα περιθώριο για συμπάθειες.

 

Αυτή είναι σε γενικές γραμμές η καριέρα του Τζολέον Λλέσκοτ. Με τις φοβερές, της μέτριες και τις κακές στιγμές του πάλεψε για 10 χρόνια κόντρα στους κορυφαίους σέντερ φορ. Σίγουρα δεν έχει σχέση πλέον με εκείνον τον στιβαρό, πολυθεσίτη σέντερ μπακ που πήρε μεταγραφή από την Εβερτον στη Σίτι το 2009. Ειδικά την τελευταία τετραετία εμφανίζεται ολοένα και πιο αργός και επιρρεπής στο λάθος. Κάποια πράγματα τα καλύπτει με την εμπειρία και τις σωστές τοποθετήσεις του. Κάποια άλλα απλά δεν γίνεται να τα καμουφλάρει. Μεγαλώνει και αυτό πλέον τον οδηγεί προς το φινάλε. Εχει όμως όρεξη να παίξει. Δεν θέλει να αποσυρθεί. Εκεί, με το σημαδεμένο κούτελο του (σ.σ.: γι' αυτό είναι και έτσι περίεργο το μαλλί του ψηλά) και πεισματάρης όπως είναι, να παλεύει για τις αγαπημένες του κεφαλιές.

ΠΗΓΗ: gazzetta.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags