Φεύγουν όλοι σε τρεις εβδομάδες, έρχονται άλλοι 25 που θα νιώθουν πόσο βαριά είναι η φανέλα, που θα έχουν ψυχή και πάθος και θα μπαίνουν στο γήπεδο να δαγκώνουν λαρύγγια και του χρόνου ο ΠΑΟΚ θα είναι τρένο. Αφού είναι τόσο απλή η συνταγή της επιτυχίας, γιατί δεν το σκεφτήκαμε τον Ιανουάριο; Ε;

Δηλαδή πιστεύετε ότι ο ΠΑΟΚ αποκλείστηκε από τον Αστέρα κι έχασε από τον Ατρόμητο, επειδή ο Κουρμπέλης ή ο Ιγκλέσιας έπαιζαν με πάθος; Από τον Αστέρα έχασε επειδή ο Αστέρας είναι μια στοιχειωδώς δουλεμένη ομάδα, με αρχή, μέση και τέλος στο παιχνίδι της, που ξέρει τι θέλει να κάνει μέσα στο γήπεδο, ενώ κι ο Ατρόμητος είναι μια επίσης στοιχειωδώς δουλεμένη ομάδα κι ας άλλαξε τρεις προπονητές, που κέρδισε επειδή έχει δουλέψει τις στημένες φάσεις κι έτσι έκανε δυο γκολ. Απεναντίας, ο ΠΑΟΚ δεν σκοράρει φέτος από στημένες φάσεις. Δεν αναρωτηθήκατε ποτέ, τι στον κόρακα κάνουν 10 μήνες στην προπόνηση;

Θα σας απογοητεύσω, αλλά απ΄ ότι φαίνεται, ακόμη κι αν το καλοκαίρι φύγουν 25 παίκτες και έρθουν άλλοι 25, με τις υπάρχουσες δομές, πάλι οι παίκτες θα σας φταίνε του χρόνου.

Ξέρω ότι δεν πουλάει και είναι κόντρα στην ψυχολογία της κοινής γνώμης, που μετά τον αποκλεισμό από το Κύπελλο και την ήττα στο Περιστέρι θέλει αίμα ποδοσφαιριστών, αλλά εγώ δεν πιστεύω ότι γι΄ αυτό το χάλι φταίνε οι παίκτες. Μάλλον είναι οι τελευταίοι που φταίνε γι΄ αυτά τα χάλια. Είναι αδιανόητο, σε μια σεζόν, που στο ταμείο του ΠΑΟΚ μπήκαν 25 εκατομμύρια ευρώ ζεστά – ζεστά, ο ΠΑΟΚ παρουσιάζει αυτή την εικόνα!
Κι εσείς λέτε, ότι φταίνε οι παίκτες. Δηλαδή με λίγα λόγια, λέτε ότι για τη Μικρασιατική Καταστροφή δεν φταίνε αυτοί που έστειλαν τον στρατό στο στόμα του λύκου και εκτελέστηκαν μετέπειτα στο Γουδί, αλλά οι φαντάροι που προχώρησαν, ακολουθώντας τις εντολές τους! Μάλιστα…

Επειδή αρκετά κράτησε ο παπάς, γι΄ αυτό το χάλι που βλέπετε σήμερα, ευθύνονται αυτοί, που το επιμελήθηκαν. Αυτή η ομάδα έγινε με πρόεδρο τον Ζήση Βρύζα, με προπονητή τον Γιώργο Δώνη, με τεχνικό διευθυντή τον Γιώργο Γεωργιάδη κι από τον Νοέμβριο, με γενικό κουμανταδόρο, πάνω απ΄ όλους αυτούς, τον Γκέρμαν Τσιστιακόφ. Αυτοί, λοιπόν, ευθύνονται, γι΄ αυτό που βλέπετε. Κι όσο θα πέφτει η ευθύνη στους παίκτες, αυτοί θα είναι «εκτός κάδρου».

Για σχεδόν 10 μήνες άφησαν τα κλειδιά της ομάδας στον Δώνη, ο οποίος σε τελική ανάλυση, το μόνο που κατάφερε, ήταν να χαλάσει ότι βρήκε από πέρσι και να αφήσει μια ομάδα που δεν ξέρει τι της γίνεται.

Την ομάδα, βεβαίως, το καλοκαίρι, την έφτιαξαν μαζί. Επειδή παίζει ο παπάς «το καλοκαίρι δεν είχαμε λεφτά», το καλοκαίρι αποκτήθηκαν τέσσερις παίκτες με κόστος συμβολαίων κοντά στο 1.500.000 ευρώ για ένα χρόνο. Λίγο πιο κάτω από το μπάτζετ όλου του Αστέρα.

Να πάμε και στις μεταγραφές του Ιανουαρίου, που ξοδεύτηκε σχεδόν 1.500.000 ευρώ για να γίνει μια τρύπα στο νερό; Αν γίνονταν σήμερα, θα διαλέγατε κάποιον από τους έξι, που αποκτήθηκαν, πλην του Κατσουράνη; Του χαφ Κατσουράνη, όχι του στόπερ. Μην πείτε τον Βούκιτς, γιατί κι αυτός χτυπήθηκε από τη… Μεσήμβρια, έπαθε βαριά θλάση, και δεν τον είδαμε.

Βεβαίως μέσα στη σεζόν έγιναν πολλά ευτράπελα, που δεν έχει πλέον νόημα να τα επαλαμβάνουμε.

Μ΄ αυτά και μ΄ αυτά, πέρασε ολόκληρη η σεζόν, μια σεζόν στην οποία ο ΠΑΟΚ δεν κέρδισε απολύτως ΤΙ-ΠΟ-ΤΑ. Ούτε σε επίπεδο αγωνιστικών στόχων, ούτε σε επίπεδο προετοιμασίας για το μέλλον. Μια πραγματικά ΧΑΜΕΝΗ χρονιά.

Προσωπικά δεν με προβληματίζουν τα πλέι οφ ως αγωνιστικός στόχος. Εξακολουθώ να πιστεύω ότι ο ΠΑΟΚ θα βγει πρώτος, αλλά και πρώτος να μη βγει, δεν είναι η καταστροφή του κόσμου, γιατι ούτως ή άλλως, κατά 95% στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ θα καταλήξει. Αν βγει 2ος στα πλέι οφ θα έχει πρόβλημα, γιατί θα παίξει έναν προκριματικό και θα κουβαλάει δύο αγωνιστικές τιμωρίας στους ομίλους!

Το θέμα για μένα είναι η εικόνα που βγάζει ο ΠΑΟΚ και τα μηνύματα που στέλνει για το μέλλον.

Ξέρω ότι είναι κουραστικό να επαναλαμβάνεται, αλλά σε περίπου 40 μέρες αρχίζει η προετοιμασία για την επόμενη σεζόν, στην οποία ο πήχης ανεβαίνει πολύ και υπάρχουν απαιτήσεις.

Ποιος και πότε θα τη φτιάξει αυτή την ομάδα; Ποιος θα είναι ο προπονητής; Πότε θα τον βρεις; Μια μέρα πριν φύγεις προετοιμασία; Ποιος θα διαλέξει τους παίκτες, και σε ποιο πλάνο θα «κουμπώσουν» αυτοί;

Με βάση αυτά που έχουμε δει αυτή τη σεζόν, εγώ δεν πιστεύω ότι σήμερα στον ΠΑΟΚ υπάρχουν άνθρωποι που θα μπορέσουν να φτιάξουν μια ομάδα, ανάλογη των προσδοκιών. Μπορεί να τους αδικώ, αλλά αυτή την αίσθηση που έχουν δημιουργήσει. Ότι δεν μπορούν να δημιουργήσουν μια ομάδα, που θα διεκδικήσει το πρωτάθλημα στην Ελλάδα, σε πρώτη φάση θα είναι ανταγωνιστική στο Γιουρόπα Λιγκ και σε δεύτερη, τη μεθεπόμενη σεζόν δηλαδή, θα μπορεί να παίξει κι έναν ρόλο στο Τσάμπιονς Λιγκ.

Μια ομάδα που απλά θα διεκδικήσει πρωτάθλημα στην Ελλάδα, δεν είναι δύσκολο να κάνεις. Παίρνεις έναν προπονητή, που δεν θα κάνει άνω κάτω την ομάδα, παίρνεις καμιά 7-8 Πίντο και Πίτι, που ψάχνουν (στα 32-33 τους) το εφάπαξ, θα κερδίζεις πιο εύκολα τις Βέροιες και θα ανταγωνιστείς τον Ολυμπιακό. Σοβαρή ομάδα, που θα πεις ότι κάποια στιγμή θα κάνει αυτό που κάνει η Πόρτο ή αυτό που έκανε η Μπενφίκα σήμερα, που πήγε τελικό Γιουρόπα Λιγκ, δεν μπορείς να γίνεις έτσι. Άντε να γίνεις Ολυμπιακός. Να χαίρεσαι στην Ελλάδα και να κάνεις τον Τζανετάκο στην Ευρώπη.
Είναι κρίμα, γιατί τα λεφτά τα έχεις για να δημιουργήσεις κάτι καλό!

Νομίζω ότι κι ο Σαββίδης πρέπει να νιώθει λίγο εγκλωβισμένος αυτή την εποχή. Ίσως αλλιώς περίμενε τα πράγματα, κι αλλιώς του ήρθαν. Νομίζω πως θα περίμενε να έχει μια σχετικά έτοιμη ομάδα σήμερα, για να κάνει αυτό που πρέπει την επόμενη χρονιά. Κι όχι να βρίσκεται ακόμη στο «μηδέν».

Δεν τρέχει τίποτα. Απλά θα πληρώσει λίγο παραπάνω για να μάθει, όπως συμβαίνει με όλους, όσοι αγοράζουν ομάδες. Το καλοκαίρι μπορεί να χρειαστεί να πληρώσει λίγο παραπάνω για να πάρει παίκτες ώστε να χτυπήσει απλά τον Ολυμπιακό ή θα πληρώσει λίγο παραπάνω μέχρι να βρει τη φόρμουλα, με βάση την οποία θα κάνει τον ΠΑΟΚ κάτι σαν Πόρτο. Γιατί σας θυμίζω πως στα εγκαίνια του Μακεδονία Παλάς, ο Σαββίδης είπε ότι έκανε χώρο σ΄ ένα τραπέζι για το Τσάμπιονς Λιγκ όχι για το τρόπαιο του πρωταθλητή Ελλάδας. Βέβαια, δεν ξέρω μέχρι πότε θα θα πληρώνει χωρίς να βλέπει το αναμενόμενο αποτέλεσμα, αλλά αυτό αφορά τον ίδιο. Οι αποφάσεις είναι δικές του.

Όπως και να ‘χει, βλέπω να χρειαστεί να κάνουμε όλοι εμείς λίγο παραπάνω υπομονή. Ένα από τα προηγούμεα μπλογκ μου είχε τίτλο «τον Μάιο θα είμαστε καλύτερα». Δεν θυμάμαι αν εννοούσα αυτόν τον Μάιο ή το 2014.

Δε μαμείς… Συνηθισμένα τα βουνά στα χιόνια!

Πηγή: paok24.com