Facebook Pixel Ιδιαίτερες "πράσινες" ιστορίες
| 2011-03-07 17:20:00

Ιδιαίτερες "πράσινες" ιστορίες

Ιδιαίτερες "πράσινες" ιστορίες

Πριν 101 χρόνια (07/03/1910), ο Γιώργος Καλαφάτης μαζί με 34 ακόμα μέλη του ΠΟΑ (Ποδοσφαιρικού Ομίλου Αθηνών), αποφασίζουν να ιδρύσουν τον ΠΠΟ (Πανελλήνιο Ποδοσφαιρικό Όμιλο)...

1. Από τον ΠΟΑ στον ΠΑΟ

Όπως θα γνωρίζουν οι περισσότεροι, ο Παναθηναϊκός γεννήθηκε ως ΠΟΑ (Ποδοσφαιρικός Όμιλος Αθηνών) στις 03 Φεβρουαρίου 1908, όταν ο Γιώργος Καλαφάτης και άλλοι 40 αθλητές έφυγαν από τον Πανελλήνιο Γυμναστικό Σύλλογο, επειδή καταργήθηκε το ποδοσφαιρικό του τμήμα, αφού θεωρήθηκε ασύμβατο με το στίβο.

Ωστόσο, πολλοί δεν γνωρίζουν ότι μέχρι να μετονομαστεί σε Παναθηναϊκός Αθλητικός Όμιλος (31/07/1922), άλλαξε άλλες δύο φορές όνομα. Συγκεκριμένα, το 1910, ο Γιώργος Καλαφάτης συγκρούστηκε με τον πρόεδρο της ομάδας, Μαρίνο Μαρινάκη, και αποχώρησε μαζί με 34 μέλη αθλητές, μετονομάζοντας την ομάδα σε ΠΠΟ (Πανελλήνιο Ποδοσφαιρικό Όμιλο), ο οποός αναγνωρίστηκε από τον ΣΕΓΑΣ το 1911. Μάλιστα, τότε χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το πράσινο χρώμα στη φανέλα, αφού ως ΠΟΑ αγωνιζόταν με ερυθρόλευκες φανέλες.

Το 1919 ο ΠΠΟ άλλαξε όνομα και έγινε ΠΠΑΟ (Πανελλήνιος Ποδοσφαιρικός Αγωνιστικός Όμιλος) και καθιέρωσε ως έμβλημα το τριφύλλι. Μάλιστα, το 1922, ως ΠΠΑΟ, κατακτά το πρώτο πρωτάθλημα που διοργάνωσε η ΕΠΣΑΠ.

Η τελική ονομασία και αυτή που ισχύει μέχρι σήμερα είναι Παναθηναϊκός Αθλητικός Όμιλος και καθιερώθηκε στις 31 Ιουλίου του 1922, με βασικότερο λόγο το ότι θεωρήθηκε πιο εύχρηστο αυτό το όνομα.

2. Η στρωμένη με αγκάθια Λεωφόρος

Στις 19 Ιανουαρίου 1921, η Γενική Συνέλευση του ΠΠΑΟ εξουσιοδότησε τον Καλαφάτη να εντοπίσει την περιοχή στην οποία θα κατασκευαζόταν το νέο γήπεδο. Τρεις μήνες αργότερα, ο ιδρυτής του συλλόγου είχε βγάλει το... πόρισμά του.

Ο ιδανικός χώρος ήταν το μεγάλο αγροτεμάχιο στην "Περιβόλα" των Αμπελοκήπων, που έως τότε ήταν βοσκότοπος. Ένας χώρος που είχε κεντρίσει το ενδιαφέρον του Καλαφάτη ήδη από το τέλος του 1918. Ήταν το... λημέρι του τρελο-Τσακαγιάννη, του φόβητρου της περιοχής, καθώς η αγαπημένη του συνήθειά του ήταν να πετάει πέτρες στους περαστικούς.

Το 1922 ξεκίνησε στην "Περιβόλα" η κατασκευή του γηπέδου, στο οικόπεδο που παραχώρησε στην ομάδα ο Δήμος Αθηναίων, επί δημαρχίας του Γεώργιου Τσόχα, ο οποίος διετέλεσε και πρόεδρος του συλλόγου. Πάντως, στην αρχή ο Τσόχας αρνήθηκε να παραχωρήσει το οικόπεδο, διότι ήταν ενοχλημένος από την ήττα του στις προηγούμενες εκλογές του συλλόγου (από τον Γεώργιο Χατζόπουλο).

Tο Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας έδωσε την έγκρισή του και με την απόφαση 3294 της 8ης Μαρτίου 1922 ο χώρος παραχωρήθηκε στον ΠΠΑΟ "διά την ανέγερσιν χώρου αθλοπαιδιών". Λίγες ημέρες αργότερα, η απόφαση του Δήμου Αθηναίων επικυρώθηκε και από τη Νομαρχία Αττικής.

