Facebook Pixel Ιδού το μυστικό του Monfils στα διαλείμματα!
Άλλα Σπορ
| 2014-09-11 12:15:00

Ιδού το μυστικό του Monfils στα διαλείμματα!

Ιδού το μυστικό του Monfils στα διαλείμματα!

Πώς εξηγούνται  οι άκρως εντυπωσιακές αθλητικές επιδόσεις του Γάλλου τενίστα που έφθασε στο σημείο να αντικρίσει στα μάτια στο US Open τον "βασιλιά" Roger Federer;

Καθώς ένα από τα κορυφαία τουρνουά Grand Slam στο τένις έχει μόλις ολοκληρωθεί, ένα από τα αξιοπρόσεκτα που θα μας μείνουν από το φετινό US Open είναι οι άκρως εντυπωσιακές αθλητικές επιδόσεις του Gael Monfils. Ο Γάλλος τενίστας εντυπωσίασε για μια ακόμη φορά με τις αθλητικές επιδόσεις και τα κορυφαία αντανακλαστικά του με τα οποία και "κοίταξε" στα μάτια τον "Βασιλιά" Roger Federer στον προημιτελικό γύρο της διοργάνωσης, από τον οποίο τελικά ηττήθηκε στο 5ο σετ (4-6, 3-6, 6-4, 7-5, 6-2).

Ο 28χρονος Γάλλος αθλητής θα μείνει φέτος στην ιστορία για το εντυπωσιακό θέαμα που προσέφερε με φάσεις όπως αυτή: 

...αλλά και για το στιγμιότυπο επίσης, όπου μεταξύ των σετ των κορυφαίων αγώνων, όπως σε αυτόν με τον Federer, δεν παραλείπει να δροσίζεται με γνωστό αναψυκτικό τύπου cola.

Τι όμως μπορούν να προσδώσουν τα ροφήματα που περιέχουν καφεΐνη στους αθλητές του τένις; Όλοι γνωρίζουμε ότι πρόκειται για ένα άκρως θεαματικό, αλλά επίπονο άθλημα, καθώς τα βασικά στοιχεία της καθημερινότητας ενός αθλητή τένις περιέχουν πειθαρχημένη και συστηματική προσπάθεια, πολύωρες προπονήσεις, υπομονή και επιμονή. Σύμφωνα όμως, με τους επιστήμονες του κλάδου της υγείας, οι αθλητές του απαιτητικού αυτού σπορ, έχουν ένα επιπλέον σύμμαχο στην συνεχή προσπάθεια που καταβάλλουν καθημερινά: τα ροφήματα που περιέχουν καφεΐνη.

Τι έδειξε σχετική έρευνα

Έρευνα που δημοσιεύθηκε τον Αύγουστο στο επιστημονικό περιοδικό International Journal of Sports Physiology and Performance, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση με μέτρο τέτοιων ροφημάτων, ως μέρος της καθημερινής διατροφής των αθλητών έχει θετική επίδραση στην αθλητική απόδοση. Από τη μελέτη, προέκυψε ότι η κατανάλωση ροφημάτων με καφεΐνη, πριν από την άσκηση, αυξάνει σε ένα βαθμό τη σωματική απόδοση των έφηβων αθλητών του τένις.

Για τις ανάγκες της έρευνας, 14 αθλητές του τένις, υψηλού αθλητικού επιπέδου, ηλικίας 16 ετών, χωρίστηκαν σε δύο ομάδες των επτά ατόμων. Στη μία χορηγήθηκε μια μέτρια δόση καφεΐνης, της τάξης των 3 mg ανά κιλό σωματικού βάρους, με τη μορφή ενός καφεϊνούχου ροφήματος, ενώ στη δεύτερη το ίδιο ποτό χωρίς καφεΐνη (placebo). Μετά από εξήντα λεπτά (σ.σ. τόσο περίπου διαρκεί ο μεταβολισμός της καφεΐνης), οι συμμετέχοντες έκαναν ένα τεστ δύναμης χειρολαβής, ένα τεστ sprint και στη συνέχεια έπαιξαν μια προσομοίωση αγώνα. Η ταχύτητα των αθλητών, κατά τη διάρκεια των αγώνων, αξιολογήθηκε με τη χρήση μιας συσκευής εντοπισμού θέσης (GPS), ενώ οι αγώνες βιντεοσκοπήθηκαν.

Οι υπεύθυνοι της έρευνας, αναλύοντας τα ευρήματά της, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι αθλητές, που κατανάλωσαν το ρόφημα με καφεΐνη, σε σύγκριση με το ποτό placebo, είχαν περισσότερη δύναμη στη χειρολαβή και στα δύο χέρια. Παρουσίασαν επίσης καλύτερο ρυθμό στο τρέξιμο, ενώ πέτυχαν περισσότερα sprints, κατά την προσομοίωση του παιχνιδιού, όπως και περισσότερους πόντους στη διάρκειά του!

Οι διαπιστώσεις της έρευνας επιβεβαίωσαν ότι η κατανάλωση ροφημάτων με καφεΐνη βελτιώνει τη νευρομυική διέγερση, αυξάνει τον μεταβολικό ρυθμό και άρα τον ρυθμό με τον οποίο παράγεται ενέργεια στον οργανισμό μας, μειώνοντας το αίσθημα της κόπωσης και αυξάνοντας την αντοχή κατά την άσκηση.

Προφανώς κάτι ξέρει ο κορυφαίος αθλητής του τένις Gael Monfils, που δροσίζεται στα διαλείμματα με ένα αναψυκτικό!
 

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags