«Κωνσταντίνος Σλούκας. Κωνσταντίνος Παπανικολάου. Κωνσταντίνος Βασιλειάδης. Κωνσταντίνος Κουφός. Κωνσταντίνος Καϊμακόγλου». Κωνσταντίνος τάδε, Κωνσταντίνος δείνα, Κωνσταντίνος μέχρι τελικής πτώσεως. Για καλή του τύχη, κόπηκε ως επιλαχών ο Κωνσταντίνος Χαραλαμπίδης, ενώ έμεινε εκτός προεπλιογής ο Κωνσταντίνος Τσαρτσαρής. Με άλλα λόγια, χθες γιόρταζε η μισή Εθνική ομάδα. Χρόνια πολλά και καλά σε όλους, με υγεία, επιτυχίες και ξεγνοιασιά...

Οι πέντε του 2011 θα επιστρέψουν εκτός απροόπτου στο προσκήνιο τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Δυο πήχες ψηλότεροι! Ο Κουφός είναι πλέον πενταδάτος σε ισχυρή ομάδα του ΝΒΑ και όχι ρολίστας των 7-8 λεπτών. Ο Παπανικολάου έχει στο παλμαρέ του δύο ευρωπαϊκά τρόπαια και τον τίτλο του Rising Star. Ο Καϊμακόγλου εξελίσσεται σε φόργουορντ-ορχήστρα, μακριά έστω από τα ελληνικά γήπεδα. Του Σλούκα τα χέρια δεν τρέμουν πια, κάθε άλλο. Ο δε Βασιλειάδης μόλις χθες εξελέγη στη δεύτερη καλύτερη πεντάδα της ισπανικής ACB, πίσω από Ρούντι και Νοτσιόνι, αλλά μπροστά από τον Ναβάρο.

Έχουμε τέτοιους παιχταράδες και τους κοιτάζουμε και στα δόντια, αφού το υλικό είναι πλουσιότερο από κάθε προηγούμενη χρονιά: Σπανούλης, Ζήσης, Καλάθης, Μάντζαρης, Μπράμος, Περπέρογλου, Φώτσης, Πρίντεζης, Μαυροκεφαλίδης, Μπουρούσης, Σχορτσανίτης, Βουγιούκας αυτοί οι δώδεκα και μερικοί ακόμη διεκδικούν 12 εισιτήρια για τη Σλοβενία, μαζί με τους πέντε Κωστήδες. Χώρια οι νεότεροι, Γιάνκοβιτς, Καββαδάς, Παππάς και Κατσίβελης. Ευτυχώς για τους χειριστές των μικροφώνων στο Κόπερ και στη Λιουμπλιάνα, δεν προστέθηκε άλλος Κωνσταντίνος στην εξίσωση!

Toυ αξίζει του Αντρέα Τρινκιέρι να ξεκινήσει με γεμάτη τράπουλα. Ο Ηλίας Ζούρος ήταν λιγότερο τυχερός στη διετή θητεία του. Ελπίζω ότι φέτος δεν θα υπάρξουν απρόσμενες διαρροές. Υποψιάζομαι, επίσης, ότι τουλάχιστον ένας από τους έμπειρους ψηλούς θα μείνει εκτός νυμφώνος εξαρχής. Ναι, έχουμε και τέτοια πολυτέλεια, εφόσον δηλώσουν όλοι πρόθυμοι: ν' αφήνουμε έξω πρωτοκλασάτους παίκτες. Γιατί να μην ονειρευόμαστε το βάθρο ή ακόμη και χρυσό μετάλλιο; Μήπως έχουν πολλές ομάδες εφεδρικούς ψηλούς σαν τον Ιαν Βουγιούκα ή τον Λουκά Μαυροκεφαλίδη; Πού αλλού θα ήταν ρεζέρβα ο Στράτος Περπέρογλου;

Κοίταζα χθες τη 15άδα των Λιθουανών και τους λυπόταν η ψυχή μου. Τα «νέα πρόσωπα» είναι κάτι 24άρηδες σαν τον Κουζμίνσκας και 28άρηδες τύπου Σεϊμπούτις, ενώ ο πυρήνας της ομάδας αποτελείται από βαριεστημένους βετεράνους: Κλέιζα, αδελφοί Λαβρίνοβιτς, Γιαβτόκας. Με εξαίρεση τον Βαλαντσιούνας, που μετακόμισε από πέρυσι στο ΝΒΑ, έπεσε ξηρασία στο λιθουανικό μπάσκετ. Μέχρι και οι λαθρεπιβάτες του Λονδίνου Γκετσέβιτσιους (Ολυμπιακός) και Πότσιους (Ρεάλ Μ.) βρήκαν θέση στο προσκλητήριο.

Η επιστράτευση των αποτυχόντων του 2011 ήταν περίπου υποχρεωτική επιλογή για τη Λιθουανία. Μετά το «όχι» του κουρασμένου Σάρας, μάλιστα, ο Καλνιέτις έμεινε αβοήθητος στο πόστο του πόιντ γκαρντ. Ο παλιόφιλος Καζλάουσκας θα βλέπει τον Καλάθη και τον Σλούκα αραγμένους στον ελληνικό πάγκο και θα σκάει από τη ζήλεια του.

Πηγή: SportDay