Facebook Pixel Άρθρο για Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό: Έχουν τη νοοτροπία του νικητή
| 2016-12-25 23:05:00

Άρθρο για Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό: Έχουν τη νοοτροπία του νικητή

Άρθρο για Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό: Έχουν τη νοοτροπία του νικητή

Σύμφωνοι, δεν ταιριάζει να μιλάμε χριστουγεννιάτικα για «διαβολοβδομάδες», αλλά το φινάλε των διπλών ευρωπαϊκών υποχρεώσεων του Ολυμπιακού στην Γερμανία με την Μπάμπεργκ και του Παναθηναϊκού με την Μπασκόνια στο ΟΑΚΑ πέρα από το ότι ανέδειξε τις αδυναμίες τους και τα σημεία στα οποία χρειάζονται ακόμη δουλειά. Γράφει ο Μάνος Μανουσέλης
 

Σύμφωνοι, δεν ταιριάζει να μιλάμε χριστουγεννιάτικα για «διαβολοβδομάδες», αλλά το φινάλε των διπλών ευρωπαϊκών υποχρεώσεων του Ολυμπιακού στην Γερμανία με την Μπάμπεργκ και του Παναθηναϊκού με την Μπασκόνια στο ΟΑΚΑ πέρα από το ότι ανέδειξε τις αδυναμίες τους και τα σημεία στα οποία χρειάζονται ακόμη δουλειά, συνδυάστηκε με σημάδια κόπωσης και έλλειψης ενέργειας.

Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι δεν είναι σωστό να τσουβαλιάζουμε πράσινους και κόκκινους από την στιγμή που οι μεν έστω και δύσκολα νίκησαν τους Βάσκους, οι δε έχασαν πεντακάθαρα από τους Γερμανούς, χωρίς να υπάρξει σημείο στον αγώνα που να διεκδίκησαν το διπλό. Η αλήθεια, όμως, είναι ότι και το τριφύλλι βρέθηκε πολύ κοντά σε μια εντός έδρας ήττα, με την διαφορά στον πόντο και την μπάλα στα χέρια των αντιπάλων 15 δεύτερα πριν την λήξη, αλλά ο –εξαιρετικός κατά τα άλλα – Μπομπουά έκανε την γκάφα της αγωνιστικής καθώς κράτησε την μπάλα τόσο ώστε η ομάδα του δεν έκανε ούτε καν άστοχο σουτ.

Θα πρέπει βέβαια να παραδεχτούν οι πάντες ότι μόνο ομάδες με δυνατότητες για μεγάλα πράγματα μπορούν να νικούν στην Ευρωλίγκα την βραδιά που ο αντίπαλος έχει 17 ριμπάουντ παραπάνω, που τα ποσοστά τους στις βολές είναι χαμηλά, όταν ο αντίπαλος δείχνει να μην καταλαβαίνει από την δύναμη της έδρας σου.

Ο Παναθηναϊκός, όμως, έχει οικοδομήσει και πάλι χαρακτήρα νικητή που θυμίζει παλιές, καλές εποχές και ο τρόπος με τον οποίο έριξε στο καναβάτσο την Μπασκόνια το βράδυ της Παρασκευής είναι καλός οιωνός για το μέλλον της ομάδας του Τσάβι Πασκουάλ.
Εν αναμονή της ένταξης του Τζεντίλε στην εικόνα που βγάζει ο Παναθηναϊκός είναι φανερά δύο πράγματα:

Μετά τις προσθαφαιρέσεις στο ρόστερ το οπλοστάσιο που διαχειρίζεται ο Ισπανός τεχνικός έχει βεληνεκές που χτυπάει τις υψηλότερες θέσεις του βαθμολογικού πίνακα στην Ευρωλίγκα. Η ομάδα έχει λύσεις που δίνουν δημιουργία, σκορ τόσο στο ανοικτό γήπεδο όσο και στο πέντε εναντίον πέντε, παιχνίδι μακριά και κοντά στο καλάθι, αμυντική πίεση στην μπάλα και προστασία της ρακέτας. Το σημαντικότερο όλων όμως είναι ότι υπάρχει ομαδικότητα, ότι οι πάντες ξεκινούν από την άμυνα, ότι υπάρχει κοινός στόχος που τον υπηρετεί κάθε μέλος του γκρουπ!

Ο Παναθηναϊκός χρειάζεται χρόνο για να μπορέσουν οι παίκτες να αφομοιώσουν τις πληροφορίες που δίνει ο προπονητής, να τις κάνουν κτήμα τους και να αποδώσουν στον αγώνα χωρίς να προσπαθούν να θυμηθούν τι πρέπει να κάνουν κάθε φορά. Οι προπονητές όπως ο Πασκουάλ που δεν παίζουν απλοϊκά και δεν θέλουν να αφήνουν τίποτα στην τύχη έχουν ανάγκη από όσο γίνεται περισσότερες επαναλήψεις των φάσεων που δουλεύουν. ώστε να εκτελούνται τέλεια από τις ομάδες τους. Ο Καταλανός δεν έχει τέτοια πολυτέλεια. Τα παιχνίδια είναι περισσότερα από τις προπονήσεις, η ανάγκη για ξεκούραση σημαντικότερη από το να μείνει περισσότερη ώρα η ομάδα στο παρκέ για εκπαίδευση.

Τρία στοιχεία ακόμη που προέκυψαν από τον αγώνα της Παρασκευής με τους Βάσκους:
1) Μπορεί ο καθένας να έχει την γνώμη του για τον Πεδουλάκη, αλλά υπάρχει κάτι στο οποίο πρέπει να συμφωνούν όλοι: Η επιλογή του Σίνγκλετον από τον Αργύρη μπορεί να είναι μια κίνηση που θα κουβαλήσει τον Παναθηναϊκό όχι μόνο φέτος, αλλά και τα επόμενα χρόνια. Ο Αμερικανός φόργουορντ έκανε ένα απίστευτο πρώτο δεκάλεπτο απέναντι στην Μπασκόνια, με 19 από τους 27 πόντους που έβαλαν οι πράσινοι να είναι δικοί του. Η αξία του βέβαια δεν έχει να κάνει μόνο με το σκοράρισμα, αλλά με την γενικότερη προσφορά του στην άμυνα, την επίθεση, τον τρόπο λειτουργίας της ομάδας.
2) Στο ίδιο –πολύ – υψηλό επίπεδο κινήθηκε και ο Καλάθης, ο έτερος των σούπερ σταρ που έχει αναδείξει ο φετινός Παναθηναϊκός. Ο Νικ ήταν για μια ακόμη φορά ηγετική φυσιογνωμία και όταν το ματς στράβωσε στο δεύτερο ημίχρονο πήρε την ευθύνη τόσο στην δημιουργία, όσο και στην εκτέλεση για να οδηγήσει εκ του ασφαλούς τους συμπαίκτες του στην ανατροπή της εικόνας και την κατάκτηση της νίκης στα τελευταία λεπτά.

3) Σημαντική προσφορά είχαν και οι δύο πρώην παίκτες της Μπασκόνια που φοράνε πλέον την φανέλα του Παναθηναϊκού, ο Μπουρούσης και ο Τζέϊμς. Ο Γιάννης, μόλις άλλαξε ο Πασκουάλ την άμυνα του σε ζώνη για να κρατήσει τον ψηλό του στο κέντρο της ρακέτας, μπόρεσε να επηρεάσει το παιχνίδι στην επίθεση δημιουργώντας ρήγματα από το low post, ενώ ο Τζέϊμς στο τέταρτο δεκάλεπτο έβαλε μεγάλα σουτ και πίεσε την μπάλα βάζοντας σε δύσκολη θέση αντιπάλους σαν τον Λάρκιν και τον Μπομπουά!

Η Μπασκόνια έδειξε και στο ΟΑΚΑ ότι δεν είναι τυχαίο πως βρίσκεται ψηλά στην βαθμολογία της Ευρωλίγκα. Ακόμη και σε ένα βράδυ που η άμυνα του Παναθηναϊκού δεν άφησε τον Λάρκιν να κάνει το παιχνίδι του και δεν έπαιξε ο άρρωστος Μπαρνιάνι το συγκρότημα του Σίτο Αλόνσο ήταν ανταγωνιστικό ως το τελευταίο δευτερόλεπτο. Η αίσθηση μας είναι ότι οι Βάσκοι θα γίνουν ακόμη καλύτεροι στο επόμενο διάστημα γι’ αυτό και έχει ιδιαίτερη αξία η νίκη του τριφυλλιού.

Η ερυθρόλευκη μπαταρία θέλει φόρτιση

Ο Ολυμπιακός απλά δεν μπορούσε απέναντι στην Μπάμπεργκ. Η ομάδα του Γιάννη Σφαιρόπουλου χτυπημένη από τους τραυματισμούς βασικών παικτών όπως ο Πρίντεζης και ο Χάκετ, αλλά πάνω από όλα «ξοδεμένη» μετά τα αλλεπάλληλα παιχνίδια εκτός έδρας (Κάουνας, Θεσσαλονίκη, ενδιάμεσα στάση στον Πειραιά για να παίξουν με τον Ερυθρό Αστέρα και συνέχεια στην Γερμανία) δεν είχε την απαιτούμενη ενέργεια για να διεκδικήσει τη νίκη. Είναι πολύ θετική συγκυρία για τους ερυθρόλευκους ότι το πρόγραμμα τους επιτρέπει να μείνουν για δέκα ημέρες στο ΣΕΦ ώστε να φορτίσουν και πάλι τις μπαταρίες τους.

Ας δούμε, όμως, την μεγάλη εικόνα: Η Ευρωλίγκα των διπλών αγώνων και των συνεχόμενων ντέρμπι είναι αδύνατο να επιτρέψει σε οποιαδήποτε ομάδα να πάει αήττητη από την αρχή ως το τέλος. Ο Ολυμπιακός προερχόταν από ένα σερί τεσσάρων νικών (Νταρουσάφακα, Καζάν, Ζαλγκίρις, Ερυθρός Αστέρας), έχει ήδη κάνει τέσσερις νίκες εκτός έδρας (Μπασκόνια, Παναθηναϊκό, Νταρουσάφακα, Ζαλγκίρις) και έχει το δεύτερο καλύτερο ρεκόρ (9-5) στην διοργάνωση μαζί με άλλες τέσσερις ομάδες (Ρεάλ, φενέρ, Παναθηναϊκό και Μπασκόνια). Σε αυτό το χρονικό σημείο, λοιπόν και με το πρόγραμμα που έχουν βγάλει οι πειραιώτες είναι αναμφισβήτητο και το ότι πρόσημο τους είναι κάτι παραπάνω από θετικό, αλλά και το ότι έχουν πλέον τη νοοτροπία της ομάδας που μπορεί να νικήσει σε κάθε γήπεδο.

Η συζήτηση, λοιπόν, για το συγκεκριμένο ματς θα μπορούσε ακόμη και να σταματούσε ακριβώς εδώ. Εχει, όμως, ενδιαφέρον να δούμε πέρα από τους βασικούς λόγους που υποχρέωσαν τον Ολυμπιακό στην ήττα στην Γερμανία ουσιώδεις λεπτομέρειες που θα παίξουν ρόλο και στη συνέχεια.

Μια βασική διαφορά στην απόδοση του Ολυμπιακού εναντίον της Μπάμπεργκ με τα τέσσερα προηγούμενα παιχνίδια ήταν το σκορ που έκαναν οι Λοτζέσκι και Γκριν:

 

Οι αριθμοί δεν λένε ποτέ ψέματα και μπορεί να είναι σαφές ότι ο Ολυμπιακός έχει δύο βασικούς άξονες στο παιχνίδι του στα πρόσωπα των Σπανούλη και Πρίντεζη, αλλά είναι εξίσου σπουδαία -για να πάρει η ομάδα αποτελέσματα- η υποστήριξη από τους υπόλοιπους. Οι ερυθρόλευκοι έχουν βρει ιδανική ισορροπία ανάμεσα σε εκείνους που ξεκινούν το παιχνίδι και αυτούς που το συνεχίζουν, αλλά και πολλές φορές το τελειώνουν, με διακριτούς ρόλους και σημαντική προσφορά από όλους. Στις βραδιές ,όπως αυτή στο Μπάμπεργκ, που τίποτα δεν πάει καλά εκεί είναι πιο εύκολο να γίνει αντιληπτή η σημασία της προσφοράς του κάθε παίκτη.

Ειδικά για τον Λοτζέσκι – που βρίσκεται στην τελευταία χρονιά του συμβολαίου του και ήδη έχει ξεκινήσει η σχετική φιλολογία για το που θα παίζει την επόμενη σεζόν – είναι ασφαλές να πούμε ότι πρόκειται για τον παίκτη – κλειδί που μπορεί να κάνει την διαφορά στα μεγάλα ματς. Όταν ο Ματ είναι συνδεδεμένος με το καλάθι τότε όλα είναι πιο εύκολα. Σε διαφορετική περίπτωση όπως έγινε στην Γερμανία ή, στο παιχνίδι με την ΤΣΣΚΑ στο ΣΕΦ, τότε οι πιθανότητες για νίκη είναι αισθητά μικρότερες…

Ένα δεύτερο κεφάλαιο που έχει σημασία είναι οι ψηλοί. Μπορεί το αγαπημένο θέμα του κόσμου να είναι τα τρία πεντάρια και το πότε θα παίξει ανάλογα με τις δυνατότητες του ο Γιανγκ, αλλά ίσως τελικά το μεγαλύτερο ζήτημα να βρίσκεται στην θέση τέσσερα, όπου όσο αντέχει ο Πρίντεζης όλα είναι μια χαρά. Τι γίνεται όμως σε μια τόσο μακρά σεζόν, αν ο Γιώργος - όπως τώρα- χρειαστεί να λείψει;

Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος μετά τον τραυματισμό του βασικού πάουερ φόργουορντ έχει ενεργοποιήσει στο τέσσερα τον Αγραβάνη και φέρνει από τον πάγκο τον Παπαπέτρου σε μια φανερή προσπάθεια να μην «χαλάσει» την συνοχή της “second unit”. Στο ματς με τον Ερυθρό Αστέρα, όπου οι Σέρβοι σε μεγάλα χρονικά διαστήματα έπαιξαν με ψηλά σχήματα, η επιλογή του Αγραβάνη όχι απλά λειτούργησε - αν και ο Δημήτρης είχε αρκετό καιρό να παίξει βασικό ρόλο σε αγώνα Ευρωλίγκα – αλλά ήταν καθοριστική. Αντίθετα στην Γερμανία με την Μπάμπεργκ να παίζει πολύ πιο περιφερειακό μπάσκετ τα πράγματα έγιναν πολύ πιο σύνθετα για τους πρωταθλητές Ελλάδος, καθώς και ο Παπαπέτρου έχασε την συγκέντρωση του σε καθοριστικά σημεία του αγώνα. Κάποια στιγμή έπαιξε ακόμη και ο Παπανικολάου σαν δεύτερος ψηλός, αλλά το ματς δεν γύρισε ποτέ…

Όχι δεν εννοούμε ότι ο Ολυμπιακός χρειάζεται ή, ψάχνει για ενίσχυση στους ψηλούς. Ετσι και αλλιώς, όπως είναι λογικό, προτεραιότητα είναι να βρεθεί ένας παίκτης ικανός να δώσει ότι έφερνε στο τραπέζι ο άτυχος Ντάνιελ Χάκετ που χάνει όλη την σεζόν…

Να σημειώσουμε εδώ ότι για μια ακόμη φορά η Μπάμπεργκ έδειξε στο ματς με τον Ολυμπιακό πόσο καλή ομάδα είναι και πόσο την αδικεί το γεγονός ότι έχει μόνο 5 νίκες μέχρι τώρα στην διοργάνωση…

Η επόμενη εβδομάδα για τον Παναθηναϊκό περιλαμβάνει τον αγώνα με το Ρέθυμνο όπου θα κάνει την πρώτη του εμφάνιση ο Τζεντίλε και στη συνέχεια μπαίνει σε πρώτο πλάνο το ματς με την Ούνικς στην Ρωσία. Ο Ολυμπιακός αντίστοιχα υποδέχεται τον Προμηθέα και μένει στην βάση του για να κλείσει το 2016 με αντίπαλο την Φενέρ του Ομπράντοβιτς. Με αυτά τα ματς και χωρίς ανάσα τελειώνει ο πρώτος γύρος της Ευρωλίγκα για τους αιώνιους. Προφανώς το 10-5 θα είναι κάτι παραπάνω από ιδανικός απολογισμός…

Πηγή: novasports.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags