Facebook Pixel Τοποθέτηση Βαρουφάκη για ευρώ ή δραχμή!
Life
| 2015-06-27 19:10:00

Τοποθέτηση Βαρουφάκη για ευρώ ή δραχμή!

Τοποθέτηση Βαρουφάκη για ευρώ ή δραχμή!

Τι είπε ο Υπουργός Οικονομικών για την έξοδο ή όχι από το ευρώ, αλλά και από την Ευρωζώνη. Σε ποια περίπτωση θα παρακινήσει το λαό να ψηφίσει "ναι" στο δημοψήφισμα.

Σε δηλώσεις του στις Βρυξέλλες ο Γιάνης Βαρουφάκης μίλησε για τις τελευταίες κρίσιμες εξελίξεις και ξεκαθάρισε ότι το δημοψήφισμα δεν έχει να κάνει με την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, ούτε από την Ευρωζώνη. 

Παράλληλα, τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί για μια ύστατη συμφωνία μέχρι την Τρίτη και αν υπάρξει τέτοια, τότε θα παρακινήσει τον λαό να ψηφίσει "ναι" στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου.

Αναλυτικά όσα δήλωσε ο κ. Βαρουφάκης:

"Δεν μας πρότειναν βιώσιμη συμφωνία. Αυτή η πρόταση απλά δεν θα περνούσε από τη Βουλή, και να την προωθούσαμε ως κυβέρνηση. Εξηγήσαμε, ότι δεν κρίναμε ότι έχουμε εντολή να δεχθούμε τέτοιο πακέτο, που επεκτείνει την κρίση, ενώ δεν έχουμε εντολή και να απορρίψουμε τηυν πρόταση. Εμείς τους είπα, εκλεγήκαμε με το 36%. Αυτή είναι μία απόφαση που πρέπει να πάρει ο ελληνικός λαός. Ο πραγματικός λόγος που βρισκόμαστε στο ίδιο σημείο μετα από τόσους μήνες, είναι ότι ποτέ δεν έγινε δεκτό η αρχή του ότι υπάρχει ένα Μνημόνιο που κληρονομήσαμε και ότι είχαμε πρόταση δική μας κι αυτά έπρεπε να ταιριάξουν.

Το κείμενο της 20ης Φεβρουαρίου ήταν ένα κείμενο ελπίδας. Όμως οι θεσμοί δεν σεβάστηκαν το πνεύμα του κειμένου. Αντίθετα, μας έλεγαν ότι μπορούμε να έχουμε όποια συμφωνία θέλαμε, αρκεί να είναι το Μνημόνιο.

Η σημερινή απόρριψη της αίτησης παράτασης και η αποτυχία του Eurogroup, θεωρώ ότι κάνει μόνιμο κακό και ζημία στην αξιοπιστία του Eurogroup σαν θεσμό, ένωσης δημοκρατικών εταίρων, που πασχίζουν για το κοινό τους συμφέρον.

Ανακοινώθηκε από Ντάισελμπλουμ η δεύτερη συνεδρία χωρίς συμμετοχή της Ελλάδας. Δεν υπεγράφη από εμάς το κείμενο που αυτή τη στιγμή υπογράφεται. Ρώτησα αν ο Ντάισελμπλουμ είχε το δικαίωμα να προχωρήσει σε δήλωση χωρίς εμάς. Η απάντηση ήταν ότι μπορεί, γιατι μου είπαν ότι το Eurogroup δεν υπάρχει ως θεσμοθετημένο όργανο.

 Δεν μπορούμε να εφαρμόσουμε κάτι που δεν πιστεύουμε, χωρίς την έγκριση του ελληνικού λαού. Εάν ο ελληνικός λαός ήθελε να υπογράψουμε τη συμφωνία, θα το κάναμε ακόμα κι αν αυτό σήμαινε ανασχηματισμό της κυβέρνησης.

Να θυμάστε ότι εμείς ειμαστε απλώς τα όργανα της βούλησης του ελληνικού λαού.

Οι ελληνικές κυβερνήσεις εδώ και χρόνια δεν είχαν αξιοπιστία. Το ίδιο ισχύει και για το Eurogroup. Ετέθη σε εφαρμογή το πιο σκληρό πρόγραμμα σε καιρό ειρήνης, που απέτυχε. Και οι δύο πλευρές πρέπει να δουλέψουν την αξιοπιστία τους.

Η Ελλάδα έχει λαμβάνειν 1,9 δισ. ευρώ από τα κέρδη της ΕΚΤ το 2014. Και ταυτόχρονα χρωστάμε 1,3 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ. Η πρότασή μας είναι να δοθούν κατευθείαν αυτά τα χρήματα στο ΔΝΤ.

Δεν υπάρχει καμία αμφισημία. Το ερώτημα είναι σαφές. Αυτό που κάνουμε ως δημοκρατική χώρα, ρωτάμε τον ελληνικό λαό "ναι" ή "όχι". Όποιος λέει ότι το δημοψήφισμα έχει να κάνει με το ευρω, ερμηνεύει λανθασμένα το ερώτημα. Δεν υπάρχει θέμα εξόδου από την Ευρωζώνης. Οποιοδήποτε τέτοιο ερώτημα για έξοδο ή μη από το ευρώ, θα παραβίαζε τις Συνθήκες.

Η ελλ. κυβέρνηση πασχίζει για συμφωνία της ύστατης στιγμής μέχρι την Τρίτη.

 Ελπίζουμε ότι στο μεταξύ θα υπάρξει συμφωνία. Αν υπάρξει συμφωνία, άποψή μας είναι, να πούμε στον ελληνικό λαό την Κυριακή να ψηφίσει "ναι"".

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags