Facebook Pixel Το 3-2 είναι το μεγαλύτερο διπλό ελληνικής ομάδας στην Ευρώπη;
| 2015-10-01 12:22:00

Το 3-2 είναι το μεγαλύτερο διπλό ελληνικής ομάδας στην Ευρώπη;

Το 3-2 είναι το μεγαλύτερο διπλό ελληνικής ομάδας στην Ευρώπη;

Ο Κ. Νικολακόπουλος επιχειρεί μέσα από το blog του να απαντήσει στο ερώτημα.
 

Είναι λοιπόν το 3-2 επί της Άρσεναλ το μεγαλύτερο διπλό ελληνικής ομάδας στην Ευρώπη;

Νομίζω πως αυτή η άποψη δεν είναι καθόλου μακριά από την πραγματικότητα! Γιατί μιλάμε για ένα διπλό επί μίας εκ των παραδοσιακά κορυφαίων ομάδων της Αγγλίας, εκεί δηλαδή όπου οι νίκες ελληνικών συλλόγων ήταν περιορισμένες σε μόλις δύο επί ομάδων μικρότερης εμβέλειας (Ντέρμπι-ΑΕΚ 2-3 και Τότεναμ-ΠΑΟΚ 1-2) και σε διοργανώσεις μικρότερης εμβέλειας (Κύπελλο ΟΥΕΦΑ και μετά Γιουρόπα Λιγκ).

Θα έλεγα ότι ίσως πρέπει να περιμένουμε για να δώσουμε μία ακόμη πιο ασφαλή απάντηση! Να περιμένουμε να δούμε αν θα συνοδευθεί με μία πρόκριση του Ολυμπιακού στους 16 του Τσάμπιονς Λιγκ. Έστω από μία συνέχιση της παρουσίας του στην Ευρώπη, μέσα από το Γιουρόπα Λιγκ. Διότι, αυτή καθ΄ εαυτή η νίκη ήταν τεράστια, αλλά θα πάρει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις αν ο Ολυμπιακός καταφέρει και περάσει.

Για παράδειγμα, το διπλό (1-0) στο Μονακό το 1992, σήμανε την πρόκριση στα προημιτελικά του Κυπέλλου Κυπελλούχων. Έστω κι αν τότε τα πράγματα ήταν πολύ διαφορετικά κι αρκούσαν δύο προκρίσεις για να φτάσεις στους «8», ο Ολυμπιακός είχε γράψει μία πολύ σημαντική σελίδα στην ιστορία του, παίζοντας στα προημιτελικά της δεύτερης μεγαλύτερης ευρωπαϊκής διοργάνωσης.

Κατά την γνώμη μου μεγάλο διπλό ήταν και το Ίντερ-Παναθηναϊκός 0-1 το 2008, γιατί ο Παναθηναϊκός είχε περάσει από τη φάση των ομίλων. Ίσως το μεγαλύτερο διπλό του. Γιατί το Άγιαξ-Παναθηναϊκός 0-1 ήταν μεν στα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ το 1996, αλλά δεν ήταν αρκετό για πρόκριση. Όπως και το Πόρτο-Παναθηναϊκός 0-1 το 2003 ήταν μεν στα προημιτελικά του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, αλλά δεν έφερε πρόκριση.

Κι αν από το Άρσεναλ-Ολυμπιακός 2-3 προκύψει και πρόκριση του Ολυμπιακού, άρα αποκλεισμός της Άρσεναλ, νομίζω ότι θα είναι το μεγαλύτερο διπλό, κι από το Ίντερ-Παναθηναϊκός 0-1, γιατί τότε η Ίντερ είχε περάσει κι αυτή! Πιστεύω ότι αυτά τα δύο, με το Μονακό-Ολυμπιακός 0-1 είναι τα τρία πιο σπουδαία διπλά, κάτω από αυτό το πρίσμα.

Από εκεί και πέρα, θεωρώ ότι τα άλλα πιο σημαντικά διπλά των ομάδων μας ήταν…

Το Ρόμα-Παναθηναϊκός 2-3 το 2010 γιατί ο Παναθηναϊκός απέκλεισε τη Ρόμα στους 32 του Γιουρόπα Λιγκ.

Το Ατλέτικο Μαδρίτης-Άρης 2-3 το 2010 γιατί και πέρασε ο Άρης από τη φάση των ομίλων του Γιουρόπα Λιγκ, αλλά κι αποκλείστηκε η Ατλέτικο.

Και το Τότεναμ-ΠΑΟΚ 1-2 το 2011 γιατί και πέρασε ο ΠΑΟΚ από τη φάση των ομίλων του Γιουρόπα Λιγκ, αλλά κι αποκλείστηκε η Τότεναμ.

Για την ΑΕΚ νομίζω ότι τα πιο σημαντικά διπλά της ήταν επί βρετανικού εδάφους: το 3-2 επί της Ντέρμπι το 1976 γιατί είχε φέρει και πρόκριση στον γ΄ γύρο του ΟΥΕΦΑ και το 1-0 επί της Ρέϊντζερς το 1994 στο Πρωταθλητριών γιατί την έβαλε στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ.

Βεβαίως, αυτή είναι μία δική μου οπτική, που δεν είναι κι απαραίτητα η σωστή. Έχει, όμως, νομίζω ένα ισχυρό σκεπτικό. Από εκεί και πέρα, κάθε τέτοιο διπλό έχει μεμονωμένα τη δική του τεράστια αξία. Έχει περάσει στην ιστορία Κι ό,τι γράφει, δεν ξεγράφει.

Οι εντός έδρας νίκες του Ολυμπιακού επί της Γιουνάϊτεντ κι επί της Γιουβέντους η, εκείνη επί της Λίβερπουλ, θα είναι χρυσές σελίδες πάντα στην ιστορία του-κι ας μην είχαν φέρει προκρίσεις.

Πηγή: gazzetta.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags