sportdog dog

Τι να συγκρίνει κανείς, τον Μαμ Μαμ Ταμ Ταμ με τον Ιντέγε ή τον Τζάμπα Σάντος με τον Καρντόσο;

Τι να συγκρίνει κανείς, τον Μαμ Μαμ Ταμ Ταμ με τον Ιντέγε ή τον Τζάμπα Σάντος με τον Καρντόσο;
23.10.2016 - 12:00

Χαώδης η διαφορά, μη συγκρίσιμα τα μεγέθη - Φυσικά, γιά τον Ολυμπιακό δεν υπάρχει κανένα «ντέρμπι». Υπάρχει μόνον ένας ακόμη δύσκολος αγώνας στο βεβαρημένο του πρόγραμμα!

Με μεγάλη χαρά σάς παρουσιάζουμε το άρθρο του Μανώλη Γαβαθιώτη στον SportDog, με αφορμή το αποψινό παιχνίδι ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον ΠΑΟΚ, στο "Γ. Καραϊσκάκης"!

Πολύ ευχαρίστως ανταποκρίνομαι στο ευγενικό κάλεσμα του sportdog.gr να μεταφέρω ορισμένες απόψεις μου σχετικά με τον αποψινό αγώνα Ολυμπιακού – ΠΑΟΚ στο Γεώργιος Καραϊσκάκης.

Δεν ξέρω αν προσέξατε, ότι δεν ομιλώ περί «ντέρμπι». Θα ήταν εύκολο να το γράψω, αλλά τότε δεν θα ακριβολογούσα. Νομίζω λοιπόν ότι δεν υπάρχει κανένα απολύτως ντέρμπι. Υπάρχει ένας αγώνας πρωταθλήματος, σίγουρα δύσκολος για τον Ολυμπιακό και βεβαίως, πολύ περισσότερο γιά τον ΠΑΟΚ. Όχι όμως ντέρμπι.

Ο όρος «ντέρμπι», αναφέρεται στην αναμέτρηση δύο «ισάξιων», «ισοδύναμων», ή σχεδόν «ισάξιων» και «ισοδύναμων» αντιπάλων. Οπου η διαφορά μεταξύ τους είναι μικρή ή ελάχιστη. Και εδώ, στην προκειμένη περίπτωση, αυτός ο όρος δεν υφίσταται.

Πιστεύω ότι δεν υπάρχει πεδίον σύγκρισης μεταξύ των δύο ποδοσφαιρικών μεγεθών. Τα μεγέθη δεν είναι συγκρίσιμα, δηλαδή. Το στάτους είναι «πολλά με λίγα». Είναι «μεγάλα με μικρά». Είναι το υπερηχητικό F – 16 με τη ντακότα του Α’ Παγκοσμίου. Είναι ο ουρανοξύστης του Μανχάταν με τα προσφυγικά της Νέας Φιλαδέλφειας. Ουδεμία σχέση, πουθενά.

Πάμε παρακάτω. Ομιλούμε βεβαίως γιά δύο ποδοσφαιρικές ομάδες. Οπου τα προς εξέταση μεγέθη είναι το αγωνιστικό και το διοικητικό.
Και στα δύο, η διαφορά υπέρ του Ολυμπιακού είναι αστρονομική. Και δεν θα συγκρίνω βεβαίως τον Μαμ Μαμ Ταμ Ταμ με τον Ιντέγε, ούτε τον Τζάμπα Κάμπος με τον Καρντόσο. Πιστεύω ότι δεν απευθύνομαι σε τόσο μικρής ηλικίας άτομα, πού δεν είναι σε αντιληφθούν τα αυτονόητα. Άλλο θα αποτυπώσω. Ότι από το υπερ – 25μελές ρόστερ του φετινού Ολυμπιακού, δεν υπάρχει ίχνος ποδοσφαιριστή πού να μην έπαιζε βασικός – βασικότατος σε όλα τα παιχνίδια του ΠΑΟΚ !

Όταν στο ρόστερ του υπάρχουν παίκτες όπως ο Μανιάτης, ο Σιόβας, ο Ζντιέλαρ κ.α. πού – γιά τον άλφα ή βήτα λόγο – δεν περιλαμβάνονται ούτε στην αποστολή της ομάδας, δεν τίθεται κανένα θέμα σύγκρισης ρόστερ. Αν αυτοί έπαιζαν στον ΠΑΟΚ, η ομάδα του θα ξεκινούσε απ’ αυτούς. Παρά ταύτα, όμως, κανένας τους δεν θα άλλαζε τον Ολυμπιακό πού περιστασιακά είναι εκτός ομάδας, με τον ΠΑΟΚ πού θα ήταν μόνιμο στέλεχος. Να τα λέμε και αυτά, γιά να μην δημιουργούνται παρεξηγήσεις.

