Η κίνηση της ΑΕΚ, δηλαδή του Μελισσανίδη, να χρίσει «διοικητή» του νέου μοντέλου λειτουργίας της ομάδας τον Ντούσαν Μπάγεβιτς αν μη τι άλλο σου τραβάει την προσοχή. Επί παραδείγματι τράβηξε την δική μου προσοχή και με έκανε να προσπαθήσω να θυμηθώ ή και να βρω ανάλογες περιπτώσεις μεγάλων προπονητών του εξωτερικού που έκαναν την διαδρομή από προπονητής σε παράγοντα. Διότι εδώ στην Ελλάδα η διαδρομή παίκτης σε προπονητή και παίκτης σε πρόεδρο είναι συνήθης, αλλά η διαδρομή προπονητής σε παράγοντα δεν είναι δα και το πιο σύνηθες. Θα αναφερθώ σε παραδείγματα πιο κάτω, αφού πρώτα ξεκαθαρίσω ότι δεν περιλαμβάνω σε αυτή την κατηγορία τους τεχνικούς διευθυντές. Γιατί όσο να ναι, ο τεχνικός διευθυντής έχει τόσο στενή σχέση με το αγωνιστικό τμήμα που στο τέλος τέλος θεωρείται μέλος αυτού του τμήματος και όχι ακριβώς της διοίκησης. Δεν λαμβάνω υπόψιν δηλαδή σε αυτό το κείμενο τις περιπτώσεις τύπου Λεονάρντο, που ήταν προπονητής στη Μίλαν και μετά έγινε τεχνικός διευθυντής στην Παρί.

Ας ρίξουμε μια πρώτη ματιά στα μεγάλα ονόματα του εξωτερικού που ακολούθησαν την εν λόγω διαδρομή. Ένα πολύ κλασικό παράδειγμα είναι ο Μπεκενμπάουερ. Πρώτα παίκτης, μετά προπονητής, έπειτα πρόεδρος. Τώρα πια επίτιμος πρόεδρος, στην αγαπημένη του Μπάγερν βεβαίως βεβαίως. Ένα άλλο παράδειγμα, ο Πλατινί. Ομοσπονδιακός προπονητής της Γαλλίας στο Euro 1992, μετέπειτα πρόεδρος της ΟΥΕΦΑ. Τρίτο παράδειγμα ο Γιόχαν Κρόιφ, ο οποίος έγινε προπονητής (Αγιαξ, Μπαρτσελόνα), ακολούθως τεχνικός διευθυντής (Αγιαξ) και μετέπειτα παράγοντας (σύμβουλος διοίκησης) τόσο στον Αγιαξ όσο και στην μεξικάνικη Τσίβας. Ένα άλλο φοβερό και τρομερό παράδειγμα είναι ο μεγάλος Βέλγος Εντσο Σίφο. Τι έχει καταφέρει μεταξύ άλλων το θηρίο; Να διατελέσει παίκτης, προπονητής και αντιπρόεδρος ταυτόχρονα σε έναν σύλλογο! Ναι, στην Σαρλερουά. Ως προσωρινή λύση βέβαια, αλλά σημασία έγινε ότι έγινε. Απίστευτο κι όμως... βελγικό. Είπαμε, πληθωρική προσωπικότητα ο Σίφο, αλλά αυτό δεν έχει προηγούμενο...

Υπάρχει και ένα παράδειγμα στην Ιταλία. Ο μεγάλος Ντίνο Τζοφ εκτός από προπονητής της εθνικής Ιταλίας και της Λάτσιο έχει διατελέσει για ένα φεγγάρι και αντιπρόεδρος της Λάτσιο. Ένα ακόμα παράδειγμα φαίνεται ότι θα αποτελέσει στην Αγγλία ο Φέργκιουσον, ο οποίος ακούγεται ότι θα πάρει διοικητικό πόστο στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Είναι 100% σίγουρο ότι υπάρχουν κι άλλα παραδείγματα, πιθανόν μάλιστα και πολύ επώνυμα, τα οποία δεν μου ήρθαν επί τόπου στο μυαλό και δεν τα έγραψα. Στόχος του κειμένου, όμως, δεν είναι να παρουσιάσει λίστες με τα ονόματα. Απλώς, αυτό το στόρι της επικαιρότητας με τον Ντούσκο έδωσε λίγη τροφή για ποδοσφαιρική σκέψη, λίγο ξεσκόνισμα αμιγώς ποδοσφαιρικής μνήμης. Μια ευχάριστη σύντομη ποδοσφαιρική παρένθεση στην κατά τα άλλα στενάχωρη ελληνική καθημερινότητα, στην επικαιρότητα της οποίας πρωτοστατούν οι διαιτησίες, οι διακοπές αγώνων λόγω εισβολής οπαδών κ.λ.π.

Πηγή: SportDay.gr