Τους βασικούς κανόνες θα εξηγήσουν οι διαιτητές του Euro 2024 στους αρχηγούς των ομάδων που συμμετέχουν στη διοργάνωση, όπως αναφέρει σε άρθρο του στην επίσημη ιστοσελίδα της UEFA ο Ρομπέρτο Ροσέτι. Σε επιστολή του ο Διευθύνων Σύμβουλος διαιτησίας της UEFA και πρώην διαιτητής  επισημαίνει, ότι η ευθύνη για την προστασία της εικόνας του παιχνιδιού στο UEFA EURO 2024 θα πρέπει να μοιραστεί μεταξύ των διαιτητών και των αρχηγών.

Ποιά είναι η φιλοσοφία της συγκεκριμένης κίνησης; «Η υιοθέτηση αυτής της προσέγγισης και η ενδυνάμωση των διαιτητών θα οδηγήσει σε αύξηση της ήδη πολύ υψηλής ποιότητας διαιτησίας στις διοργανώσεις μας και σε καλύτερους αγώνες για τους παίκτες και τους φιλάθλους που θα απολαμβάνουν κατά τη διάρκεια του τουρνουά», αναφέρει μεταξύ άλλων ο Ροσέτι στο κείμενό του.

Διαβάστε αναλυτικά το άρθρο του διαιτητή:

Το να είσαι διαιτητής στο σύγχρονο παιχνίδι είναι πολύ δύσκολο. Ο διαιτητής βίσκεται στη μέση του παιχνιδιού και παίρνει από 200 έως 250 αποφάσεις ανά αγώνα - δηλαδή μία κάθε 22 δευτερόλεπτα - σε δύσκολες και μερικές φορές αμφιλεγόμενες καταστάσεις, υπό τεράστια πίεση, με καθεμία από αυτές να εξετάζεται και να παρακολουθείται ξανά από πολλές διαφορετικές οπτικές γωνίες από οπαδούς και ειδικούς.

Θέλουμε διαιτητές με ισχυρή προσωπικότητα να παίρνουν και να αναλαμβάνουν αποφάσεις - οι οποίες μερικές φορές δεν είναι δημοφιλείς - στον αγωνιστικό χώρο, αλλά, ταυτόχρονα, θέλουμε να είναι πιο ανοιχτοί και να εξηγούν τι οδήγησε σε συγκεκριμένες αποφάσεις. Λαμβάνουν πολλές πληροφορίες από το Video Assistant Referee (VAR) και είμαστε έτοιμοι να μιλήσουμε και να μοιραστούμε περισσότερες λεπτομέρειες με τους παίκτες και τους προπονητές για να τους βοηθήσουμε να κατανοήσουν πώς ελήφθη μια απόφαση.

Το θέμα της συμπεριφοράς παικτών και προπονητών είναι ένα διαρκώς σημαντικό θέμα στο ποδόσφαιρο – οι προπονητές συμφώνησαν να εργαστούν για το δίκαιο παιχνίδι στο εργαστήριο φιναλίστ του UEFA EURO 2024 τον Απρίλιο, ενώ ήταν ένα από τα κύρια θέματα στην πρόσφατη συνεδρίαση του Ποδοσφαιρικού Συμβουλίου της UEFA στη Νιόν. Τόσο οι προπονητές όσο και οι παίκτες καλωσόρισαν και υποστήριξαν θερμά τη νέα μας προσέγγιση ως κοινό στόχο για την ευημερία του παιχνιδιού.

Η εξήγηση μιας απόφασης με έως και 22 παίκτες να σας μιμούνται είναι αδύνατο για έναν διαιτητή. Μπορεί να οδηγήσει σε διακοπή της επικοινωνίας, με το όμορφο παιχνίδι να γίνεται πολύ άσχημο πολύ γρήγορα, κάτι που, συμφωνούν όλοι, είναι κακό για την εικόνα του ποδοσφαίρου.

Κάποιες αποφάσεις, φυσικά, θα συζητούνται πάντα. Ωστόσο, σε μια προσπάθεια να βελτιώσουμε το status quo, εμείς στην UEFA θέλουμε οι διαιτητές να εξηγούν περισσότερες από τις αποφάσεις τους σε όλες τις ομάδες που αγωνίζονται στο επερχόμενο τουρνουά UEFA EURO 2024.

Πώς θα το κάνουμε αυτό; Η ιδέα είναι απλή: ζητάμε από όλες τις ομάδες να διασφαλίσουν ότι ο αρχηγός τους είναι ο μόνος παίκτης που μιλάει στον διαιτητή. Ζητάμε από τους αρχηγούς να διασφαλίσουν ότι οι συμπαίκτες τους δεν παραβιάζουν και δεν περιβάλλουν τον διαιτητή, επιτρέποντας τη διεξαγωγή απευθείας συνομιλιών προκειμένου η απόφαση να αναμεταδοθεί έγκαιρα και με σεβασμό.

Είναι σημαντικό ότι θέλουμε μόνο ο αρχηγός από την ομάδα που επιθυμεί να συζητήσει μια απόφαση να μπορεί να πλησιάσει τον διαιτητή. Είναι ευθύνη του αρχηγού να διασφαλίσει ότι οι συμπαίκτες του σέβονται τον διαιτητή, κρατούν αποστάσεις και δεν τον περιβάλλουν. Κάθε συμπαίκτης που αγνοεί τον ρόλο του αρχηγού του ή/και πλησιάζει τον διαιτητή δείχνοντας σημάδια ασέβειας ή διαφωνίας θα λάβει κίτρινη κάρτα. Προφανώς, εάν ο αρχηγός είναι τερματοφύλακας, θα χρειαστεί να οριστεί ένας παίκτης εκτός γηπέδου που να μπορεί να εκπληρώσει αυτόν τον ρόλο σε περίπτωση που συμβεί κάποιο περιστατικό στο αντίθετο άκρο του γηπέδου.

Οι αξιωματούχοι θα ενθαρρυνθούν να είναι ανοιχτοί στις συζητήσεις τους με τους αρχηγούς για να καλλιεργήσουν μια υγιή ατμόσφαιρα μεταξύ όλων των μερών. Αυτό θα τους επιτρέψει να οικοδομήσουν σημαντικά ποσά εμπιστοσύνης με τους παίκτες και να δείξουν το είδος της ηγεσίας που απαιτείται από τους σύγχρονους αξιωματούχους στη δράση. Η ομάδα ειδικών διαιτησίας της UEFA και, όπου είναι δυνατόν, ένας διαιτητής τουρνουά θα συναντηθεί με καθεμία από τις 24 ομάδες για να το συζητήσουν λεπτομερέστερα και να μοιραστούν αυτές τις πληροφορίες με τους παίκτες.

Η υιοθέτηση αυτής της προσέγγισης και η ενδυνάμωση των διαιτητών θα οδηγήσει σε αύξηση της ήδη πολύ υψηλής ποιότητας διαιτησίας στις διοργανώσεις μας και σε καλύτερους αγώνες για τους παίκτες και τους φιλάθλους που θα απολαμβάνουν κατά τη διάρκεια του τουρνουά. Εάν μπορούμε να διευκολύνουμε τον εποικοδομητικό διάλογο μεταξύ των διαιτητών και των αρχηγών των ομάδων, όλοι θα ωφεληθούν και θα αφήσουμε μια θετική κληρονομιά για το μέλλον του όμορφου παιχνιδιού. Το παιχνίδι που όλοι αγαπάμε.