Πάμε παρακάτω. Κεφάλαιο «οράματα, στόχοι, φιλοδοξίες»…

Και εδώ η διαφορά είναι κεφαλαιώδης, αβυσσαλέα. Ο Ολυμπιακός ξεκινάει πάντα με υπέρτατο στόχο το πρωτάθλημα. Τον τίτλο πού έπαιρνε, παίρνει και θα παίρνει, όσο υπάρχει ελληνικό ποδόσφαιρο. Μετά, έρχεται η ΑΞΙΟΠΡΕΠΗΣ πορεία στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Και τέλος, η απόλυτη ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ σε όλα τα επίπεδα, τα πλάτη και τα μήκη του ελληνικού ποδοσφαίρου. Όπου υπάρχει ένας Ολυμπιακός, δεν υπάρχει χώρος για δεύτερο.
Και αυτό, ΕΙΝΑΙ νομοτελειακό ( υπάρχουν και κάποιοι οι οποίοι χρησιμοποιούν τον όρο πού μόλις … έμαθαν, χωρίς να ξέρουν τι ακριβώς σημαίνει ! ).

Ποιοι είναι οι στόχοι του ΠΑΟΚ ; Θα σας τους αναλύσω αμέσως. Βασικά, μιλάμε γιά ΔΥΟ στόχους, με τους οποίους ξεκινάει ΚΑΘΕ ΣΕΖΟΝ !
Επιγραμματικά λοιπόν, έχουμε :

Πρώτος στόχος, να κερδίσει πάση θυσία τον Ολυμπιακό !

Δεύτερος στόχος, να πείσει τους φανατικούς οπαδούς του ότι … ΜΠΟΡΕΙ να κερδίσει τον Ολυμπιακό !

Αυτά και … πάπαλα !

Δύο βασικοί άξονες, γύρω από τους οποίους περιστρέφονται τα μόρια της οντότητας πού λέγεται «ΠΑΟΚ» :

Αν ο ΠΑΟΚ καταφέρει ( στο ποδόσφαιρο όλα μπορεί να συμβούν, αλλά όχι συνεχώς, ούτε πάντα ) να κερδίσει τον Ολυμπιακό, έστω και μία φορά, σε οποιανδήποτε διοργάνωση, οι μεν οπαδοί του, αισθάνονται τρισευτυχισμένοι σαν να κέρδισαν το …σουιπστέϊκ, η δε διοίκησή του αισθάνεται άτρωτη σε κάθε αμφισβήτηση του έργου της και των … ικανοτήτων της !

Η πεμπτουσία των οραμάτων του ΠΑΟΚ και της συντριπτικής πλειοψηφίας των οπαδών του, συμπυκνώνεται στο εξής σλόγκαν :

Να κερδίσουμε τον Ολυμπιακό και ας χάνουμε απ’ όλες τις άλλες ομάδες ! Αυτό ήταν, αυτό είναι και αυτό θα είναι. Όσο η χαώδης διαφορά μεταξύ των δύο δεν γεφυρώνεται…

Τώρα, το αν και κατά πόσον ωφελεί τον ΠΑΟΚ αυτή στείρα και συμπλεγματική νοοτροπία, φαίνεται από τα αδιάψευστα ιστορικά ντοκουμέντα:

Εχει να πάρει τίτλο εδώ και … τριάντα δύο χρόνια ! Και εκείνος ήταν ο δεύτερος από τους μόλις δύο τίτλους μέσα στο διάστημα των ΕΝΕΝΗΝΤΑ ΧΡΟΝΩΝ του ελληνικού ποδοσφαίρου !

Τι ; Πως είπατε ; Να τα συγκρίνουμε αυτά με τα 43 πρωταθλήματα εκ των οποίων τα 17 ντάμπλ, του Ολυμπιακού ;

Κερδίζετε δωρεάν πρόσκληση γιά το Μαρκομιχελάκειον Ιδρυμα.

Προγνωστικά γιά τον αγώνα ;

Ναι, γιατί όχι. Υπάρχει λοιπόν το λογικό, το φυσιολογικό, το ομαλό, πού είναι η ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΗ ΝΙΚΗ του Ολυμπιακού.

Και υπάρχει και το παράλογο, το αφύσικο, το ανώμαλο, πού αφορά την αποτυχία του Ολυμπιακού.

Και τα δύο, αφορούν τον Ολυμπιακό και κανένα τον ΠΑΟΚ.
Υ. Γ. : Ξέρω ότι η έπαρση πολλές φορές πληρώνεται ακριβά στο ποδόσφαιρο. Εδώ όμως δεν υπάρχει έπαρση. Υπάρχει ΡΕΑΛΙΣΜΟΣ, υπάρχει ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ.

Μανώλης Γαβαθιώτης

Τελευταία Σχόλια

Σχόλια σε greeklish δεν θα δημοσιεύονται!

Τελευταία Νέα