Η υπόθεση, όμως, δεν είχε τελειώσει. Με βασιλικό διάταγμα, το Δεκέμβριο του 1923, απαλλοτριώθηκε ο χώρος υπέρ του Εργατικού Συνεταιρισμού για ανέγερση εργατικών κατοικιών. Το "κύμα" των προσφύγων που ήρθε από τη Μικρά Ασία υποχρέωσε το Δήμο Αθηναίων να τους παραχωρήσει την "Περιβόλα".

Ο Παναθηναϊκός ήταν ξανά άστεγος, παρότι είχαν ήδη ξεκινήσει οι εργασίες για την κατασκευή του γηπέδου και είχαν δαπανηθεί περίπου 150.000 δραχμές για τη διαμόρφωση του οικοπέδου σε ποδοσφαιρικό γήπεδο.

Μετά από μια περίοδο έντονης αντιπαλότητας, συγκρούσεων και επεισοδίων μεταξύ των φίλων του Παναθηναϊκού και των προσφύγων που διεκδικούσαν την κυριότητα του χώρου, βρέθηκε η λύση. Έστω και με σημαντική καθυστέρηση, ο Δήμος πήρε θέση, παραχώρησε το οικόπεδο στον Παναθηναϊκό και πρόσφερε τη δυνατότητα στους πρόσφυγες να στήσουν τις παράγκες τους στο απέναντι χωράφι. Εκεί δημιουργήθηκε ο προσφυγικός οικισμός "Κουντουριώτη".

Τον Ιούλιο του 1924, με απόφαση της Βουλής των Ελλήνων -με ψήφισμα της Δ' Συντακτικής Εθνοσυνέλευσης της 21ης Ιουλίου 1924- ο χώρος παραχωρήθηκε στον Παναθηναϊκό για "οριστική υπ' αυτού χρήση του γηπέδου".

3. Πρώτη ευρωπαϊκή εμπειρία

Στις 26 Απριλίου 1925, ο Παναθηναϊκός έδωσε το πρώτο του διεθνές παιχνίδι με αντίπαλο τη γιουγκοσλαβική Βιτόρια Ζάγκρεμπ. Αυτό συνέβη γιατί στο πρώτο μισό του 20ού αιώνα δεν υπήρχαν ευρωπαϊκές διοργανώσεις, οπότε οι ελληνικές ομάδες δεν είχαν τη δυνατότητα να αγωνιστούν με ομάδες από το εξωτερικό. Επομένως, η μόνη λύση ήταν τα διεθνή φιλικά. Για την ιστορία, οι "πράσινοι" αναδείχθηκαν ισόπαλοι 1-1 με τους Γιουγκοσλάβους.

4. Γαλανόλευκη στη Λεωφόρο

Ο Παναθηναϊκός αντιστάθηκε και αυτός με το δικό του τρόπο στη γερμανική κατοχή. Στις 8 Οκτωβρίου του 1944, στην κατεχόμενη από τους Γερμανούς Αθήνα, ο διευθυντής του γηπέδου της Λεωφόρου, Αντώνης Βρεττός, ύψωσε την ελληνική σημαία, κάτι που κοινοποίησε στο Δήμαρχο Αθήνας. Ήταν η πρώτη φορά που συνέβαινε αυτό, μετά την κατάληψη της πόλης από τις γερμανικές δυνάμεις.

5. Ο ύμνος, ο Κεράνης και η... "Γέφυρα του ποταμού Κβάι"

Ο ύμνος του Παναθηναϊκού δημιουργήθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1950. Στιχουργός ήταν ο Γιώργος Οικονομίδης και συνθέτης ο Γιώργος Μουζάκης. Η έμπνευση τούς ήρθε μετά από ένα νικηφόρο αγώνα επί του Απόλλωνα. Μόλις βγήκαν από το γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, ο Γιώργος Οικονομίδης αυτοσχεδίασε την αρχή του ύμνου "Σύλλογος μεγάλος".

Σ' ένα πακέτο τσιγάρα Κεράνης, ο Μουζάκης σχεδίασε ένα αυτοσχέδιο πεντάγραμμο, όπου άρχισε να... συνθέτει. Το σφύριγμα που ακούγεται στην αρχή και στο τέλος του ύμνου, ο Μουζάκης το... δανείστηκε από τη μουσική της ταινίας η "Γέφυρα του ποταμού Κβάι". Φυσικά, η φωνή που ακούγεται να τραγουδάει τον ύμνο στην αυθεντική εκτέλεση είναι αυτή του Γιάννη Βογιατζή.

6. Αήττητο πρωτάθλημα

Η μοναδική ελληνική ομάδα που μπορεί να υπερηφανεύεται πως έχει κατακτήσει πρωτάθλημα χωρίς να γνωρίσει ούτε μία ήττα μέσα στη σεζόν είναι ο Παναθηναϊκός. Τη σεζόν 1963-64, το "τριφύλλι" ολοκλήρωσε το πρωτάθλημα στην κορυφή, έχοντας 24 νίκες και 6 ισοπαλίες. Μάλιστα το αήττητο σφραγίστηκε την τελευταία αγωνιστική (24/05/64) μέσα στο στάδιο "Καραϊσκάκης", όπου επικράτησε με 1-0 του Ολυμπιακού, με σκόρερ τον Βαγγέλη Πανάκη.

7. Η... φωλιά του "πουλιού"

Ο Τάκης Οικονομόπουλος κατέχει ένα ασύλληπτο ρεκόρ, αφού κατά τη διάρκεια της σεζόν 1964-65, κράτησε απαραβίαστη την εστία του για 1.088 λεπτά. Το σερί του "πουλιού", που κρατούσε από τις 17 Ιανουαρίου 1965, έσπασε στις 9 Μαΐου του ίδιου έτους, με δράστη τον Καραμυτηλιό του Απόλλωνα Καλαμαριάς. Φυσικά, από τότε, το ρεκόρ αυτό δεν έχει καταρριφθεί ακόμα.

8. Θύρα 13, μία ιστορία 55 ετών

To 1966 o Παναθηναϊκός είναι η πρώτη ομάδα στην Ελλάδα που αποκτά οργανωμένο σύνδεσμο. Εκείνη τη χρονιά γεννιέται η Θύρα 13 με την ονομασία του συνδέσμου να προέρχεται φυσικά από το μέρος του γηπέδου της Λεωφόρου στο οποίο συγκεντρώνονταν οι πιο φανατικοί και ενθουσιώδεις οπαδοί. Εκείνο τον καιρό, εκτός από τον σύνδεσμο της Θύρας 13, λειτουργούσαν και άλλοι σύνδεσμοι με την ονομασία της περιοχής τους.

Το 1981 ο Γιώργος Βαρδινογιάννης, για να αποτρέψει τα επεισόδια στους αγωνιστικούς χώρους, δημιούργησε την ΠΑ.ΛΕ.ΦΙ.Π. και την αναγνώρισε ως μοναδικό επίσημο σύνδεσμο του Παναθηναϊκού. Το 1986 μέλη της ΠΑ.ΛΕ.ΦΙ.Π. ιδρύουν το Green Club που μετέπειτα ονομάστηκε Green Cockney Club, το 1988 ιδρύθηκε ο σύνδεσμος των Mad Boys και το 1994 οι Athens Fans.

Το 1998 ο Γιώργος Βαρδινογιάννης επέστρεψε στην παλαιότερη απόφασή του και έδωσε και πάλι στην ΠΑ.ΛΕ.ΦΙ.Π. το προνόμιο του μοναδικού συνδέσμου του Παναθηναϊκού. Το 2006 μετά από συνεργασία του συνδέσμου Athens Fans και ανεξαρτήτων συνδέσμων δημιουργήθηκε ο Ενιαίος Φορέας Συνδέσμων Θύρας 13.

9. Τα "εννιάρια" του Αντωνιάδη

Σε δύο ημέρες (9 Μαρτίου) συμπληρώνονται 40 χρόνια από τα θρυλικά "εννιάρια" του Αντώνη Αντωνιάδη. Στον προημιτελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών με την Έβερτον στο "Γκούντισον Παρκ", ο υψηλόσωμος επιθετικός του Παναθηναϊκού, με το νούμερο 9 στην πλάτη, σκόραρε το 9ο του γκολ στη διοργάνωση, 9 λεπτά πριν το τέλος του αγώνα κι ενώ το ρολόι έδειχνε 21:00 ακριβώς.

Με αυτό το γκολ, ο "ψηλός" χάρισε στην ομάδα του την ισοπαλία με 1-1 και με το 0-0 στον επαναληπτικό της Λεωφόρου, οι "πράσινοι" πήραν την πρόκριση για τα ημιτελικά.

10. Η γέννηση της Παιανίας

Υπό την επιρροή του διάσημου Άγγλου προπονητή Σερ Αλφ Ράμσεϊ, ο Γιώργος Βαρδινογιάννης θέλει να αποκτήσει ο Παναθηναϊκός το δικό του προπονητικό κέντρο. Στις 16 Δεκεμβρίου του 1981, έγιναν τα εγκαίνια του νέου αθλητικού κέντρου του "τριφυλλιού" στην Παιανία.

Από εκείνη τη μέρα κι έπειτα το αθλητικό κέντρο της Παιανίας εξελίχθηκε σε ένα από τα πιο μοντέρνα και πλήρη αθλητικά κέντρα στην Ευρώπη. Ομάδες όπως ο Άγιαξ, η Λίβερπουλ, η Ντινάμο Ζάγκρεμπ, η εθνική Φινλανδίας, η εθνική Αγγλίας U-21 και πολλές άλλες, έχουν επισκεφθεί το κέντρο, είτε για προετοιμασία, είτε για προπονήσεις.

Πηγή: sport24.gr
 

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags