Ο ΠΑΟΚ, μετά από διαβουλεύσεις που κράτησαν πάνω από δύο μέρες (!), αποφάσισε τελικά να καταγγείλει τη σύμβαση με τον Δώνη για να γλιτώσει την αποζημίωση: προφανώς ο Ιβάν Σαββίδης στις αποζημιώσεις δεν είναι large. Ωστόσο το ζήτημα του ΠΑΟΚ δεν είναι αν θα αποζημιωθεί ο Δώνης, αλλά τι πήγε στραβά. Οχι στην Τρίπολη, αλλά στη χρονιά.

 

Εδώ και καιρό μου στέλνουν επιστολές δυσφορίας για τον Δώνη διάφοροι οπαδοί του ΠΑΟΚ - και δεν μιλάω για ανθρώπους που χρεώνουν στον προπονητή την απομάκρυνση του Γκαρσία. Από την ανάγνωση των επιστολών, αλλά και από τα όσα ακούω να ισχυρίζονται κατά καιρούς ακροατές και φίλοι δημοσιογράφοι στα ραδιόφωνα της Θεσσαλονίκης, προκύπτει το συμπέρασμα ότι ο Δώνης (καιρό τώρα) δεν κάνει «για τον ΠΑΟΚ του Σαββίδη». Για πολλούς οπαδούς του ΠΑΟΚ, αυτός ο ΠΑΟΚ, είναι κάτι περισσότερο από τη Ρεάλ και πρέπει να παίζει λίγο καλύτερα από την Μπαρτσελόνα ή έστω από την Μπάγερν που είναι και της μόδας.

 

Ημιτελής

 

Στον ΠΑΟΚ είχαν πολύ καιρό να δουν μεγαλομέτοχο με διάθεση να ξοδέψει. Τα λόγια του Σαββίδη προφανώς είναι για τον οπαδό η μελωδία της ευτυχίας: το «θέλω έναν ΠΑΟΚ που να κερδίσει το Τσάμπιονς Λιγκ» π.χ. ή το «ξέρω ότι και την Μπαρτσελόνα να είχα δεν θα κέρδιζα το πρωτάθλημα» ακούγονται ωραία - ο οπαδός χαίρεται που εμφανίστηκε στη Θεσσαλονίκη κάποιος δυναμικός παράγοντας. Αλλά προσοχή σε μια λεπτομέρεια: ούτε η ομάδα παίζει στο Τσάμπιονς Λιγκ κάθε χρόνο, ούτε ο Σαββίδης έφτιαξε την Μπαρτσελόνα. Καλά είναι τα σχέδια και οι υποσχέσεις, αλλά υπάρχει και μια πραγματικότητα. Μέχρι τώρα, ούτε τίποτα τρομερές μεταγραφές έκανε ο ΠΑΟΚ, ούτε ο Σαββίδης έχει καθορίσει με κάποιο τρόπο την παραγοντική μας σκηνή. Μπορεί ο άνθρωπος του χρόνου να κάνει τρομερά πράγματα: φέτος ο ΠΑΟΚ αγωνιστικά είναι μια ημιτελής ομάδα, που κάνει μικρά και δύσκολα βηματάκια μπροστά, έχοντας μεγάλες τρύπες στο ρόστερ της. Ένας ΠΑΟΚ για πρωτάθλημα π.χ. θέλει ακραία μπακ, αμυντικό χαφ, έναν τουλάχιστον δημιουργό και κάποιον κυνηγό με γκολ στα πόδια, σε περίπτωση που δεν τραβάει ο Αθανασιάδης ή ο Σαλπιγγίδης.

 

Λάθη

 

Έκανε λάθη ο Δώνης; Εκανε. Δεν κάνει π.χ. καθόλου αυτοκριτική - πράγμα που κάποιους τους τρελαίνει. Για αποτυχημένες επιλογές, όπως ο Κουμάλο και ο Βιβιάν, δεν έδωσε την παραμικρή εξήγηση. Για τις δεκάδες κάρτες έφταιγαν πάντα οι διαιτητές, που, μεταξύ μας, φέτος μόνο κακό δεν έχουν κάνει στον ΠΑΟΚ: ίσα ίσα. Κάθε φορά που ο ΠΑΟΚ δεν κέρδιζε, ο Δώνης αναζητούσε δικαιολογίες, όπως εκείνο το ιστορικό ότι «ο Ατρόμητος έπαιξε κατενάτσιο» - λες και είναι υποχρεωμένος κάποιος να παίξει, όπως θέλει ο αντίπαλός του. Δεν είναι στα υπέρ του Δώνη και το θέμα του Γκαρσία: ακόμα κι αν έχει όλο το δίκιο μαζί του, παραμένει ότι κατάφερε να τσακωθεί με τον ένα και μοναδικό ποδοσφαιριστή, που γούσταρε η εξέδρα, αδυνατώντας να τον διαχειριστεί! Όμως για μένα οι ευθύνες του σταματάνε εδώ: ο ΠΑΟΚ με τους συγκεκριμένους παίκτες καλύτερα δεν θα μπορούσε να πάει. Αγωνιστικά έκανε ελάχιστα μεγάλα ματς, αλλά και ελάχιστα άσχημα.

 

Αμφιβάλλω

 

Ο κόσμος του ΠΑΟΚ έχει στο μυαλό του έναν ΠΑΟΚ που θα 'ρθει και που θα είναι τόσο μεγάλος, ώστε θα μπορεί να τον κουμαντάρει μόνο ένας προπονητής καλύτερος του Δώνη: μακάρι αυτό να συμβεί. Ομως για την ώρα ο ΠΑΟΚ παίζει με τον Αποστολόπουλο και τον Κάτσε, έχει αριστερό μπακ τον 35χρονο Λίνο, στα χαφ του υπάρχουν ρολίστες σαν τον Λάζαρ και τον Λόρενς και ο Καμαρά με τον Ολίσε (που είναι και δανεικοί) δε νομίζω ότι ήρθαν από την Μπαρτσελόνα. Ο ΠΑΟΚ χρειάζεται και μεταγραφές και πολλή δουλειά και κυρίως πολλή υπομονή: στον Σάντος π.χ., που κάποιοι περιμένουν ως Μεσσία, δόθηκαν τρία χρόνια από τον Ζαγοράκη. Το αν θα του έδινε τρία ο Σαββίδης, πολύ αμφιβάλλω.

 

Λόγια

 

Το πρόβλημα του ΠΑΟΚ δεν ήταν φέτος ο Δώνης: ο Δώνης, ίσως υπερτιμάει τις ικανότητές του, ίσως δυσκολεύεται να γίνει συμπαθής, ίσως έχοντας μεγαλώσει στα θερμοκήπια της ΑΕΛ και του Ατρομήτου αγχώνεται όταν βρεθεί σε μεγάλη ομάδα -αλλά με όλα αυτά παρουσίασε μια ομάδα που βελτιώθηκε μέσα στη σεζόν- νομίζω θα του άξιζε τουλάχιστον να ολοκληρώσει τη χρονιά. Από εκεί κι έπειτα περιμένω να δω τον ΠΑΟΚ του Σαββίδη, δηλαδή μία ομάδα αντάξια των διακηρύξεων, των φιλοδοξιών και των μεγάλων δηλώσεων. Για την ώρα υπάρχουν λόγια και καλές προθέσεις. Και μία ομάδα που με ή χωρίς τον Δώνη, για να κερδίσει τα πλέι oφ πρέπει να ιδρώσει και πολύ μάλιστα.

 

Δεν χάνεται

 

Δε νομίζω ότι η Ρεάλ Μαδρίτης θα καταφέρει να ανατρέψει το εις βάρος της 1-4 κόντρα στην Ντόρτμουντ. Είναι αλήθεια ότι η άμυνα των Γερμανών δεν είναι η πιο έμπειρη στη διοργάνωση. Είναι επίσης σωστή η επισήμανση ότι οι γερμανικές ομάδες, όπως εύκολα βάζουν γκολ, εξίσου εύκολα δέχονται και γκολ. Ομως εκτός από αυτά υπάρχουν κι άλλα δύο σημαντικά δεδομένα: το πρώτο ότι η επίθεση της Ντόρτμουντ πετάει φωτιές και το δεύτερο ότι ποτέ μέχρι τώρα ομάδα του Μουρίνιο δεν κατάφερε στον δεύτερο αγώνα να ανατρέψει ήττα με δυο γκολ διαφορά. Άλλο να έχεις μια καλή αντίδραση και να ανατρέψεις στη διάρκεια ενός αγώνα το εις βάρος σου 0-1 κι άλλο να πρέπει να βρεις το 3-0 που θα σου δώσει την πρόκριση.

 

Ωστόσο αυτά τα δεδομένα είναι που δίνουν στον αποψινό ημιτελικό τεράστιο ενδιαφέρον. Εμένα π.χ. με τρώει η περιέργεια για το πώς η Ρεάλ θα επιχειρήσει τη μεγάλη ανατροπή. Σε ένα ποδόσφαιρο που έχουμε δει τα πάντα (και μάλιστα περισσότερες από μία φορές...) το αποψινό ματς είναι σπάνιο: ποτέ δεν θυμάμαι ομάδα του Μουρίνιο να έχει μπροστά της αυτό το είδος της δοκιμασίας. Ανατροπές ομάδες του «Μου» έχουν κάνει και όχι λίγες. Πολλές φορές ο Πορτογάλος έπαιξε σωστά τα mind games του, φόρτωσε με άγχος τον αντίπαλο που τον είχε κερδίσει στο πρώτο ματς, γύρισε το πράγμα υποχρεώνοντας τους άλλους να παίξουν για να του κλείσουν το στόμα. Όμως αυτή τη φορά τέτοια κόλπα δεν μπορεί να γίνουν: η αθλητική φρεσκάδα της Ντόρτμουντ είναι για τον ίδιο η απόλυτη σπαζοκεφαλιά. Τι κόλπα να κάνεις όταν οι άλλοι τρέχουν πολύ περισσότερο; Η δοκιμασία της Ρεάλ μοιάζει αδιανόητα δύσκολη και για αυτό και το ματς δεν χάνεται...

 

Θέλω αβάντα

 

Δεν ξέρω τίνος ιδέα ήταν στον ΠΑΟΚ να στοχοποιηθεί ο Σπάθας πριν από το ματς. Ξέρω όμως τι μου είπε ένας παλιός μεγάλος γνώστης της διαιτησίας πριν το ματς. «Αν θέλεις να βγάλεις ανακοίνωση, κ. Σαββίδη» μου είπε «γράψε φόρα παρτίδα "Σπάθα, θέλω αβάντα κι αν αποκλειστώ φταις εσύ". Αυτά τα μεσοβέζικα "σου 'χουμε εμπιστοσύνη, αλλά σε ξέρουμε κ.λπ." δεν τα καταλαβαίνω. Είναι σαν να του λες "Ηλία μου, βρες τρόπο να αποκλειστώ χωρίς να με αδικήσεις". Ο Ηλίας που είναι "γρήγορος", θα τον βρει. Και μετά θα γελάνε όλοι με σένα».

Πηγή: SportDay