Facebook Pixel «Έτσι εμφανίστηκαν στο ποδόσφαιρο Βαρδινογιάννης, Αλαφούζος, Μπέος, Κούγιας, Μαρινάκης, Μελισσανίδης…»
| 2017-04-17 13:14:00

«Έτσι εμφανίστηκαν στο ποδόσφαιρο Βαρδινογιάννης, Αλαφούζος, Μπέος, Κούγιας, Μαρινάκης, Μελισσανίδης…»

«Έτσι εμφανίστηκαν στο ποδόσφαιρο Βαρδινογιάννης, Αλαφούζος, Μπέος, Κούγιας, Μαρινάκης, Μελισσανίδης…»

Συνέντευξη που θα συζητηθεί για τις τελευταίες εξελίξεις στο ελληνικό ποδόσφαιρο!

Απολογισμό του έργου της κυβέρνησης τα τελευταία δύο χρόνια έκανε ο πρώην συντονιστής του Τμήματος Αθλητισμού και Φυσικής Αγωγής του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Τάσος Πανταζίδης μίλησε στο Αθηναϊκό ? Μακεδονικό Πρακτορείων Ειδήσεων και παραδέχτηκε ότι παρά το γεγονός ότι γνώριζαν τα προβλήματα, περίμεναν τα πράγματα λίγο διαφορετικά. Ο Τάσος Πανταζίδης διαδέχτηκε τον Μάρτιο του 2015 τον γενικό γραμματέα Αθλητισμού Ιούλιο Συναδινό στη θέση του συντονιστή του τμήματος Αθλητισμού και έμεινε στο πόστο έως το Μάρτιο του 2017.

Στις δηλώσεις του στο ΑΠΕ ? ΜΠΕ ο Πανταζίδης τόνισε πως ο πρώην Υφυπουργός Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής ήρθε αντιμέτωπος με την εγκληματική οργάνωση και πλέον το βαρύ φορτίο πέφτει στον Γιώργο Βασιλειάδη. Αναφέρθηκε στον ερασιτεχνικό αθλητισμό, το ηλεκτρονικό μητρώο, τους παράγοντες του αθλητισμού και φυσικά το ντόπινγκ. Οσον αφορά το νέο αθλητικό νόμο ο Τάσος Πανταζίδης σχολίασε: «ως το καλοκαίρι να υπάρξει ένας αθλητικός νόμος που θα βλέπει δέκα χρόνια μπροστά και δεν θα είναι κολλημένος στο χτες».

ΕΡ: κ. Πανταζίδη, ολοκληρώθηκαν δύο χρόνια από την κυβέρνηση Σύριζα. Κάνοντας έναν απολογισμό στο κυβερνητικό έργο, τι θα λέγατε σε? τίτλους;

«Αν και γνωρίζαμε παθογένειες και προβλήματα, αν και είχαμε χαρτογραφήσει την κατάσταση, τα περιμέναμε λίγο διαφορετικά.
Από το 2012 και μετά, εντείναμε τις επαφές μας με φορείς και συλλογικότητες του αθλητισμού σε όλη την Ελλάδα. Επισκεφθήκαμε γήπεδα, συλλόγους, ομοσπονδίες, συνδέσμους. Μιλήσαμε με αθλητές, προπονητές, διαιτητές, παράγοντες, εργαζόμενους, εκπαιδευτικούς, νομικούς, επιστήμονες και εμπειρικούς. Μιλήσαμε με αιρετούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και με φιλάθλους. 
Καταγράψαμε τα πάντα. Ανάγκες, προτάσεις, ιδέες, αξίες. Από αυτό το υλικό προέκυψαν οι επικαιροποιημένες θέσεις μας και το πρόγραμμά μας που έφτανε μέχρι και σε κυβερνητικό πρόγραμμα ενός έτους. Ήμασταν έτοιμοι, αλλά η πραγματικότητα μας ξεπέρασε. Αυτό που αντικρίσαμε ήταν ένα χάος. Πραγματικό. Δεν βρήκαμε φιλική διάθεση από το σύστημα που κυβερνούσε επί δεκαετίες, ούτε πολλούς που να θέλουν να αλλάξουν τα πράγματα. Τα εμπόδια καθημερινά. Όσοι υπηρετούν στις κυβερνητικές θέσεις, αναλώνονται κυρίως στην ?προβληματική- καθημερινότητα, κλέβοντας πολύτιμο χρόνο και δυνάμεις από τον σχεδιασμό και τη θεσμοθέτηση λύσεων».

ΕΡ: Η θεσμοθέτηση λύσεων, όπως λέτε, ήταν κάτι που περίμενε από εσάς ο κόσμος. Φαντάζομαι ότι κι εσείς δεν είστε απόλυτα ικανοποιημένος από τις δράσεις σας;

«Το πρόβλημα δεν ήταν μόνο ότι δεν συναντήσαμε φιλική διάθεση. Ο πρώην Υφυπουργός Αθλητισμού κ. Σταύρος Κοντονής έπρεπε να αντιμετωπίσει την αμείλικτη πίεση της εγκληματικής πραγματικότητας. Χωρίς πολλά θεσμικά όπλα όμως, που σκοπίμως δεν υπήρχαν. Το Κράτος είτε είχε απεμπολήσει το ρόλο του, είτε τον είχε παραχωρήσει στο αδιαφανές «σύστημα». Έπρεπε λοιπόν να επανακτηθεί ο έλεγχος. Ακόμα και αν δεν έγιναν όλα τέλεια, μπήκε πια η λογική του ότι το Κράτος ελέγχει, ρυθμίζει, κατοχυρώνει και εφαρμόζει το Νόμο. Οι αποφάσεις και τα νομοθετήματα, αυτό το στόχο είχαν». 

ΕΡ: Πλέον οι επόμενες κινήσεις για να φτάσει το μαχαίρι στο κόκαλο;

«Τώρα, φορτίο βαρύ πέφτει στον Γιώργο Βασιλειάδη. Ο κόσμος δεν έχει πια υπομονή. Τα προβλήματα δεν λύθηκαν. Οι θεσμικές αλλαγές δεν ολοκληρώθηκαν. Τα αιτήματα παραμένουν ως επίδικα. Αυτό καλείται να σηκώσει τώρα ο κ.Βασιλειάδης: να κάνει ότι δεν έκαναν δεκάδες Γραμματείς, Υφυπουργοί και Υπουργοί εδώ και πολλά ? πολλά χρόνια.
Δύσκολο έργο. Είναι σαν να λέμε πως ο Κοντονής απαλλοτρίωσε και ο Βασιλειάδης τώρα πρέπει να χτίσει. Έτσι είναι! Αλλά με τι; Υπάρχουν υλικά ή πρέπει να τα φτιάξουμε όλα από την αρχή; Από τις πρώτες ύλες; Αυτό είναι ένα ερώτημα σημαντικό, χωρίς εύκολη απάντηση.

ΕΡ: Ο κ. Βασιλειάδης είχε σχολιάσει πως πρέπει να ασχοληθούμε και με τα υπόλοιπα αθλήματα γιατί κοντεύουμε να γίνουμε Υπουργείο ποδοσφαίρου. Κατά την γνώμη σας πιο είναι το πρώτο σας μέλημα;

«Το Τμήμα Αθλητισμού του ΣΥΡΙΖΑ, απέδειξε με εμπεριστατωμένη πρότασή του, στηριζόμενη από εκθέσεις νομικών και συνδικαλιστών του αθλητισμού, πλαισιωμένη και από την πολιτική πίεση δεκάδων παραγόντων και στελεχών, πως η απλή αναλογική είναι ένα σημαντικό εργαλείο στο δρόμο προς τον εκδημοκρατισμό και την αλλαγή του τοπίου στον αθλητισμό.
Σήμερα, ο πρώτος τα παίρνει όλα. Δεν τολμά κανείς να σταθεί σαν αντιπολίτευση. Θα τον τσακίσουν είτε με τη διαιτησία, είτε με όμιλο που θα τους πτωχεύσει, είτε με κόψιμο χρηματοδότησης είτε με χίλιους δύο τρόπους. Έχουν φαντασία στις μεθόδους εκδίκησης. Έτσι κι αλλιώς, με τον χαλκευμένο τρόπο αντιπροσώπευσης, δεν έχεις ελπίδα να εκλέξεις ούτε έναν σύμβουλο σε Ομοσπονδία. Η θέσπιση της απλής αναλογικής στις Ομοσπονδίες, με υποχρεωτική εκπροσώπηση από μέλη των Δ.Σ. των Συλλόγων και υποχρεωτική συμμετοχή της αντιπολίτευσης στις οικονομικές, τεχνικές κλπ Επιτροπές, είναι μονόδρομος. Αλλιώς δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα».

ΕΡ: Ο κ. Κοντονής είχε δηλώσει ότι θα γίνουν έλεγχοι σε ομοσπονδίες. Κάποιοι έχουν γίνει, αλλά τα αποτελέσματα δεν τα μάθαμε ποτέ? 

«Ο κρατικός μηχανισμός, έχει δομηθεί έτσι, ώστε να μην αγγίζει τις λύσεις των προβλημάτων. Οικονομικός έλεγχος σε βάθος, δεν μπορεί να γίνει με το σημερινό καθεστώς. Δεν είμαι σίγουρος αν κάποιοι υπάλληλοι δεν θέλουν ή δεν μπορούν, πάντως η ουσία είναι πως υπάρχει αδυναμία ελέγχου. Πάνω από 5-6 Ομοσπονδίες το χρόνο, δεν μπορούν να ελεγχθούν. Κι αυτές, για τα τελευταία 3-4 χρόνια, όχι για παλιότερα. Μα έτσι, ούτε τα «χαμένα» χρήματα βρίσκεις, ούτε τις πιθανές ατασθαλίες. Χρειάζονται νέοι μηχανισμοί, πιο ευέλικτοι και ανεξάρτητοι. Και κυρώσεις. Δεν μας αρκεί να λέμε «πλαστά πιστοποιητικά», «ελλιπής έλεγχος» ή «ψευδείς βεβαιώσεις». Ποιος υπέγραψε θα μάθουμε; Θα πληρώσει; Αυτά είναι τα ζητήματα.

ΕΡ: Επιμένετε στο ηλεκτρονικό μητρώο. Αυτό τι θα αποφέρει;

«Σήμερα υπάρχει ένα θολό τοπίο με Ομοσπονδίες, Σωματεία και αναγνωρίσεις. Το ηλεκτρονικό μητρώο θα λύσει αρκετά ζητήματα. Θα ξεχωρίσει η ήρα από το στάρι. Από κει και μετά όμως, καμία κυβέρνηση δεν θα έχει δικαιολογία αν επιτρέπει στον καθένα να παραπλανά τον κόσμο με «μαϊμού» σεμινάρια, σχολές και αγώνες. Ούτε με εμπορική δραστηριότητα που καλύπτεται πίσω από τον ψεύτικο μανδύα του «ερασιτεχνικού σωματείου». Βέβαια, καλό θα ήταν να αρχίσουμε από τώρα να βλέπουμε κυρώσεις ?εξοντωτικές- προς όσους παρανομούν. Αλλιώς, τα κέρδη από την παρανομία, θα ξεπερνούν την όποια πίεση?»

ΕΡ: Θα μπορούσατε να μας κάνετε ένα σχόλιο για τις εκλογές στην ΕΟΕ;
«Μετά τις εκλογές της ΕΟΕ, η απαξίωση προς τη θεσμική λειτουργία, δεν απαξιώνει τον εκλεγμένο Πρόεδρο, αλλά την ΕΟΕ, το ρόλο της και το ίδιο το Ολυμπιακό κίνημα. Η Ελλάδα, για πρώτη φορά στην ιστορία, είναι χωρίς εκπρόσωπο στην ΔΟΕ. Αντί αυτό να γίνει μάθημα προς αυτούς που ευθύνονται γι αυτό εδώ και χρόνια, έρχεται να προστεθεί στα παλιότερα προβλήματα και ο διασυρμός του τιμημένου ονόματος του αθλητισμού μέσα από όσα έγιναν πρόσφατα».

ΕΡ: Ο κόσμος κατηγορεί τους παράγοντες για την? απαξίωση των επαγγελματικών πρωταθλημάτων. Αυτή είναι η αρχή του «κακού»;

«Κακώς κατηγορούνται οι παράγοντες του ποδοσφαίρου. Δεν ευθύνονται αυτοί. Οι παλιοί πολιτικοί απέτυχαν να διαχειριστούν τη σύγχρονη πραγματικότητα. Έτσι εμφανίστηκαν Βαρδινογιάννης, Νταϊφάς, Κοσκωτάς, Αλαφούζος, Μπέος, Κούγιας, Μαρινάκης, Μελισσανίδης και οι λοιποί. Κάλυψαν το κενό που άφησαν οι άσχετοι. Το μόνο που ήξεραν να κάνουν οι Υπουργοί του παλιού δικομματισμού, ήταν να γεμίζουν με πανάκριβα γήπεδα τις εκλογικές τους περιφέρειες, να χαρίζουν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε ημέτερους και να κυνηγάνε μετάλλια με ενέσεις. Άχρηστοι εντελώς. Οπότε οι επιχειρηματίες πήραν την κατάσταση στα χέρια τους και την έκαναν?. όπως ήξεραν να την κάνουν. Χάος της Αγοράς?.. Είναι αδιανόητο το ότι όλοι κερδίζουν από το Κράτος. Γεμίζουν τα πορτοφόλια τους με κάθε τρόπο και το λογαριασμό πληρώνει ο κοσμάκης και το Κράτος. Τι επένδυσαν οι ΠΑΕ στον αθλητισμό; Τίποτα απολύτως. Πόσο λογικό είναι να παίρνεις ευρωπαϊκό σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ και οι ομάδες της Β? Εθνικής και της Α2 να μην έχουν ούτε παρόν ούτε μέλλον; Καταρρέουν τα πάντα. Που πήγαν τα κέρδη; Επενδύθηκαν ποτέ στον ερασιτεχνικό αθλητισμό ώστε να συνεχίσει εκείνος να είναι τροφοδότης αθλητών; Όχι. Αλλά οι «δικοί μας» ξέρουν καλύτερα. Άσε τους κουτόφραγκους όπου υποχρεωτικά οι επαγγελματικές ομάδες στηρίζουν το ερασιτεχνικό άθλημα. Δεν ξέρουν εκείνοι». 


ΕΡ: Ολοι λένε και υποστηρίζουν τον «καθαρό» αθλητισμό, αλλά έργα δεν βλέπουμε. Ποια είναι η άποψή σας;

Καλύτερα μετριότητα παρά μετάλλια ντόπας που μας ξεφτιλίζουν και μας κάνουν να ντρεπόμαστε. Όταν έχεις να αντιμετωπίσεις το ότι ο πρωταθλητισμός θέλει θυσίες, χωρίς τηλεόραση και περιοδικά όπως το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ, πρέπει να προστατέψεις τους υπεραθλητές εκείνους που κατέκτησαν με αίμα και πόνο τα μετάλλια. Ένας ολυμπιονίκης έχει ξοδέψει χιλιάδες ώρες σκληρής προπόνησης για να κριθεί σε μερικά δευτερόλεπτα ενός αγώνα. Ποιος έχει το δικαίωμα να αμαυρώνει αυτές τις νίκες; Γιατί σήμερα να παγιώνεται μια άποψη στη νεολαία πως «χωρίς φάρμακο δεν γίνεται»: Αυτό είναι έγκλημα, γιατί γίνεται να πετυχαίνεις και χωρίς ντόπα. Παλικάρια και κοπέλες έφεραν μετάλλια από το Ρίο χωρίς ντόπα. Γίνεται λοιπόν. Οπότε, ορθά η κυβέρνηση θεσμοθέτησε τον έλεγχο και τις ποινές από το Ε.Σ.ΚΑ.Ν. Όλα πιστεύω είναι θέμα παιδείας. Απλά κάποιοι προσπαθούν να φτάσουν στην κορυφή με τον εύκολο τρόπο. Επειδή, όμως, ο εύκολος τρόπος είναι και πιο άμεσος προσπαθούν να συκοφαντήσουν και τον «καθαρό αθλητισμό». Γι αυτό και λένε χωρίς ντόπα δεν μπορείς να φτάσεις μακριά... 

ΕΡ: Τέλος, ο αθλητικός νόμος του κ.Κοντονή δεν προχώρησε κι έχουν αρχίσει καινούργιες διαβουλεύσεις. Τι προσδοκάτε;

«Ως το καλοκαίρι να υπάρξει ένας αθλητικός νόμος που θα βλέπει δέκα χρόνια μπροστά και δεν θα είναι κολλημένος στο χτες. Δημοκρατία, διαφάνεια και προστασία του αθλητισμού ως κοινωνικό αγαθό. Να έχουν όλοι πρόσβαση: πλούσιοι και φτωχοί, μικροί και μεγάλοι, άντρες και γυναίκες, στην πόλη και στο χωριό, στο Σχολείο και στη Μονάδα, στο Δήμο και στο ΕΑΚ, παντού. Με ασφάλεια, αξιοπρέπεια, μόνος ή με άλλους, ο καθένας να έχει πρόσβαση στην άθληση. Επιπλέον, κάθε ευρώ να πιάνει τόπο. Πολλές μικρές παρεμβάσεις θέλουμε και όχι φαραωνικά έργα. Έλεγχο και όχι ασυδοσία. Αξιοποίηση αλλά όχι χάρισμα. Με λίγα λόγια θέλουμε το αύριο, γιατί μας ανήκει. Θέλουμε αλλαγή και τη θέλουμε τώρα. Η κοινωνία είναι έτοιμη και το λαχταρά».

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags