Facebook Pixel Sportdog.gr | «Δεν είναι ντέρμπι αλλά δυνατή προπόνηση – Επηρεασμένος ο ΠΑΟ, πλεονέκτημα ο ΟΣΦΠ»
| 2017-10-28 11:20:00

«Δεν είναι ντέρμπι αλλά δυνατή προπόνηση – Επηρεασμένος ο ΠΑΟ, πλεονέκτημα ο ΟΣΦΠ»

του Χρήστου Κωνσταντινίδη
«Δεν είναι ντέρμπι αλλά δυνατή προπόνηση – Επηρεασμένος ο ΠΑΟ, πλεονέκτημα ο ΟΣΦΠ»

Ο Νίκος Σαργκάνης στο sportdog.gr για το ντέρμπι των «αιωνίων»!
 

Υπηρέτησε σε μία δεκαετία τόσο τον Ολυμπιακό (1980-85) όσο και τον Παναθηναϊκό (1985-90), τρώγοντας με το... κουτάλι τα ντέρμπι των «αιωνίων».

Μάλιστα η αλλαγή... κοστουμιού από τα ερυθρόλευκα στα πράσινα είχε συζητηθεί αρκετά και είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στον Πειραιά. Ο κόσμος ζούσε το ίδιο παθιασμένα το ποδόσφαιρο τη δεκαετία του '80. Γι'αυτό ο Νίκος Σαργκάνης, δεν μπορεί να ξεχωρίσει κάποιο από αυτά τα ματς τα οποία υπερασπίστηκε είτε την πειραϊκή πλευρά είτε την αθηναϊκή.

«Όλα τα παιχνίδια μεταξύ Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού για μένα ήταν πάντα ιδιαίτερα, ανεξάρτητα της κατάστασης που βρισκόταν η κάθε ομάδα», ήταν το πρώτο του σχόλιο όταν βρέθηκε αντιμέτωπος στο ακουστικό του με το sportdog.gr.

Το «Φάντομ» του ελληνικού ποδοσφαίρου εξήγησε στη συνέχεια γιατί θεωρεί, ότι τα παλαιότερα παιχνίδια των δύο μονομάχων είχαν άλλη δυναμική.

«Υπάρχει μία διαφορά του τότε με το σήμερα. Τότε έπαιζαν εννέα ελληνόπουλα και άντε να έπαιζαν δύο ξένοι. Τώρα γίνεται το αντίθετο», τονίζει και συνεχίζει:

Δεν είναι το ίδιο όταν παίζουν 10 ξένοι

«Ο ξένος, ο άνθρωπος που έρχεται να δουλέψει στην Ελλάδα, δεν ξέρω, αν αισθάνεται αυτό που λέμε ντέρμπι. Σίγουρα έχουν παίξει και αυτοί τέτοιου είδους παιχνίδια στη χώρα τους. Αλλά, όπως καταλαβαίνετε δεν είναι το ίδιο πράγμα να παίζουν δέκα ξένοι και δύο Έλληνες. Δεν αισθάνονται το ίδιο, το βάρος της αναμέτρησης. Έρχονται, κάνουν τη δουλειά τους, φεύγουν. Το ελληνόπουλο το βράδυ, μετά το ματς υπήρχε περίπτωση να μη βγει έξω το βράδυ ή να πιει τον καφέ του μακριά από τον κόσμο. Η αίσθηση του ντέρμπι έχει αλλάξει. Παραμένει να είναι ντέρμπι, τυπικά, γιατί υπάρχει η προϊστορία των δύο ομάδων».

Κληθείς να σχολιάσει την παρατήρηση του sportdog.gr για την απουσία αίγλης σε αυτά τα ματς συμφώνησε. «Έτσι ακριβώς. Γιατί έχουμε δει ντέρμπι πραγματικά που πέρασαν και έφυγαν χωρίς να καταλάβουμε αν είναι ντέρμπι ή όχι», είπε συγκεκριμένα.

Χωρίς οπαδούς είναι σαν προπόνηση

Η συζήτηση πήγε στο μόνιμο οπαδικό θέμα των τελευταίων χρόνων που αφορά την απουσία των φιλάθλων και των δύο ομάδων. «Εγώ δεν μπορώ να το καταλάβω. Μόνο στην Ελλάδα γίνεται αυτό», σχολιάζει και συνεχίζει «Είναι σαν τον τραγουδιστή που βγαίνει, να τραγουδήσει χωρίς κοινό. Γιατί να παίξει η φιλοξενούμενη ομάδα χωρίς τους οπαδούς της; Δεν είναι όμορφο αυτό. Δεν είναι όπως το ζήσαμε εμείς. Δεν είναι ντέρμπι. Μια δυνατή προπόνηση θα είναι».

Έχει πλεονέκτημα Ο Ολυμπιακός

Ποια ομάδα είναι πιο έτοιμη σύμφωνα με τον Νίκο Σαργκάνη; «Ο Ολυμπιακός, γιατί έχει μία ηρεμία εξωαγωνιστική. Στα διοικητικά του εννοώ. Αυτό το βγάζουν οι παίκτες μέσα στο γήπεδο. Έχει και τη νίκη με τον ΠΑΟΚ. Έχει πολλά υπέρ του ο Ολυμπιακός», επισημαίνει και απαντά σε ερώτηση για το αν θα επηρεαστεί από τα εξωαγωνιστικά του προβλήματα ο Παναθηναϊκός.

«Όσο και να θέλουμε να πιστεύουμε, ότι δεν επηρεάζονται οι παίκτες, άλλο τόσο επηρεάζονται. Είναι ήδη επηρεασμένοι οι παίκτες του ΠΑΟ από την όλη κατάσταση», υπογραμμίζει.

Όταν του ζητήθηκε να εκτιμήσει τη στρατηγική που θα εφαρμόσουν οι προπονητές στο χορτάρι ήταν ξεκάθαρος. «Δεν ξεκινάει κανείς να παίξει ανοιχτά σε ένα ντέρμπι. Στην πορεία αν τυχόν ανοίξει το σκορ νωρίς, τότε διαφοροποιείται η τακτική της ομάδας»

Το διπλό δίνει τίτλο;

Ο Νίκος Σαργκάνης συμφωνεί, ότι το διπλό θα δώσει ψυχολογικό προβάδισμα στον Ολυμπιακό για τη μάχη του τίτλου. «Ο Ολυμπιακός κερίζοντας το παιχνίδι βγάζει ένα δύσκολο πρόγραμμα με ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκό. Έχω την αίσθηση, ότι έχοντας τις λιγότερες απώλειες στα ντέρμπι έχεις και το προβάδισμα στο πρωτάθλημα», εκτιμά.

Ξεχωρίζει άραγε ο παλαίμαχος τερματοφύλακας κάποιον παίκτη από τις δύο ομάδες; «Εγώ πάντα λέω, ότι ο Φορτούνης είναι ο καλύτερος», λέει και συμπληρώνει: «Μπορεί να παίξει Ευρώπη άνετα. Σε αυτό το θέμα έχει πλεονέκτημα ο Ολυμπιακός. Το παιδί αυτό έχει δείξει, ότι μπορεί να προσφέρει πολλά στο ελληνικό ποδόσφαιρο».

Σεβασμός στον κόσμο που πληρώνει

Ως είθισται πριν από τέτοια μεγάλα παιχνίδια, το «Φάντομ» ευχήθηκε η αναμέτρηση να έχει την καλύτερη δυνατή έκβαση. «Πάνω απ' όλα να γίνει ένα ωραίο παιχνίδι. Να υπάρχει θέαμα, γκολ και πάθος. Όταν είσαι επαγγελματίας μπαίνεις μέσα και παίζεις για τους δικούς σου λόγους πάντα. Αλλά οι ποδοσφαιρισές πρέπει επίσης να σεβαστούν τον κόσμο που πληρώνει ακριβά ένα εισιτήριο αυτήν την εποχή. Εύχομαι να γίνει καλό παιχνίδι και να το χαρεί ο κόσμος», κατέληξε ο Νίκος Σαργκάνης.
 

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags