Facebook Pixel ΣΚΟΥΝΤΗΣ: Ο γενναίος τρισδιάστατος Παπαπέτρου!
| 2017-01-07 15:00:00

ΣΚΟΥΝΤΗΣ: Ο γενναίος τρισδιάστατος Παπαπέτρου!

ΣΚΟΥΝΤΗΣ: Ο γενναίος τρισδιάστατος Παπαπέτρου!

Απέμεναν εβδομήντα έξι δευτερόλεπτα για τη λήξη της τρίτης περιόδου, ο Παναθηναϊκός είχε πάρει και διατηρούσε το momentum και ξάφνου «ιδού ο νυμφίος έρχεται εν μέσω της νυκτός»! 

Τρίποντο στην... ψύχρα, που λένε, και να το 50-48, το οποίο έγινε κιόλας η πλατφόρμα για να τρέξει ο Ολυμπιακός ένα σερί 7-0 και να ξανακαθίσει για τα καλά στη θέση του οδηγού...

Ενα το κρατούμενο, λοιπόν, για τον αδιαμφισβήτητο ήρωα της βραδιάς, τον Ιωάννη Παπαπέτρου. Και ένα το (πρώτο) εύσημο που αποκόμισε στη χθεσινή οντισιόν των απροσδόκητων πρωταγωνιστών και να πάρει εν τέλει τον ρόλο που κυνηγούσαν μετά μανίας στην αντίπερα όχθη ο Κέι Σι Ρίβερς και ο Μάικ Τζέιμς...

Το «made by Ioannis» έργο έμελλε να έχει ακόμη πιο λαμπερή συνέχεια και τότε ήταν που ο γιος του Αργύρη πήρε για τα καλά όχι μονάχα τον πρωταγωνιστικό ρόλο αλλά και το Οσκαρ καλύτερης ερμηνείας!

Το ρολόι στο ΣΕΦ έτρεχε πλέον κάτω από τα τέσσερα λεπτά και ο Παναθηναϊκός, που είχε βρεθεί στο -11 (από το τρίποντο του Γουότερς), απάντησε με τον ίδιο τρόπο, διά χειρός Σίνγκλετον για το 65-62, ξαναβάζοντας το ντέρμπι στον φούρνο με τη μεγάλη θερμοκρασία!

Σε τέτοιες περιπτώσεις λένε πως ο κλήρος πέφτει στον γενναίο και ο Ιωάννης τότε έγινε τρισδιάστατος!

Τρεις σε συσκευασία ενός, με όλες τις ομοιοκατάληκτες ιδιότητες: και νέος και ωραίος και γενναίος, με αποτέλεσμα να βουτήξει στα παγωμένα νερά του Σαρωνικού και να πιάσει τον σταυρό!

Και πώς; Ο μπαγάσας πήρε τρεις απανωτές επιθέσεις μέσα σε 47 δευτερόλεπτα και τις διεκπεραίωσε όλες με ιδανικό για τον Ολυμπιακό, εφιαλτικό για τον Παναθηναϊκό και ονειρώδη για τον ίδιο τρόπο: τρίποντο στα 03.56 για το 68-62, κολλητό τρίποντο στα 03.35 για το 71-62 και, σαν κερασάκι στην τούρτα, στα 03.09 κάρφωμα στον αιφνιδιασμό για το 73-65.

Τότε ήταν που σηκώθηκε όλο το γήπεδο στο πόδι και του επιδαψίλευσε το πιο ανεκτίμητο παράσημο και τη μεγαλύτερη τιμή που μπορεί να απολαύσει ένας παίκτης: να ακούει το όνομά του να γίνεται σύνθημα και να δονεί την ατμόσφαιρα!

Παπαπέτρου οέ, οέ, οέ!

Παρεμπιπτόντως, τούτο δεν συνέβη για πρώτη φορά, αλλά, διάβολε, είναι άλλο πράγμα να γίνεσαι σύνθημα στην αγγαρεία του ελληνικού πρωταθλήματος με τον Πανελευσινιακό (γεγονός το οποίο τότε προκάλεσε την έντονη συγκίνηση του μπαμπά του στην εξέδρα) και άλλο στο ντέρμπι της Ευρωλίγκας (που μάλιστα αναμεταδίδεται και από το NBA TV) με τον Παναθηναϊκό.

Για κερασάκι στην τούρτα δεν έγραψα προηγουμένως; Ε, αυτό το σχήμα λόγου ισχύει στην κυριολεξία διότι, με τέτοια βιασύνη που επέδειξε χθες ο Παπαπέτρου, φυσικώ τω λόγω του προέκυψε και η βουλιμία!

Γιατί βιαζόταν ο γεννημένος στην Πάτρα, που συστήνεται ως ντουμπλ φας φόργουορντ; Μα, για να φέρει μπροστά την (σημερινή) ονομαστική εορτή του και ανήμερα των Φώτων να γίνει όνομα και πράμα ο Ιωάννης ο βαπτιστής της ενδέκατης νίκης του Ολυμπιακού και μάλιστα της έκτης στα επτά τελευταία ματς, και συν τοις άλλοις, της έκτης απανωτής επί του Παναθηναϊκού!

Ο Ολυμπιακός δικαίωσε πανηγυρικά τον εαυτό του και στον αντίποδα ο Παναθηναϊκός τον αδίκησε κατάφωρα: το εννοώ αυτό διότι, ενώ οι οικοδεσπότες χάρη στο «know how» το οποίο έχουν αποκτήσει έμειναν πιστοί στο πλάνο τους, δεν πανικοβλήθηκαν από το κρεσέντο του Ρίβερς και του Τζέιμς και βρήκαν ερείσματα ακόμη και με κάποιες δόσεις... ινδιάνικου μπάσκετ (με ασφυκτική πίεση στην άμυνα και επιθέσεις στο ανοικτό γήπεδο), οι φιλοξενούμενοι δεν τιμώρησαν τα λάθη των αντιπάλων τους, δεν επένδυσαν με μακρόπνοη προοπτική στα δυνατά κομμάτια του παιχνιδιού τους και στα καλά διαστήματά τους και άφησαν τις ευκαιρίες να πάνε στράφι.

Χάρη στις φάσεις εναντίον ενός και στο «isolation» με τον Ρίβερς, που πήρε τη σκυτάλη από τον Τζέιμς και επί δεκαπέντε λεπτά έπαιζε μόνος του ?λες και ήταν ο Ράσελ Γουέστμπρουκ- όλο τον Ολυμπιακό, ο Παναθηναϊκός δημιούργησε μια δική του συνθήκη στο ματς, αλλά δεν την αξιοποίησε ως το τέλος και γι' αυτό κιόλας η κύησή του αποδείχθηκε σκέτο ανεμογκάστρι!

Σε επίπεδο τακτικής, και πέραν της καταλυτικής παρουσίας του Παπαπέτρου, ο Ολυμπιακός κυριάρχησε στα ριμπάουντ, διέθετε τον κατάλληλο άνθρωπο στην κατάλληλη θέση την κατάλληλη στιγμή, βρήκε αντίδοτο (με τον Μπιρτς) στις παγίδες της «πράσινης» άμυνας στον Σπανούλη, έφθειρε αντιπάλους και σημάδεψε καταστάσεις για να σκοράρει με βολές, δεν επηρεάσθηκε από τη χαμηλή πτήση του Πρίντεζη και κατέστησε ανώδυνα τα 18 λάθη του.

Α, και κάτι άλλο: ακόμη και αν για έναν τέτοιον ρόλο προοριζόταν ο τραυματίας και απροπόνητος Σπανούλης, κάθε άλλο παρά Ελ Σιντ απέβη, ειδικώς στη φάση-σπεσιαλιτέ του με την εκτέλεση ενός ακαριαίου σουτ τριών πόντων μετά από πλάγιο βήμα.

Εκτός από συνέχεια, συνέπεια και κανονική ροή στο παιχνίδι του, ο Παναθηναϊκός είχε επίσης έλλειμμα στην αυτοσυγκέντρωση και στο καπετανλίκι του: καλοί και άγιοι ο Ρίβερς και ο Τζέιμς, αλλά ο Πασκουάλ μετά θλίψεώς του διαπίστωσε ότι, με εξαίρεση τα τρία μαζεμένα κλεψίματα και τα δυο λέι απ στο πρώτο δίλεπτο του ματς, ο Καλάθης δεν επανεμφανίσθηκε επί σκηνής και ουσιαστικά υπήρξε ωσεί παρών, χωρίς να επηρεάσει έστω και κατ’ ελάχιστον τα δρώμενα του ματς.

εφημερίδα "Goal"

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags