Facebook Pixel Ερωτηματικό ο Νεϊμάρ
| 2013-05-26 15:20:00

Ερωτηματικό ο Νεϊμάρ

Ερωτηματικό ο Νεϊμάρ

Ο Αλέξανδρος Λοθάνο γράφει για τη μεταγραφή του Βραζιλιάνου σταρ στην Μπαρτσελόνα και τα διλήμματα που προκαλεί ο ερχομός του στην Ευρώπη.
 

Εκλεισε, λοιπόν, το πρώτο μεγάλο «deal» της σεζόν, με την απόκτηση του Νεϊμάρ από την Μπαρτσελόνα. Αφήνω στην άκρη τα 70 εκατομμύρια ευρώ της Μονακό για Ζοάο Μοουτίνιο και Χάμες (έτσι προφέρεται κανονικά) Ροντρίγκες, γιατί η ομάδα του Γιώργου Τζαβέλλα δεν παίζει Ευρώπη και έχει πολλά… ψωμιά να φάει ακόμα για να ληφθεί σοβαρά υπόψη, σε ότι έχει να κάνει με τα «σαλόνια» εκτός γαλλικών συνόρων.

Ο Νεϊμάρ είχε συμφωνήσει εδώ και ενάμισι χρόνο με τους «Μπλαουγκράνα», αλλά το τεράστιο «κάζο» με την Μπάγερν Μονάχου στα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ (δύο εμφατικές ήττες και συνολικό σκορ 0-7, για να μην ξεχνιόμαστε) καθιστούσε, σύμφωνα τουλάχιστον με την διοίκηση των Καταλανών, απαραίτητη μια κίνηση εντυπωσιασμού. Τώρα απομένει να αποδειχθεί αν θα είναι και ουσίας.

Ο Νεϊμάρ, στα 21 του, έχει δείξει ηγετική φυσιογνωμία με την Σάντος, έχει κατακτήσει το Κόπα Λιμπερταδόρες (όχι, όμως, και το εθνικό πρωτάθλημα) και έχει προσφέρει ένα αμέτρητο ρεπερτόριο απίθανων επινοήσεων με την μπάλα στα πόδια, αλλά και την απαραίτητη ερωτική επαφή με τα αντίπαλα δίχτυα. Αρκούν αυτά για να πετύχει στο «Καμπ Νόου»; Οχι, σε καμία περίπτωση.

Ο Βραζιλιάνος βιρτουόζος έχει ζοριστεί ιδιαιτέρως όποτε αντιμετώπισε τους καλύτερα προετοιμασμένους Ευρωπαίους αμυντικούς και πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί να κάνει την μετάβαση στην σαφώς πιο απαιτητική «Γηραιά Ηπειρο», σε σχέση με ένα πρωτάθλημα όπως το βραζιλιάνικο, το οποίο κινείται τουλάχιστον… μιάμιση ταχύτητα κάτω. Μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι πέρυσι αναδείχθηκε κορυφαίος σε αυτό ο Ροναλντίνιο, ο οποίος θεωρούνταν τελειωμένος όταν αποφάσισε να επιστρέψει στα πάτρια εδάφη, ύστερα από την θητεία του σε Παρί Σεν Ζερμέν, Μπάρτσα και Μίλαν.

Η Μπαρτσελόνα, παραδοσιακά, αντιμετωπίζει ομάδες που παίζουν κλειστά, που δεν αφήνουν χώρους, με αποτέλεσμα τα μέτρα που έβρισκε ο Νεϊμάρ για να κάνει τα… δικά του, να μην υπάρχουν. Εχει, βεβαίως, το ένας εναντίον ενός όσο λίγοι στον κόσμο (μια βόλτα στο Διαδίκτυο θα σας πείσει), αλλά θα πρέπει να το αναπτύξει ακόμα περισσότερο, αφού οι σύνθετες άμυνες τον περιμένουν με άγριες διαθέσεις.

Ο Νεϊμάρ, παρά την μοϊκάνα, τα εντυπωσιακά αυτοκίνητα, τα εκκεντρικά ρούχα και το γεγονός ότι έγινε πατέρας σε πολύ νεαρή ηλικία (δεν είναι πλέον με την μητέρα του παιδιού του), φαίνεται πως έχει τα μυαλά καλά μέσα στο κεφάλι του και είναι αποφασισμένος να κάνει καριέρα στην Ευρώπη. Μια καριέρα εφάμιλλη των προσδοκιών.

Η παρουσία του Ντάνι Αλβες στην Βαρκελώνη, εφόσον τελικά δεν αποχωρήσει (δύσκολα πλέον…), του εξασφαλίζει έναν πολύ καλό φίλο στα αποδυτήρια και έναν άνθρωπο – στήριγμα για τους πρώτους, δύσκολους μήνες της προσαρμογής.

Η προϊστορία των Βραζιλιάνων στην Μπάρτσα κλείνει με χαμόγελο το μάτι στον Νεϊμάρ (Ρομάριο, Ρονάλντο, Ζιοβάνι, Ριβάλντο και Ροναλντίνιο), αλλά δεν του εγγυάται και την επιτυχία.

Εχει, πάντως, τα προσόντα για να φτάσει ψηλά. Και, αν τα καταφέρει να προσαρμοστεί και στο στιλ παιχνιδιού μιας ομάδας που αντιτίθεται στην δική του διάθεση για παραπάνω κράτημα της μπάλας, τότε μπορούμε να δούμε ένα δίδυμο που θα… κεντάει στο γήπεδο, ικανό να αφήσει εποχή.

Γιατί, αν ο Νεϊμάρ πάρει την φανέλα με το «11» στην Μπάρτσα (με την άδεια του τωρινού της κατόχου, Τιάγκο Αλκάνταρα), αυτή με το «10» την φοράει τα τελευταία χρόνια ένας κύριος ονόματι Λιονέλ Αντρές Μέσι…

Υ.Γ. 1: Η «σφήνα» της Ρεάλ Μαδρίτης, η οποία μάλιστα πρόσφερε περισσότερα χρήματα σε Σάντος και ποδοσφαιριστή, μυρίζει λίγο περίεργα. Οι Μαδριλένοι, βεβαίως, δεν διέψευσαν ότι έκαναν την προσπάθειά τους για τον Νεϊμάρ, αλλά γνωρίζοντας την… αδυναμία των Βραζιλιάνων για το χρήμα, φαντάζει δύσκολο να πιστέψουμε ότι εντέλει προτιμήθηκε η Μπάρτσα. Εντάξει, ίσως είμαι και εγώ παραπάνω δύσπιστος απ' ότι πρέπει…

Υ.Γ. 2: Ο τελικός του Τσάμπιονς Λιγκ επιβεβαίωσε απλά ότι αυτή την στιγμή, Μπάγερν Μονάχου και Μπορούσια Ντόρτμουντ είναι ένα σκαλί πάνω από τις υπόλοιπες μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις. Και όχι μόνο σε φυσική κατάσταση στην κρίσιμη ευθεία της σεζόν, αλλά και σε συνολική ποιότητα. Περιμένουμε την αντίδρασή τους, ενόψει μιας πολύ ενδιαφέρουσας σεζόν, η οποία μάλιστα ξεκινάει με κόντρα Πεπ Γκουαρδιόλα – Ζοσέ Μουρίνιο στον τελικό του Σούπερ Καπ Ευρώπης. Αδημονούμε!

Πηγή: Goal

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags