Για το μικρό ηφαιστειογενές νησί του Νότιου Ειρηνικού των 200.000 κάτοικων, εκ των οποίων οι περίπου 11.000 παίζουν ποδόσφαιρο, η συμμετοχή στο Confederations Cup είναι η μεγαλύτερη ποδοσφαιρική επιτυχία του. Ούσα στη 138η θέση της βαθμολογία της FIFA, ανάμεσα στο Σουδάν και τη Ρουάντα, ταξιδεύει στη Βραζιλία, τη Μέκκα του ποδοσφαίρου, για να τεθεί αντιμέτωπη με τεράστια ονόματα του Παγκόσμιου ποδοσφαίρου και να κρατήσει ψηλά τη σημαία του Ερασιτεχνισμού!

H Tαϊτή εξασφάλισε μια θέση στο Κύπελλο Συνομοσπονδιών κατακτώντας το Κύπελλο Εθνών Ωκεανίας το 2012, μετά τη νίκη της με 1-0 στον τελικό επί της Νέας Καλυδώνιας. Έγινε έτσι η πρώτη ομάδα εκτός από την Αυστραλία και την Νέα Ζηλανδία που κερδίζει το τουρνουά από όταν ξεκίνησε, το 2013. Και όλα αυτά έχοντας στη σύνθεσή της μόνο έναν επαγγελματίας! Το ρόστερ της ομάδας απαρτίζεται σχεδόν εξ’ ολοκλήρου από ερασιτέχνες. Εργάτες, υπάλληλους γραφείου, δασκάλους και εμπόρους, οι περισσότεροι εκ των οποίων δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στο βασικό νησί της Γαλλικής Πολυνησίας. Στην ομάδα συμπεριλαμβάνονται και τέσσερα αδέρφια, από την οικογένεια Τε Χάου!

Ο επαγγελματίας που αναλαμβάνει να ηγηθεί του εγχειρήματος είναι ο «δικός μας» Μαραμά Βαϊρουά, γνωστός από τη θητεία του στον Πανθρακικό, στον οποίο αγωνίστηκε δανεικός από τη γαλλική Νανσί. Κάποτε μέλος της Εθνικής Γαλλίας U-21, ο Βαϊρουά δεν ξέχασε ποτέ τις ρίζες του και επέλεξε την Ταϊτή ως Εθνική. Ο πανηγυρισμός του σαν να κάνει κουπί, σημείο κατατεθέν του στη Γαλλία, αποτελούσε φόρο τιμής στη χώρα του.

Ο πρόεδρος της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της χώρας, Ανρί Τιερί Αριοτίμα τόνισε: «Πολύς κόσμος εκπλήσσεται ακόμα και που παίζουμε ποδόσφαιρο στο γρασίδι και όχι στην παραλία για πλάκα, αλλά το κάνουμε και μάλιστα βελτιωνόμαστε. Μόνο και μόνο η συμμετοχή στο Κύπελλο Συνομοσπονδιών μας δίνει τη δυνατότητα να βελτιωνόμαστε και έχοντας αναλάβει να διοργανώσουμε το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου Παραλίας από τη FIFA με 16 ομάδες να συμμετέχουν, δείχνει τις δυνατότητές μας να παίξουμε πραγματικά ρόλο στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο».

Όσον αφορά το ματς με την Ισπανία, αλλά και τις υπόλοιπες ομάδες του ομίλου τους, Ουρουγουάη και Νιγηρία υποστήριξε: «Ξέρουμε τα όριά μας και ξέρουμε ότι θα αντιμετωπίσουμε πολύ δυνατούς αντιπάλους στο Κύπελλο Συνομοσπονδιών, αλλά το να παίζουμε με τον παγκόσμιο Πρωταθλητή στο Μαρακανά είναι ένα απίστευτο όνειρο που γίνεται πραγματικότητα. Ελπίζω να τα πάμε καλά τακτικά. Φυσικά, πιθανόν θα χάσουμε, αλλά δεν θέλουμε να χάσουμε με πολλά γκολ.»

Ο Αριοτίμα τόνισε ότι ελπίζει η ομάδα του να τα πάει καλά τακτικά. Στο κομμάτι αυτό, η Ταϊτή οφείλει πολλά στον Έντι Εταετά. Από το 2010 που ανέλαβε είναι εκείνος που έχει καταφέρει να κάνει ομάδα τους ερασιτέχνες, παρά την αποτυχία της πρόκρισης στο Μουντιάλ της επόμενη χρονιάς. Ο κόσμος τον συμπαθεί και ο ίδιος με όπλο την άμυνα έχει χτίσει ένα συμπαγές 4-4-2, το οποίο στο Συνομοσπονδιών θα γίνει κατά πάσα πιθανότητα 4-5-1.

Το μεγαλύτερο όπλο όμως των «Iron Warriors» είναι ότι δεν έχουν τίποτα να χάσουν! Πηγαίνουν για μία τεράστια εμπειρία και για να απολαύσουν την μπαλίτσα απέναντι στους κορυφαίους. «Παίζουμε με τα μεγάλα παιδιά τώρα. Υπάρχουν 99% ερασιτέχνες και 1% επαγγελματίες ποδοσφαιριστές στον κόσμο και η Εθνική μας έχει την ευκαιρία να εκπροσωπήσει το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο απέναντι στις μεγαλύτερες χώρες του κόσμου. Ακόμα και αν είμαστε ερασιτέχνες, πρέπει να προετοιμαστούμε να παίξουμε ως επαγγελματίες», τονίζει ο προπονητής.

«Θα είναι πραγματικά, πραγματικά, πραγματικά, πραγματικά δύσκολη η δουλειά μας. Αλλά την ίδια στιγμή, θα είναι υπέροχη. Πολύς κόσμος λέει: “Δεν φοβάστε;” Αλλά όχι, απλά το απολαμβάνουμε», δηλώνει από την πλευρά του ο τερματοφύλακας Μίκαελ Ρος. Φυσικά, τα 1.7 εκατομμύρια δολάρια που θα λάβει για τη συμμετοχή της μόνο αμελητέα δεν είναι για μια χώρα με πενιχρά έσοδα για το ποδόσφαιρο, ενώ ο Εταετά τόνισε ότι κανείς δεν πηγαίνει για τουρισμό! Οι «Iron Warriors» ετοιμάζονται για δυνατές μάχες, ελπίζοντας να σταθούν όρθιοι σε αυτούς τους άνισους αγώνες για όσο το δυνατόν περισσότερο!

ΠΗΓΗ: Othersidefootball.com