Θυμάμαι σαν τώρα την εμπειρία μιας σύντομης συναναστροφής και ολιγοήμερης παρατήρησης του φαινομένου Ντέιβιντ Μπέκαμ περίπου 12 χρόνια πίσω, το 2001 στο σπίτι του, το «Ολντ Τράφορντ». Ο αρχηγός της εθνικής Αγγλίας σε εκείνο το παιχνίδι συμπεριφερόταν ως τέτοιος, πριν και μετά. Αντιμετώπισε με σεβασμό τη «μικρή» ακόμη, τον καιρό εκείνο, Εθνική Ελλάδας. Αντιμετώπισε με σεβασμό τους Έλληνες δημοσιογράφους. Βρήκε χρόνο, στην εποχή της απόλυτης ακμής του, για να τον ξοδέψει σε μια συζήτηση μαζί τους, κι ας ήξερε ότι ο χρόνος και το ποδοσφαιρικό ταξίδι δεν θα τον έβγαζαν ποτέ στα μέρη μας. Συζητούσε με την απλότητα και την ταπεινοφροσύνη ενός κανονικού ανθρώπου, όχι με την έπαρση και το «εγώ» του μεγαλύτερου Αγγλου σταρ της εποχής εκείνης.
Λίγα λεπτά μετά τη λήξη ενός εκ των κορυφαίων και πιο σημαντικών ματς της καριέρας του, στο οποίο είχε μια «μόνος μου εναντίον όλων σας» απόδοση, δίδοντας με ένα από τα καλύτερα και πιο σημαντικά γκολ της καριέρας του το εισιτήριο για το Παγκόσμιο Κύπελλο στην Αγγλία, ο Μπέκαμ έβρισκε νόημα να σταθεί στα αποδυτήρια για να χαιρετήσει όλους τους Ελληνες ποδοσφαιριστές και να ξαναμιλήσει με τους Ελληνες δημοσιογράφους. Στα περίπου 26 του, σε μια εποχή λιγότερο προχωρημένη από τη σημερινή, συμπεριφερόταν με την ωριμότητα και το μυαλό ενός πολύ μεγαλύτερου, ενός ανθρώπου που λειτουργούσε με τη συνείδηση ότι χτίζει την εικόνα του, δηλαδή το brand name που θα τον ζήσει πλουσιοπάροχα και μετά το τέλος της ποδοσφαιρικής καριέρας.
«Ο Μπέκαμ αποφάσισε να βγάλει τα παπούτσια του και να ασκήσει το επάγγελμα που του πηγαίνει περισσότερο, αυτό του Ντέιβιντ Μπέκαμ», έγραψε ένας Αγγλος δημοσιογράφος στο twitter. Εχει δίκιο. Ο Μπέκαμ ήταν ένας σπουδαίος ποδοσφαιριστής, πολύ υψηλής ποιότητας. Αλλά είναι και ένας μοναδικός, χαρισματικός entertainer. Καλλιτέχνης γενικώς, όχι μόνο του ποδοσφαίρου. Ναι, η μπάλα και το ταλέντο που είχε στις επαφές του μαζί της τον δημιούργησαν και τον έχτισαν. Ηταν η βάση του οικοδομήματός του. Με όπλο το ταλέντο ο Μπέκαμ έγινε ο πρώτος μεγάλος αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας του ποδοσφαίρου που κέρδιζε και κερδίζει πουλώντας μόνο τον εαυτό του και την εικόνα του. Δεν έχω ιδέα αν το επόμενο βήμα του θα είναι, εκτός από την ακαδημία του, η αγορά μιας αμερικανικής ποδοσφαιρικής ομάδας. Οι Αγγλοι που τον έχουν παρατηρήσει πιο στενά εκτιμούν ότι δεν θα συνεχίσει να ζει με τόσο ποδόσφαιρο στη ζωή του. Είναι ο μόνος όμως που σε ψήνει ότι μπορεί να συνεχίσει να λάμπει και να ακτινοβολεί το ίδιο στα επόμενα βήματα που θα κάνει, αυτά χωρίς τα ποδοσφαιρικά παπούτσια. Ο μόνος που μπορεί να εξελίξει σε επιστήμη το επάγγελμα του «να είσαι ο Ντέιβιντ Μπέκαμ». Ο πρώτος που έμαθε, λες και είχε έμφυτο ταλέντο, να πουλά τόσο καλά την εικόνα του.
Πηγή: SportDay