Αν μπορούμε να κρατήσουμε μια φράση από τη συνέντευξη που παραχώρησε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Γιασάρ Γκιουλέρ, σε συνέντευξή του στο δημοσιογράφο Χακάν Τσελίκ στο CNNTurk δεν είναι τα θετικά μηνύματα που απορρέουν από τη Διακήρυξη των Αθηνών, αλλά ότι η Τουρκία δεν αλλάζει ούτε κόμμα από τους σχεδιασμούς της. «Δεν υπάρχει κανένα ζήτημα διακύβευσης των εθνικών μας συμφερόντων», ανέφερε ο Γκιουλέρ, που σημαίνει, ότι η Άγκυρα θα συνεχίσει να διεκδικεί το μισό Αιγαίο.

Γι'αυτό όσοι έχουν ψευδαισθήσεις στην Ελλάδα, τους διαβεβαιώνει για μια ακόμα φορά ο Τούρκος στρατηγός, ότι η ελληνοτουρκική φιλία αποτελεί όνειρο θερινής νυκτός...

Ο Γκιουλέρ δηλώνει πως η Τουρκία δεν θα επηρεαστεί από την παρουσία ελληνικών αεροσκαφών F-35 στο Αιγαίο και ταυτόχρονα εκφράζει την επιθυμία για συνεννόηση και διάλογο με την Αθήνα, χωρίς αυτό να σημαίνει υποχώρηση από εθνικά συμφέροντα.

Όσον αφορά την Κύπρο, ο Τούρκος υπουργός εμφανίζεται απόλυτος και δεν διστάζει να δηλώνει ότι η παρουσία του τουρκικού στρατού στην Κύπρο αποτελεί «εγγύηση για την ειρήνη», διατηρώντας παράλληλα τη θέση για μια λύση δύο κρατών.

Προβάλλει «αυτοπεποίθηση» με την εξέλιξη της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας, παρόλο που επιβεβαιώνει την παράλληλη αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων στην αγορά αεροσκαφών, συμπεριλαμβανομένων των Eurofighters.

O Γιασάρ Γκιουλέρ σχολίασε την προμήθεια αεροσκαφών F-35 προς την ελληνική αεροπορία, υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία δεν θα επηρεαστεί από την παρουσία των υπερσύγχρονων μαχητικών στο Αιγαίο, ενώ παράλληλα οι δηλώσεις του αποκαλύπτουν μια επιθυμία αναζήτησης κοινών σημείων και επίλυσης των διαφορών με διάλογο και διπλωματία.

«Η Ελλάδα είναι μέλος του ΝΑΤΟ, αγοράζει F-35, θα χαρούμε να το κάνει. Αλλά το F-35 από μόνο του δεν μειώνει τις ικανότητες της Τουρκίας στο Αιγαίο. Αυτό πρέπει να το καταλάβουν όλοι καλά. Εγώ προσωπικά το εκλαμβάνω ως προσβολή για τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις. ‘Πάω να αγοράσω ένα F-35’. Και λοιπόν τι; ‘Θα κυριαρχήσω σε όλα;’ Αυτή η προσέγγιση είναι απαράδεκτη. Αλλά φυσικά, ως μέλος του ΝΑΤΟ, θα μας ευχαριστούσε, εάν η Ελλάδα κατείχε F-35, ως μέλος του ΝΑΤΟ και αυτή.

Επίσης, έρχεται και το δικό μας αεροσκάφος KAAN. Δεν ξέρουμε πού θα οδηγηθεί το θέμα των F-35 με τις ΗΠΑ», σημείωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, υποστηρίζοντας ότι η πόρτα για απόκτηση F-35 εκ μέρους της Τουρκίας παραμένει ακόμη ανοιχτή.

Εμπιστοσύνη πριν, συζητήσεις μετά

Σχετικά με την προοπτική των ελληνοτουρκικών σχέσεων, λαμβάνοντας υπόψη τις πρόσφατες εξελίξεις και τις διπλωματικές προσπάθειες, αλλά και τις προσπάθειες για αποκλιμάκωση στο Αιγαίο, ο Γιασάρ Γκιουλέρ εκφράζει την επιθυμία της Τουρκίας να διατηρήσει φιλικές σχέσεις με τους γείτονές της, χωρίς ωστόσο να παραβλέπει τα εθνικά της συμφέροντα. Επισημαίνει την ανάγκη για δράσεις που θα ενισχύσουν την εμπιστοσύνη μεταξύ των χωρών, προτού συζητηθούν ευαίσθητα θέματα.

«Ο πόλεμος σήμερα είναι πολύ δύσκολος και κάθε πόλεμος σημαίνει μια καταστροφή. Δεν επιθυμούμε κακές σχέσεις με κανέναν από τους φίλους μας και τους γείτονές μας. Και το εκφράζουμε με κάθε ευκαιρία. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι όταν γινόμαστε φίλοι, ξεχνάμε τα εθνικά μας συμφέροντα. Δεν λέμε κάτι τέτοιο, υπάρχουν όμως θέματα στα οποία μπορούμε να συμφωνήσουμε. Ας βρούμε πρώτα ποια είναι αυτά, αυτό είναι το θέμα μας. Μιλάμε για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, ας αυξήσουμε την εμπιστοσύνη, ας αυξηθεί πρώτα η εμπιστοσύνη μεταξύ μας και μετά, τα άλλα θέματα που πρέπει να συζητηθούν, φυσικά και θα συζητηθούν όταν έρθει η ώρα. Τώρα προσπαθούμε μόνο να βελτιώσουμε τη φιλία με Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Πρώτα απ’ όλα να μιλήσουμε για θέματα στα οποία μπορούμε να συμφωνήσουμε. Δεν είναι απαραίτητο να πραγματοποιούμε κάθε μέρα μια δραστηριότητα στο Αιγαίο. Ωστόσο, όπως ήδη είπα, δεν υπάρχει κανένα ζήτημα διακύβευσης των εθνικών μας συμφερόντων».

Φέραμε ειρήνη στην Κύπρο

Χαρακτηρίζοντας την παρουσία του τουρκικού στρατού στην Κύπρο τα τελευταία 50 χρόνια ως εγγύηση για την ειρήνη, ο υπουργός τονίζει τον επιδραστικό ρόλο που διαδραμάτισε η Τουρκία στη διασφάλιση της σταθερότητας στο νησί. Παράλληλα, επιμένοντας σε μια ισότιμη λύση δύο κρατών, η Άγκυρα δείχνει ότι δεν προτίθεται να αποκλίνει από τις βασικές της θέσεις ως προς το Κυπριακό.

«Το θέμα μας στην Κύπρο είναι η θέση των Τούρκων αδελφών μας εκεί. Υπάρχει ειρήνη εκεί επί 50 χρόνια, φέτος είναι η 50ή επέτειος, υπάρχει ειρήνη εδώ και 50 χρόνια. Ο τουρκικός στρατός πήγε εκεί το 1974. Φέραμε ειρήνη και σταθερότητα και στην ελληνοκυπριακή πλευρά. Τώρα τους απασχολεί μόνο η πρόοδος. Επί 50 χρόνια δεν υπήρξε καμία σύγκρουση, δεν υπήρξε πόλεμος. Ως εκ τούτου, φέραμε ειρήνη και σταθερότητα τόσο στον Βορρά όσο και στον Νότο. Φυσικά, η Κύπρος είναι το εθνικό μας ζήτημα και δεν μπορούμε να το εγκαταλείψουμε. Δεν τίθεται πια θέμα Συνομοσπονδίας ή Ομοσπονδίας στην Κύπρο, τελείωσε. Αυτό τελείωσε. Ισότιμα κυρίαρχα δύο κράτη εκεί: λύση μπορεί να βρεθεί μόνο με αυτόν τον τρόπο. Δεν δεχόμαστε καμία άλλη λύση».

Η Τουρκία δεν χωράει στο καβούκι της

Με δηλώσεις που αντανακλούν την αυτοπεποίθηση και τη φιλοδοξία της Τουρκίας, ο Γιασάρ Γκιουλέρ εκθειάζει για άλλη μια φορά την Αμυντική Βιομηχανία. Το μαχητικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος Kizilelma (Κόκκινο Μήλο) σηματοδοτεί για τον Τούρκο υπουργό Άμυνας ένα νέο κεφάλαιο για την τουρκική αμυντική βιομηχανία, χαρακτηρίζοντάς το ως ένα από τα καλύτερα αεροσκάφη. Το μήνυμα που στέλνει πλέον η Άγκυρα είναι σαφές:

«Είμαστε πλέον μια χώρα που δεν χωράει στο καβούκι της. Το Kizilelma (Κόκκινο Μήλο) είναι ένα από τα καλύτερα αεροσκάφη, το καλύτερο αεροσκάφος. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους αδελφούς και τις αδελφές μας που εργάζονται στην αμυντική βιομηχανία έναν προς έναν. Δημιουργούν ένα πολύ φιλόδοξο έργο για λογαριασμό της χώρας μας».

Η Τουρκία αναπροσαρμόζει το ρόλο της στο Ιντζιρλίκ

Ο Γιασάρ Γκιουλέρ επιβεβαιώνει ότι η αεροπορική βάση του Ιντζιρλίκ (ΝΑ Τουρκία) υπόκειται στον απόλυτο έλεγχο και τη διαχείριση της Τουρκίας, προσπαθώντας να απαντήσει στις φωνές σχετικά με τη χρήση της και το ρόλο τους στην κρίση της Γάζας.

«Η ονομασία του Ιντζιρλίκ τώρα είναι 10η Διοίκηση Βάσης Αεριωθουμένων. Είχαμε μόνο μεταγωγικά αεροσκάφη εκεί πριν. Αλλά μετά τα γεγονότα στη Συρία, φέραμε τα F-16 μας στο Ιντζιρλίκ και τα αναπτύξαμε εκεί. Το είχαμε ανακοινώσει ήδη από πέρυσι. Τώρα το πραγματικό όνομα είναι 10η Κύρια Διοίκηση Βάσης Αεριωθουμένων. Είναι μια βάση όπου ισχύουν 100% οι κανόνες, οι νόμοι και οι λειτουργίες της Δημοκρατίας της Τουρκίας. Δεν ήταν ποτέ μια αμερικανική βάση, μια βάση του ΝΑΤΟ. Είναι εξ ολοκλήρου βάση υπό τη διαχείριση της Τουρκίας».

Θέλουμε να αγοράσουμε Eurofighters

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά ότι οι διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ για τα F-16 εξελίσσονται θετικά, χωρίς αυτό όμως να σταματά την αναζήτηση εναλλακτικών στην αγορά αεροσκαφών, όπως τα Eurofighters. Ωστόσο, οι διαπραγματεύσεις φαίνεται να αντιμετωπίζουν εμπόδια από τους Γερμανούς συμμάχους. Η πώληση πάντως Eurofighters στη Σαουδική Αραβία μπορεί να αποτελέσει, σύμφωνα με τον Γκιουλέρ, θετικό προηγούμενο και για την Τουρκία.

«Οι συνομιλίες με τους φίλους μας στις ΗΠΑ συνεχίζονται θετικά, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Το Eurofighter δεν είναι ένα αεροσκάφος που ανήκει μόνο στους Γερμανούς φίλους μας, είναι μια κοινοπραξία, υπάρχουν επίσης η Βρετανία και η Ισπανία. Θέλουμε να αγοράσουμε αυτό το αεροσκάφος, το λέγαμε από την αρχή, και υπάρχουν κάποια πράγματα ως προς τα οποία οι Γερμανοί φίλοι μας είναι προσηλωμένοι [εμμονικοί], [λένε] ‘δεν μπορείτε να κάνετε αυτό ή εκείνο’. Ως μέλος ενός οργανισμού όπως το ΝΑΤΟ, όμως, αποκλείεται να δεχθούμε κάτι τέτοιο. Δεν το αποδεχόμαστε και μοιραζόμαστε με τους φίλους μας κάθε φορά το ότι δεν το αποδεχόμαστε. Προσωπικά πιστεύω ότι αυτό το θέμα θα λυθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα. Η πώληση Eurofighters στη Σαουδική Αραβία μπορεί να είναι μια αρχή».

Ποτέ οι S-400 στην Ουκρανία, δηλώνει ο Γκιουλέρ

Στη συζήτηση για μία πιθανή μεταφορά του ρωσικού αντι-πυραυλικού συστήματος S-400 από την Τουρκία στην Ουκρανία ο Γιασάρ Γκιουλέρ είναι κατηγορηματικός. «Αποκλείεται να δώσουμε το σύστημά μας των S-400 σε οποιαδήποτε χώρα».

Ελπίδα η Rolls-Royce να δώσει κινητήρες

Οι σχέσεις μεταξύ του Βρετανίας και Τουρκίας είχαν φτάσει σε αδιέξοδο το προηγούμενο διάστημα, λόγω της άρνησης προμήθειας κινητήρων τζετ Rolls-Royce στην Άγκυρα. Ο Γιασάρ Γκιουλέρ υποστηρίζει ότι υπάρχει προοπτική για πρόοδο στο ζήτημα αυτό, καθώς υπάρχει πλέον πολιτική υποστήριξη.

«Αυτές οι συζητήσεις είναι μεταξύ της TAI και της Rolls-Royce, μεταξύ της Αμυντικής Βιομηχανίας μας και της Rolls-Royce. Υπάρχει μεγάλη πολιτική υποστήριξη. Νομίζω ότι θα προέκυπτε μια καλή συνεργασία», λέει ο Τούρκος υπουργός Άμυνας.