Facebook Pixel Μία απάντηση στη Θ13
| 2015-09-20 13:50:00

Μία απάντηση στη Θ13

Μία απάντηση στη Θ13

Ο Άλκης Φιτσόπουλος καταρρίπτει τον ισχυρισμό της ότι ο Παναθηναϊκός είναι «ιδέα»...

«Ο Παναθηναϊκός είναι ιδέα κι όχι εταιρία», αναφέρεται ανάμεσα στ’ άλλα, στην ανακοίνωση της Θ13, η οποία εξεδόθη για τα άσχημα αποτελέσματα της ομάδας. Είναι πράγματι συγκινητική στο άκουσμα η προσέγγιση περί «ιδέας», καθότι διοχετεύει έναν ρομαντισμό, χαμένη έννοια στην σύγχρονη Ελλάδα. Όπως πανέμορφο ακούγεται αυτό το κάτι σαν «άμεση δημοκρατία», πως θα γίνεται έλεγχος κάθε αγωνιστική. Εννοιολογικά, ο Παναθηναϊκός, ο Ολυμπιακός, η ΑΕΚ, ο ΠΑΟΚ δεν είναι ιδέες, είναι (κάτι σαν) ιδεολογίες που μεταλλάχθηκαν σε ιδεοληψίες, αλλά δεν είναι του παρόντος να το αναλύσουμε.

Αν η Θ13, η κάθε κοινωνική ομάδα κι ο κάθε πολίτης αυτής της χώρας ζει το σήμερα με σημείο αναφοράς τον ρομαντισμό του χθες, εγώ είναι μαζί του. Ο ρομαντισμός έχει ως κυρίαρχο στοιχείο το συναίσθημα κι όχι τη λογική, ενώ (θέλω να πιστεύω πως) παραμένει ακόμα το αντίβαρο στις κλασικές θεωρίες της αριστοκρατίας. Τι, ακριβώς, προτάσσουν αυτές οι κλασικές θεωρίες, ειδικά σήμερα; Ότι το χρήμα είναι υπεράνω όλων. Αυτό.

Η Θ13 αυτοπροσδιορίζεται ως θεματοφύλακας της «πράσινης ιδέας». Θεματοφύλακας των πάντων τη σήμερον ημέραν είναι το χρήμα και μόνο αυτό. Ο Παναθηναϊκός είναι μία κανονική ποδοσφαιρική εταιρία που παράγει θέαμα με σκοπό το κέρδος και δεν έχει καμία σχέση με τον Παναθηναϊκό του Καλαφάτη και των μετέπειτα χρόνων, ως ένα ηθικοπλαστικό σωματείο.

Ομάδες, όχι μόνο ποδοσφαιρικές, που έμειναν προσκολλημένες σε «ιδέες» και τα στερεότυπα του παρελθόντος, παρασύρθηκαν από το χρόνο και έσβησαν. Θέλετε παραδείγματα; Ο Άρης, η Δόξα Δράμας, η Παναχαϊκή, η Καλαμάτα, η Λάρισα. Κι ο Ολυμπιακός επί εποχής «πέτρινων χρόνων» με Σαλιαρέλη κλπ., θα κινδύνευε με αφανισμό αν δεν υπήρχε μία εφημερίδα, το «ΦΩΣ των σπορ» για να συντηρήσει το συνεκτικόν του λαού του. Η δε ΑΕΚ, όταν κι αυτή ξέμεινε από χρήμα και έπαιζε «για τη φανέλα», την … ιδέα, δηλαδή, βρέθηκε στην Γ εθνική.

Στην κατακλείδα, είναι καλές αυτές οι «παρεμβάσεις» των οργανωμένων, είναι θεμιτό να θεωρούν τον Παναθηναϊκό μέρος της πνευματικής τους ιδιοκτησίας και να συμπάσχουν, να πονούν, αλλά η αμείλικτη πραγματικότητα τους αγνοεί, όταν όλα περιστρέφονται γύρω από το χρήμα. Συνεπώς είναι άστοχο να επικαλούνται στην ανακοίνωσή τους ότι οι παίκτες πρέπει να καταλάβουν ότι ο Παναθηναϊκός είναι ιδέα κι όχι εταιρία.

Το ορθόδοξο της εποχής είναι οι παίκτες ν’ αντιληφθούν ότι ο Παναθηναϊκός είναι εταιρία που τους πληρώνει. Κι αν δεν ανταποκρίνονται, τους αλλάζει, καθότι αυτό επιτάσσει η βασιλεία του χρήματος και στο ποδόσφαιρο. Φυσικά, ό,τι ισχύει για τους οργανωμένους της Θ13, ισχύει για όλους τους οργανωμένους κάθε ομάδας. Διότι, δυστυχώς, ένας αποστεωμένος οικονομικά σύλλογος δεν έχει άλλη επιλογή από το να επικαλείται την «ιδέα» ως μέσο επιβίωσης…

Πηγή: Sportit.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags