Facebook Pixel Ο Κολίνα καλά τα λέει... Ποιος τον ακούει;
| 2013-01-29 23:33:00

Ο Κολίνα καλά τα λέει... Ποιος τον ακούει;

Ο Κολίνα καλά τα λέει... Ποιος τον ακούει;

"Να είστε αφοσιωμένοι, υπεύθυνοι και έτοιμοι" Αυτό ήταν το κεντρικό μήνυμα του υπεύθυνου διαιτησίας της UEFA Πιερλουίτζι Κολίνα στον χαιρετισμό του στο διεθνές χειμερινό σεμινάριο νέων διαιτητών που έγινε στη Ρώμη.

Ο Κολίνα, ο οποίος κατά τη διάρκεια της καριέρας του σφύριξε μερικά από τα σημαντικότερα ποδοσφαιρικά παιχνίδια βρέθηκε στο σεμινάριο για να μιλήσει με τους νέους διαιτητές της UEFA, προκειμένου να τους μιλήσει για την πίεση που υπάρχει στα μεγάλα ευρωπαϊκά παιχνίδια.

Ο παλαίμαχος Ιταλός ρέφερι που βρέθηκε στο πανέλ μαζί με τον πρόεδρο της διαιτησίας της UEFA Άνχελ Μαρία Βιγιάρ Λιόνα ζήτησε από τους νέους διαιτητές να είναι υπεύθυνοι και να είναι αφοσιωμένοι στο επάγγελμα του διαιτητή.

Οι διαιτητές έμαθαν πως ο "θώρακας" του καλού διαιτητή είναι να γνωρίζει τις τακτικές, τους παίκτες και να έχει το κουράγιο να πάρει σημαντικές αποφάσεις με γνώμονα τους κανονισμούς του ποδοσφαίρου.

Αυτό ήταν το πρώτο σεμινάριο στο οποίο μετείχαν άνδρες, αλλά και γυναίκες διαιτητές. "Έχει ιδιαίτερη σημασία το συγκεκριμένο σεμινάριο στην ανάπτυξη των ανδρών και των γυναικών που έχουν επιλέξει να ασχοληθούν με την διαιτησία", ανέφερε ο Βιγιάρ Λιόνα και πρόσθεσε: "Η διεθνής επιτροπή διαιτησίας της UEFA στηρίζει πολλά πράγματα επάνω σας. Σας παρακαλώ να αδράξετε την ευκαιρία που σας έχει δοθεί. Να είστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή να αναλάβετε τις ευθύνες σας σαν εκπρόσωποι της UEFA και σαν εκπρόσωποι της χώρας που ανήκετε".

Ο Κολίνα από τη μεριά του ανέπτυξε το θέμα της υπευθυνότητας των διαιτητών "Πρέπει να καταλάβετε ότι εκπροσωπείτε της εθνικές σας ομοσπονδίες εδώ πέρα, την UEFA και τους εαυτούς σας. Να θυμάστε ότι πολλοί άνθρωποι, ανάμεσά τους και πολλοί μικροί διαιτητές θα σας έχουν ως πρότυπα που δεν είναι μόνο τιμή, αλλά και μεγάλη ευθύνη".

"Να είστε προετοιμασμένοι. Αυτό είναι το βασικό συστατικό. Το μεγάλο μυστικό για ένα διαιτητή είναι να μπορέσει να γίνει αποδεκτός και οι αποφάσεις του να γίνονται άμεσα σεβαστές ακόμα και αν δεν συμφωνούν οι παίκτες μαζί του. Ακόμα και αν η απόφαση μπορεί να είναι λανθασμένη, είναι τεράστια επιτυχία όταν οι παίκτες σε εμπιστεύονται".

Ο Ιταλός παλιός ρέφερι ζήτησε από τους διαιτητές να προστατεύουν τους παίκτες για παράδειγμα από σκληρά μαρκαρίσματα που μπορούν να προκαλέσουν πρόβλημα στην καριέρα τους και να μην δέχονται τσακωμούς μεταξύ των παικτών. Αυτά τα δύο είναι θέματα που απασχολούν την UEFA εδώ και αρκετά χρόνια και βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα της διαιτησίας μαζί με την προστασία του θεάματος στο παιχνίδι.

Ο Κολίνα πρόσθεσε ότι ο διαιτητής εκτός από τις γενναίες αποφάσεις που πρέπει να λαμβάνει, θα πρέπει να έχει και ιδιαίτερα αθλητικά προσόντα για να μπορεί να ανταποκρίνεται στο 100% των απαιτήσεων ενός μεγάλου παιχνιδιού. Για να τονίσει το πόσο σημαντικά είναι τα παιχνίδια, οι νεαροί διαιτητές είδαν βίντεο με τα τρία τελευταία λεπτά του τελικού του 1999 του Champions League ανάμεσα στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και τη Μπάγερν Μονάχου. "Ακόμα και αν είστε κουρασμένοι πρέπει να είστε έτοιμοι για το γεγονός ότι μπορεί να συμβεί μία τόσο μεγάλη ανατροπή" είπε.

Μεγάλο μέρος από την προετοιμασία του διαιτητή περιλαμβάνει την μελέτη της τακτικής που θα παίξει μία ομάδα και τα συναισθήματα των παικτών. "Πολλές φορές μπορείς να προβλέψεις τι θα συμβεί σε κάποια φάση πριν αυτή γίνει. Να ψάχνετε τις λεπτομέρειες και δίνετε σημασία σε αυτές".

Η ψυχική ηρεμία είναι επίσης ένα μεγάλο προσόν που πρέπει να έχει ένας διαιτητής αυτού του επιπέδου. "Να είστε έτοιμοι και να έχετε εμπιστοσύνη στον εαυτό σας. Να γνωρίζετε τις αδυναμίες σας και τις δυνάμεις σας. Το πιο σημαντικό είναι από μία αρνητική στιγμή να μπορέσετε να βγάλετε θετικά συμπεράσματα. Να μάθετε από τα λάθη σας γιατί έτσι θα επιστρέψετε ακόμα πιο δυνατοί στον αγώνα της διαιτησίας. Ανεβαίνετε το πρώτο σκαλί σε μία τεράστια σκάλα. Να είστε υπερήφανοι και χαρούμενοι που ανήκετε σε ένα ένα μικρό γκρουπ που απαρτίζετε από τους καλύτερους Ευρωπαίους διαιτητές. Είναι μεγάλο προνόμιο. Για αυτό να υπευθυνότητα και να είστε έτοιμοι για όλα".

Πηγή: socccerplus.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags