Οσο θα διαρκέσει δηλαδή η αναγγελία των θεμάτων, των παρόντων και να ειπωθεί από τους μετόχους πως συναινούν στην ένταξη της εταιρείας σε διαδικασία εκκαθάρισης. Εστω και αν τις τελευταίες ώρες αναπτύχθηκε φιλολογία που έφερε νέες σκέψεις καθυστέρησης και αναβολής, όλα δείχνουν πως το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω.

Επί της διαδικασίας πρέπει να επισημανθούν τα εξής:

1. Μόνοι οι μέτοχοι της ΠΑΕ μπορούν να ψηφίσουν. Για να υπάρξει ανατροπή των συμφωνηθέντων απαιτείται πλειοψηφία 51%. Κάτι που σημαίνει πως δεν μπορούν μόνοι τους οι Νοτιάς και Supporters να αλλάξουν απόφαση, αλλά απαιτείται σύμπραξη.

2. Η διαδικασία θα ξεκινήσει από σήμερα και θεωρητικά θα έχει ορίζοντα μέχρι το τέλος του καλοκαιριού. Εχει ήδη προχωρήσει η διαδικασία απογραφής, ενώ πιθανότατα θα συνταχθεί ισολογισμός για τα πεπραγμένα μέχρι τώρα (θα υπάρξει νέος ισολογισμός μετά το τέλος της εκκαθάρισης).

3. Θα οριστεί εκκαθαριστής της ΠΑΕ ο Ανδρέας Δημητρέλος, όπως έχει συμφωνηθεί. Δίπλα του θα βρίσκεται τεχνικός σύμβουλος που θα οριστεί από την πλευρά αυτών που επιθυμούν να προχωρήσουν τη διαδικασία εκκαθάρισης, ώστε να ελέγχει τη διαδικασία.

Πέραν όσων κάνει η ΠΑΕ, απαιτούνται διαδικασίες και από τις αρμόδιες αρχές, από τη Super League και την ΕΠΟ. Αλλωστε, στο καταστατικό της ΠΑΕ (όπως και σε κάθε ανώνυμη αθλητική εταιρεία) υπάρχει όρος που προβλέπει πως όταν μια ομάδα δεν συμμετέχει σε επαγγελματικό πρωτάθλημα, τότε αυτόματα λύεται. Η ΑΕΚ μπαίνει σε μια νέα διαδικασία και εάν εξελιχθούν όλα σύμφωνα με το πλάνο, στο τέλος του καλοκαιριού ή το αργότερο στο τέλος του χρόνου, θα έχει αποτελέσει παρελθόν και επίσημα.

Τέλος εποχής μετά από 34 χρόνια

Η ΑΕΚ περνά σε μια νέα εποχή από σήμερα, με την ένταξη της ΠΑΕ σε διαδικασία εκκαθάρισης και διάλυσής της. Ωστόσο, αυτό το πέρασμα έχει τη δική του σημασία και κουβαλά όλη τη νεότερη ιστορία της Ενωσης. Από το μακρινό 1979 και την ίδρυση της ΑΕΚ ΠΑΕ με έδρα στην πλατεία Αμερικής μέχρι το σήμερα των Σπάτων μεσολάβησαν πολλά. Πρώτος πρόεδρος της ΠΑΕ ΑΕΚ υπήρξε ο Λουκάς Μπάρλος. Στη φθίνουσα περίοδο της προεδρίας του, αποδυναμωμένος οικονομικά και με γερασμένη ομάδα που είχε κορεστεί από τις επιτυχίες της προηγούμενης τριετίας.

Γρήγορα τα ηνία της ΠΑΕ ανέλαβε ο Ανδρέας Ζαφειρόπουλος. Η μετοχική σχέση με την Ερασιτεχνική (το περίφημο 60-40%) θεωρούνταν δεσμευτικό, με διοίκηση τότε του σωματείου τον Μάκη Χατζηχαραλάμπους. Στο πέρασμα των ετών η μία διοίκηση διαδέχονταν την άλλη με τον Ζαφειρόπουλο να παραχωρεί το μάνατζμεντ. Στα μέσα της δεκαετίας του '80 τα γραφεία μεταφέρθηκαν στη Γ' Σεπτεμβρίου.

Ξεχωριστή η παρουσία του Μιχάλη Αρκάδη με το Κύπελλο του '83, αλλά και του Στράτου Γιδόπουλου με το πρωτάθλημα του '89. Ο Γενεράκης αναλαμβάνει υπηρεσιακός το '91 και κατακτά το πρωτάθλημα και το επόμενο καλοκαίρι (1992) γίνεται η μεγάλη αλλαγή. Η ΠΑΕ περνά στα χέρια των Μελισσανίδη και Καρρά. Δύο πρωταθλήματα, συμμετοχή στο Τσάμπιονς Λιγκ. Το 1995 η ΠΑΕ πωλείται στον Τροχανά. Αρχίζει η περίοδος της αναταραχής. Τον Σεπτέμβριο του '98 η ΠΑΕ περνά στην Enic, ενώ έπειτα από δύο χρόνια εμφανίζεται και η Netmed. Η λαίλαπα Ψωμιάδη διαλύει τα πάντα και έρχεται ο Νικολαΐδης το καλοκαίρι του '04, μεταφέροντας και τα γραφεία στο Μαρούσι, όπου παρέμειναν μέχρι την κατασκευή των Σπάτων.

Ανοιχτό το θέμα των χρεών που θα δηλωθούν

Η ΠΑΕ μπαίνει σε διαδικασία εκκαθάρισης, αλλά ακόμα παραμένει ασαφές ποια χρέη θα εμφανίζεται να έχει. Το ζήτημα του άρθρου 44 συνεχίζει να εγκλωβίζει το μέλλον. Το πιθανότερο είναι πως σε αυτή τη φάση δεν θα προβλεφθεί το σύνολο των οφειλών που μπορούν να προκύψουν προς το Δημόσιο, εάν επισημοποιηθεί η διάρρηξη του άρθρου 44. Οσο αυτό μένει ανοιχτό, μέχρι το τέλος του χρόνου, οι έχοντες πρόβλημα (οι πρώην διοικούντες την ΠΑΕ) μπορούν να ελπίζουν πως θα βρουν τα χρήματα.

Εκχώρηση των απαιτήσεων από Ψωμιάδη

Ζήτημα που πρέπει να λυθεί σήμερα είναι η εκχώρηση των απαιτήσεων από την υπόθεση Ψωμιάδη. Η πρόθεση που υπάρχει είναι να υπάρξει παραχώρηση προς τον Χάρη Οικονομόπουλο, ώστε στην πορεία να λάβει όσα μπορεί και να τα εκχωρήσει προς το Δημόσιο. Βέβαια, παραμένει ερωτηματικό σε ποιο ύψος θα είναι η εκχώρηση.

Πηγή: Goal