Facebook Pixel O ...50άρης Ζεσουάλδο Φερέιρα
| 2012-10-25 10:32:00

O ...50άρης Ζεσουάλδο Φερέιρα

O ...50άρης Ζεσουάλδο Φερέιρα

Το κλίμα για τον Φερέιρα έγινε ξανά πολύ "βαρύ" μετά τη νέα τραγική εμφάνιση του Παναθηναϊκού (και την τέταρτη εντός έδρας ισοπαλία) απέναντι στον Άρη...

Kι ως εκ τούτου ο αποψινός αγώνας με τη Λάτσιο έχει πλέον ξεχωριστή σημασία για τον Πορτογάλο, ο οποίος είτε (με μια καλή εμφάνιση κι ένα καλό αποτέλεσμα) θα «κερδίσει» πάλι χρόνο και ηρεμία είτε (με επανάληψη της εικόνας της Κυριακής) θα δει την γκρίνια, την κριτική και την αμφισβήτηση από τον κόσμο και τα ΜΜΕ προς το πρόσωπό του να πολλαπλασιάζεται...

Η αποψινή αναμέτρηση με τους «λατσιάλι», ωστόσο, έχει και μία άλλη ιδιαιτερότητα για τον τεχνικό του «τριφυλλιού», αφού συμπληρώνει 50 ευρωπαϊκά ματς στην καριέρα του και σαφώς θα ήθελε να τα... γιορτάσει με ένα αποτέλεσμα που θα άλλαζε ξανά προς το καλύτερο τη διάθεση όλων στην Παιανία.

Ο Φερέιρα μετράει 4 ματς (στο παλιό Κύπελλο ΟΥΕΦΑ) με την Μπράγκα, 33 ματς (όλα Τσάμπιονς Λιγκ) στον πάγκο της Πόρτο και 12 ως προπονητής του Παναθηναϊκού (8 Τσάμπιονς Λιγκ και 4 Γιουρόπα Λιγκ), έχοντας αήττητο ποσοστό 67,3%. Το αξιοσημείωτο δε είναι πως μολονότι μετράει 30 και πλέον χρόνια στην προπονητική άργησε να παίξει στην Ευρώπη κάνοντας ντεμπούτο με την Μπράγκα στις 16 Σεπτεμβρίου 2004 (σε ηλικία 58 ετών) στην εκτός έδρας ήττα από τη Χαρτς με 3-1 για τον α' γύρο του τότε ΟΥΕΦΑ. Με λίγα λόγια, ο Πορτογάλος χρειάστηκε μόλις 8 χρόνια και έναν μήνα για να φτάσει στο «50άρι», εξαργυρώνοντας κυρίως τις εξαιρετικές ευρωπαϊκές χρονιές του με την Πόρτο, όπου έφτασε τρεις φορές στους «16» και μία φορά στους «8» του Τσάμπιονς Λιγκ.

Το έτερο ενδιαφέρον της ευρωπαϊκής πορείας του Φερέιρα είναι πως υπό κανονικές... συνθήκες θα έπρεπε να έχει «50αρίσει» από τον προηγούμενο αγώνα των «πράσινων» με την Τότεναμ στο ΟΑΚΑ. Μετράει, ωστόσο, μείον ένα... ματς, καθώς ως προπονητής της Πόρτο είχε τιμωρηθεί τη σεζόν 2008-09 για μία άσεμνη χειρονομία προς τον γνωστό και μη εξαιρετέο Αγγλο Χάουαρντ Γουέμπ, όταν ο τελευταίος είχε ακυρώσει κανονικό γκολ των «δράκων» στο πρώτο ημίχρονο του αγώνα με την Ατλέτικο Μαδρίτης στο «Βιθέντε Καλντερόν» για τους «16» του... σεντονιού (24/2/09).

Η Πόρτο απέσπασε εν τέλει ισοπαλία 2-2 σ' εκείνο το ματς (και σε συνδυασμό με το 0-0 του «Ντραγκάο» προκρίθηκε), όμως ο Ζεσουάλδο τιμωρήθηκε από την Πειθαρχική της UEFA με δύο αγωνιστικές στην... κερκίδα! Η Πόρτο έκανε έφεση και η ποινή του τελικά μειώθηκε σε μία αγωνιστική (συν μία ακόμη με διετή αναστολή).

Εντούτοις, η απόφαση της Επιτροπής Εφέσεων της UEFA άργησε πολύ να βγει κι ανακοινώθηκε μόλις στις 14 Μαρτίου 2009. Δηλαδή μία μέρα πριν από τη ρεβάνς με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο «Ντραγκάο» για τα προημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ κι αφού η Πόρτο είχε αποσπάσει ισοπαλία 2-2 στο «Ολντ Τράφορντ». Ο Ζεσουάλδο είδε τελικά το ματς από την εξέδρα (άρα δεν του πιστώνεται ως παρουσία) και ο μέχρι πρότινος βοηθός του και στον Παναθηναϊκό Ζοσέ Γκόμες ανέλαβε την καθοδήγηση των «δράκων» από τον πάγκο, γνωρίζοντας την ήττα-αποκλεισμό με 1-0.

Πηγή: Goal

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags