Αν στον Παναθηναϊκό θεωρείται καλή είδηση η φυγή του Ζαν Αλέν Μπουμσόνγκ, καταλαβαίνει κανείς πόσο δύσκολο θα είναι το εφετινό καλοκαίρι για τον πρόεδρο του ΠΑΟ κ. Γιάννη Αλαφούζο. Και φυσικά πόσο σκληρή είναι η δουλειά του Νταμπίζα και του Αναστασίου, που περιμένουν χρήματα για να κλείσουν παίκτες.

O ΠΑΟ χάνει έναν ακόμη παίκτη, τον Μπουμσόνγκ, χωρίς να πάρει χρήματα, αδυνατώντας να μπλοφάρει ότι μπορεί να τον κρατήσει. Αν ο ΠΑΟ μπορούσε να κάνει έστω αυτού του τύπου την μπλόφα, θα μπορούσε να πάρει κάποια χρήματα και από την πώληση του Μπουμσόνγκ, αλλά και από πιθανές πωλήσεις του Βιτόλο, του Βελάσκεθ, του Πίνο, του Τοτσέ, του Κουίνσι, ακόμα και του Φορναρόλι. Αν ο ΠΑΟ μάζευε από τη φυγή όλων αυτών 600 με 700 χιλιάρικα (θυμίζω ότι για τον Πίνο πέρυσι έδωσε 300...), θα μπορούσαν ο Νταμπίζας και ο Αναστασίου να κάνουν κάτι καλύτερο. Γιατί και οι δυο ξέρουν τι θέλουν, αλλά δεν έχουν χρήματα για ξόδεμα.

Αγορά

Ο Αλαφούζος έχασε τη χρυσή ευκαιρία να αντιστρέψει το κλίμα όταν κατέθεσε τον φάκελο του ΠΑΟ και περίμενε την αδειοδότηση της ομάδας. Αντί τότε να καταριέται την ΕΠΟ, έπρεπε να βρει εκείνα τα απαραίτητα 12 εκατομμύρια της εγγυητικής χτυπώντας τις πόρτες όλων των επιφανών Παναθηναϊκών και βάζοντας κι ο ίδιος κάτι τις. Αν το κατάφερνε, θα δημιουργούσε στους παίκτες τη βεβαιότητα ότι για να φύγουν πρέπει να φέρουν χρήματα και το ίδιο μήνυμα θα έστελνε γενικά στην αγορά. Από τη στιγμή που δεν βρήκε εκείνα τα χρήματα, οι ξένοι παίκτες θυμούνται μόνο τα παρακάλια των υπευθύνων του ΠΑΟ για να υπογράψουν τους διακανονισμούς. Ετσι το τι κάνουν είναι απλό: ψάχνονται, βάζουν διάφορους αντζέντηδες να τους βρουν ένα οικονομικά αξιόπιστο αφεντικό και την ίδια στιγμή κρατάνε τον Παναθηναϊκό ως καβάντζα πολυτελείας: στη χειρότερη για τους ίδιους θα συνεχίσουν να παίζουν στον ΠΑΟ, έχοντας διασφαλίσει και τα χρήματά τους. Ο μεγάλος κίνδυνος για τον Αναστασίου δεν είναι να μην πάρει τους παίκτες που θέλει: είναι να ξεκινήσει προετοιμασία με πολλούς που αναζητούν ομάδες και που μπορούν να φύγουν οποιαδήποτε στιγμή βρουν πρόταση.

Ενημέρωση

Αν ο Αλαφούζος είχε βρει τα χρήματα θα είχε γλιτώσει και άλλα πολλά. Δεν θα είχε γίνει το «ντου» των οπαδών στην ΕΠΟ, δεν θα είχε τρομάξει η δευτεροβάθμια και δεν θα έπαιρνε άδεια ο ΠΑΣ, που αδειοδοτήθηκε (όπως και ο ΟΦΗ): αν πήραν αυτοί, αυτό συνέβη γιατί κι ο φάκελος του ΠΑΟ άψογος δεν είναι. Αν ο Αλαφούζος είχε βρει τα χρήματα, θα είχε ήδη ο ΠΑΟ τη θέση στον προκριματικό του Γιουρόπα Λιγκ εξασφαλισμένη. Σε αυτή την περίπτωση είναι βέβαιο ότι δεν θα είχαμε ούτε τις επισκέψεις της ΟΥΕΦΑ στου Γουδή ούτε και τις επανεξετάσεις των φακέλων από την ευρωπαϊκή επιτροπή αύριο Παρασκευή. Ολα αυτά συνέβησαν γιατί η OYEΦA  ενημερώθηκε για την επίθεση, αλλά και για τις αρνητικές εισηγήσεις του αρμόδιου τμήματος της ΕΠΟ, του οποίου προΐσταται ο Γιώργος Δημητρίου. Χωρίς επιθέσεις και χωρίς αρνητικές εισηγήσεις ο ΠΑΟ θα είχε σίγουρη τη θέση στον προκριματικό του Γιουρόπα Λιγκ και θα μπορούσε να ελπίζει ότι θα βάλει στο ταμείο γύρω στα 3 με 4 εκατομμύρια έτσι κι έφτανε στους ομίλους. Μην ξεχνάμε ότι είναι ακόμα στους δυνατούς του Γιουρόπα.  

Διαδικασία  

Βέβαια ο ΠΑΟ μπορεί τελικά να τα καταφέρει και να πάρει από την ΟΥΕΦΑ άδεια, έστω τελώντας υπό επιτήρηση, όπως πέρυσι: όμως ένα μέρος του κακού έχει γίνει. Οι παίκτες που θέλει να διώξει, μαθαίνοντας ότι ο πρόεδρος πρέπει να πάει στη Νιόν να δώσει εξηγήσεις καταλαβαίνουν ότι μπορούν να κάνουν το κομμάτι τους: ο ίδιος ο Μπουμσόνγκ πρώτα βρήκε ομάδα και μετά είπε «φεύγω». Ελπίζω για το καλό του ΠΑΟ ο Αλαφούζος να είναι καλύτερος απ' ό,τι ο φάκελος της ομάδας μπροστά στην επιτροπή της ΟΥΕΦΑ και να την πείσει. Ομως θα φτάσει όντως ενώπιον της επιτροπής; Τον έχουν σίγουρα προσκαλέσει; Είναι βέβαιο ότι τον περιμένουν; Εγώ ρωτώντας έμαθα ότι ο ίδιος ψάχνεται να μιλήσει με κάποιους αξιωματούχους της ΟΥΕΦΑ κι ότι πρόσκληση δεν υπάρχει καθώς δεν συνηθίζεται από τη διαδικασία να δίνουν εξηγήσεις οι πρόεδροι. Μακάρι να μου τα είπαν λάθος.  

Χρήματα

Ο ΠΑΟ χρειάζεται χρήματα, αληθινά χρήματα. Χρήματα για τη Λεωφόρο, για μεταγραφές, για τις διορθώσεις και τις κατασκευές στο «Απήλιον», για το οποίο ακόμα δεν έχει δώσει προκαταβολή. Και είναι δύσκολη και μια επιστροφή στην Παιανία: ο Γιώργος Βαρδινογιάννης άρχισε ήδη τις συζητήσεις με κάποιους που ενδιαφέρονται…

Καμαρά σουπερστάρ

Μπαράζ ανόδου όπως το προχθεσινό μεταξύ του Ολυμπιακού Βόλου και του Παναιτωλικού κερδίζονται με τη δύναμη της θέλησης: η ομάδα του Αγρινίου είχε περισσότερη. Και αποδείχτηκε οτι έχει και καλύτερους παίκτες: Μπελόν και Καμαρά, που έφτιαξαν τη φάση του καθοριστικού 0-1, λίγες ομάδες της Super League έχουν. 

Ο Ολυμπιακός Βόλου στο πρώτο ημίχρονο απειλούσε κυρίως από στημένες φάσεις -ο Μπρέσκα έδειξε εξαιρετικές ικανότητες ως εκτελεστής κυρίως από τα αριστερά. Ο τερματοφύλακας Στεφανάκος δικαίωσε τη φήμη του ως ένας από τους καλύτερους της κατηγορίας διορθώνοντας διάφορα λάθη αμυντικών. Η αλήθεια είναι ότι η αμυντική γραμμή του Παναιτωλικού υπέφερε, όμως μόνο αυτή: στη μεσαία γραμμή και στην επίθεση η ανωτερότητα των φιλοξενουμένων ήταν εμφανέστατη. Κάθε φορά που οι παίκτες του Χάβου πατούσαν την μπάλα απειλούσαν το Γκίτκο και προκαλούσαν χτυποκάρδια στην εξέδρα: όταν ο Καμαρά σκόραρε, ο γηπεδούχος χρειαζόταν δύο γκολ και βρέθηκε να κυνηγάει ένα θαύμα. 

Το άγγιξε πάντως. Στο δεύτερο ημίχρονο ο Ολυμπιακός Βόλου μπήκε περισσότερο φουριόζος, καθώς ο Βαζάκας έριξε στο ματς και τον μεσοεπιθετικό Ανιέτε. Ο Παναιτωλικός μαζεύτηκε στα μετόπισθεν και δέχτηκε την ισοφάριση: στην κεφαλιά του Γενκά ο Στεφανάκος δεν μπόρεσε να κάνει τίποτα! Στη μισή ώρα που απέμεινε θα κρίνονταν όλα: ο Μπρέσκα αστόχησε εξ επαφής, ο Ιορδανίδης δεν βρήκε εστία απέναντι από τον Γκίτκο, αλλά ο Κουτσοσπύρος, χρυσή αλλαγή του Χάβου, στο 72' δεν συγχώρεσε την ολιγωρία του Γόγολου: 1-2!  Ο γηπεδούχος χρειάζονταν γρήγορη ισοφάριση: δύσκολο πράγμα.

Ο διαιτητής Σιδηρόπουλος υπήρξε σχεδόν άψογος. Ο πρόεδρος του Παναιτωλικού, Φώτης Κωστούλας, του χρωστάει μια συγγνώμη. Και είναι καλό τώρα που επέστρεψε στη Super League ν’ αλλάξει μυαλά. Και να μην ακούει ανοησίες...

Πηγή: SportDay